dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Zalmpastei met boerenkool en ricotta (thumbnail)Zalmpastei met boerenkool en ricotta

Zalmpastei met boerenkool en ricotta

40m
20
-
2.4K
Recepten

Zalmpastei met boerenkool en ricotta

Een soort quiche maar zonder room, zo omschrijft Jeroen het gerecht zelf. Als basis wordt een filodeeg gebruikt waarin een mengsel van zalm, boerenkool en ricotta komt. De bovenkant wordt volledig met filodeeg bedekt zodat we een echte taart krijgen. Om het gerecht een frisse toets te geven maakt Jeroen nog een kleins slaatje met komkommer, Romeinse sla en walnotenolie en een dressing van yoghurt met mierikswortel.
Zalmpastei met boerenkool en ricotta (thumbnail)Zalmpastei met boerenkool en ricotta

Zalmpastei met boerenkool en ricotta

40m
20
-
2.4K
Recepten

Zalmpastei met boerenkool en ricotta

Een soort quiche maar zonder room, zo omschrijft Jeroen het gerecht zelf. Als basis wordt een filodeeg gebruikt waarin een mengsel van zalm, boerenkool en ricotta komt. De bovenkant wordt volledig met filodeeg bedekt zodat we een echte taart krijgen. Om het gerecht een frisse toets te geven maakt Jeroen nog een kleins slaatje met komkommer, Romeinse sla en walnotenolie en een dressing van yoghurt met mierikswortel.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd40m
Ingrediënten20
Beoordeling-
Aantal likes2.4K

Ingrediënten

4 personen
Boerenkolen
500 g
Boter
100 g
Sjalotten
3
Look
2 teentjes
Filodeeg
1 pakje
Ei
1
Ricotta
250 g
Zalm
500 g
Gerookte zalm
100 g
Mierikswortel pasta
3 tl
Maanzaad
2 el
Romeinse sla
1 krop
Xeresazijn
1 scheutje
Komkommer
1
Dille
Dragon
Yoghurt
4 el
Walnotenolie
1 scheutje
Mosterd
1 el
Limoenen
0,5

Benodigdheden

Springvorm

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Zalmtaart

500 g boerenkolen
1
Kuis en was de boerenkool en kook hem in gezouten water gaar.
100 g boter, 2 Sjalotten, 2 teentjes Look
2
Laat de boter smelten in een pan. Eens gesmolten doe je het meeste ervan in een kommetje en houd je het voorlopig even apart. Pel de sjalot en de look en stoof ze aan in de rest van de boter. Doe de kool in een zeef, laat even uitlekken en stoof de kool mee aan met de sjalot en de look.
1 pakje filodeeg
3
Boter een springvorm in en bedek de vorm met laagjes filodeeg. Bedek elk laagje filodeeg met een laagje gesmolten boter zodat het deeg mooi aan elkaar kleeft. Houd nog voldoende boter over voor de bovenkant van de taart. Zorg er zeker voor dat het deeg aan de bodem mooi over elkaar ligt, dat de taart straks ook een stevige bodem heeft. Laat een deel van het deeg over de randen hangen om de taart straks toe te plooien.
1 ei, 250 g ricotta
4
Haal de boerenkool met sjalot en look uit de pan en meng ze met de ricotta en het ei.
500 g zalm, 100 g gerookte zalm, 2 tl mierikswortel pasta
5
Snijd de twee soorten zalm in blokjes of in reepjes en meng ze onder de ricotta en de boerenkool. Breng het geheel op smaak met peper en zout en wat mierikswortelpasta.
2 el maanzaad
6
Stort het beslag in de taartvorm en plooi de randen van het filodeeg naar binnen toe. Strijk de vellen deeg weer in met wat boter. Eindig met een laagje boter en strooi de maanzaadjes erover.
7
Schuif de taart 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Haal de taart uit de oven als ze gaar is, snijd de randen los en verwijder de rand van de springvorm.

