Bloemkoolgratin met linzen en andijvie
Bloemkoolgratin met linzen en andijvie
Ingrediënten
4 personen
Linzen
300 g
Andijvie
1
Ajuinen
2
Look
2 teentjes
Boter
Boter
50 g
Bloemkool
1
Peper
Zout
Komijn
1 snuifje
Rozemarijn
Laurier
Bloem
70 g
Melk
1 l
Blauwe kaas
100 g
Mosterd
1 el
Citroenen
0,25
Nootmuskaat
1 snuifje
Panko
150 g
Olijfolie
1 scheutje
Benodigdheden
Waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De bloemkool en de linzen
300 g Linzen
1
Week de linzen op voorhand. Kijk op de verpakking voor verdere instructies.
1 Andijvie
2
Was de andijvie en laat goed uitlekken. Snipper de bladgroente fijn.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
3
Schil de ajuinen en snijd ze fijn. Pel en plet de look.
boter
4
Verwarm een klont boter in een grote pan en stoof de ajuinen en de look aan.
1 bloemkool
5
Snijd de bloemkool in roosjes en gaar ze in kokend water.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
peper, zout
6
Stoof de andijvie mee aan met de ajuinen gedurende ongeveer 8 minuten. Kruid met peper en zout. Verdeel de andijvie daarna op de bodem van de ovenschotel.
peper, zout, 1 snuifje komijn, rozemarijn, laurier
7
Doe de geweekte linzen in de pan waar je de andijvie net in hebt aangestoofd. Voeg wat kookvocht van de bloemkool toe tot de linzen onder staan en laat ze garen. Kruid met peper, zout, rozemarijn, laurier en komijn.
8
Giet de bloemkoolroosjes af en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Laat daarna goed uitlekken.
De bechamelsaus met blauwe kaas
70 g bloem, 50 g boter, 1 l melk
9
Maak een roux met de boter en de bloem. Giet de melk erbij en roer geduldig tot je een gebonden witte bechamelsaus krijgt.
100 g blauwe kaas
10
Snijd de blauwe kaas in blokjes en laat de kaas zachtjes smelten in de bechamelsaus.
1 el mosterd, 0,25 citroenen, peper, 1 snuifje nootmuskaat
11
Haal de pot van het vuur en doe de mosterd en het citroensap bij de saus. Kruid met peper en nootmuskaat.
De afwerking
12
Giet de linzen af wanneer ze gaar zijn. Verdeel ze over de andijvie in de ovenschotel.
13
Verdeel vervolgens de bloemkoolroosjes erbovenop.
14
Giet de kaassaus over de bloemkool.
150 g panko, 1 scheutje olijfolie
15
Meng de panko met een scheut olijfolie en verdeel het broodkruim over de ovenschotel.
16
Zet de bloemkoolschotel nog even onder de grill voor een krokant korstje. Serveer er eventueel een frisse salade met waterkers en hazelnoot bij. Smakelijk!
De bloemkool en de linzen
300 g Linzen
1
Week de linzen op voorhand. Kijk op de verpakking voor verdere instructies.
1 Andijvie
2
Was de andijvie en laat goed uitlekken. Snipper de bladgroente fijn.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
3
Schil de ajuinen en snijd ze fijn. Pel en plet de look.
boter
4
Verwarm een klont boter in een grote pan en stoof de ajuinen en de look aan.
1 bloemkool
5
Snijd de bloemkool in roosjes en gaar ze in kokend water.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
peper, zout
6
Stoof de andijvie mee aan met de ajuinen gedurende ongeveer 8 minuten. Kruid met peper en zout. Verdeel de andijvie daarna op de bodem van de ovenschotel.
peper, zout, 1 snuifje komijn, rozemarijn, laurier
7
Doe de geweekte linzen in de pan waar je de andijvie net in hebt aangestoofd. Voeg wat kookvocht van de bloemkool toe tot de linzen onder staan en laat ze garen. Kruid met peper, zout, rozemarijn, laurier en komijn.
8
Giet de bloemkoolroosjes af en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Laat daarna goed uitlekken.
