dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Kalkoenrollade gevuld met groene kool, appel met veenbes, gebraiseerd witloof, knolseldercrème, kroketten en cognacsaus (thumbnail)Kalkoenrollade gevuld met groene kool, appel met veenbes, gebraiseerd witloof, knolseldercrème, kroketten en cognacsaus

Kalkoenrollade gevuld met groene kool, appel met veenbes, gebraiseerd witloof, knolseldercrème, kroketten en cognacsaus

40m
27
-
2.7K
Recepten

Kalkoenrollade gevuld met groene kool, appel met veenbes, gebraiseerd witloof, knolseldercrème, kroketten en cognacsaus

Letterlijk en figuurlijk een hele mond vol! Dat is de enige juiste omschrijving voor het hoofdgerecht van het Nationale Kerstmenu 2022. Jeroen maakt een prachtige rollade van kalkoen met groene kool, appeltjes gevuld met veenbessen, gebakken witloof, crème van knolselder, aardappelkroketten en een romige saus met cognac.
Kalkoenrollade gevuld met groene kool, appel met veenbes, gebraiseerd witloof, knolseldercrème, kroketten en cognacsaus (thumbnail)Kalkoenrollade gevuld met groene kool, appel met veenbes, gebraiseerd witloof, knolseldercrème, kroketten en cognacsaus

Kalkoenrollade gevuld met groene kool, appel met veenbes, gebraiseerd witloof, knolseldercrème, kroketten en cognacsaus

40m
27
-
2.7K
Recepten

Kalkoenrollade gevuld met groene kool, appel met veenbes, gebraiseerd witloof, knolseldercrème, kroketten en cognacsaus

Letterlijk en figuurlijk een hele mond vol! Dat is de enige juiste omschrijving voor het hoofdgerecht van het Nationale Kerstmenu 2022. Jeroen maakt een prachtige rollade van kalkoen met groene kool, appeltjes gevuld met veenbessen, gebakken witloof, crème van knolselder, aardappelkroketten en een romige saus met cognac.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd40m
Ingrediënten27
Beoordeling-
Aantal likes2.7K

Ingrediënten

4 personen
Groene kolen
0,5
Ajuinen
2
Look
3 teentjes
Nootmuskaat
1 snuifje
Pistachenoten
50 g
Gemengd gehakt
500 g
Ei
1
Gehaktkruiden
50 g
Kalkoenlapjes
800 g
Ontbijtspek
24 plakjes
Knolselders
0,5
Boter
2 een klontje
Grondwitloof
8 stronkjes
Veenbessen
300 g
Rode wijn
0,1 l
Kristalsuiker
2 el
Room
0,5 dl
Room
0,2 l
Selderijzout
1 snuifje
Appels
4
Sjalotten
2
Tijm
Laurier
Kruidnagels
Jeneverbessen
Cognac
1 scheutje
Bruine fond
0,2 l
Kroketten
1.000 g

Benodigdheden

Blender, een friteuse, een keukenmachine met k vormig opzetstuk, een blender of hakmolen

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Voor de rollade:

