dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Linzensoep met spekjes en zure room (thumbnail)Linzensoep met spekjes en zure room

Linzensoep met spekjes en zure room

1u
0
-
7.8K
Recepten

Linzensoep met spekjes en zure room

Linzen zijn voedzaam en ideaal om in een gemixte soep te verwerken. Om er een bijzonder gerecht van te maken verdwijnt er ook een grasgroene en gezonde puree van waterkers in en werk ik de borden af met krokante lapjes gerookt spek en een lepeltje smeuïge zure room.
Linzensoep met spekjes en zure room (thumbnail)Linzensoep met spekjes en zure room

Linzensoep met spekjes en zure room

1u
0
-
7.8K
Recepten

Linzensoep met spekjes en zure room

Linzen zijn voedzaam en ideaal om in een gemixte soep te verwerken. Om er een bijzonder gerecht van te maken verdwijnt er ook een grasgroene en gezonde puree van waterkers in en werk ik de borden af met krokante lapjes gerookt spek en een lepeltje smeuïge zure room.
Type gerechtSoep
Totale tijd1u
Ingrediënten0
Beoordeling-
Aantal likes7.8K

Ingrediënten

4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Kippenbouillon
3 l
Groene linzen
160 g
Wortels
4
Selderstengels
3
Waterkers
2 bosjes
Uien
2
Look
2 teentjes
Gerookt spek
8 sneetjes
Salie
1 takje
Rozemarijn
1 takje
Tijm
Laurier
4 blaadje
Zure room
0,1 l
Currypoeder
1 snuifje
Komijnpoeder
1 snuifje
Selderijzout
1 snuifje
Bicarbonaat
1 snuifje
Peper

Benodigdheden

Blender, staafmixer, een eindje keukentouw, een vel bakpapier of een bakmatje, een staafmixer, een blender optioneel, waterkoker

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Voorbereiding

1
Ontdooi een flinke portie kippenbouillon. Je kan ook vooraf een portie verse bouillon maken.

Bereiding

2
Spoel vooraf alle groenten en kruiden. Spoel de waterkers voorzichtig, want het is een tere bladgroente.
3
Pel de uien en de look. Snij ze in (grove) stukken.
4
Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of soepketel. Stoof de stukken ui en de look in de hete olie.
5
Schil intussen de wortelen en snij ze samen met de selderstengels in grove stukken en doe de groenten in de stoofpot.
6
Maak een bouquet garni van tijm, laurier, rozemarijn en salie. Bind alle kruiden samen met keukentouw en doe de kruidentuil in de pot.
7
Verwarm de oven voor op 180°C.
8
Strooi de groene linzen in de pot. Doe er voor extra smaak ook een blokje gerookt spek bij. Dan krijgt de soep een extra smakelijk aroma.
9
Schenk de warme kippenbouillon bij de gestoofde groenten met linzen en laat de soep 40 minuten pruttelen op een matig vuur.
10
Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een vlakke ovenschaal. Schik er de lapjes spek op. (Lange lapjes spek kan je best in twee snijden.)
11
Schuif het spek in de hete oven van 180°C. Bak het krokant in ongeveer 15 minuten. (afhankelijk van het type oven)
12
Snij de waterkers in grove stukken. Gebruik ook de steeltjes, want straks verandert ze in een grasgroene puree.
13
Breng water aan de kook in een potje en voeg een scheutje bicarbonaat toe. Zo blijft de frisse kleur gemakkelijk behouden.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
14
Doe de stukken waterkers in het kokende water. Na zo'n 6 minuten is de groente al voldoende gaar. Schep de waterkers in een blender of gebruik een staafmixer om ze glad te mixen. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe.
Advertentie
Draadloze Blender (thumbnail)Draadloze Blender
Op zoek naar dezelfde blender als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
Advertentie
Draadloze Staafmixer (thumbnail)Draadloze Staafmixer
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
15
Zodra de lapjes spek krokant gebakken zijn, leg je ze op een vel keukenpapier. Laat de speklapjes uitlekken zodat ze krokante chips worden.
16
Controleer of de linzen gaar zijn. Haal het stuk spek en het bouquet garni uit de soep. Mix de soep glad met de staafmixer.
17
Voeg de gemixte waterkers toe, kort voor het serveren. Mix de soep nog kort.
18
Proef en kruid het gerecht naar smaak. Deze drie kruiden passen perfect in deze soep: een snuif currypoeder, een voorzichtig snuifje komijnpoeder en wat selderijzout. Voeg ook wat peper van de molen toe. Opmerking: Wie de kruiding graag klassiek houdt, gebruikt gewoon zout en gemalen zwarte peper.
19
Vul een stevige kom soep voor iedereen. Roer de zure room even los en schep in elke portie een eetlepel. Laat tenslotte enkele lapjes krokant gebakken spek in de soep dobberen.
1
Ontdooi een flinke portie kippenbouillon. Je kan ook vooraf een portie verse bouillon maken.

