Mousse en gelei van kweepeer met pistachekoekjes en chocoladesaus
Mousse en gelei van kweepeer met pistachekoekjes en chocoladesaus
Ingrediënten
4 personen
Water
0,6 l
Witte wijn
0,4 l
Steranijs
1
Kristalsuiker
390 g
Citroen
1
Vanillestok
1
Kweepeer
500 g
Gelatine
6 blaadjes
Eiwitten
2
Room
2,5 dl
Boter
150 g
Bloem
300 g
Grof zout
Pistachenoten
100 g
Chocolade
100 g
Benodigdheden
Blender, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Gelei en mousse van kweepeer
0,6 l Water, 0,4 l witte wijn, 1 Steranijs, 240 g kristalsuiker, 1 citroen
1
Verwarm het water met de wijn in een hoge kookpot. Doe er de steranijs en de suiker bij. Pers de citroen en giet het sap bij de rest van de vloeistof.
1 vanillestok
2
Snijd de vanillestok open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul in de kookpot.
500 g Kweepeer
3
Schil de kweeperen en verwijder het klokhuis. Snijd de vruchten in kleine blokjes. Laat ze op een zacht vuur heel gaar worden in de vloeistof.
6 blaadjes gelatine
4
Week de gelatine in koud water.
5
Giet de kweeperen door een zeef en vang het kookvocht op. Haal de vanillepeul en de steranijs tussen de kweeperen uit.
6
Meng 4 dl van het kookvocht met 4 blaadjes geweekte gelatine. Doe het in een kom en laat de gelei opstijven in de koelkast.
7
Doe de kweeperen met 2 dl kookvocht in de blender. Mix. Doe er 2 blaadjes geweekte gelatine bij.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde blender als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
8
Zeef het kweeperenmengsel door een neteldoek. Laat volledig afkoelen.
2 eiwitten
9
Klop de eiwitten stijf. Spatel ze door de kweeperen.
2 dl Room
10
Klop de room op tot yoghurtdikte. Spatel de slagroom ook door de mousse.
11
Doe een vel plasticfolie over de mousse en laat opstijven in de koelkast.
De pistachekoekjes
12
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
150 g boter
13
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
300 g bloem, 150 g kristalsuiker, grof zout
14
Meng de bloem met een snuif grof zout en de suiker.
15
Kneed er met je handen de boter en het ei door.
100 g pistachenoten
16
Hak de pistaches grof en kneed ze door het deeg.
17
Bekleed een bakplaat met een siliconen matje of met bakpapier. Rol het deeg ongeveer 1 cm dik uit en leg het op de bakplaat.
18
Bak de pistachekoek 30 minuten in de voorverwarmde oven.
De chocoladesaus
100 g Chocolade, 0,5 dl Room
19
Breek de chocolade in stukjes. Smelt op een laag vuur (of au bain-marie) met een scheutje room.
Afwerken en serveren
20
Doe heet water in een maatbeker en zet er een lepel in.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
21
Maak de gelei los met een vork.
22
Schep een quenelle van de kweeperenmousse met een warme lepel. Leg in het midden van een bord. Doe er wat van de gelei rond. Breek het zanddeeg in stukken en verkruimel het over de mousse (of steek stukjes koek in de mousse).
23
Werk af met een lepeltje chocoladesaus.
Gelei en mousse van kweepeer
0,6 l Water, 0,4 l witte wijn, 1 Steranijs, 240 g kristalsuiker, 1 citroen
1
Verwarm het water met de wijn in een hoge kookpot. Doe er de steranijs en de suiker bij. Pers de citroen en giet het sap bij de rest van de vloeistof.
1 vanillestok
2
Snijd de vanillestok open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul in de kookpot.
500 g Kweepeer
3
Schil de kweeperen en verwijder het klokhuis. Snijd de vruchten in kleine blokjes. Laat ze op een zacht vuur heel gaar worden in de vloeistof.
6 blaadjes gelatine
4
Week de gelatine in koud water.
5
Giet de kweeperen door een zeef en vang het kookvocht op. Haal de vanillepeul en de steranijs tussen de kweeperen uit.
6
Meng 4 dl van het kookvocht met 4 blaadjes geweekte gelatine. Doe het in een kom en laat de gelei opstijven in de koelkast.
7
Doe de kweeperen met 2 dl kookvocht in de blender. Mix. Doe er 2 blaadjes geweekte gelatine bij.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde blender als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
8
Zeef het kweeperenmengsel door een neteldoek. Laat volledig afkoelen.
2 eiwitten
9
Klop de eiwitten stijf. Spatel ze door de kweeperen.
2 dl Room
10
Klop de room op tot yoghurtdikte. Spatel de slagroom ook door de mousse.
