Veggie tajine met pompoen, couscous en blauwschimmelkaas
Veggie tajine met pompoen, couscous en blauwschimmelkaas
Veggie tajine met pompoen, couscous en blauwschimmelkaas
Veggie tajine met pompoen, couscous en blauwschimmelkaas
Ingrediënten
4 personen
Blauwschimmelkaas
250 g
Pompoenen
1.000 g
Pastinaak
1
Witte kolen
0,25
Sjalotten
2
Look
1 teentje
Gember
30 g
Gedroogde dadels
50 g
Hazelnoten
30 g
Kikkererwten
250 g
Kurkumapoeder
1 snuifje
Komijnpoeder
1 snuifje
Ras el hanout
1 snuifje
Paprikapoeder
1 snuifje
Cayennepeper
1
Groentebouillon
0,9 l
Citroenen
0,5
Peterselie
Koriander
Olijfolie
1 scheutje
Couscous
300 g
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Ontdooi en verwarm groentebouillon. (Voor de tajine én om de couscous te wellen.) Je kan ook zelf groentebouillon maken.
De tajine
250 g blauwschimmelkaas, 1.000 g pompoenen, 1 pastinaak, 0,25 Witte kolen, 2 Sjalotten, 1 teentje Look, 30 g gember, 50 g gedroogde dadels, 30 g hazelnoten, 250 g Kikkererwten, 1 snuifje kurkumapoeder, 1 snuifje komijnpoeder, 1 snuifje ras el hanout, 1 snuifje paprikapoeder, 1 cayennepeper, 0,5 l groentebouillon, 0,5 citroenen, peterselie, koriander, 1 scheutje olijfolie
2
Pel de sjalotten en de lookteen. Snij de sjalot in lange fijne repen en plet de look tot pulp.
3
Spoel de witte kool en snij het stuk dat je nodig hebt in grove stukken.
4
Schil de pompoen en de pastinaak. Verwijder de pompoenpitten. Snij het vruchtvlees van beide in grote dobbelstenen.
5
Verhit de schotel van de tajine op een stevig vuur. Doe er een scheut olijfolie in. Voeg de sjalotreepjes toe en de lookpulp. Kort nadien leg je er de stukken kool en pompoen bij, gevolgd door de pastinaak.
6
Roer de groenten af en toe om. Laat ze rustig bakken en bepoeder ze met een snuif kurkumapoeder, wat komijnpoeder, de specerijenmengeling ras-el-hanout, wat (gerookt) paprikapoeder en een bescheiden snuifje cayennepeper.
7
Laat de (ingeblikte) kikkererwten uitlekken in een zeef en spoel ze onder koud stromend water. Giet ze bij de stovende groenten.
8
Schil een stukje gemberwortel en rasp het fijn over de bereiding. Schenk er tenslotte warme bouillon (of water) bij en zet het puntdeksel op de tajine.
9
Laat de bereiding 15 tot 20 minuten pruttelen op een zacht vuur, tot alle ingrediënten beetgaar zijn. Voeg eventueel wat zout toe, maar kijk uit: snippers opgelegde citroen en de kaas smaken van nature zout.
De couscous
300 g couscous, 0,4 l groentebouillon
10
Schep de couscous in een schaal en schep ¾ van de hete groentebouillon erbovenop. Laat de korrels van tarwe wellen.
11
Proef de couscous en voeg eventueel wat extra bouillon toe.
Afwerken
12
Hak de hazelnoten grof. Snij de mierzoete dadels open, verwijder de pit en snij ze vervolgens in reepjes.
13
Snij plakjes schil van de zoute opgelegde citroen en verdeel ze in zeer fijne reepjes.
14
Spoel de koriander en de peterselie en pluk de blaadjes los. Hak de kruiden grof.
15
Lepel de gewelde couscous in het midden van een ruime serveerschaal. (Op een hoopje.)
16
Schep daarrond de hele inhoud van de tajine. Het kookvocht laat je zeker niet verloren gaan.
