dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Lentehutsepot met kervel en witte pensen (thumbnail)Lentehutsepot met kervel en witte pensen

Lentehutsepot met kervel en witte pensen

40m
16
-
2.8K
Recepten

Lentehutsepot met kervel en witte pensen

Om hutsepot op het menu te zetten hoeft het geen winter te zijn. In de lente zijn er immers zoveel lekkere en fijne groenten voorhanden. Daar moet je van profiteren.Voor een hutsepot gaar je alle ingrediënten in één en dezelfde pot. Door de pot regelmatig even te ‘hutsen’ breken de stukken aardappelen en lossen ze zetmeel. Dat opschudden levert je een mooi gebonden mengeling op van aardappelen en verse groenten. Bak er een (witte) pens bij en je zet zonder grote moeite een bordje geluk op de tafel.
Lentehutsepot met kervel en witte pensen (thumbnail)Lentehutsepot met kervel en witte pensen

Lentehutsepot met kervel en witte pensen

40m
16
-
2.8K
Recepten

Lentehutsepot met kervel en witte pensen

Om hutsepot op het menu te zetten hoeft het geen winter te zijn. In de lente zijn er immers zoveel lekkere en fijne groenten voorhanden. Daar moet je van profiteren.Voor een hutsepot gaar je alle ingrediënten in één en dezelfde pot. Door de pot regelmatig even te ‘hutsen’ breken de stukken aardappelen en lossen ze zetmeel. Dat opschudden levert je een mooi gebonden mengeling op van aardappelen en verse groenten. Bak er een (witte) pens bij en je zet zonder grote moeite een bordje geluk op de tafel.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd40m
Ingrediënten16
Beoordeling-
Aantal likes2.8K

Ingrediënten

4 personen
Pensen
4
Aardappelen
600 g
Asperges
500 g
Erwten
200 g
Wortels
8
Spitskool
0,5
Ui
1
Kervel
40 g
Tijm
3
Laurier
2 blaadje
Citroenen
0,5
Zure room
2 el
Boter
Peper
Zout
Selderijzout
1 snuifje

Benodigdheden

Een dunschiller

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Voorbereiding

1
Neem de pensen uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dan zullen de worsten veel minder kans lopen om open te barsten tijdens een bakbeurt.

Bereiding

4 Pensen, 600 g aardappelen, 500 g asperges, 200 g erwten, 8 Wortels, 0,5 spitskool, 1 ui, 40 g kervel, 3 tijm, 2 blaadje laurier, 0,5 citroenen, 2 el Zure room, boter, peper, zout, 1 snuifje selderijzout
2
Dop de verse erwten en zet de groene bolletjes opzij. Buiten het seizoen kan je gebruik maken van diepgevroren erwten.
3
Pel en halveer de ui, en snij hem in grove snippers.
4
Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken.
5
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof darin de stukjes ui. Voeg meteen ook de aardappelen toe en roer.
6
Verwijder het loof van de jonge wortelen en schil ze met een dunschiller. Snij ze in rondjes van zo’n 2 centimeter breed.
7
Schil de asperges met hetzelfde type mesje. Hou elke asperge vast bij de kop en schil richting de onderzijde. Doe het zorgvuldig.
8
Snij de punten of ‘kopjes’ van de asperges. Snij de rest van de stengels in stukken van ongeveer 2 centimeter lang. Als het onderste stukje van de asperges houterig is, gebruik dat deel dan niet.
9
Zet de aspergekopjes even opzij. Stoof de andere stukken asperge mee met de aardappelen, wortelen en ui.
10
Spoel de spitskool schoon en snij ze in brede repen. Stoof de kool mee met de rest van de groenten.
11
Roer de groenten en schenk er een kleine bodem water bij.
12
Voeg de blaadjes laurier en de tijm toe, samen met een snuif zout en peper van de molen.
13
Plaats het deksel gekanteld op de pot en zet het vuur zachter. Stoof de hutsepot gedurende ongeveer 15 minuten.
14
Zodra het meeste vocht is weggekookt gaan de erwten in de pot. Stoof de bolletjes gedurende zo’n 5 minuten.
15
Doe een flinke bodem water in een kleine kookpot. Breng het aan de kook en gaar daarin de aspergepunten, tot ze beetgaar zijn. De delicate stukjes asperge hebben slechts enkele minuten nodig. Hou ze nadien warm.
16
Witte pensen bakken is niet moeilijk, want het vlees is tijdens het productieproces al gegaard. Het is belangrijk om ze warm te krijgen tot in in de kern, zonder dat de buitenzijde verbrandt. Bak de worsten niet wanneer ze nog ijskoud zijn.
17
Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur. Leg de te pensen in het braadvet en laat ze langs beide kanten kleuren.
18
Pas de maat van de braadpan aan aan de hoeveelheid pensen. Probeer om de bodem van de pan zoveel mogelijk te bedekken. Zo loop je veel minder de kans dat het braadvet zal verbranden. Kortom: weinig pensen = kleine braadpan, veel pensen = grote braadpan.
19
Zet het vuur zacht en gaar de worsten rustig verder. Geef ze geduldig de tijd om warm te worden tot inhun diepste binnenste.
20
Roer in de hutsepot met een houten spatel of lepel. Verwijder de uitgekookte blaadjes laurier en takjes tijm.
21
Prak de inhoud van de pot heel even met een houten lepel. (Maak er zeker geen puree van!) Pers het citroensap erbij en voeg de zure room toe. Roer tot je een smeuïge hutsepot overhoudt.
22
Proef en breng de hutsepot op smaak met wat selderijzout en (eventueel) extra peper.
23
Spoel de kervel en snij het kruid in grove stukjes. Roer de kervelsnippers vlak voor het serveren door de hutsepot.
24
Serveer iedereen een flinke schep lentehutsepot, verdeel er enkele aspergekopjes over en leg er een goudbruin gebakken witte pens bovenop.
25
Ook lekker met wat scherpe mosterd ‘on the side’.
1
Neem de pensen uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dan zullen de worsten veel minder kans lopen om open te barsten tijdens een bakbeurt.

