Zwarte pens en rode kool met appel, rozijnen en kaneel
Zwarte pens en rode kool met appel, rozijnen en kaneel
Zwarte pens en rode kool met appel, rozijnen en kaneel
Zwarte pens en rode kool met appel, rozijnen en kaneel
Ingrediënten
4 personen
Rozijnengeweekt
150 g
Rode kolen
0,5
Appels
3
Uien
3
Laurierblaadjes
2
Tijm
2 takjes
Kaneelstokjes
2
Rode wijn
0,2 l
Sinaasappel
1
Bruine suiker
4 el
Natuurazijn
0,5 dl
Liesvetsmout
3 el
Peper
Zout
Zwarte pensen
4
Aardappelengekookt, of bruin brood
Benodigdheden
Een keukenmandoline of een chinese mandoline
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Laat de rozijnen vooraf wellen in water.
2
Haal de pensen uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Rode kool met rozijnen
3
Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snij ze in grote parten. Rasp de kool in fijne slierten met behulp van een klassieke keukenmandoline of een eenvoudige Chinese mandoline.
4
Pel de uien, halveer ze en snipper ze grof.
5
Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Schep er wat liesvet (smout) in of gebruik wat boter.
6
Stoof de stukjes ui in het pruttelende braadvet. Roer en laat ze niet kleuren.
7
Schil de appelen, snij ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij elk partje in grove stukken en roer ze door de uisnippers.
8
Verhuis de grote hoeveelheid koolsliertjes naar de pot. Roer de kool een paar keer om en schenk er de rode wijn over.
9
Pers de sinaasappelen en giet het sap in de pot. Voeg ook de laurier, de tijm en de kaneelstokjes toe.
10
Laat de gewelde rozijnen uitlekken en strooi ze in de pot.
11
Giet een flinke scheut natuurazijn over de kool en schep er de bruine suiker bij.Tip: De bruine suiker kan je ook vervangen door bv. perenstroop of bessenconfituur.
12
Kruid de pot rode kool met een snuif zout en peper van de molen.
13
Roer alles even om, zet het deksel op de pot en zet het vuur zacht. Laat de kool ongeveer één uur rustig stoven.
14
Kook tijdig de aardappelen, tenzij je deze schotel graag eet met vers bruin brood.
15
Proef de gare rode kool en kruid het gerecht naar smaak met wat extra peper van de molen en een snuifje zout.
Pensen bakken
16
Smelt een beetje liesvet (smout) of een klontje boter in een braadpan op een matig vuur.
17
Leg de zwarte pensen in het braadvet en laat ze langs de beide kanten kleuren. Zet het vuur nadien wat zachter en gaar de worsten op het gemak, tot ze door en door warm zijn.Tip: Pas de maat van de braadpan zoveel mogelijk aan aan de hoeveelheid pensen. Probeer om de bodem van de pan zoveel mogelijk te bedekken. Dan zal het braadvet niet snel verbranden.
18
Serveer het gerecht als een klassiek trio: vlees, groente en aardappelen.
Voorbereiding
1
Laat de rozijnen vooraf wellen in water.
2
Haal de pensen uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Rode kool met rozijnen
3
Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snij ze in grote parten. Rasp de kool in fijne slierten met behulp van een klassieke keukenmandoline of een eenvoudige Chinese mandoline.
4
Pel de uien, halveer ze en snipper ze grof.
5
Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Schep er wat liesvet (smout) in of gebruik wat boter.
6
Stoof de stukjes ui in het pruttelende braadvet. Roer en laat ze niet kleuren.
7
Schil de appelen, snij ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij elk partje in grove stukken en roer ze door de uisnippers.
8
Verhuis de grote hoeveelheid koolsliertjes naar de pot. Roer de kool een paar keer om en schenk er de rode wijn over.
9
Pers de sinaasappelen en giet het sap in de pot. Voeg ook de laurier, de tijm en de kaneelstokjes toe.
10
Laat de gewelde rozijnen uitlekken en strooi ze in de pot.
11
Giet een flinke scheut natuurazijn over de kool en schep er de bruine suiker bij.Tip: De bruine suiker kan je ook vervangen door bv. perenstroop of bessenconfituur.
