Pizza autunno
Pizza autunno
Pizza autunno
Pizza autunno
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie+ een extra scheutje
2 el
Patisseriebloem+ een beetje extra
650 g
Gedroogde gist
40 g
Water
3,75 dl
Melk
2 el
Zout
1 snuifje
Zout
Parijse champignonsof kastanjechampignons
400 g
Spinazie
200 g
Ui
1
Look
1 teentje
Mozzarella
400 g
Parmezaanse kaas
150 g
Tijm
1 snuifje
Rozemarijn
1 snuifje
Oregano
1 snuifje
Boter
1 klontje
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Benodigdheden
Hakmolen, een keukenweegschaal, een keukenmachine met kneedhaak, een vochtige keukendoek, een hakmolen, een zeef vellen bakpapier, evt een deegrol, evt een pizzasteen
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het deeg
1
Doe de gemeten hoeveelheden bloem, gist en lauw water in de mengkom van de keukenmachine. Gebruik de kneedhaak en laat de machine alle ingrediënten mengen tot een egaal deeg. Reken tot 15 minuten kneden op een lage snelheid.
2
Voeg tussen het mengen door de melk en de olijfolie toe.
3
Strooi tenslotte zout in het deeg en laat het nog 10 minuten kneden in de machine. Wrijf intussen een grote kom in met wat olijfolie.
4
Strooi een laagje bloem op je werkblad. Kneed het pizzadeeg nog kort met de hand en vorm het tot een dikke bal. (Of meerdere geproportioneerde ballen.)
5
Leg de bal deeg in de ingevette kom. Drapeer er een vochtige keukendoek over, en laat het een uurtje rijzen, op kamertemperatuur.
6
Bereid intussen de topping van je pizza’s voor. (En stook desgewenst de barbecue heet.)
7
Strooi wat bloem op je werkvlak Kneed het deeg kort, verdeel het in porties van 200 tot 250 g en laat de bolletjes een tweede keer rijzen onder een vochtige keukendoek. Geef de deegbollen zo’n 10 tot 15 minuten de tijd.
De toppings
8
Spoel de spinazie in ruim water, verwijder de taaiste bladnerven en laat de groente uitlekken. Hou ze opzij.
9
Pel de ui en de look en snipper beide fijn.
10
Maak de champignons schoon met een borsteltje of wat keukenpapier. Verwijder eventueel het onderste stukje van de stelen. Snij elke paddenstoel in partjes, schijfjes of stukjes.
11
Smelt een klontje boter in een diepe pan (of een stoofpot) op een zacht vuur. Stoof er op het gemak de snippers ui met de lookpulp in.
12
Laat na een paar minuten de stukjes champignon meestoven.
13
Kruid de paddenstoelen met een snuif gedroogde oregano, wat droge tijm en rozemarijn. (Gebruik naar keuze evt. verse kruiden.) Voeg ook vers gemalen peper en wat zout toe.
14
Zodra het vocht uit de pan verdampt is, beginnen de champignons te bakken. Geef ze een beetje kleur en schenk er dan een scheutje water bij. Roer alle aanbaksels los.
15
Doe de gebakken champignons in de hakmolen en laat de machine draaien tot ze zeer fijn gemalen zijn.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde hakmolen als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
TIPHeb je de lotto gewonnen, meng er dan een beetje truffel doorheen.
16
Prik een teentje look op een vork. Schenk een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur en doe er de spinazie in. Roer met de ‘lookvork’ tot de blaadjes weggeslonken zijn. Voeg wat peper en zout toe.
17
Doe de kortgegaarde spinazie in een zeef en laat ze uitlekken. (Druk het meeste vocht eruit.)
De pizza's afwerken en bakken
18
Voor wie met met de bbq werkt: Verwarm de oven voor tot minimum 250°C. Leg er indien mogelijk een pizzasteen in die de hitte opvangt en vasthoudt.
19
Bereid elke pizza – één voor één - op een vel bakpapier.
20
Druk elke bal pizzadeeg met de hand tot een schijf van zo’n 23-25 cm diameter. Werk steeds vanuit het midden naar de rand toe, zodat de lucht die in het deeg zit zich in de rand verzamelt.
21
Smeer op de pizzabodem een egale laag van de paddenstoelenmix. Laat de rand vrij. Verdeel er ook een deel van de uitgelekte spinazie over.
22
Scheur de mozzarella in hapklare stukjes of snij de kaas in dunne plakken. Verdeel wat kaas over de pizza en breek een (spiegel)ei in het midden van de hartige taart.