Instructies

Voorbereiding

1
Ontdooi een flinke portie kippenbouillon. Je kan ook vooraf een portie verse bouillon maken.

Bereiding

2
Spoel vooraf alle groenten en kruiden. Spoel de waterkers voorzichtig, want het is een tere bladgroente.
3
Pel de uien en de look. Snij ze in (grove) stukken.
4
Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of soepketel. Stoof de stukken ui en de look in de hete olie.
5
Schil intussen de wortelen en snij ze samen met de selderstengels in grove stukken en doe de groenten in de stoofpot.
6
Maak een bouquet garni van tijm, laurier, rozemarijn en salie. Bind alle kruiden samen met keukentouw en doe de kruidentuil in de pot.
7
Verwarm de oven voor op 180°C.
8
Strooi de groene linzen in de pot. Doe er voor extra smaak ook een blokje gerookt spek bij. Dan krijgt de soep een extra smakelijk aroma.
9
Schenk de warme kippenbouillon bij de gestoofde groenten met linzen en laat de soep 40 minuten pruttelen op een matig vuur.
10
Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een vlakke ovenschaal. Schik er de lapjes spek op. (Lange lapjes spek kan je best in twee snijden.)
11
Schuif het spek in de hete oven van 180°C. Bak het krokant in ongeveer 15 minuten. (afhankelijk van het type oven)
12
Snij de waterkers in grove stukken. Gebruik ook de steeltjes, want straks verandert ze in een grasgroene puree.
13
Breng water aan de kook in een potje en voeg een scheutje bicarbonaat toe. Zo blijft de frisse kleur gemakkelijk behouden.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
14
Doe de stukken waterkers in het kokende water. Na zo'n 6 minuten is de groente al voldoende gaar. Schep de waterkers in een blender of gebruik een staafmixer om ze glad te mixen. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe.
Advertentie
Draadloze Blender (thumbnail)Draadloze Blender
Op zoek naar dezelfde blender als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
Advertentie
Draadloze Staafmixer (thumbnail)Draadloze Staafmixer
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
15
Zodra de lapjes spek krokant gebakken zijn, leg je ze op een vel keukenpapier. Laat de speklapjes uitlekken zodat ze krokante chips worden.
16
Controleer of de linzen gaar zijn. Haal het stuk spek en het bouquet garni uit de soep. Mix de soep glad met de staafmixer.
17
Voeg de gemixte waterkers toe, kort voor het serveren. Mix de soep nog kort.
18
Proef en kruid het gerecht naar smaak. Deze drie kruiden passen perfect in deze soep: een snuif currypoeder, een voorzichtig snuifje komijnpoeder en wat selderijzout. Voeg ook wat peper van de molen toe. Opmerking: Wie de kruiding graag klassiek houdt, gebruikt gewoon zout en gemalen zwarte peper.
19
Vul een stevige kom soep voor iedereen. Roer de zure room even los en schep in elke portie een eetlepel. Laat tenslotte enkele lapjes krokant gebakken spek in de soep dobberen.
1
Ontdooi een flinke portie kippenbouillon. Je kan ook vooraf een portie verse bouillon maken.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Linzensoep met spekjes en zure room (thumbnail)Linzensoep met spekjes en zure room
4 personen
1u
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Kippenbouillon
3 l
Groene linzen
160 g
Wortels
4
Selderstengels
3
Waterkers
2 bosjes
Uien
2
Look
2 teentjes
Gerookt spek
8 sneetjes
Salie
1 takje
Rozemarijn
1 takje
Tijm
Laurier
4 blaadje
Zure room
0,1 l
Currypoeder
1 snuifje
Komijnpoeder
1 snuifje
Selderijzout
1 snuifje
Bicarbonaat
1 snuifje
Peper

