Stoofpotje met lamskefta, yoghurtsaus en rijst
Stoofpotje met lamskefta, yoghurtsaus en rijst
Stoofpotje met lamskefta, yoghurtsaus en rijst
Stoofpotje met lamskefta, yoghurtsaus en rijst
Ingrediënten
4 personen
Kikkererwten
250 g
Tomaten
4
Selder
3 stengel
Uien
2
Rode paprika
1
Look
1 teentje
Gember
40 g
Rode chilipeper
1
Laurier
2 blaadje
Tijm
2 takjes
Ras el hanout
2 el
Ras el hanout
1 snuifje
Kurkumapoeder
1
Steranijs
1
Olijfolie
2 scheutjes
Zout
Witte rijst
250 g
Tomaten passata
1 bokaal
Lamsgehakt
600 g
Koriander
Koriander
2 takjes
Munt
Munt
2 takjes
Komijnpoeder
1 snuifje
Paprikapoeder
1 snuifje
Kaneelpoeder
1 snuifje
Paneermeel
30 g
Yoghurt
0,3 l
Cayennepeper
1 snuifje
Ei
1
Benodigdheden
Een dunschiller, een zeef
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor het stoofpotje met rijst
1
Verhit en scheut olijfolie in een pot op een matig vuur. Stoof de snippers ui, roer er de lookpulp door en rasp de gember erover. Zet het vuur zacht.
250 g Kikkererwten, 4 tomaten, 3 stengel selder, 2 uien, 1 rode paprika, 1 teentje Look, 40 g gember, 1 rode chilipeper, 2 blaadje laurier, 2 takjes tijm, 2 el ras el hanout, 1 kurkumapoeder, 1 Steranijs, 1 scheutje olijfolie, zout, 250 g witte rijst, 1 bokaal Tomaten passata
2
Plet de look tot pulp en schil het stukje gemberknol. Pel de uien en snij ze in grove snippers.
3
Snij de rode chilipeper (of een deel ervan) overlangs en verwijder de zaadjes. Snij de gewenste hoeveelheid hete peper in piepkleine stukjes en roer ze door de gestoofde uien.
4
Spoel de selderstengels en snij ze in stukken van zo’n 3 centimeter.
5
Schil de rode paprika met een dunschiller. Snij de vrucht in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in grove stukken. Laat de stukken paprika en selder meestoven.
6
Voeg een flinke snuif van de specerijenmix ras el hanout toe en een flinke snuif kurkuma voor de kleur. Roer en laat de specerijen even meebakken.
7
Snij het taaie hartje uit de tomaten en verdeel ze in gelijke partjes. Roer ze door de groentemix. Het vocht van de vruchten zal de bodem van de pot wat deglaceren.
8
Spoel de kikkererwten uit blik onder koud water en doe ze in de pot.
TIPWie geen fan is van kikkererwten kan ze vervangen door klassieke groene erwten.
9
Schenk de passata erbij en voeg blaadjes laurier toe, verse tijm, een steranijs en een snuif zout.
10
Zet het deksel op de pot en laat de bereiding pruttelen op een zacht vuur.
11
Kook de witte rijst (of een soort naar keuze) gaar en bereid de kefta of lamsballetjes.
Voor de kefta
600 g lamsgehakt, koriander, Munt, 1 snuifje komijnpoeder, 1 snuifje paprikapoeder, 1 snuifje kaneelpoeder, 30 g paneermeel, 1 scheutje olijfolie, zout, 1 ei
12
Doe het lamsgehakt in een mengschaal.
13
Snipper de blaadjes koriander en munt zeer fijn en doe ze bij het vlees.
14
Voeg een snuif komijnpoeder toe, wat (pikant) paprikapoeder en een voorzichtig beetje kaneelpoeder.
15
Voeg het ei toe en meng de vleesbereiding grondig. Voeg een portie paneermeel toe om het mengsel de nodige stevigheid te geven. (overdrijf niet)
16
Proef even en voeg tenslotte zout toe en (naar behoefte) meer van de droge specerijen.
17
Rol het lamsgehakt tot balletjes met een diameter van zo’n 3 centimeter diameter.
TIPRol ze met vochtige handen, zodat het vlees minder kleverig aanvoelt.
Voor een yoghurtsaus
0,3 l Yoghurt, 2 takjes Munt, 2 takjes koriander, 1 snuifje ras el hanout, 1 snuifje cayennepeper, zout
18
Doe de yoghurt in een schaaltje en voeg specerijen toe: een snuif ras el hanout en een voorzichtig beetje cayennepeper.
19
Snipper de blaadjes munt en koriander fijn. Roer ze door het sausje, proef en voeg naar smaak wat zout toe.
Afwerken en serveren
20
Verhit olijfolie in een ruime bakpan op een matig vuur. Bak de kefta goudbruin.