23
Rasp er tenslotte wat Parmezaanse kaas over en schuif de pizza van het papier op de pizzasteen (of ovenschaal).
24
Bak de pizza’s één voor één in de hete oven of op de barbecue. Bak zo kort en krachtig mogelijk en serveer meteen.
Het deeg
1
Doe de gemeten hoeveelheden bloem, gist en lauw water in de mengkom van de keukenmachine. Gebruik de kneedhaak en laat de machine alle ingrediënten mengen tot een egaal deeg. Reken tot 15 minuten kneden op een lage snelheid.
2
Voeg tussen het mengen door de melk en de olijfolie toe.
3
Strooi tenslotte zout in het deeg en laat het nog 10 minuten kneden in de machine. Wrijf intussen een grote kom in met wat olijfolie.
4
Strooi een laagje bloem op je werkblad. Kneed het pizzadeeg nog kort met de hand en vorm het tot een dikke bal. (Of meerdere geproportioneerde ballen.)
5
Leg de bal deeg in de ingevette kom. Drapeer er een vochtige keukendoek over, en laat het een uurtje rijzen, op kamertemperatuur.
6
Bereid intussen de topping van je pizza’s voor. (En stook desgewenst de barbecue heet.)
7
Strooi wat bloem op je werkvlak Kneed het deeg kort, verdeel het in porties van 200 tot 250 g en laat de bolletjes een tweede keer rijzen onder een vochtige keukendoek. Geef de deegbollen zo’n 10 tot 15 minuten de tijd.
De toppings
8
Spoel de spinazie in ruim water, verwijder de taaiste bladnerven en laat de groente uitlekken. Hou ze opzij.
9
Pel de ui en de look en snipper beide fijn.
10
Maak de champignons schoon met een borsteltje of wat keukenpapier. Verwijder eventueel het onderste stukje van de stelen. Snij elke paddenstoel in partjes, schijfjes of stukjes.
11
Smelt een klontje boter in een diepe pan (of een stoofpot) op een zacht vuur. Stoof er op het gemak de snippers ui met de lookpulp in.
12
Laat na een paar minuten de stukjes champignon meestoven.
13
Kruid de paddenstoelen met een snuif gedroogde oregano, wat droge tijm en rozemarijn. (Gebruik naar keuze evt. verse kruiden.) Voeg ook vers gemalen peper en wat zout toe.
14
Zodra het vocht uit de pan verdampt is, beginnen de champignons te bakken. Geef ze een beetje kleur en schenk er dan een scheutje water bij. Roer alle aanbaksels los.
15
Doe de gebakken champignons in de hakmolen en laat de machine draaien tot ze zeer fijn gemalen zijn.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde hakmolen als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
TIPHeb je de lotto gewonnen, meng er dan een beetje truffel doorheen.
16
Prik een teentje look op een vork. Schenk een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur en doe er de spinazie in. Roer met de ‘lookvork’ tot de blaadjes weggeslonken zijn. Voeg wat peper en zout toe.
17
Doe de kortgegaarde spinazie in een zeef en laat ze uitlekken. (Druk het meeste vocht eruit.)
De pizza's afwerken en bakken
18
Voor wie met met de bbq werkt: Verwarm de oven voor tot minimum 250°C. Leg er indien mogelijk een pizzasteen in die de hitte opvangt en vasthoudt.
19
Bereid elke pizza – één voor één - op een vel bakpapier.
20
Druk elke bal pizzadeeg met de hand tot een schijf van zo’n 23-25 cm diameter. Werk steeds vanuit het midden naar de rand toe, zodat de lucht die in het deeg zit zich in de rand verzamelt.
21
Smeer op de pizzabodem een egale laag van de paddenstoelenmix. Laat de rand vrij. Verdeel er ook een deel van de uitgelekte spinazie over.
22
Scheur de mozzarella in hapklare stukjes of snij de kaas in dunne plakken. Verdeel wat kaas over de pizza en breek een (spiegel)ei in het midden van de hartige taart.
23
Rasp er tenslotte wat Parmezaanse kaas over en schuif de pizza van het papier op de pizzasteen (of ovenschaal).