Slaatje

1 krop Romeinse sla
8
Kuis en was de sla.
1 Sjalotten, 1 scheutje xeresazijn
9
Snijd een sjalot in twee en snipper ze in fijne ringen. Doe de sjalotten in een kom en sprenkel er wat azijn over.
1 komkommer, dille, dragon
10
Spoel de komkommer, verwijder de zaadlijst en snijd ze reepjes. Doe ze bij de sjalot. Scheur de sla in stukken en meng ze onder de komkommer en de sjalot. Pluk wat dille en dragon en meng de kruiden onder de sla.
1 tl mierikswortel pasta, 4 el Yoghurt, 1 scheutje Walnotenolie, 1 el mosterd, 0,5 limoenen
11
Meng de yoghurt met de mierikswortelpasta, de walnotenolie, een eetlepel mosterd en het sap van een halve limoen en kruid de dressing met peper en zout. Lepel wat van de dressing over de sla en meng.
12
Serveer de taart met wat salade.
1
Kuis en was de boerenkool en kook hem in gezouten water gaar.
2
Laat de boter smelten in een pan. Eens gesmolten doe je het meeste ervan in een kommetje en houd je het voorlopig even apart. Pel de sjalot en de look en stoof ze aan in de rest van de boter. Doe de kool in een zeef, laat even uitlekken en stoof de kool mee aan met de sjalot en de look.

Instructies

Zalmtaart

500 g boerenkolen
1
Kuis en was de boerenkool en kook hem in gezouten water gaar.
100 g boter, 2 Sjalotten, 2 teentjes Look
2
Laat de boter smelten in een pan. Eens gesmolten doe je het meeste ervan in een kommetje en houd je het voorlopig even apart. Pel de sjalot en de look en stoof ze aan in de rest van de boter. Doe de kool in een zeef, laat even uitlekken en stoof de kool mee aan met de sjalot en de look.
1 pakje filodeeg
3
Boter een springvorm in en bedek de vorm met laagjes filodeeg. Bedek elk laagje filodeeg met een laagje gesmolten boter zodat het deeg mooi aan elkaar kleeft. Houd nog voldoende boter over voor de bovenkant van de taart. Zorg er zeker voor dat het deeg aan de bodem mooi over elkaar ligt, dat de taart straks ook een stevige bodem heeft. Laat een deel van het deeg over de randen hangen om de taart straks toe te plooien.
1 ei, 250 g ricotta
4
Haal de boerenkool met sjalot en look uit de pan en meng ze met de ricotta en het ei.
500 g zalm, 100 g gerookte zalm, 2 tl mierikswortel pasta
5
Snijd de twee soorten zalm in blokjes of in reepjes en meng ze onder de ricotta en de boerenkool. Breng het geheel op smaak met peper en zout en wat mierikswortelpasta.
2 el maanzaad
6
Stort het beslag in de taartvorm en plooi de randen van het filodeeg naar binnen toe. Strijk de vellen deeg weer in met wat boter. Eindig met een laagje boter en strooi de maanzaadjes erover.
7
Schuif de taart 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Haal de taart uit de oven als ze gaar is, snijd de randen los en verwijder de rand van de springvorm.

Slaatje

1 krop Romeinse sla
8
Kuis en was de sla.
1 Sjalotten, 1 scheutje xeresazijn
9
Snijd een sjalot in twee en snipper ze in fijne ringen. Doe de sjalotten in een kom en sprenkel er wat azijn over.
1 komkommer, dille, dragon
10
Spoel de komkommer, verwijder de zaadlijst en snijd ze reepjes. Doe ze bij de sjalot. Scheur de sla in stukken en meng ze onder de komkommer en de sjalot. Pluk wat dille en dragon en meng de kruiden onder de sla.
1 tl mierikswortel pasta, 4 el Yoghurt, 1 scheutje Walnotenolie, 1 el mosterd, 0,5 limoenen
11
Meng de yoghurt met de mierikswortelpasta, de walnotenolie, een eetlepel mosterd en het sap van een halve limoen en kruid de dressing met peper en zout. Lepel wat van de dressing over de sla en meng.
12
Serveer de taart met wat salade.
1
Kuis en was de boerenkool en kook hem in gezouten water gaar.
2
Laat de boter smelten in een pan. Eens gesmolten doe je het meeste ervan in een kommetje en houd je het voorlopig even apart. Pel de sjalot en de look en stoof ze aan in de rest van de boter. Doe de kool in een zeef, laat even uitlekken en stoof de kool mee aan met de sjalot en de look.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Zalmpastei met boerenkool en ricotta (thumbnail)Zalmpastei met boerenkool en ricotta
4 personen
40m
Ingrediënten
Boerenkolen
500 g
Boter
100 g
Sjalotten
3
Look
2 teentjes
Filodeeg
1 pakje
Ei
1
Ricotta
250 g
Zalm
500 g
Gerookte zalm
100 g
Mierikswortel pasta
3 tl
Maanzaad
2 el
Romeinse sla
1 krop
Xeresazijn
1 scheutje
Komkommer
1
Dille
Dragon
Yoghurt
4 el
Walnotenolie
1 scheutje
Mosterd
1 el
Limoenen
0,5

