dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Gemarineerde varkensreepjes in de wok,  met gemberrijst (thumbnail)Gemarineerde varkensreepjes in de wok,  met gemberrijst

Gemarineerde varkensreepjes in de wok, met gemberrijst

45m
16
-
2.7K
Recepten

Gemarineerde varkensreepjes in de wok, met gemberrijst

Vlamingen houden van varkensvlees. Je kan er alle kanten mee uit in de keuken: van oerklassiek tot hedendaags. Het vlees is ook ideaal om er een stukje van de wereldkeuken mee op de tafel te zetten. De inspiratie komt uit Azië. Jeroen marineert varkensreepjes die nadien in de hete wok belanden. Het kruidige vlees serveert hij met gestoomde Chinese kool en aromatische gemberrijst. Serveer het gerecht in één grote schaal en schep de borden vol aan tafel.
Gemarineerde varkensreepjes in de wok,  met gemberrijst (thumbnail)Gemarineerde varkensreepjes in de wok,  met gemberrijst

Gemarineerde varkensreepjes in de wok, met gemberrijst

45m
16
-
2.7K
Recepten

Gemarineerde varkensreepjes in de wok, met gemberrijst

Vlamingen houden van varkensvlees. Je kan er alle kanten mee uit in de keuken: van oerklassiek tot hedendaags. Het vlees is ook ideaal om er een stukje van de wereldkeuken mee op de tafel te zetten. De inspiratie komt uit Azië. Jeroen marineert varkensreepjes die nadien in de hete wok belanden. Het kruidige vlees serveert hij met gestoomde Chinese kool en aromatische gemberrijst. Serveer het gerecht in één grote schaal en schep de borden vol aan tafel.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd45m
Ingrediënten16
Beoordeling-
Aantal likes2.7K

Ingrediënten

4 personen
Chilipeper
1
Uien
2
Look
2 teentjes
Varkensvlees
600 g
Ketjap manis
0,05 l
Sojasaus
0,03 l
Sjalotten
2
Gember
30 g
Olijfolie
1 scheutje
Rijst
250 g
Chinese kolen
0,5
Lente-uien
5
Zwarte sesamzaadjes
15 g
Witte sesamzaadjes
15 g
Arachideolie
1 scheutje
Sesamolie

Benodigdheden

Een wok, een fijne rasp, een bamboe stoommandje, een bananenblad of een vel bakpapier

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Het vlees marineren

1 chilipeper, 2 uien, 2 teentjes Look, 600 g varkensvlees, 0,05 l Ketjap Manis, 0,03 l sojasaus
1
Snij de rode chilipper overlangs in twee en verwijder de gevaarlijk pittige zaadjes. Snij de halve chilipepers overlangs in repen die je vervolgens in fijne stukjes hakt.
2
Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.
3
Pel de tenen knoflook en plet ze tot pulp. Gebruik mijn techniek waarbij ik de look plet met de zijkant van het lemmet van een koksmes, of – keep it simple – en grijp naar de lookpers.
4
Snij het stuk mager varkensvlees in plakken van een kleine centimeter breed. Snij deze vervolgens in gelijke reepjes van eenzelfde dikte. Gebruik een vlijmscherp mes.
5
Meng de reepjes vlees met de lookpulp, de uiringen en de stukjes chilipeper;
6
Schenk de stroperige ketjap manis en de klassieke sojasaus over het vlees met groenten. Meng alles en laat de bereiding maximaal een uur marineren in de koelkast.
7
Maak nadien de snijplank schoon, waarop je het rauw varkensvlees hebt versneden.