Instructies

Voorbereiding

1
Neem de pensen uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dan zullen de worsten veel minder kans lopen om open te barsten tijdens een bakbeurt.

Bereiding

4 Pensen, 600 g aardappelen, 500 g asperges, 200 g erwten, 8 Wortels, 0,5 spitskool, 1 ui, 40 g kervel, 3 tijm, 2 blaadje laurier, 0,5 citroenen, 2 el Zure room, boter, peper, zout, 1 snuifje selderijzout
2
Dop de verse erwten en zet de groene bolletjes opzij. Buiten het seizoen kan je gebruik maken van diepgevroren erwten.
3
Pel en halveer de ui, en snij hem in grove snippers.
4
Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken.
5
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof darin de stukjes ui. Voeg meteen ook de aardappelen toe en roer.
6
Verwijder het loof van de jonge wortelen en schil ze met een dunschiller. Snij ze in rondjes van zo’n 2 centimeter breed.
7
Schil de asperges met hetzelfde type mesje. Hou elke asperge vast bij de kop en schil richting de onderzijde. Doe het zorgvuldig.
8
Snij de punten of ‘kopjes’ van de asperges. Snij de rest van de stengels in stukken van ongeveer 2 centimeter lang. Als het onderste stukje van de asperges houterig is, gebruik dat deel dan niet.
9
Zet de aspergekopjes even opzij. Stoof de andere stukken asperge mee met de aardappelen, wortelen en ui.
10
Spoel de spitskool schoon en snij ze in brede repen. Stoof de kool mee met de rest van de groenten.
11
Roer de groenten en schenk er een kleine bodem water bij.
12
Voeg de blaadjes laurier en de tijm toe, samen met een snuif zout en peper van de molen.
13
Plaats het deksel gekanteld op de pot en zet het vuur zachter. Stoof de hutsepot gedurende ongeveer 15 minuten.
14
Zodra het meeste vocht is weggekookt gaan de erwten in de pot. Stoof de bolletjes gedurende zo’n 5 minuten.
15
Doe een flinke bodem water in een kleine kookpot. Breng het aan de kook en gaar daarin de aspergepunten, tot ze beetgaar zijn. De delicate stukjes asperge hebben slechts enkele minuten nodig. Hou ze nadien warm.
16
Witte pensen bakken is niet moeilijk, want het vlees is tijdens het productieproces al gegaard. Het is belangrijk om ze warm te krijgen tot in in de kern, zonder dat de buitenzijde verbrandt. Bak de worsten niet wanneer ze nog ijskoud zijn.
17
Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur. Leg de te pensen in het braadvet en laat ze langs beide kanten kleuren.
18
Pas de maat van de braadpan aan aan de hoeveelheid pensen. Probeer om de bodem van de pan zoveel mogelijk te bedekken. Zo loop je veel minder de kans dat het braadvet zal verbranden. Kortom: weinig pensen = kleine braadpan, veel pensen = grote braadpan.
19
Zet het vuur zacht en gaar de worsten rustig verder. Geef ze geduldig de tijd om warm te worden tot inhun diepste binnenste.
20
Roer in de hutsepot met een houten spatel of lepel. Verwijder de uitgekookte blaadjes laurier en takjes tijm.
21
Prak de inhoud van de pot heel even met een houten lepel. (Maak er zeker geen puree van!) Pers het citroensap erbij en voeg de zure room toe. Roer tot je een smeuïge hutsepot overhoudt.
22
Proef en breng de hutsepot op smaak met wat selderijzout en (eventueel) extra peper.
23
Spoel de kervel en snij het kruid in grove stukjes. Roer de kervelsnippers vlak voor het serveren door de hutsepot.
24
Serveer iedereen een flinke schep lentehutsepot, verdeel er enkele aspergekopjes over en leg er een goudbruin gebakken witte pens bovenop.
25
Ook lekker met wat scherpe mosterd ‘on the side’.
1
Neem de pensen uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dan zullen de worsten veel minder kans lopen om open te barsten tijdens een bakbeurt.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Lentehutsepot met kervel en witte pensen (thumbnail)Lentehutsepot met kervel en witte pensen
4 personen
40m
Ingrediënten
Pensen
4
Aardappelen
600 g
Asperges
500 g
Erwten
200 g
Wortels
8
Spitskool
0,5
Ui
1
Kervel
40 g
Tijm
3
Laurier
2 blaadje
Citroenen
0,5
Zure room
2 el
Boter
Peper
Zout
Selderijzout
1 snuifje