12
Kruid de pot rode kool met een snuif zout en peper van de molen.
13
Roer alles even om, zet het deksel op de pot en zet het vuur zacht. Laat de kool ongeveer één uur rustig stoven.
14
Kook tijdig de aardappelen, tenzij je deze schotel graag eet met vers bruin brood.
15
Proef de gare rode kool en kruid het gerecht naar smaak met wat extra peper van de molen en een snuifje zout.
Pensen bakken
16
Smelt een beetje liesvet (smout) of een klontje boter in een braadpan op een matig vuur.
17
Leg de zwarte pensen in het braadvet en laat ze langs de beide kanten kleuren. Zet het vuur nadien wat zachter en gaar de worsten op het gemak, tot ze door en door warm zijn.Tip: Pas de maat van de braadpan zoveel mogelijk aan aan de hoeveelheid pensen. Probeer om de bodem van de pan zoveel mogelijk te bedekken. Dan zal het braadvet niet snel verbranden.
18
Serveer het gerecht als een klassiek trio: vlees, groente en aardappelen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 25m
Ingrediënten
Rozijnengeweekt
150 g
Rode kolen
0,5
Appels
3
Uien
3
Laurierblaadjes
2
Tijm
2 takjes
Kaneelstokjes
2
Rode wijn
0,2 l
Sinaasappel
1
Bruine suiker
4 el
Natuurazijn
0,5 dl
Liesvetsmout
3 el
Peper
Zout
Zwarte pensen
4
Aardappelengekookt, of bruin brood
Zwarte pens en rode kool met appel, rozijnen en kaneel
Jeroen zet dagelijkse kost in de zuiverste zin van het woord op het menu. Zwarte pensen met rode kool op z’n lekkerst: gestoofd met appel. En om extra smaak toe te voegen gebruikt hij ook rozijnen en wat kaneel. Lekker met gekookte aardappelen of sneetjes brood.Instructies
Voorbereiding
1
Laat de rozijnen vooraf wellen in water.
2
Haal de pensen uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Rode kool met rozijnen
3
Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snij ze in grote parten. Rasp de kool in fijne slierten met behulp van een klassieke keukenmandoline of een eenvoudige Chinese mandoline.
4
Pel de uien, halveer ze en snipper ze grof.
5
Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Schep er wat liesvet (smout) in of gebruik wat boter.
6
Stoof de stukjes ui in het pruttelende braadvet. Roer en laat ze niet kleuren.
7
Schil de appelen, snij ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij elk partje in grove stukken en roer ze door de uisnippers.
8
Verhuis de grote hoeveelheid koolsliertjes naar de pot. Roer de kool een paar keer om en schenk er de rode wijn over.
9
Pers de sinaasappelen en giet het sap in de pot. Voeg ook de laurier, de tijm en de kaneelstokjes toe.
10
Laat de gewelde rozijnen uitlekken en strooi ze in de pot.
11
Giet een flinke scheut natuurazijn over de kool en schep er de bruine suiker bij.Tip: De bruine suiker kan je ook vervangen door bv. perenstroop of bessenconfituur.
12
Kruid de pot rode kool met een snuif zout en peper van de molen.
13
Roer alles even om, zet het deksel op de pot en zet het vuur zacht. Laat de kool ongeveer één uur rustig stoven.
14
Kook tijdig de aardappelen, tenzij je deze schotel graag eet met vers bruin brood.
15
Proef de gare rode kool en kruid het gerecht naar smaak met wat extra peper van de molen en een snuifje zout.
Pensen bakken
16
Smelt een beetje liesvet (smout) of een klontje boter in een braadpan op een matig vuur.
17
Leg de zwarte pensen in het braadvet en laat ze langs de beide kanten kleuren. Zet het vuur nadien wat zachter en gaar de worsten op het gemak, tot ze door en door warm zijn.Tip: Pas de maat van de braadpan zoveel mogelijk aan aan de hoeveelheid pensen. Probeer om de bodem van de pan zoveel mogelijk te bedekken. Dan zal het braadvet niet snel verbranden.
18
Serveer het gerecht als een klassiek trio: vlees, groente en aardappelen.