17
Strooi reepjes zoute citroen, stukjes dadel en gehakte hazelnoten over de schotel.
18
Eindig met de snippers koriander en peterselie en brokjes blauwschimmelkaas.
Voorbereiding
1
Ontdooi en verwarm groentebouillon. (Voor de tajine én om de couscous te wellen.) Je kan ook zelf groentebouillon maken.
De tajine
250 g blauwschimmelkaas, 1.000 g pompoenen, 1 pastinaak, 0,25 Witte kolen, 2 Sjalotten, 1 teentje Look, 30 g gember, 50 g gedroogde dadels, 30 g hazelnoten, 250 g Kikkererwten, 1 snuifje kurkumapoeder, 1 snuifje komijnpoeder, 1 snuifje ras el hanout, 1 snuifje paprikapoeder, 1 cayennepeper, 0,5 l groentebouillon, 0,5 citroenen, peterselie, koriander, 1 scheutje olijfolie
2
Pel de sjalotten en de lookteen. Snij de sjalot in lange fijne repen en plet de look tot pulp.
3
Spoel de witte kool en snij het stuk dat je nodig hebt in grove stukken.
4
Schil de pompoen en de pastinaak. Verwijder de pompoenpitten. Snij het vruchtvlees van beide in grote dobbelstenen.
5
Verhit de schotel van de tajine op een stevig vuur. Doe er een scheut olijfolie in. Voeg de sjalotreepjes toe en de lookpulp. Kort nadien leg je er de stukken kool en pompoen bij, gevolgd door de pastinaak.
6
Roer de groenten af en toe om. Laat ze rustig bakken en bepoeder ze met een snuif kurkumapoeder, wat komijnpoeder, de specerijenmengeling ras-el-hanout, wat (gerookt) paprikapoeder en een bescheiden snuifje cayennepeper.
7
Laat de (ingeblikte) kikkererwten uitlekken in een zeef en spoel ze onder koud stromend water. Giet ze bij de stovende groenten.
8
Schil een stukje gemberwortel en rasp het fijn over de bereiding. Schenk er tenslotte warme bouillon (of water) bij en zet het puntdeksel op de tajine.
9
Laat de bereiding 15 tot 20 minuten pruttelen op een zacht vuur, tot alle ingrediënten beetgaar zijn. Voeg eventueel wat zout toe, maar kijk uit: snippers opgelegde citroen en de kaas smaken van nature zout.
De couscous
300 g couscous, 0,4 l groentebouillon
10
Schep de couscous in een schaal en schep ¾ van de hete groentebouillon erbovenop. Laat de korrels van tarwe wellen.
11
Proef de couscous en voeg eventueel wat extra bouillon toe.
Afwerken
12
Hak de hazelnoten grof. Snij de mierzoete dadels open, verwijder de pit en snij ze vervolgens in reepjes.
13
Snij plakjes schil van de zoute opgelegde citroen en verdeel ze in zeer fijne reepjes.
14
Spoel de koriander en de peterselie en pluk de blaadjes los. Hak de kruiden grof.
15
Lepel de gewelde couscous in het midden van een ruime serveerschaal. (Op een hoopje.)
16
Schep daarrond de hele inhoud van de tajine. Het kookvocht laat je zeker niet verloren gaan.
17
Strooi reepjes zoute citroen, stukjes dadel en gehakte hazelnoten over de schotel.