De bechamelsaus met blauwe kaas
70 g bloem, 50 g boter, 1 l melk
9
Maak een roux met de boter en de bloem. Giet de melk erbij en roer geduldig tot je een gebonden witte bechamelsaus krijgt.
100 g blauwe kaas
10
Snijd de blauwe kaas in blokjes en laat de kaas zachtjes smelten in de bechamelsaus.
1 el mosterd, 0,25 citroenen, peper, 1 snuifje nootmuskaat
11
Haal de pot van het vuur en doe de mosterd en het citroensap bij de saus. Kruid met peper en nootmuskaat.
De afwerking
12
Giet de linzen af wanneer ze gaar zijn. Verdeel ze over de andijvie in de ovenschotel.
13
Verdeel vervolgens de bloemkoolroosjes erbovenop.
14
Giet de kaassaus over de bloemkool.
150 g panko, 1 scheutje olijfolie
15
Meng de panko met een scheut olijfolie en verdeel het broodkruim over de ovenschotel.
16
Zet de bloemkoolschotel nog even onder de grill voor een krokant korstje. Serveer er eventueel een frisse salade met waterkers en hazelnoot bij. Smakelijk!
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Linzen
300 g
Andijvie
1
Ajuinen
2
Look
2 teentjes
Boter
Boter
50 g
Bloemkool
1
Peper
Zout
Komijn
1 snuifje
Rozemarijn
Laurier
Bloem
70 g
Melk
1 l
Blauwe kaas
100 g
Mosterd
1 el
Citroenen
0,25
Nootmuskaat
1 snuifje
Panko
150 g
Olijfolie
1 scheutje
Bloemkoolgratin met linzen en andijvie
Een heerlijke ovenschotel in laagjes op basis van andijvie, linzen en bloemkoolroosjes. Op en top vegetarisch comfort food afgewerkt met een zalige bechamelsaus met blauwe kaas en een krokant broodkruimkorstje.Instructies
De bloemkool en de linzen
300 g Linzen
1
Week de linzen op voorhand. Kijk op de verpakking voor verdere instructies.
1 Andijvie
2
Was de andijvie en laat goed uitlekken. Snipper de bladgroente fijn.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
3
Schil de ajuinen en snijd ze fijn. Pel en plet de look.
boter
4
Verwarm een klont boter in een grote pan en stoof de ajuinen en de look aan.
1 bloemkool
5
Snijd de bloemkool in roosjes en gaar ze in kokend water.
peper, zout
6
Stoof de andijvie mee aan met de ajuinen gedurende ongeveer 8 minuten. Kruid met peper en zout. Verdeel de andijvie daarna op de bodem van de ovenschotel.
peper, zout, 1 snuifje komijn, rozemarijn, laurier
7
Doe de geweekte linzen in de pan waar je de andijvie net in hebt aangestoofd. Voeg wat kookvocht van de bloemkool toe tot de linzen onder staan en laat ze garen. Kruid met peper, zout, rozemarijn, laurier en komijn.
8
Giet de bloemkoolroosjes af en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Laat daarna goed uitlekken.
De bechamelsaus met blauwe kaas
70 g bloem, 50 g boter, 1 l melk
9
Maak een roux met de boter en de bloem. Giet de melk erbij en roer geduldig tot je een gebonden witte bechamelsaus krijgt.
100 g blauwe kaas
10
Snijd de blauwe kaas in blokjes en laat de kaas zachtjes smelten in de bechamelsaus.
1 el mosterd, 0,25 citroenen, peper, 1 snuifje nootmuskaat
11
Haal de pot van het vuur en doe de mosterd en het citroensap bij de saus. Kruid met peper en nootmuskaat.
De afwerking
12
Giet de linzen af wanneer ze gaar zijn. Verdeel ze over de andijvie in de ovenschotel.
13
Verdeel vervolgens de bloemkoolroosjes erbovenop.
14
Giet de kaassaus over de bloemkool.
150 g panko, 1 scheutje olijfolie
15
Meng de panko met een scheut olijfolie en verdeel het broodkruim over de ovenschotel.
16
Zet de bloemkoolschotel nog even onder de grill voor een krokant korstje. Serveer er eventueel een frisse salade met waterkers en hazelnoot bij. Smakelijk!