Bereiding

2 Sjalotten, 30 g gember, 1 scheutje olijfolie, 250 g rijst, 0,5 Chinese kolen, 5 lente-uien, 15 g zwarte sesamzaadjes, 15 g witte sesamzaadjes, 1 scheutje arachideolie, sesamolie
8
Pel de sjalotten en het stukje gemberwortel. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee en daarna in zeer fijne snippers.
9
Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot of ruime pan, op een matig vuur.
10
Stoof de snippers sjalot glazig in de hete olie. Rasp de vezelige gember en roer de pulp doorheen de sjalotstukjes.
11
Doe de losse rijst in de pot met sjalot en gember. Jeroen verkiest de aromatische basmati.
12
Schenk een dubbele hoeveelheid water over de rijst, roer even en plaats het stoommandje (van bamboe) erop. Breng de rijst aan de kook op een zacht vuur.
13
Snij uit een (diepgevroren) bananenblad een rondje en bedek er de bodem van het bamboe-mandje mee. Had je geen gelegenheid om naar de Oosterse supermarkt te gaan? Gebruik dan een vel bakpapier.
14
Pluk de bladeren van de Chinese kool en spoel ze in ruim water. Laat ze uitlekken en scheur de knapperige bladnerven los van het fijnere blad. De stukken bladnerf snij je fijn.
15
Plaats het mandje bovenop de pot met rijst. Plaats het bamboe deksel erop en laat de stukken kool een klein kwartier stomen op het zacht vuur.
16
Hou tussendoor ook de rijst in de gaten.
17
Zet de wok op een stevig vuur. Laat ze voldoende lang verhitten.
18
Spoel de lente-uitjes, maak ze schoon en snij het bleke en lichtgroene deel in fijne ringen. Hou de fijne uiringen opzij.
19
Strooi de zwarte en bleke sesamzaadjes in de hete wok en laat ze kort roosteren. Je hoort ze knisperen. Door het roosteren geven de zaadjes veel meer smaak af. Doe de gepofte sesam nadien in een potje en zet de zaadjes opzij.
20
Schenk een scheut arachideolie (met een neutrale smaak) in de hete wok.
21
Schep de varkensreepjes uit de marinade. Doe ze in de pan en bak het vlees kort en krachtig. Voeg er een paar minuten later de marinade aan toe en roer.
22
Schep de gare gemberrijst in een grote serveerschaal. Leg er de stukken gestoomde Chinese kool bovenop.
23
Druppel een beetje sesamolie over de gare rijst met kool.
24
Schep het gewokte varkensvlees erover en werk het gerecht af met de snippers lente-ui en de geroosterde sesamzaadjes.
25
Verhuis de schaal naar de tafel en val aan.
1
Snij de rode chilipper overlangs in twee en verwijder de gevaarlijk pittige zaadjes. Snij de halve chilipepers overlangs in repen die je vervolgens in fijne stukjes hakt.
2
Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.

Instructies

Het vlees marineren

1 chilipeper, 2 uien, 2 teentjes Look, 600 g varkensvlees, 0,05 l Ketjap Manis, 0,03 l sojasaus
1
Snij de rode chilipper overlangs in twee en verwijder de gevaarlijk pittige zaadjes. Snij de halve chilipepers overlangs in repen die je vervolgens in fijne stukjes hakt.
2
Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.
3
Pel de tenen knoflook en plet ze tot pulp. Gebruik mijn techniek waarbij ik de look plet met de zijkant van het lemmet van een koksmes, of – keep it simple – en grijp naar de lookpers.
4
Snij het stuk mager varkensvlees in plakken van een kleine centimeter breed. Snij deze vervolgens in gelijke reepjes van eenzelfde dikte. Gebruik een vlijmscherp mes.
5
Meng de reepjes vlees met de lookpulp, de uiringen en de stukjes chilipeper;
6
Schenk de stroperige ketjap manis en de klassieke sojasaus over het vlees met groenten. Meng alles en laat de bereiding maximaal een uur marineren in de koelkast.
7
Maak nadien de snijplank schoon, waarop je het rauw varkensvlees hebt versneden.