Lentehutsepot met kervel en witte pensen

Om hutsepot op het menu te zetten hoeft het geen winter te zijn. In de lente zijn er immers zoveel lekkere en fijne groenten voorhanden. Daar moet je van profiteren.Voor een hutsepot gaar je alle ingrediënten in één en dezelfde pot. Door de pot regelmatig even te ‘hutsen’ breken de stukken aardappelen en lossen ze zetmeel. Dat opschudden levert je een mooi gebonden mengeling op van aardappelen en verse groenten. Bak er een (witte) pens bij en je zet zonder grote moeite een bordje geluk op de tafel.
Instructies

Voorbereiding

1
Neem de pensen uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dan zullen de worsten veel minder kans lopen om open te barsten tijdens een bakbeurt.

Bereiding

4 Pensen, 600 g aardappelen, 500 g asperges, 200 g erwten, 8 Wortels, 0,5 spitskool, 1 ui, 40 g kervel, 3 tijm, 2 blaadje laurier, 0,5 citroenen, 2 el Zure room, boter, peper, zout, 1 snuifje selderijzout
2
Dop de verse erwten en zet de groene bolletjes opzij. Buiten het seizoen kan je gebruik maken van diepgevroren erwten.
3
Pel en halveer de ui, en snij hem in grove snippers.
4
Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken.
5
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof darin de stukjes ui. Voeg meteen ook de aardappelen toe en roer.
6
Verwijder het loof van de jonge wortelen en schil ze met een dunschiller. Snij ze in rondjes van zo’n 2 centimeter breed.
7
Schil de asperges met hetzelfde type mesje. Hou elke asperge vast bij de kop en schil richting de onderzijde. Doe het zorgvuldig.
8
Snij de punten of ‘kopjes’ van de asperges. Snij de rest van de stengels in stukken van ongeveer 2 centimeter lang. Als het onderste stukje van de asperges houterig is, gebruik dat deel dan niet.
9
Zet de aspergekopjes even opzij. Stoof de andere stukken asperge mee met de aardappelen, wortelen en ui.
10
Spoel de spitskool schoon en snij ze in brede repen. Stoof de kool mee met de rest van de groenten.
11
Roer de groenten en schenk er een kleine bodem water bij.
12
Voeg de blaadjes laurier en de tijm toe, samen met een snuif zout en peper van de molen.
13
Plaats het deksel gekanteld op de pot en zet het vuur zachter. Stoof de hutsepot gedurende ongeveer 15 minuten.
14
Zodra het meeste vocht is weggekookt gaan de erwten in de pot. Stoof de bolletjes gedurende zo’n 5 minuten.
15
Doe een flinke bodem water in een kleine kookpot. Breng het aan de kook en gaar daarin de aspergepunten, tot ze beetgaar zijn. De delicate stukjes asperge hebben slechts enkele minuten nodig. Hou ze nadien warm.
16
Witte pensen bakken is niet moeilijk, want het vlees is tijdens het productieproces al gegaard. Het is belangrijk om ze warm te krijgen tot in in de kern, zonder dat de buitenzijde verbrandt. Bak de worsten niet wanneer ze nog ijskoud zijn.
17
Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur. Leg de te pensen in het braadvet en laat ze langs beide kanten kleuren.
18
Pas de maat van de braadpan aan aan de hoeveelheid pensen. Probeer om de bodem van de pan zoveel mogelijk te bedekken. Zo loop je veel minder de kans dat het braadvet zal verbranden. Kortom: weinig pensen = kleine braadpan, veel pensen = grote braadpan.
19
Zet het vuur zacht en gaar de worsten rustig verder. Geef ze geduldig de tijd om warm te worden tot inhun diepste binnenste.
20
Roer in de hutsepot met een houten spatel of lepel. Verwijder de uitgekookte blaadjes laurier en takjes tijm.
21
Prak de inhoud van de pot heel even met een houten lepel. (Maak er zeker geen puree van!) Pers het citroensap erbij en voeg de zure room toe. Roer tot je een smeuïge hutsepot overhoudt.
22
Proef en breng de hutsepot op smaak met wat selderijzout en (eventueel) extra peper.
23
Spoel de kervel en snij het kruid in grove stukjes. Roer de kervelsnippers vlak voor het serveren door de hutsepot.
24
Serveer iedereen een flinke schep lentehutsepot, verdeel er enkele aspergekopjes over en leg er een goudbruin gebakken witte pens bovenop.
25
Ook lekker met wat scherpe mosterd ‘on the side’.