dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Chili con carne (thumbnail)Chili con carne

Chili con carne

1u 10m
26
97%
52.7K
Recepten

Chili con carne

Onze kennis van de Tex-Mex-keuken (Texaans-Mexicaans) is wellicht niet bepaald groot, maar de beroemde stoofschotel ‘chili con carne’ veroverde wel de wereld. De bereiding is heel eenvoudig. Maar reken voldoende tijd om de stoofpot te laten sudderen, het resultaat wordt er alleen maar beter op. Serveer de ‘chili con carne’ met rijst en een flinke lepel frisse zure room.
Chili con carne (thumbnail)Chili con carne

Chili con carne

1u 10m
26
97%
52.7K
Recepten

Chili con carne

Onze kennis van de Tex-Mex-keuken (Texaans-Mexicaans) is wellicht niet bepaald groot, maar de beroemde stoofschotel ‘chili con carne’ veroverde wel de wereld. De bereiding is heel eenvoudig. Maar reken voldoende tijd om de stoofpot te laten sudderen, het resultaat wordt er alleen maar beter op. Serveer de ‘chili con carne’ met rijst en een flinke lepel frisse zure room.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u 10m
Ingrediënten26
Beoordeling97%
Aantal likes52.7K

Ingrediënten

4 personen
Uien
2
Look
1 teentje
Olijfolie
2 scheutjes
Selder
3 stengels
Wortel
1
Rode paprika
1
Rode chilipeper
1
Boter
Rundergehakt
500 g
Kaneelstokje
1
Komijnpoeder
1 snuifje
Paprikapoeder
1 snuifje
Laurier
Tijm
Rode wijn
0,25 l
Rode bonen
400 g
Tomatenpuree
140 g
Tomatenstukjes
200 g
Groentensap
0,3 l
Peper
Zout
Sjalotten
2
Rijst
400 g
Bouillon
0,8 l
Zure room
100 g
Koriander
0,5 bosjes

Benodigdheden

Een dunschiller

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De chili con carne

2 uien, 1 teentje Look
1
Snipper de uien fijn en hak de look in stukjes. Plet de look vervolgens tot pulp.
1 scheutje olijfolie
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof de stukjes ui en de lookpulp in de olie.
3
Zet na een paar minuten het vuur zachter en snij de overige groenten.
3 stengels selder
4
Spoel de selder en verwijder het loof. Breek de stengels en trek er de taaiste vezels uit, of schil ze met een dunschiller. Snij de stengels eerst overlangs en vervolgens in kleine blokjes.
1 Wortel
5
Schil de wortel en snij de peen in kubusjes. Doe ze samen met de stukjes selder in de stoofpot en roer.
1 rode paprika
6
Was de rode paprika, snij de vrucht in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Schil de stukken zodat de moeilijk verteerbare schil niet in de bereiding terechtkomt. Snij de vrucht in dunne reepjes en vervolgens in blokjes.
1 rode chilipeper
7
Snij de rode chilipeper overlangs in twee. Verwijder de zaadjes als je niet gesteld bent op een te pikante smaak. Hak de chili in piepkleine stukjes. Doe ze bij groenten.
8
Stoof de kleurige mengeling zo’n 10 minuten en roer regelmatig.
boter, 500 g rundergehakt
9
Verhit intussen een braadpan en smelt er een klontje boter in. Doe het rundergehakt in de pan en bak het op een stevig vuur.  Prak er af en toe in met een vork, maar overdrijf niet, zodat er voldoende ‘stukken’ vlees overblijven. Schud het gehakt na een paar minuten even op.
1 kaneelstokje, 1 snuifje komijnpoeder, 1 snuifje paprikapoeder, laurier, tijm
10
Kruid het vlees met een kaneelstok, een snuifje komijnpoeder en wat paprikapoeder. Doe er ook een paar blaadjes laurier bij en wat verse tijm.
0,25 l rode wijn
11
Schenk er de rode wijn bij en roer alles grondig om. Laat de alcohol wegkoken.
400 g rode bonen, 140 g Tomatenpuree, 200 g tomatenstukjes, 0,3 l groentensap
12
Doe het gebakken vlees in de stoofpot met groenten. Voeg ook de bonen, het groentesap, de geconcentreerde tomatenpuree en de tomatenblokjes uit blik toe.
13
Laat de chili con carne minstens 45 minuten sudderen op een zacht vuur. De stoofschotel mag gerust een heel stuk langer sudderen.
peper, zout
14
Proef en kruid het gerecht indien nodig met een beetje peper van de molen en zout.