Zalmpastei met boerenkool en ricotta

Een soort quiche maar zonder room, zo omschrijft Jeroen het gerecht zelf. Als basis wordt een filodeeg gebruikt waarin een mengsel van zalm, boerenkool en ricotta komt. De bovenkant wordt volledig met filodeeg bedekt zodat we een echte taart krijgen. Om het gerecht een frisse toets te geven maakt Jeroen nog een kleins slaatje met komkommer, Romeinse sla en walnotenolie en een dressing van yoghurt met mierikswortel.
Instructies

Zalmtaart

500 g boerenkolen
1
Kuis en was de boerenkool en kook hem in gezouten water gaar.
100 g boter, 2 Sjalotten, 2 teentjes Look
2
Laat de boter smelten in een pan. Eens gesmolten doe je het meeste ervan in een kommetje en houd je het voorlopig even apart. Pel de sjalot en de look en stoof ze aan in de rest van de boter. Doe de kool in een zeef, laat even uitlekken en stoof de kool mee aan met de sjalot en de look.
1 pakje filodeeg
3
Boter een springvorm in en bedek de vorm met laagjes filodeeg. Bedek elk laagje filodeeg met een laagje gesmolten boter zodat het deeg mooi aan elkaar kleeft. Houd nog voldoende boter over voor de bovenkant van de taart. Zorg er zeker voor dat het deeg aan de bodem mooi over elkaar ligt, dat de taart straks ook een stevige bodem heeft. Laat een deel van het deeg over de randen hangen om de taart straks toe te plooien.
1 ei, 250 g ricotta
4
Haal de boerenkool met sjalot en look uit de pan en meng ze met de ricotta en het ei.
500 g zalm, 100 g gerookte zalm, 2 tl mierikswortel pasta
5
Snijd de twee soorten zalm in blokjes of in reepjes en meng ze onder de ricotta en de boerenkool. Breng het geheel op smaak met peper en zout en wat mierikswortelpasta.
2 el maanzaad
6
Stort het beslag in de taartvorm en plooi de randen van het filodeeg naar binnen toe. Strijk de vellen deeg weer in met wat boter. Eindig met een laagje boter en strooi de maanzaadjes erover.
7
Schuif de taart 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Haal de taart uit de oven als ze gaar is, snijd de randen los en verwijder de rand van de springvorm.

Slaatje

1 krop Romeinse sla
8
Kuis en was de sla.
1 Sjalotten, 1 scheutje xeresazijn
9
Snijd een sjalot in twee en snipper ze in fijne ringen. Doe de sjalotten in een kom en sprenkel er wat azijn over.
1 komkommer, dille, dragon
10
Spoel de komkommer, verwijder de zaadlijst en snijd ze reepjes. Doe ze bij de sjalot. Scheur de sla in stukken en meng ze onder de komkommer en de sjalot. Pluk wat dille en dragon en meng de kruiden onder de sla.
1 tl mierikswortel pasta, 4 el Yoghurt, 1 scheutje Walnotenolie, 1 el mosterd, 0,5 limoenen
11
Meng de yoghurt met de mierikswortelpasta, de walnotenolie, een eetlepel mosterd en het sap van een halve limoen en kruid de dressing met peper en zout. Lepel wat van de dressing over de sla en meng.
12
Serveer de taart met wat salade.