Sneeuwwitte bûche
Sneeuwwitte bûche
Sneeuwwitte bûche
Sneeuwwitte bûche
Ingrediënten
4 personen
Mango's
2
Suiker
2 el
Suiker
75 g
Citroenen
0,5
Gelatine
7 g
Water
Bloem
75 g
Eieren
3
Boter
1 klontje
Zout
1 snuifje
Room
0,2 l
Vanillestokje
1
Bloemsuiker
1 el
Bloemsuiker
Witte chocolade
100 g
Voor op het gebak (naar eigen smaak)
Benodigdheden
Een zeef, een rasp, bakpapier, een bakplaat met lage opstaande rand bv 30 x 40 cm, een blender of mixer, een keukenmachine met klopper of handmixer
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De fruitvulling
2 mango's, 2 el suiker, 0,5 citroenen, 7 g gelatine, Water
1
Schil de mango’s, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe ze in een pot, voeg de suiker toe, wat citroensap en een scheutje water. Kook het fruit op een zacht vuur gedurende 20 tot 30 minuten.
2
Week de blaadjes gelatine in een beker met koud water.
3
Mix de compote fijn.
4
Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door het warm fruit tot ze opgelost zijn. Laat de mangopuree afkoelen en opstijven in de koelkast.
TIPIndien je een extra-fijne mangopuree wenst, dan kan je de warme fruitmoes door een zeef roeren. Gebruik hiervoor de bolle zijde van een lepel.
De rolcake bakken
75 g suiker, 75 g bloem, 3 eieren, 1 klontje boter, 1 snuifje zout
5
Scheid de eieren. Doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Bewaar het eiwit apart.
6
Voeg de suiker toe aan de pot met dooiers en klop het mengsel bleek en luchtig. (ruban)
7
Zeef de bloem en spatel ze door het zoete dooiermengsel.
8
Verzamel het eiwit in een (andere) mengkom, voeg een snuifje zout toe en klop het tot een stevig wit schuim.
9
Verwarm de oven voor tot 200°C.
10
Gebruik een beetje boter om een vel bakpapier vast te kleven op een vlakke bakplaat met lage opstaande rand.
11
Maak insnijdingen in de 4 hoeken, zodat je de volledige bodem én de opstaande rand met een laag papier bedekt.
12
Spatel het eiwitschuim zorgvuldig onder het cakebeslag. Schep het luchtig beslag op het bakpapier en strijk het egaal uit.
13
Bak het beslag 7 minuten op 200°C.
De slagroom bereiden
0,2 l Room, 1 vanillestokje, 1 el bloemsuiker
14
Doe de room in de mengschaal van de keukenmachine. Voeg de zaadjes van een vanillepeul toe en wat bloemsuiker.
15
Klop het mengsel tot een luchtige, stevige slagroom.
De bûche afwerken
100 g witte chocolade, bloemsuiker, voor op het gebak (naar eigen smaak)
16
Roer de gekoelde en opgesteven mangocompote los.
17
Verwijder het bakpapier voorzichtig van de dunne lap versgebakken cake. Werk voorzichtig zodat het gebak niet scheurt.
18
Strijk het vel gebak in met een royale laag van de mangocompote. Blijf een paar centimeter weg van de randen van het gebak.
19
Rol het gebak voorzichtig maar toch voldoende strak op. Snij de randen bij (met een gekarteld mes) en leg de rol op een rooster – of rechtstreeks op de presenteerschaal, met de ‘naad’ onderaan.
20
Spatel een egale laag vanilleslagroom over de volledige rol en geef ze de ‘look’ van een sneeuwwitte kerststronk.
21
Rasp er een laagje witte chocoladeschilfers over en bepoeder de stronk met bloemsuiker.
22
Versier de sneeuwwitte stronk naar persoonlijke smaak. Bewaar ze koel en droog.
De fruitvulling
2 mango's, 2 el suiker, 0,5 citroenen, 7 g gelatine, Water
1
Schil de mango’s, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe ze in een pot, voeg de suiker toe, wat citroensap en een scheutje water. Kook het fruit op een zacht vuur gedurende 20 tot 30 minuten.
2
Week de blaadjes gelatine in een beker met koud water.
3
Mix de compote fijn.
4
Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door het warm fruit tot ze opgelost zijn. Laat de mangopuree afkoelen en opstijven in de koelkast.
TIPIndien je een extra-fijne mangopuree wenst, dan kan je de warme fruitmoes door een zeef roeren. Gebruik hiervoor de bolle zijde van een lepel.
De rolcake bakken
75 g suiker, 75 g bloem, 3 eieren, 1 klontje boter, 1 snuifje zout
5
Scheid de eieren. Doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Bewaar het eiwit apart.
6
Voeg de suiker toe aan de pot met dooiers en klop het mengsel bleek en luchtig. (ruban)
7
Zeef de bloem en spatel ze door het zoete dooiermengsel.
8
Verzamel het eiwit in een (andere) mengkom, voeg een snuifje zout toe en klop het tot een stevig wit schuim.
9
Verwarm de oven voor tot 200°C.
10
Gebruik een beetje boter om een vel bakpapier vast te kleven op een vlakke bakplaat met lage opstaande rand.