18
Eindig met de snippers koriander en peterselie en brokjes blauwschimmelkaas.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Blauwschimmelkaas
250 g
Pompoenen
1.000 g
Pastinaak
1
Witte kolen
0,25
Sjalotten
2
Look
1 teentje
Gember
30 g
Gedroogde dadels
50 g
Hazelnoten
30 g
Kikkererwten
250 g
Kurkumapoeder
1 snuifje
Komijnpoeder
1 snuifje
Ras el hanout
1 snuifje
Paprikapoeder
1 snuifje
Cayennepeper
1
Groentebouillon
0,9 l
Citroenen
0,5
Peterselie
Koriander
Olijfolie
1 scheutje
Couscous
300 g
Veggie tajine met pompoen, couscous en blauwschimmelkaas
De tajine is de perfecte stoofpot om een smaakvolle vegetarische groenteschotel te bereiden. In gebruik seizoensgroenten, kikkererwten, een kleine verzameling aromatische specerijen en couscous geweld in groentebouillon. Serveer alles in een ruime schaal en voeg stukjes zoete dadel toe, opgelegde zoute citroen en brokjes blauwschimmelkaas. Geniet van deze smaakbom met wintergroenten van bij ons en smaken uit het Zuiden!Instructies
Voorbereiding
1
Ontdooi en verwarm groentebouillon. (Voor de tajine én om de couscous te wellen.) Je kan ook zelf groentebouillon maken.
De tajine
250 g blauwschimmelkaas, 1.000 g pompoenen, 1 pastinaak, 0,25 Witte kolen, 2 Sjalotten, 1 teentje Look, 30 g gember, 50 g gedroogde dadels, 30 g hazelnoten, 250 g Kikkererwten, 1 snuifje kurkumapoeder, 1 snuifje komijnpoeder, 1 snuifje ras el hanout, 1 snuifje paprikapoeder, 1 cayennepeper, 0,5 l groentebouillon, 0,5 citroenen, peterselie, koriander, 1 scheutje olijfolie
2
Pel de sjalotten en de lookteen. Snij de sjalot in lange fijne repen en plet de look tot pulp.
3
Spoel de witte kool en snij het stuk dat je nodig hebt in grove stukken.
4
Schil de pompoen en de pastinaak. Verwijder de pompoenpitten. Snij het vruchtvlees van beide in grote dobbelstenen.
5
Verhit de schotel van de tajine op een stevig vuur. Doe er een scheut olijfolie in. Voeg de sjalotreepjes toe en de lookpulp. Kort nadien leg je er de stukken kool en pompoen bij, gevolgd door de pastinaak.
6
Roer de groenten af en toe om. Laat ze rustig bakken en bepoeder ze met een snuif kurkumapoeder, wat komijnpoeder, de specerijenmengeling ras-el-hanout, wat (gerookt) paprikapoeder en een bescheiden snuifje cayennepeper.
7
Laat de (ingeblikte) kikkererwten uitlekken in een zeef en spoel ze onder koud stromend water. Giet ze bij de stovende groenten.
8
Schil een stukje gemberwortel en rasp het fijn over de bereiding. Schenk er tenslotte warme bouillon (of water) bij en zet het puntdeksel op de tajine.
9
Laat de bereiding 15 tot 20 minuten pruttelen op een zacht vuur, tot alle ingrediënten beetgaar zijn. Voeg eventueel wat zout toe, maar kijk uit: snippers opgelegde citroen en de kaas smaken van nature zout.
De couscous
300 g couscous, 0,4 l groentebouillon
10
Schep de couscous in een schaal en schep ¾ van de hete groentebouillon erbovenop. Laat de korrels van tarwe wellen.
11
Proef de couscous en voeg eventueel wat extra bouillon toe.
Afwerken
12
Hak de hazelnoten grof. Snij de mierzoete dadels open, verwijder de pit en snij ze vervolgens in reepjes.
13
Snij plakjes schil van de zoute opgelegde citroen en verdeel ze in zeer fijne reepjes.
14
Spoel de koriander en de peterselie en pluk de blaadjes los. Hak de kruiden grof.
15
Lepel de gewelde couscous in het midden van een ruime serveerschaal. (Op een hoopje.)
16
Schep daarrond de hele inhoud van de tajine. Het kookvocht laat je zeker niet verloren gaan.
17
Strooi reepjes zoute citroen, stukjes dadel en gehakte hazelnoten over de schotel.
18
Eindig met de snippers koriander en peterselie en brokjes blauwschimmelkaas.