21
Doe de balletjes in de groentestoofpot en laat ze enkele minuten verder garen. (tot ze gaar zijn in de kern)
22
Schep de rijst in een grote serveerschaal en lepel er de stoofpot met balletjes overheen.
23
Verdeel er frisse yoghurtsaus over en zet de rest van de saus apart op de tafel.
Voor het stoofpotje met rijst
1
Verhit en scheut olijfolie in een pot op een matig vuur. Stoof de snippers ui, roer er de lookpulp door en rasp de gember erover. Zet het vuur zacht.
250 g Kikkererwten, 4 tomaten, 3 stengel selder, 2 uien, 1 rode paprika, 1 teentje Look, 40 g gember, 1 rode chilipeper, 2 blaadje laurier, 2 takjes tijm, 2 el ras el hanout, 1 kurkumapoeder, 1 Steranijs, 1 scheutje olijfolie, zout, 250 g witte rijst, 1 bokaal Tomaten passata
2
Plet de look tot pulp en schil het stukje gemberknol. Pel de uien en snij ze in grove snippers.
3
Snij de rode chilipeper (of een deel ervan) overlangs en verwijder de zaadjes. Snij de gewenste hoeveelheid hete peper in piepkleine stukjes en roer ze door de gestoofde uien.
4
Spoel de selderstengels en snij ze in stukken van zo’n 3 centimeter.
5
Schil de rode paprika met een dunschiller. Snij de vrucht in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in grove stukken. Laat de stukken paprika en selder meestoven.
6
Voeg een flinke snuif van de specerijenmix ras el hanout toe en een flinke snuif kurkuma voor de kleur. Roer en laat de specerijen even meebakken.
7
Snij het taaie hartje uit de tomaten en verdeel ze in gelijke partjes. Roer ze door de groentemix. Het vocht van de vruchten zal de bodem van de pot wat deglaceren.
8
Spoel de kikkererwten uit blik onder koud water en doe ze in de pot.
TIPWie geen fan is van kikkererwten kan ze vervangen door klassieke groene erwten.
9
Schenk de passata erbij en voeg blaadjes laurier toe, verse tijm, een steranijs en een snuif zout.
10
Zet het deksel op de pot en laat de bereiding pruttelen op een zacht vuur.
11
Kook de witte rijst (of een soort naar keuze) gaar en bereid de kefta of lamsballetjes.
Voor de kefta
600 g lamsgehakt, koriander, Munt, 1 snuifje komijnpoeder, 1 snuifje paprikapoeder, 1 snuifje kaneelpoeder, 30 g paneermeel, 1 scheutje olijfolie, zout, 1 ei
12
Doe het lamsgehakt in een mengschaal.
13
Snipper de blaadjes koriander en munt zeer fijn en doe ze bij het vlees.
14
Voeg een snuif komijnpoeder toe, wat (pikant) paprikapoeder en een voorzichtig beetje kaneelpoeder.
15
Voeg het ei toe en meng de vleesbereiding grondig. Voeg een portie paneermeel toe om het mengsel de nodige stevigheid te geven. (overdrijf niet)
16
Proef even en voeg tenslotte zout toe en (naar behoefte) meer van de droge specerijen.
17
Rol het lamsgehakt tot balletjes met een diameter van zo’n 3 centimeter diameter.
TIPRol ze met vochtige handen, zodat het vlees minder kleverig aanvoelt.
Voor een yoghurtsaus
0,3 l Yoghurt, 2 takjes Munt, 2 takjes koriander, 1 snuifje ras el hanout, 1 snuifje cayennepeper, zout
18
Doe de yoghurt in een schaaltje en voeg specerijen toe: een snuif ras el hanout en een voorzichtig beetje cayennepeper.
19
Snipper de blaadjes munt en koriander fijn. Roer ze door het sausje, proef en voeg naar smaak wat zout toe.
Afwerken en serveren
20
Verhit olijfolie in een ruime bakpan op een matig vuur. Bak de kefta goudbruin.
21
Doe de balletjes in de groentestoofpot en laat ze enkele minuten verder garen. (tot ze gaar zijn in de kern)
22
Schep de rijst in een grote serveerschaal en lepel er de stoofpot met balletjes overheen.