11
Maak insnijdingen in de 4 hoeken, zodat je de volledige bodem én de opstaande rand met een laag papier bedekt.
12
Spatel het eiwitschuim zorgvuldig onder het cakebeslag. Schep het luchtig beslag op het bakpapier en strijk het egaal uit.
13
Bak het beslag 7 minuten op 200°C.
De slagroom bereiden
0,2 l Room, 1 vanillestokje, 1 el bloemsuiker
14
Doe de room in de mengschaal van de keukenmachine. Voeg de zaadjes van een vanillepeul toe en wat bloemsuiker.
15
Klop het mengsel tot een luchtige, stevige slagroom.
De bûche afwerken
100 g witte chocolade, bloemsuiker, voor op het gebak (naar eigen smaak)
16
Roer de gekoelde en opgesteven mangocompote los.
17
Verwijder het bakpapier voorzichtig van de dunne lap versgebakken cake. Werk voorzichtig zodat het gebak niet scheurt.
18
Strijk het vel gebak in met een royale laag van de mangocompote. Blijf een paar centimeter weg van de randen van het gebak.
19
Rol het gebak voorzichtig maar toch voldoende strak op. Snij de randen bij (met een gekarteld mes) en leg de rol op een rooster – of rechtstreeks op de presenteerschaal, met de ‘naad’ onderaan.
20
Spatel een egale laag vanilleslagroom over de volledige rol en geef ze de ‘look’ van een sneeuwwitte kerststronk.
21
Rasp er een laagje witte chocoladeschilfers over en bepoeder de stronk met bloemsuiker.
22
Versier de sneeuwwitte stronk naar persoonlijke smaak. Bewaar ze koel en droog.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Mango's
2
Suiker
2 el
Suiker
75 g
Citroenen
0,5
Gelatine
7 g
Water
Bloem
75 g
Eieren
3
Boter
1 klontje
Zout
1 snuifje
Room
0,2 l
Vanillestokje
1
Bloemsuiker
1 el
Bloemsuiker
Witte chocolade
100 g
Voor op het gebak (naar eigen smaak)
Sneeuwwitte bûche
De kerststronk, gebaseerd op de traditionele rolcake, met mangocompote, slagroom en witte chocolade.Instructies
De fruitvulling
2 mango's, 2 el suiker, 0,5 citroenen, 7 g gelatine, Water
1
Schil de mango’s, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe ze in een pot, voeg de suiker toe, wat citroensap en een scheutje water. Kook het fruit op een zacht vuur gedurende 20 tot 30 minuten.
2
Week de blaadjes gelatine in een beker met koud water.
3
Mix de compote fijn.
4
Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door het warm fruit tot ze opgelost zijn. Laat de mangopuree afkoelen en opstijven in de koelkast.
TIPIndien je een extra-fijne mangopuree wenst, dan kan je de warme fruitmoes door een zeef roeren. Gebruik hiervoor de bolle zijde van een lepel.
De rolcake bakken
75 g suiker, 75 g bloem, 3 eieren, 1 klontje boter, 1 snuifje zout
5
Scheid de eieren. Doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Bewaar het eiwit apart.
6
Voeg de suiker toe aan de pot met dooiers en klop het mengsel bleek en luchtig. (ruban)
7
Zeef de bloem en spatel ze door het zoete dooiermengsel.
8
Verzamel het eiwit in een (andere) mengkom, voeg een snuifje zout toe en klop het tot een stevig wit schuim.
9
Verwarm de oven voor tot 200°C.
10
Gebruik een beetje boter om een vel bakpapier vast te kleven op een vlakke bakplaat met lage opstaande rand.
11
Maak insnijdingen in de 4 hoeken, zodat je de volledige bodem én de opstaande rand met een laag papier bedekt.
12
Spatel het eiwitschuim zorgvuldig onder het cakebeslag. Schep het luchtig beslag op het bakpapier en strijk het egaal uit.
13
Bak het beslag 7 minuten op 200°C.
De slagroom bereiden
0,2 l Room, 1 vanillestokje, 1 el bloemsuiker
14
Doe de room in de mengschaal van de keukenmachine. Voeg de zaadjes van een vanillepeul toe en wat bloemsuiker.
15
Klop het mengsel tot een luchtige, stevige slagroom.
De bûche afwerken
100 g witte chocolade, bloemsuiker, voor op het gebak (naar eigen smaak)
16
Roer de gekoelde en opgesteven mangocompote los.
17
Verwijder het bakpapier voorzichtig van de dunne lap versgebakken cake. Werk voorzichtig zodat het gebak niet scheurt.
18
Strijk het vel gebak in met een royale laag van de mangocompote. Blijf een paar centimeter weg van de randen van het gebak.
19
Rol het gebak voorzichtig maar toch voldoende strak op. Snij de randen bij (met een gekarteld mes) en leg de rol op een rooster – of rechtstreeks op de presenteerschaal, met de ‘naad’ onderaan.
20
Spatel een egale laag vanilleslagroom over de volledige rol en geef ze de ‘look’ van een sneeuwwitte kerststronk.
21
Rasp er een laagje witte chocoladeschilfers over en bepoeder de stronk met bloemsuiker.
22
Versier de sneeuwwitte stronk naar persoonlijke smaak. Bewaar ze koel en droog.