24
Bak de pizza’s één voor één in de hete oven of op de barbecue. Bak zo kort en krachtig mogelijk en serveer meteen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
2u
Ingrediënten
Olijfolie+ een extra scheutje
2 el
Patisseriebloem+ een beetje extra
650 g
Gedroogde gist
40 g
Water
3,75 dl
Melk
2 el
Zout
1 snuifje
Zout
Parijse champignonsof kastanjechampignons
400 g
Spinazie
200 g
Ui
1
Look
1 teentje
Mozzarella
400 g
Parmezaanse kaas
150 g
Tijm
1 snuifje
Rozemarijn
1 snuifje
Oregano
1 snuifje
Boter
1 klontje
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Pizza autunno
Voor de fans van een herfst-barbecue haalt Jeroen zijn grill even uit de schuur. Zolang de bittere kou uitblijft en de lage zon nog najaarswarmte straalt, kriebelt het misschien om toch nog aan wat outdoor cooking te doen. Uiteraard kan je deze pizza ook bereiden in de oven, al moet je dan wellicht een iets langere gaartijd voorzien. Dit recept is voor maar liefst 4 pizza's!Instructies
Het deeg
1
Doe de gemeten hoeveelheden bloem, gist en lauw water in de mengkom van de keukenmachine. Gebruik de kneedhaak en laat de machine alle ingrediënten mengen tot een egaal deeg. Reken tot 15 minuten kneden op een lage snelheid.
2
Voeg tussen het mengen door de melk en de olijfolie toe.
3
Strooi tenslotte zout in het deeg en laat het nog 10 minuten kneden in de machine. Wrijf intussen een grote kom in met wat olijfolie.
4
Strooi een laagje bloem op je werkblad. Kneed het pizzadeeg nog kort met de hand en vorm het tot een dikke bal. (Of meerdere geproportioneerde ballen.)
5
Leg de bal deeg in de ingevette kom. Drapeer er een vochtige keukendoek over, en laat het een uurtje rijzen, op kamertemperatuur.
6
Bereid intussen de topping van je pizza’s voor. (En stook desgewenst de barbecue heet.)
7
Strooi wat bloem op je werkvlak Kneed het deeg kort, verdeel het in porties van 200 tot 250 g en laat de bolletjes een tweede keer rijzen onder een vochtige keukendoek. Geef de deegbollen zo’n 10 tot 15 minuten de tijd.
De toppings
8
Spoel de spinazie in ruim water, verwijder de taaiste bladnerven en laat de groente uitlekken. Hou ze opzij.
9
Pel de ui en de look en snipper beide fijn.
10
Maak de champignons schoon met een borsteltje of wat keukenpapier. Verwijder eventueel het onderste stukje van de stelen. Snij elke paddenstoel in partjes, schijfjes of stukjes.
11
Smelt een klontje boter in een diepe pan (of een stoofpot) op een zacht vuur. Stoof er op het gemak de snippers ui met de lookpulp in.
12
Laat na een paar minuten de stukjes champignon meestoven.
13
Kruid de paddenstoelen met een snuif gedroogde oregano, wat droge tijm en rozemarijn. (Gebruik naar keuze evt. verse kruiden.) Voeg ook vers gemalen peper en wat zout toe.
14
Zodra het vocht uit de pan verdampt is, beginnen de champignons te bakken. Geef ze een beetje kleur en schenk er dan een scheutje water bij. Roer alle aanbaksels los.
15
Doe de gebakken champignons in de hakmolen en laat de machine draaien tot ze zeer fijn gemalen zijn.
TIPHeb je de lotto gewonnen, meng er dan een beetje truffel doorheen.
16
Prik een teentje look op een vork. Schenk een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur en doe er de spinazie in. Roer met de ‘lookvork’ tot de blaadjes weggeslonken zijn. Voeg wat peper en zout toe.
17
Doe de kortgegaarde spinazie in een zeef en laat ze uitlekken. (Druk het meeste vocht eruit.)
De pizza's afwerken en bakken
18
Voor wie met met de bbq werkt: Verwarm de oven voor tot minimum 250°C. Leg er indien mogelijk een pizzasteen in die de hitte opvangt en vasthoudt.
19
Bereid elke pizza – één voor één - op een vel bakpapier.
20
Druk elke bal pizzadeeg met de hand tot een schijf van zo’n 23-25 cm diameter. Werk steeds vanuit het midden naar de rand toe, zodat de lucht die in het deeg zit zich in de rand verzamelt.
21
Smeer op de pizzabodem een egale laag van de paddenstoelenmix. Laat de rand vrij. Verdeel er ook een deel van de uitgelekte spinazie over.
22
Scheur de mozzarella in hapklare stukjes of snij de kaas in dunne plakken. Verdeel wat kaas over de pizza en breek een (spiegel)ei in het midden van de hartige taart.
23
Rasp er tenslotte wat Parmezaanse kaas over en schuif de pizza van het papier op de pizzasteen (of ovenschaal).
24
Bak de pizza’s één voor één in de hete oven of op de barbecue. Bak zo kort en krachtig mogelijk en serveer meteen.