Portobelloburgers met paprikamayonaise
Portobelloburgers met paprikamayonaise
Portobelloburgers met paprikamayonaise
Portobelloburgers met paprikamayonaise
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Hamburgerbroodjes
4
Portobello's
4
Kropsla
1
Look
1 teentje
Tijm
2 takjes
Basilicum
2 blaadje
Zongedroogde tomaten
100 g
Ricotta
200 g
Parmezaanse kaasblokje
50 g
Pankoof paneermeel
2 el
Paprika's
2
Sherry-azijn
1 el
Arachideolie
0,3 l
Harissa
1
Paprikapoeder
1 snuifje
Peper
Zout
Eidooiers
2
Benodigdheden
Blender, een kaasrasp, een blender, een zeef, een staafmixer
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Burgers en paprikamayonaise
1
Verwarm de oven voor tot 200°C of werk met de ovengrill.
2
Halveer de rode paprika’s en leg ze in een ovenschaal. Schenk er een scheutje olijfolie overheen. Rooster de vruchten tot ze letterlijk ‘platgegaard’ zijn en laat de slappe paprika’s nadien wat afkoelen. Reken hiervoor minstens een half uur.
3
Pluk voorzichtig de steeltjes weg uit de portobello’s.
4
Schenk een scheutje olijfolie in een bakpan en voeg een gepeld en gekneusd teentje look toe. Verhit de olie op een matig vuur en geef de hoeden van de portobello’s een korte bakbeurt van maximum 1 minuut langs elke zijde. (Straks garen ze verder in de oven.)
5
Voeg tijdens het bakken eventueel een extra scheutje olijfolie toe en kruid de paddenstoelen met peper en zout.
6
Verhit de oven tot 180°C.
7
Schep de ricotta in een schaal, rasp er de Parmezaanse kaas bij en roer.
8
Hak de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.
9
Spoel de verse kruiden en rits de blaadjes van de tijm. Hak ze zo fijn mogelijk. Pluk de blaadjes basilicum en snij ze in flinterdunne reepjes. Roer alles door het ricottamengsel.
10
Proef en voeg peper van de molen en eventueel een beetje zout toe.
11
Lepel de ricottavulling in de hoeden van de portobello’s. Leg ze in een ovenschaal, strooi er een laagje panko of paneermeel overheen en eindig met een likje olijfolie.
12
Schuif de gevulde paddenstoelen in de oven van 180°C. Bak ze ongeveer 20 minuten, tot elke portobellohoed een goudbruin korstje heeft.
13
Doe de geroosterde paprika’s (met het restje olie waarin ze bakten) in de blender. Mix ze glad en roer het papje door een zeef. Gooi de droge pulp weg.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde blender als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
2 eidooiers
14
Scheid de eieren en doe de dooiers in een hoge mengbeker. Schenk er een scheutje lauw water bij en wat azijn. (bv. sherryazijn). Voeg tenslotte een toefje pittige harissa toe.
15
Mix alles kort en voeg vervolgens een neutraal smakende olie toe. (bv. arachideolie) Mix, beweeg het toestel op en neer, tot je een gebonden mayonaise overhoudt.
16
Schep het papje van gezeefde rode paprika erbij en voeg een snuifje gerookt paprikapoeder toe. Roer zorgvuldig, proef en voeg naar smaak extra harissa, gerookt paprikapoeder, peper of zout toe.
TIPHeb je geen gerookt paprikapoeder in huis? Vervang het door klassiek mild paprikapoeder.
Het gerecht afwerken
17
Pluk de bladeren van de kropsla los en spoel ze in ruim water.
18
Snij de broodjes in twee en toast ze zacht krokant. Gebruik een brede toaster of leg ze even onder de ovengrill.
19
Smeer een laagje paprikamayonaise op de onderste helft van de broodjes. Leg er vervolgens een blaadje sla bovenop gevolgd door een gevulde portobello.
20
Smeer eventueel ook een laagje saus op de tophelft van het broodje, zet het bovenop de toren en serveer de burgers.
TIPServeer er extra kropsla en paprikamayonaise apart bij.