De rijst

2 Sjalotten
15
Voor het garen van de rijst kan je ook verse groente- of kippenbouillon gebruiken in de plaats van water. Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn.
1 scheutje olijfolie
16
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de snippers sjalot kort in de hete olie. Laat de stukjes niet kleuren.
400 g rijst
17
Giet de rijst in de pot en roer. Laat de rijst kort meebakken.
0,8 l Bouillon
18
Schenk de bouillon (of het water) bij de rijst. Doe dit volgens de verhouding 1/3 rijst en 2/3 vocht. Zet het deksel op de pot.
TIPVoor extra aroma, kan je een blaadje laurier laten meegaren.
19
Laat de rijst garen op een zacht vuur tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt. Controleer het resultaat regelmatig en voeg indien nodig een beetje extra bouillon of water toe.
TIPVoor extra smeuïge rijst kan je een klontje boter in de rijst laten smelten
peper, zout
20
Roer en kruid de rijst naar smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout.

De afwerking

100 g Zure room
21
Serveer een portie chili con carne met warme rijst en een lepel frisse zure room.
0,5 bosjes koriander
22
Scheur of versnipper wat verse koriander en verdeel het kruid over het gerechtje.
1
Snipper de uien fijn en hak de look in stukjes. Plet de look vervolgens tot pulp.
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof de stukjes ui en de lookpulp in de olie.

Instructies

De chili con carne

2 uien, 1 teentje Look
1
Snipper de uien fijn en hak de look in stukjes. Plet de look vervolgens tot pulp.
1 scheutje olijfolie
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof de stukjes ui en de lookpulp in de olie.
3
Zet na een paar minuten het vuur zachter en snij de overige groenten.
3 stengels selder
4
Spoel de selder en verwijder het loof. Breek de stengels en trek er de taaiste vezels uit, of schil ze met een dunschiller. Snij de stengels eerst overlangs en vervolgens in kleine blokjes.
1 Wortel
5
Schil de wortel en snij de peen in kubusjes. Doe ze samen met de stukjes selder in de stoofpot en roer.
1 rode paprika
6
Was de rode paprika, snij de vrucht in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Schil de stukken zodat de moeilijk verteerbare schil niet in de bereiding terechtkomt. Snij de vrucht in dunne reepjes en vervolgens in blokjes.
1 rode chilipeper
7
Snij de rode chilipeper overlangs in twee. Verwijder de zaadjes als je niet gesteld bent op een te pikante smaak. Hak de chili in piepkleine stukjes. Doe ze bij groenten.
8
Stoof de kleurige mengeling zo’n 10 minuten en roer regelmatig.
boter, 500 g rundergehakt
9
Verhit intussen een braadpan en smelt er een klontje boter in. Doe het rundergehakt in de pan en bak het op een stevig vuur.  Prak er af en toe in met een vork, maar overdrijf niet, zodat er voldoende ‘stukken’ vlees overblijven. Schud het gehakt na een paar minuten even op.
1 kaneelstokje, 1 snuifje komijnpoeder, 1 snuifje paprikapoeder, laurier, tijm
10
Kruid het vlees met een kaneelstok, een snuifje komijnpoeder en wat paprikapoeder. Doe er ook een paar blaadjes laurier bij en wat verse tijm.
0,25 l rode wijn
11
Schenk er de rode wijn bij en roer alles grondig om. Laat de alcohol wegkoken.
400 g rode bonen, 140 g Tomatenpuree, 200 g tomatenstukjes, 0,3 l groentensap
12
Doe het gebakken vlees in de stoofpot met groenten. Voeg ook de bonen, het groentesap, de geconcentreerde tomatenpuree en de tomatenblokjes uit blik toe.
13
Laat de chili con carne minstens 45 minuten sudderen op een zacht vuur. De stoofschotel mag gerust een heel stuk langer sudderen.
peper, zout
14
Proef en kruid het gerecht indien nodig met een beetje peper van de molen en zout.

De rijst

2 Sjalotten
15
Voor het garen van de rijst kan je ook verse groente- of kippenbouillon gebruiken in de plaats van water. Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn.
1 scheutje olijfolie
16
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de snippers sjalot kort in de hete olie. Laat de stukjes niet kleuren.
400 g rijst
17
Giet de rijst in de pot en roer. Laat de rijst kort meebakken.
0,8 l Bouillon
18
Schenk de bouillon (of het water) bij de rijst. Doe dit volgens de verhouding 1/3 rijst en 2/3 vocht. Zet het deksel op de pot.
TIPVoor extra aroma, kan je een blaadje laurier laten meegaren.
19
Laat de rijst garen op een zacht vuur tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt. Controleer het resultaat regelmatig en voeg indien nodig een beetje extra bouillon of water toe.
TIPVoor extra smeuïge rijst kan je een klontje boter in de rijst laten smelten
peper, zout
20
Roer en kruid de rijst naar smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout.