Bereiding

2 Sjalotten, 30 g gember, 1 scheutje olijfolie, 250 g rijst, 0,5 Chinese kolen, 5 lente-uien, 15 g zwarte sesamzaadjes, 15 g witte sesamzaadjes, 1 scheutje arachideolie, sesamolie
8
Pel de sjalotten en het stukje gemberwortel. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee en daarna in zeer fijne snippers.
9
Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot of ruime pan, op een matig vuur.
10
Stoof de snippers sjalot glazig in de hete olie. Rasp de vezelige gember en roer de pulp doorheen de sjalotstukjes.
11
Doe de losse rijst in de pot met sjalot en gember. Jeroen verkiest de aromatische basmati.
12
Schenk een dubbele hoeveelheid water over de rijst, roer even en plaats het stoommandje (van bamboe) erop. Breng de rijst aan de kook op een zacht vuur.
13
Snij uit een (diepgevroren) bananenblad een rondje en bedek er de bodem van het bamboe-mandje mee. Had je geen gelegenheid om naar de Oosterse supermarkt te gaan? Gebruik dan een vel bakpapier.
14
Pluk de bladeren van de Chinese kool en spoel ze in ruim water. Laat ze uitlekken en scheur de knapperige bladnerven los van het fijnere blad. De stukken bladnerf snij je fijn.
15
Plaats het mandje bovenop de pot met rijst. Plaats het bamboe deksel erop en laat de stukken kool een klein kwartier stomen op het zacht vuur.
16
Hou tussendoor ook de rijst in de gaten.
17
Zet de wok op een stevig vuur. Laat ze voldoende lang verhitten.
18
Spoel de lente-uitjes, maak ze schoon en snij het bleke en lichtgroene deel in fijne ringen. Hou de fijne uiringen opzij.
19
Strooi de zwarte en bleke sesamzaadjes in de hete wok en laat ze kort roosteren. Je hoort ze knisperen. Door het roosteren geven de zaadjes veel meer smaak af. Doe de gepofte sesam nadien in een potje en zet de zaadjes opzij.
20
Schenk een scheut arachideolie (met een neutrale smaak) in de hete wok.
21
Schep de varkensreepjes uit de marinade. Doe ze in de pan en bak het vlees kort en krachtig. Voeg er een paar minuten later de marinade aan toe en roer.
22
Schep de gare gemberrijst in een grote serveerschaal. Leg er de stukken gestoomde Chinese kool bovenop.
23
Druppel een beetje sesamolie over de gare rijst met kool.
24
Schep het gewokte varkensvlees erover en werk het gerecht af met de snippers lente-ui en de geroosterde sesamzaadjes.
25
Verhuis de schaal naar de tafel en val aan.
1
Snij de rode chilipper overlangs in twee en verwijder de gevaarlijk pittige zaadjes. Snij de halve chilipepers overlangs in repen die je vervolgens in fijne stukjes hakt.
2
Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Gemarineerde varkensreepjes in de wok,  met gemberrijst (thumbnail)Gemarineerde varkensreepjes in de wok,  met gemberrijst
4 personen
45m
Ingrediënten
Chilipeper
1
Uien
2
Look
2 teentjes
Varkensvlees
600 g
Ketjap manis
0,05 l
Sojasaus
0,03 l
Sjalotten
2
Gember
30 g
Olijfolie
1 scheutje
Rijst
250 g
Chinese kolen
0,5
Lente-uien
5
Zwarte sesamzaadjes
15 g
Witte sesamzaadjes
15 g
Arachideolie
1 scheutje
Sesamolie

Gemarineerde varkensreepjes in de wok, met gemberrijst

Vlamingen houden van varkensvlees. Je kan er alle kanten mee uit in de keuken: van oerklassiek tot hedendaags. Het vlees is ook ideaal om er een stukje van de wereldkeuken mee op de tafel te zetten. De inspiratie komt uit Azië. Jeroen marineert varkensreepjes die nadien in de hete wok belanden. Het kruidige vlees serveert hij met gestoomde Chinese kool en aromatische gemberrijst. Serveer het gerecht in één grote schaal en schep de borden vol aan tafel.
Instructies