21
Bewaar de saus om te serveren bij allerhande andere lekkere dingen. Misschien als frietsaus?
Burgers en paprikamayonaise
1
Verwarm de oven voor tot 200°C of werk met de ovengrill.
2
Halveer de rode paprika’s en leg ze in een ovenschaal. Schenk er een scheutje olijfolie overheen. Rooster de vruchten tot ze letterlijk ‘platgegaard’ zijn en laat de slappe paprika’s nadien wat afkoelen. Reken hiervoor minstens een half uur.
3
Pluk voorzichtig de steeltjes weg uit de portobello’s.
4
Schenk een scheutje olijfolie in een bakpan en voeg een gepeld en gekneusd teentje look toe. Verhit de olie op een matig vuur en geef de hoeden van de portobello’s een korte bakbeurt van maximum 1 minuut langs elke zijde. (Straks garen ze verder in de oven.)
5
Voeg tijdens het bakken eventueel een extra scheutje olijfolie toe en kruid de paddenstoelen met peper en zout.
6
Verhit de oven tot 180°C.
7
Schep de ricotta in een schaal, rasp er de Parmezaanse kaas bij en roer.
8
Hak de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.
9
Spoel de verse kruiden en rits de blaadjes van de tijm. Hak ze zo fijn mogelijk. Pluk de blaadjes basilicum en snij ze in flinterdunne reepjes. Roer alles door het ricottamengsel.
10
Proef en voeg peper van de molen en eventueel een beetje zout toe.
11
Lepel de ricottavulling in de hoeden van de portobello’s. Leg ze in een ovenschaal, strooi er een laagje panko of paneermeel overheen en eindig met een likje olijfolie.
12
Schuif de gevulde paddenstoelen in de oven van 180°C. Bak ze ongeveer 20 minuten, tot elke portobellohoed een goudbruin korstje heeft.
13
Doe de geroosterde paprika’s (met het restje olie waarin ze bakten) in de blender. Mix ze glad en roer het papje door een zeef. Gooi de droge pulp weg.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde blender als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
2 eidooiers
14
Scheid de eieren en doe de dooiers in een hoge mengbeker. Schenk er een scheutje lauw water bij en wat azijn. (bv. sherryazijn). Voeg tenslotte een toefje pittige harissa toe.
15
Mix alles kort en voeg vervolgens een neutraal smakende olie toe. (bv. arachideolie) Mix, beweeg het toestel op en neer, tot je een gebonden mayonaise overhoudt.
16
Schep het papje van gezeefde rode paprika erbij en voeg een snuifje gerookt paprikapoeder toe. Roer zorgvuldig, proef en voeg naar smaak extra harissa, gerookt paprikapoeder, peper of zout toe.
TIPHeb je geen gerookt paprikapoeder in huis? Vervang het door klassiek mild paprikapoeder.
Het gerecht afwerken
17
Pluk de bladeren van de kropsla los en spoel ze in ruim water.
18
Snij de broodjes in twee en toast ze zacht krokant. Gebruik een brede toaster of leg ze even onder de ovengrill.
19
Smeer een laagje paprikamayonaise op de onderste helft van de broodjes. Leg er vervolgens een blaadje sla bovenop gevolgd door een gevulde portobello.
20
Smeer eventueel ook een laagje saus op de tophelft van het broodje, zet het bovenop de toren en serveer de burgers.
TIPServeer er extra kropsla en paprikamayonaise apart bij.
21
Bewaar de saus om te serveren bij allerhande andere lekkere dingen. Misschien als frietsaus?