23
Verdeel er frisse yoghurtsaus over en zet de rest van de saus apart op de tafel.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Kikkererwten
250 g
Tomaten
4
Selder
3 stengel
Uien
2
Rode paprika
1
Look
1 teentje
Gember
40 g
Rode chilipeper
1
Laurier
2 blaadje
Tijm
2 takjes
Ras el hanout
2 el
Ras el hanout
1 snuifje
Kurkumapoeder
1
Steranijs
1
Olijfolie
2 scheutjes
Zout
Witte rijst
250 g
Tomaten passata
1 bokaal
Lamsgehakt
600 g
Koriander
Koriander
2 takjes
Munt
Munt
2 takjes
Komijnpoeder
1 snuifje
Paprikapoeder
1 snuifje
Kaneelpoeder
1 snuifje
Paneermeel
30 g
Yoghurt
0,3 l
Cayennepeper
1 snuifje
Ei
1
Stoofpotje met lamskefta, yoghurtsaus en rijst
Jeroen verwerkt hedendaagse exotiek in een hoofdgerecht. De kefta zijn vleesballetjes die van de Balkan tot in India worden geserveerd. Hij serveert ze in een groentesaus, met frisse kruidige yoghurt en witte rijst. Een gerecht zoals dit is helemaal ‘in’, en terecht!Instructies
Voor het stoofpotje met rijst
1
Verhit en scheut olijfolie in een pot op een matig vuur. Stoof de snippers ui, roer er de lookpulp door en rasp de gember erover. Zet het vuur zacht.
250 g Kikkererwten, 4 tomaten, 3 stengel selder, 2 uien, 1 rode paprika, 1 teentje Look, 40 g gember, 1 rode chilipeper, 2 blaadje laurier, 2 takjes tijm, 2 el ras el hanout, 1 kurkumapoeder, 1 Steranijs, 1 scheutje olijfolie, zout, 250 g witte rijst, 1 bokaal Tomaten passata
2
Plet de look tot pulp en schil het stukje gemberknol. Pel de uien en snij ze in grove snippers.
3
Snij de rode chilipeper (of een deel ervan) overlangs en verwijder de zaadjes. Snij de gewenste hoeveelheid hete peper in piepkleine stukjes en roer ze door de gestoofde uien.
4
Spoel de selderstengels en snij ze in stukken van zo’n 3 centimeter.
5
Schil de rode paprika met een dunschiller. Snij de vrucht in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in grove stukken. Laat de stukken paprika en selder meestoven.
6
Voeg een flinke snuif van de specerijenmix ras el hanout toe en een flinke snuif kurkuma voor de kleur. Roer en laat de specerijen even meebakken.
7
Snij het taaie hartje uit de tomaten en verdeel ze in gelijke partjes. Roer ze door de groentemix. Het vocht van de vruchten zal de bodem van de pot wat deglaceren.
8
Spoel de kikkererwten uit blik onder koud water en doe ze in de pot.
TIPWie geen fan is van kikkererwten kan ze vervangen door klassieke groene erwten.
9
Schenk de passata erbij en voeg blaadjes laurier toe, verse tijm, een steranijs en een snuif zout.
10
Zet het deksel op de pot en laat de bereiding pruttelen op een zacht vuur.
11
Kook de witte rijst (of een soort naar keuze) gaar en bereid de kefta of lamsballetjes.
Voor de kefta
600 g lamsgehakt, koriander, Munt, 1 snuifje komijnpoeder, 1 snuifje paprikapoeder, 1 snuifje kaneelpoeder, 30 g paneermeel, 1 scheutje olijfolie, zout, 1 ei
12
Doe het lamsgehakt in een mengschaal.
13
Snipper de blaadjes koriander en munt zeer fijn en doe ze bij het vlees.
14
Voeg een snuif komijnpoeder toe, wat (pikant) paprikapoeder en een voorzichtig beetje kaneelpoeder.
15
Voeg het ei toe en meng de vleesbereiding grondig. Voeg een portie paneermeel toe om het mengsel de nodige stevigheid te geven. (overdrijf niet)
16
Proef even en voeg tenslotte zout toe en (naar behoefte) meer van de droge specerijen.
17
Rol het lamsgehakt tot balletjes met een diameter van zo’n 3 centimeter diameter.
TIPRol ze met vochtige handen, zodat het vlees minder kleverig aanvoelt.
Voor een yoghurtsaus
0,3 l Yoghurt, 2 takjes Munt, 2 takjes koriander, 1 snuifje ras el hanout, 1 snuifje cayennepeper, zout
18
Doe de yoghurt in een schaaltje en voeg specerijen toe: een snuif ras el hanout en een voorzichtig beetje cayennepeper.
19
Snipper de blaadjes munt en koriander fijn. Roer ze door het sausje, proef en voeg naar smaak wat zout toe.
Afwerken en serveren
20
Verhit olijfolie in een ruime bakpan op een matig vuur. Bak de kefta goudbruin.
21
Doe de balletjes in de groentestoofpot en laat ze enkele minuten verder garen. (tot ze gaar zijn in de kern)
22
Schep de rijst in een grote serveerschaal en lepel er de stoofpot met balletjes overheen.
23
Verdeel er frisse yoghurtsaus over en zet de rest van de saus apart op de tafel.