Het vlees marineren

1 chilipeper, 2 uien, 2 teentjes Look, 600 g varkensvlees, 0,05 l Ketjap Manis, 0,03 l sojasaus
1
Snij de rode chilipper overlangs in twee en verwijder de gevaarlijk pittige zaadjes. Snij de halve chilipepers overlangs in repen die je vervolgens in fijne stukjes hakt.
2
Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.
3
Pel de tenen knoflook en plet ze tot pulp. Gebruik mijn techniek waarbij ik de look plet met de zijkant van het lemmet van een koksmes, of – keep it simple – en grijp naar de lookpers.
4
Snij het stuk mager varkensvlees in plakken van een kleine centimeter breed. Snij deze vervolgens in gelijke reepjes van eenzelfde dikte. Gebruik een vlijmscherp mes.
5
Meng de reepjes vlees met de lookpulp, de uiringen en de stukjes chilipeper;
6
Schenk de stroperige ketjap manis en de klassieke sojasaus over het vlees met groenten. Meng alles en laat de bereiding maximaal een uur marineren in de koelkast.
7
Maak nadien de snijplank schoon, waarop je het rauw varkensvlees hebt versneden.

Bereiding

2 Sjalotten, 30 g gember, 1 scheutje olijfolie, 250 g rijst, 0,5 Chinese kolen, 5 lente-uien, 15 g zwarte sesamzaadjes, 15 g witte sesamzaadjes, 1 scheutje arachideolie, sesamolie
8
Pel de sjalotten en het stukje gemberwortel. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee en daarna in zeer fijne snippers.
9
Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot of ruime pan, op een matig vuur.
10
Stoof de snippers sjalot glazig in de hete olie. Rasp de vezelige gember en roer de pulp doorheen de sjalotstukjes.
11
Doe de losse rijst in de pot met sjalot en gember. Jeroen verkiest de aromatische basmati.
12
Schenk een dubbele hoeveelheid water over de rijst, roer even en plaats het stoommandje (van bamboe) erop. Breng de rijst aan de kook op een zacht vuur.
13
Snij uit een (diepgevroren) bananenblad een rondje en bedek er de bodem van het bamboe-mandje mee. Had je geen gelegenheid om naar de Oosterse supermarkt te gaan? Gebruik dan een vel bakpapier.
14
Pluk de bladeren van de Chinese kool en spoel ze in ruim water. Laat ze uitlekken en scheur de knapperige bladnerven los van het fijnere blad. De stukken bladnerf snij je fijn.
15
Plaats het mandje bovenop de pot met rijst. Plaats het bamboe deksel erop en laat de stukken kool een klein kwartier stomen op het zacht vuur.
16
Hou tussendoor ook de rijst in de gaten.
17
Zet de wok op een stevig vuur. Laat ze voldoende lang verhitten.
18
Spoel de lente-uitjes, maak ze schoon en snij het bleke en lichtgroene deel in fijne ringen. Hou de fijne uiringen opzij.
19
Strooi de zwarte en bleke sesamzaadjes in de hete wok en laat ze kort roosteren. Je hoort ze knisperen. Door het roosteren geven de zaadjes veel meer smaak af. Doe de gepofte sesam nadien in een potje en zet de zaadjes opzij.
20
Schenk een scheut arachideolie (met een neutrale smaak) in de hete wok.
21
Schep de varkensreepjes uit de marinade. Doe ze in de pan en bak het vlees kort en krachtig. Voeg er een paar minuten later de marinade aan toe en roer.
22
Schep de gare gemberrijst in een grote serveerschaal. Leg er de stukken gestoomde Chinese kool bovenop.
23
Druppel een beetje sesamolie over de gare rijst met kool.
24
Schep het gewokte varkensvlees erover en werk het gerecht af met de snippers lente-ui en de geroosterde sesamzaadjes.
25
Verhuis de schaal naar de tafel en val aan.