0,5 groene kolen
1
Breng een grote pot gezouten water aan de kook. Verwijder de buitenste, harde bladeren van de groene kool. Haal de kern uit de groene kool en snijd de kool fijn. Kook de kool helemaal gaar, spoel hem onmiddellijk onder koud water en laat goed uitlekken. Knijp zoveel mogelijk water uit de groene kool.
2 ajuinen, 2 teentjes Look, 1 snuifje nootmuskaat
2
Smelt een klont boter in een pan. Pel de uien en de look en snipper ze fijn. Stoof de ui en de look aan in de boter, gevolgd door de groene kool. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en laat het geheel afkoelen in de koelkast.
3
Verwarm de oven voor tot 180°C.
50 g pistachenoten
4
Snijd de pistachenoten grof.
500 g gemengd gehakt, 1 ei, 50 g gehaktkruiden
5
Meng het gehakt, het ei, de gehaktkruiden en de pistachenootjes onder elkaar in de kom van de keukenmachine.
800 g kalkoenlapjes
6
Leg de kalkoenlapjes tussen boterpapier en klop ze plat.
24 plakjes ontbijtspek
7
Bedek je werkvlak met twee vellen aluminiumfolie en strijk ze in met wat olijfolie. Schik de plakjes spek dakpansgewijs op de folie zodat ze elkaar een beetje overlappen. Schik vervolgens de plakjes kalkoen op de folie en kruid met peper en zout.
8
Verdeel het gehaktmengsel over de kalkoen, maar laat de randen vrij. Schep de afgekoelde groene kool in het midden van het gehakt.
9
Neem het vel aluminiumfolie onderaan vast en plooi het over het vleesmengsel heen. Maak de folie los van het vlees, en let erop dat de kalkoenlapjes en het spek strak tegen de gehaktvulling kleven.
10
Rol nu verder tot de gehaktvulling rondomrond ingepakt is met kalkoen en spek. Span het vel aluminiumfolie vervolgens strak rondom de volledige rollade en maak ook de zijkanten hermetisch dicht. Leg de rollade in een ovenschaal en bak het vlees 50 minuten in de oven.

Voor de garnituren :

0,5 knolselders
11
Schil de knolselder, snijd hem in blokjes en kook ze gaar in gezouten water.
1 een klontje boter, 8 stronkjes grondwitloof
12
Smelt een klont boter in een pan en voeg een scheutje water toe. Maak het grondwitloof schoon en verwijder de hardekern. Leg de gehalveerde stronken in de boter.  Laat het witloof op zacht vuur braiseren tot het meeste vocht verdampt is en het witloof begint te kleuren aan de onderkant.
300 g veenbessen, 0,1 l rode wijn, 2 el kristalsuiker
13
Breng de veenbessen met een scheut rode wijn in een steelpan aan de kook. Voeg er de suiker aan toe en laat inkoken tot het meeste vocht verdampt is.
0,5 dl Room, 1 een klontje boter, 1 snuifje selderijzout
14
Giet de gare knolselder af en schep hem in de blender. Voeg de room ,een klont boter, witte peper en een snuif selderzoet toe. Mix de knolselder glad en houd hem op een zacht vuur warm.
4 appels
15
Smelt een klont boter in een pan. Schil de appelen, snijd ze in vier en bak ze in de boter goudbruin. Voeg er een snuif suiker aan toe.

Voor de cognacsaus:

2 Sjalotten, 1 teentje Look, tijm, laurier, kruidnagels, Jeneverbessen, 1 scheutje cognac
16
Smelt een klont boter in een steelpan. Pel de sjalot en de look en snijd ze grof. Stoof de ui en de look aan in de boter en voeg er de tijm en de laurier aan toe. Voeg de kruidnagels en de jeneverbessen toe. Flambeer het geheel met cognac.
TIPSchakel eerst en vooral je afzuigkap uit. Zo voorkom je dat de vlammen worden meegezogen en schade aanrichten.
0,2 l Room, 0,2 l bruine fond
17
Blus de pan met de bruine fond en voeg de room toe.
18
Breng de saus aan de kook en laat ze even inkoken. Zeef de saus hierna en breng opnieuw aan de kook. Kruid met peper en zout. Voeg tenslotte een klontje boter toe aan de saus en mix ze schuimig.

Voor de afwerking:

19
Haal de folie van het vlees en laat het nog 15 minuten verder kleuren in de oven.
1.000 g kroketten
20
Bak de kroketten goudbruin in de friteuse.
21
Haal het vlees uit de oven en snijd de rollade in dikke plakken.
22
Lepel wat saus op een groot bord en leg er een plak kalkoenrollade in. Schep er een lepel knolseldercrème en een lepel veenbessen bij, gevolgd door wat gebakken appeltjes. Eindig met het gebakken witloof en de kroketten.
1
Breng een grote pot gezouten water aan de kook. Verwijder de buitenste, harde bladeren van de groene kool. Haal de kern uit de groene kool en snijd de kool fijn. Kook de kool helemaal gaar, spoel hem onmiddellijk onder koud water en laat goed uitlekken. Knijp zoveel mogelijk water uit de groene kool.
2
Smelt een klont boter in een pan. Pel de uien en de look en snipper ze fijn. Stoof de ui en de look aan in de boter, gevolgd door de groene kool. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en laat het geheel afkoelen in de koelkast.