11
Doe een vel plasticfolie over de mousse en laat opstijven in de koelkast.
De pistachekoekjes
12
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
150 g boter
13
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
300 g bloem, 150 g kristalsuiker, grof zout
14
Meng de bloem met een snuif grof zout en de suiker.
15
Kneed er met je handen de boter en het ei door.
100 g pistachenoten
16
Hak de pistaches grof en kneed ze door het deeg.
17
Bekleed een bakplaat met een siliconen matje of met bakpapier. Rol het deeg ongeveer 1 cm dik uit en leg het op de bakplaat.
18
Bak de pistachekoek 30 minuten in de voorverwarmde oven.
De chocoladesaus
100 g Chocolade, 0,5 dl Room
19
Breek de chocolade in stukjes. Smelt op een laag vuur (of au bain-marie) met een scheutje room.
Afwerken en serveren
20
Doe heet water in een maatbeker en zet er een lepel in.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
21
Maak de gelei los met een vork.
22
Schep een quenelle van de kweeperenmousse met een warme lepel. Leg in het midden van een bord. Doe er wat van de gelei rond. Breek het zanddeeg in stukken en verkruimel het over de mousse (of steek stukjes koek in de mousse).
23
Werk af met een lepeltje chocoladesaus.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Water
0,6 l
Witte wijn
0,4 l
Steranijs
1
Kristalsuiker
390 g
Citroen
1
Vanillestok
1
Kweepeer
500 g
Gelatine
6 blaadjes
Eiwitten
2
Room
2,5 dl
Boter
150 g
Bloem
300 g
Grof zout
Pistachenoten
100 g
Chocolade
100 g
Mousse en gelei van kweepeer met pistachekoekjes en chocoladesaus
Kweeperen kun je niet rauw eten. Daarvoor zijn ze te zuur en te vezelig. Maar je kunt er wel lekkere compote, gelei, mousse of confituur van maken. Perfect voor dit dessert dat Jeroen afwerkt met een pistachekoekje en chocoladesaus.Instructies
Gelei en mousse van kweepeer
0,6 l Water, 0,4 l witte wijn, 1 Steranijs, 240 g kristalsuiker, 1 citroen
1
Verwarm het water met de wijn in een hoge kookpot. Doe er de steranijs en de suiker bij. Pers de citroen en giet het sap bij de rest van de vloeistof.
1 vanillestok
2
Snijd de vanillestok open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul in de kookpot.
500 g Kweepeer
3
Schil de kweeperen en verwijder het klokhuis. Snijd de vruchten in kleine blokjes. Laat ze op een zacht vuur heel gaar worden in de vloeistof.
6 blaadjes gelatine
4
Week de gelatine in koud water.
5
Giet de kweeperen door een zeef en vang het kookvocht op. Haal de vanillepeul en de steranijs tussen de kweeperen uit.
6
Meng 4 dl van het kookvocht met 4 blaadjes geweekte gelatine. Doe het in een kom en laat de gelei opstijven in de koelkast.
7
Doe de kweeperen met 2 dl kookvocht in de blender. Mix. Doe er 2 blaadjes geweekte gelatine bij.
8
Zeef het kweeperenmengsel door een neteldoek. Laat volledig afkoelen.
2 eiwitten
9
Klop de eiwitten stijf. Spatel ze door de kweeperen.
2 dl Room
10
Klop de room op tot yoghurtdikte. Spatel de slagroom ook door de mousse.
11
Doe een vel plasticfolie over de mousse en laat opstijven in de koelkast.
De pistachekoekjes
12
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
150 g boter
13
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
300 g bloem, 150 g kristalsuiker, grof zout
14
Meng de bloem met een snuif grof zout en de suiker.
15
Kneed er met je handen de boter en het ei door.
100 g pistachenoten
16
Hak de pistaches grof en kneed ze door het deeg.
17
Bekleed een bakplaat met een siliconen matje of met bakpapier. Rol het deeg ongeveer 1 cm dik uit en leg het op de bakplaat.
18
Bak de pistachekoek 30 minuten in de voorverwarmde oven.
De chocoladesaus
100 g Chocolade, 0,5 dl Room
19
Breek de chocolade in stukjes. Smelt op een laag vuur (of au bain-marie) met een scheutje room.
Afwerken en serveren
20
Doe heet water in een maatbeker en zet er een lepel in.
21
Maak de gelei los met een vork.
22
Schep een quenelle van de kweeperenmousse met een warme lepel. Leg in het midden van een bord. Doe er wat van de gelei rond. Breek het zanddeeg in stukken en verkruimel het over de mousse (of steek stukjes koek in de mousse).
23
Werk af met een lepeltje chocoladesaus.