Linzensoep met spekjes en zure room

Linzen zijn voedzaam en ideaal om in een gemixte soep te verwerken. Om er een bijzonder gerecht van te maken verdwijnt er ook een grasgroene en gezonde puree van waterkers in en werk ik de borden af met krokante lapjes gerookt spek en een lepeltje smeuïge zure room.
Instructies

Voorbereiding

1
Ontdooi een flinke portie kippenbouillon. Je kan ook vooraf een portie verse bouillon maken.

Bereiding

2
Spoel vooraf alle groenten en kruiden. Spoel de waterkers voorzichtig, want het is een tere bladgroente.
3
Pel de uien en de look. Snij ze in (grove) stukken.
4
Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of soepketel. Stoof de stukken ui en de look in de hete olie.
5
Schil intussen de wortelen en snij ze samen met de selderstengels in grove stukken en doe de groenten in de stoofpot.
6
Maak een bouquet garni van tijm, laurier, rozemarijn en salie. Bind alle kruiden samen met keukentouw en doe de kruidentuil in de pot.
7
Verwarm de oven voor op 180°C.
8
Strooi de groene linzen in de pot. Doe er voor extra smaak ook een blokje gerookt spek bij. Dan krijgt de soep een extra smakelijk aroma.
9
Schenk de warme kippenbouillon bij de gestoofde groenten met linzen en laat de soep 40 minuten pruttelen op een matig vuur.
10
Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een vlakke ovenschaal. Schik er de lapjes spek op. (Lange lapjes spek kan je best in twee snijden.)
11
Schuif het spek in de hete oven van 180°C. Bak het krokant in ongeveer 15 minuten. (afhankelijk van het type oven)
12
Snij de waterkers in grove stukken. Gebruik ook de steeltjes, want straks verandert ze in een grasgroene puree.
13
Breng water aan de kook in een potje en voeg een scheutje bicarbonaat toe. Zo blijft de frisse kleur gemakkelijk behouden.
14
Doe de stukken waterkers in het kokende water. Na zo'n 6 minuten is de groente al voldoende gaar. Schep de waterkers in een blender of gebruik een staafmixer om ze glad te mixen. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe.
15
Zodra de lapjes spek krokant gebakken zijn, leg je ze op een vel keukenpapier. Laat de speklapjes uitlekken zodat ze krokante chips worden.
16
Controleer of de linzen gaar zijn. Haal het stuk spek en het bouquet garni uit de soep. Mix de soep glad met de staafmixer.
17
Voeg de gemixte waterkers toe, kort voor het serveren. Mix de soep nog kort.
18
Proef en kruid het gerecht naar smaak. Deze drie kruiden passen perfect in deze soep: een snuif currypoeder, een voorzichtig snuifje komijnpoeder en wat selderijzout. Voeg ook wat peper van de molen toe. Opmerking: Wie de kruiding graag klassiek houdt, gebruikt gewoon zout en gemalen zwarte peper.
19
Vul een stevige kom soep voor iedereen. Roer de zure room even los en schep in elke portie een eetlepel. Laat tenslotte enkele lapjes krokant gebakken spek in de soep dobberen.