Instructies

Voor de rollade:

0,5 groene kolen
1
Breng een grote pot gezouten water aan de kook. Verwijder de buitenste, harde bladeren van de groene kool. Haal de kern uit de groene kool en snijd de kool fijn. Kook de kool helemaal gaar, spoel hem onmiddellijk onder koud water en laat goed uitlekken. Knijp zoveel mogelijk water uit de groene kool.
2 ajuinen, 2 teentjes Look, 1 snuifje nootmuskaat
2
Smelt een klont boter in een pan. Pel de uien en de look en snipper ze fijn. Stoof de ui en de look aan in de boter, gevolgd door de groene kool. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en laat het geheel afkoelen in de koelkast.
3
Verwarm de oven voor tot 180°C.
50 g pistachenoten
4
Snijd de pistachenoten grof.
500 g gemengd gehakt, 1 ei, 50 g gehaktkruiden
5
Meng het gehakt, het ei, de gehaktkruiden en de pistachenootjes onder elkaar in de kom van de keukenmachine.
800 g kalkoenlapjes
6
Leg de kalkoenlapjes tussen boterpapier en klop ze plat.
24 plakjes ontbijtspek
7
Bedek je werkvlak met twee vellen aluminiumfolie en strijk ze in met wat olijfolie. Schik de plakjes spek dakpansgewijs op de folie zodat ze elkaar een beetje overlappen. Schik vervolgens de plakjes kalkoen op de folie en kruid met peper en zout.
8
Verdeel het gehaktmengsel over de kalkoen, maar laat de randen vrij. Schep de afgekoelde groene kool in het midden van het gehakt.
9
Neem het vel aluminiumfolie onderaan vast en plooi het over het vleesmengsel heen. Maak de folie los van het vlees, en let erop dat de kalkoenlapjes en het spek strak tegen de gehaktvulling kleven.
10
Rol nu verder tot de gehaktvulling rondomrond ingepakt is met kalkoen en spek. Span het vel aluminiumfolie vervolgens strak rondom de volledige rollade en maak ook de zijkanten hermetisch dicht. Leg de rollade in een ovenschaal en bak het vlees 50 minuten in de oven.

Voor de garnituren :

0,5 knolselders
11
Schil de knolselder, snijd hem in blokjes en kook ze gaar in gezouten water.
1 een klontje boter, 8 stronkjes grondwitloof
12
Smelt een klont boter in een pan en voeg een scheutje water toe. Maak het grondwitloof schoon en verwijder de hardekern. Leg de gehalveerde stronken in de boter.  Laat het witloof op zacht vuur braiseren tot het meeste vocht verdampt is en het witloof begint te kleuren aan de onderkant.
300 g veenbessen, 0,1 l rode wijn, 2 el kristalsuiker
13
Breng de veenbessen met een scheut rode wijn in een steelpan aan de kook. Voeg er de suiker aan toe en laat inkoken tot het meeste vocht verdampt is.
0,5 dl Room, 1 een klontje boter, 1 snuifje selderijzout
14
Giet de gare knolselder af en schep hem in de blender. Voeg de room ,een klont boter, witte peper en een snuif selderzoet toe. Mix de knolselder glad en houd hem op een zacht vuur warm.
4 appels
15
Smelt een klont boter in een pan. Schil de appelen, snijd ze in vier en bak ze in de boter goudbruin. Voeg er een snuif suiker aan toe.