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 5m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Hamburgerbroodjes
4
Portobello's
4
Kropsla
1
Look
1 teentje
Tijm
2 takjes
Basilicum
2 blaadje
Zongedroogde tomaten
100 g
Ricotta
200 g
Parmezaanse kaasblokje
50 g
Pankoof paneermeel
2 el
Paprika's
2
Sherry-azijn
1 el
Arachideolie
0,3 l
Harissa
1
Paprikapoeder
1 snuifje
Peper
Zout
Eidooiers
2
Portobelloburgers met paprikamayonaise
Wie denkt aan een vegetarische burger, denkt wellicht aan een gepaneerd en gebakken mengsel van bijvoorbeeld granen en groenten die een waardige vervanger zijn van een dikke plak gemalen vlees. Jeroen houdt het eenvoudiger en kocht enkele uit de kluiten gewassen paddenstoelen. De portobello (of portabella) is een indrukwekkende champignon, met een vlezige structuur en een volle smaak. De lichtbruine hoed van de portobello heeft een diameter van 10 centimeter of meer. Jeroen vult de gebakken paddenstoelen met een Zuiders mengsel met ricotta en serveert ze met een paprikamayonaise. Deze burger is zo rijkelijk, dat zelfs een echte vleesliefhebber er veel plezier aan zal beleven.Instructies
Burgers en paprikamayonaise
1
Verwarm de oven voor tot 200°C of werk met de ovengrill.
2
Halveer de rode paprika’s en leg ze in een ovenschaal. Schenk er een scheutje olijfolie overheen. Rooster de vruchten tot ze letterlijk ‘platgegaard’ zijn en laat de slappe paprika’s nadien wat afkoelen. Reken hiervoor minstens een half uur.
3
Pluk voorzichtig de steeltjes weg uit de portobello’s.
4
Schenk een scheutje olijfolie in een bakpan en voeg een gepeld en gekneusd teentje look toe. Verhit de olie op een matig vuur en geef de hoeden van de portobello’s een korte bakbeurt van maximum 1 minuut langs elke zijde. (Straks garen ze verder in de oven.)
5
Voeg tijdens het bakken eventueel een extra scheutje olijfolie toe en kruid de paddenstoelen met peper en zout.
6
Verhit de oven tot 180°C.
7
Schep de ricotta in een schaal, rasp er de Parmezaanse kaas bij en roer.
8
Hak de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.
9
Spoel de verse kruiden en rits de blaadjes van de tijm. Hak ze zo fijn mogelijk. Pluk de blaadjes basilicum en snij ze in flinterdunne reepjes. Roer alles door het ricottamengsel.
10
Proef en voeg peper van de molen en eventueel een beetje zout toe.
11
Lepel de ricottavulling in de hoeden van de portobello’s. Leg ze in een ovenschaal, strooi er een laagje panko of paneermeel overheen en eindig met een likje olijfolie.
12
Schuif de gevulde paddenstoelen in de oven van 180°C. Bak ze ongeveer 20 minuten, tot elke portobellohoed een goudbruin korstje heeft.
13
Doe de geroosterde paprika’s (met het restje olie waarin ze bakten) in de blender. Mix ze glad en roer het papje door een zeef. Gooi de droge pulp weg.
2 eidooiers
14
Scheid de eieren en doe de dooiers in een hoge mengbeker. Schenk er een scheutje lauw water bij en wat azijn. (bv. sherryazijn). Voeg tenslotte een toefje pittige harissa toe.
15
Mix alles kort en voeg vervolgens een neutraal smakende olie toe. (bv. arachideolie) Mix, beweeg het toestel op en neer, tot je een gebonden mayonaise overhoudt.
16
Schep het papje van gezeefde rode paprika erbij en voeg een snuifje gerookt paprikapoeder toe. Roer zorgvuldig, proef en voeg naar smaak extra harissa, gerookt paprikapoeder, peper of zout toe.
TIPHeb je geen gerookt paprikapoeder in huis? Vervang het door klassiek mild paprikapoeder.
Het gerecht afwerken
17
Pluk de bladeren van de kropsla los en spoel ze in ruim water.
18
Snij de broodjes in twee en toast ze zacht krokant. Gebruik een brede toaster of leg ze even onder de ovengrill.
19
Smeer een laagje paprikamayonaise op de onderste helft van de broodjes. Leg er vervolgens een blaadje sla bovenop gevolgd door een gevulde portobello.
20
Smeer eventueel ook een laagje saus op de tophelft van het broodje, zet het bovenop de toren en serveer de burgers.
TIPServeer er extra kropsla en paprikamayonaise apart bij.
21
Bewaar de saus om te serveren bij allerhande andere lekkere dingen. Misschien als frietsaus?