Voor de cognacsaus:

2 Sjalotten, 1 teentje Look, tijm, laurier, kruidnagels, Jeneverbessen, 1 scheutje cognac
16
Smelt een klont boter in een steelpan. Pel de sjalot en de look en snijd ze grof. Stoof de ui en de look aan in de boter en voeg er de tijm en de laurier aan toe. Voeg de kruidnagels en de jeneverbessen toe. Flambeer het geheel met cognac.
TIPSchakel eerst en vooral je afzuigkap uit. Zo voorkom je dat de vlammen worden meegezogen en schade aanrichten.
0,2 l Room, 0,2 l bruine fond
17
Blus de pan met de bruine fond en voeg de room toe.
18
Breng de saus aan de kook en laat ze even inkoken. Zeef de saus hierna en breng opnieuw aan de kook. Kruid met peper en zout. Voeg tenslotte een klontje boter toe aan de saus en mix ze schuimig.

Voor de afwerking:

19
Haal de folie van het vlees en laat het nog 15 minuten verder kleuren in de oven.
1.000 g kroketten
20
Bak de kroketten goudbruin in de friteuse.
21
Haal het vlees uit de oven en snijd de rollade in dikke plakken.
22
Lepel wat saus op een groot bord en leg er een plak kalkoenrollade in. Schep er een lepel knolseldercrème en een lepel veenbessen bij, gevolgd door wat gebakken appeltjes. Eindig met het gebakken witloof en de kroketten.
1
Breng een grote pot gezouten water aan de kook. Verwijder de buitenste, harde bladeren van de groene kool. Haal de kern uit de groene kool en snijd de kool fijn. Kook de kool helemaal gaar, spoel hem onmiddellijk onder koud water en laat goed uitlekken. Knijp zoveel mogelijk water uit de groene kool.
2
Smelt een klont boter in een pan. Pel de uien en de look en snipper ze fijn. Stoof de ui en de look aan in de boter, gevolgd door de groene kool. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en laat het geheel afkoelen in de koelkast.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Kalkoenrollade gevuld met groene kool, appel met veenbes, gebraiseerd witloof, knolseldercrème, kroketten en cognacsaus (thumbnail)Kalkoenrollade gevuld met groene kool, appel met veenbes, gebraiseerd witloof, knolseldercrème, kroketten en cognacsaus
4 personen
40m
Ingrediënten
Groene kolen
0,5
Ajuinen
2
Look
3 teentjes
Nootmuskaat
1 snuifje
Pistachenoten
50 g
Gemengd gehakt
500 g
Ei
1
Gehaktkruiden
50 g
Kalkoenlapjes
800 g
Ontbijtspek
24 plakjes
Knolselders
0,5
Boter
2 een klontje
Grondwitloof
8 stronkjes
Veenbessen
300 g
Rode wijn
0,1 l
Kristalsuiker
2 el
Room
0,5 dl
Room
0,2 l
Selderijzout
1 snuifje
Appels
4
Sjalotten
2
Tijm
Laurier
Kruidnagels
Jeneverbessen
Cognac
1 scheutje
Bruine fond
0,2 l
Kroketten
1.000 g

Kalkoenrollade gevuld met groene kool, appel met veenbes, gebraiseerd witloof, knolseldercrème, kroketten en cognacsaus

Letterlijk en figuurlijk een hele mond vol! Dat is de enige juiste omschrijving voor het hoofdgerecht van het Nationale Kerstmenu 2022. Jeroen maakt een prachtige rollade van kalkoen met groene kool, appeltjes gevuld met veenbessen, gebakken witloof, crème van knolselder, aardappelkroketten en een romige saus met cognac.
Instructies

Voor de rollade:

0,5 groene kolen
1
Breng een grote pot gezouten water aan de kook. Verwijder de buitenste, harde bladeren van de groene kool. Haal de kern uit de groene kool en snijd de kool fijn. Kook de kool helemaal gaar, spoel hem onmiddellijk onder koud water en laat goed uitlekken. Knijp zoveel mogelijk water uit de groene kool.
2 ajuinen, 2 teentjes Look, 1 snuifje nootmuskaat
2
Smelt een klont boter in een pan. Pel de uien en de look en snipper ze fijn. Stoof de ui en de look aan in de boter, gevolgd door de groene kool. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en laat het geheel afkoelen in de koelkast.
3
Verwarm de oven voor tot 180°C.
50 g pistachenoten
4
Snijd de pistachenoten grof.
500 g gemengd gehakt, 1 ei, 50 g gehaktkruiden
5
Meng het gehakt, het ei, de gehaktkruiden en de pistachenootjes onder elkaar in de kom van de keukenmachine.
800 g kalkoenlapjes
6
Leg de kalkoenlapjes tussen boterpapier en klop ze plat.
24 plakjes ontbijtspek
7
Bedek je werkvlak met twee vellen aluminiumfolie en strijk ze in met wat olijfolie. Schik de plakjes spek dakpansgewijs op de folie zodat ze elkaar een beetje overlappen. Schik vervolgens de plakjes kalkoen op de folie en kruid met peper en zout.
8
Verdeel het gehaktmengsel over de kalkoen, maar laat de randen vrij. Schep de afgekoelde groene kool in het midden van het gehakt.
9
Neem het vel aluminiumfolie onderaan vast en plooi het over het vleesmengsel heen. Maak de folie los van het vlees, en let erop dat de kalkoenlapjes en het spek strak tegen de gehaktvulling kleven.
10
Rol nu verder tot de gehaktvulling rondomrond ingepakt is met kalkoen en spek. Span het vel aluminiumfolie vervolgens strak rondom de volledige rollade en maak ook de zijkanten hermetisch dicht. Leg de rollade in een ovenschaal en bak het vlees 50 minuten in de oven.

Voor de garnituren :

0,5 knolselders
11
Schil de knolselder, snijd hem in blokjes en kook ze gaar in gezouten water.
1 een klontje boter, 8 stronkjes grondwitloof
12
Smelt een klont boter in een pan en voeg een scheutje water toe. Maak het grondwitloof schoon en verwijder de hardekern. Leg de gehalveerde stronken in de boter.  Laat het witloof op zacht vuur braiseren tot het meeste vocht verdampt is en het witloof begint te kleuren aan de onderkant.
300 g veenbessen, 0,1 l rode wijn, 2 el kristalsuiker
13
Breng de veenbessen met een scheut rode wijn in een steelpan aan de kook. Voeg er de suiker aan toe en laat inkoken tot het meeste vocht verdampt is.
0,5 dl Room, 1 een klontje boter, 1 snuifje selderijzout
14
Giet de gare knolselder af en schep hem in de blender. Voeg de room ,een klont boter, witte peper en een snuif selderzoet toe. Mix de knolselder glad en houd hem op een zacht vuur warm.
4 appels
15
Smelt een klont boter in een pan. Schil de appelen, snijd ze in vier en bak ze in de boter goudbruin. Voeg er een snuif suiker aan toe.

Voor de cognacsaus:

2 Sjalotten, 1 teentje Look, tijm, laurier, kruidnagels, Jeneverbessen, 1 scheutje cognac
16
Smelt een klont boter in een steelpan. Pel de sjalot en de look en snijd ze grof. Stoof de ui en de look aan in de boter en voeg er de tijm en de laurier aan toe. Voeg de kruidnagels en de jeneverbessen toe. Flambeer het geheel met cognac.
TIPSchakel eerst en vooral je afzuigkap uit. Zo voorkom je dat de vlammen worden meegezogen en schade aanrichten.
0,2 l Room, 0,2 l bruine fond
17
Blus de pan met de bruine fond en voeg de room toe.
18
Breng de saus aan de kook en laat ze even inkoken. Zeef de saus hierna en breng opnieuw aan de kook. Kruid met peper en zout. Voeg tenslotte een klontje boter toe aan de saus en mix ze schuimig.

Voor de afwerking:

19
Haal de folie van het vlees en laat het nog 15 minuten verder kleuren in de oven.
1.000 g kroketten
20
Bak de kroketten goudbruin in de friteuse.
21
Haal het vlees uit de oven en snijd de rollade in dikke plakken.
22
Lepel wat saus op een groot bord en leg er een plak kalkoenrollade in. Schep er een lepel knolseldercrème en een lepel veenbessen bij, gevolgd door wat gebakken appeltjes. Eindig met het gebakken witloof en de kroketten.