De afwerking

100 g Zure room
21
Serveer een portie chili con carne met warme rijst en een lepel frisse zure room.
0,5 bosjes koriander
22
Scheur of versnipper wat verse koriander en verdeel het kruid over het gerechtje.
1
Snipper de uien fijn en hak de look in stukjes. Plet de look vervolgens tot pulp.
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof de stukjes ui en de lookpulp in de olie.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Chili con carne (thumbnail)Chili con carne
4 personen
1u 10m
Ingrediënten
Uien
2
Look
1 teentje
Olijfolie
2 scheutjes
Selder
3 stengels
Wortel
1
Rode paprika
1
Rode chilipeper
1
Boter
Rundergehakt
500 g
Kaneelstokje
1
Komijnpoeder
1 snuifje
Paprikapoeder
1 snuifje
Laurier
Tijm
Rode wijn
0,25 l
Rode bonen
400 g
Tomatenpuree
140 g
Tomatenstukjes
200 g
Groentensap
0,3 l
Peper
Zout
Sjalotten
2
Rijst
400 g
Bouillon
0,8 l
Zure room
100 g
Koriander
0,5 bosjes

Chili con carne

Onze kennis van de Tex-Mex-keuken (Texaans-Mexicaans) is wellicht niet bepaald groot, maar de beroemde stoofschotel ‘chili con carne’ veroverde wel de wereld. De bereiding is heel eenvoudig. Maar reken voldoende tijd om de stoofpot te laten sudderen, het resultaat wordt er alleen maar beter op. Serveer de ‘chili con carne’ met rijst en een flinke lepel frisse zure room.
Instructies

De chili con carne

2 uien, 1 teentje Look
1
Snipper de uien fijn en hak de look in stukjes. Plet de look vervolgens tot pulp.
1 scheutje olijfolie
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof de stukjes ui en de lookpulp in de olie.
3
Zet na een paar minuten het vuur zachter en snij de overige groenten.
3 stengels selder
4
Spoel de selder en verwijder het loof. Breek de stengels en trek er de taaiste vezels uit, of schil ze met een dunschiller. Snij de stengels eerst overlangs en vervolgens in kleine blokjes.
1 Wortel
5
Schil de wortel en snij de peen in kubusjes. Doe ze samen met de stukjes selder in de stoofpot en roer.
1 rode paprika
6
Was de rode paprika, snij de vrucht in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Schil de stukken zodat de moeilijk verteerbare schil niet in de bereiding terechtkomt. Snij de vrucht in dunne reepjes en vervolgens in blokjes.
1 rode chilipeper
7
Snij de rode chilipeper overlangs in twee. Verwijder de zaadjes als je niet gesteld bent op een te pikante smaak. Hak de chili in piepkleine stukjes. Doe ze bij groenten.
8
Stoof de kleurige mengeling zo’n 10 minuten en roer regelmatig.
boter, 500 g rundergehakt
9
Verhit intussen een braadpan en smelt er een klontje boter in. Doe het rundergehakt in de pan en bak het op een stevig vuur.  Prak er af en toe in met een vork, maar overdrijf niet, zodat er voldoende ‘stukken’ vlees overblijven. Schud het gehakt na een paar minuten even op.
1 kaneelstokje, 1 snuifje komijnpoeder, 1 snuifje paprikapoeder, laurier, tijm
10
Kruid het vlees met een kaneelstok, een snuifje komijnpoeder en wat paprikapoeder. Doe er ook een paar blaadjes laurier bij en wat verse tijm.
0,25 l rode wijn
11
Schenk er de rode wijn bij en roer alles grondig om. Laat de alcohol wegkoken.
400 g rode bonen, 140 g Tomatenpuree, 200 g tomatenstukjes, 0,3 l groentensap
12
Doe het gebakken vlees in de stoofpot met groenten. Voeg ook de bonen, het groentesap, de geconcentreerde tomatenpuree en de tomatenblokjes uit blik toe.
13
Laat de chili con carne minstens 45 minuten sudderen op een zacht vuur. De stoofschotel mag gerust een heel stuk langer sudderen.
peper, zout
14
Proef en kruid het gerecht indien nodig met een beetje peper van de molen en zout.

De rijst

2 Sjalotten
15
Voor het garen van de rijst kan je ook verse groente- of kippenbouillon gebruiken in de plaats van water. Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn.
1 scheutje olijfolie
16
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de snippers sjalot kort in de hete olie. Laat de stukjes niet kleuren.
400 g rijst
17
Giet de rijst in de pot en roer. Laat de rijst kort meebakken.
0,8 l Bouillon
18
Schenk de bouillon (of het water) bij de rijst. Doe dit volgens de verhouding 1/3 rijst en 2/3 vocht. Zet het deksel op de pot.
TIPVoor extra aroma, kan je een blaadje laurier laten meegaren.
19
Laat de rijst garen op een zacht vuur tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt. Controleer het resultaat regelmatig en voeg indien nodig een beetje extra bouillon of water toe.
TIPVoor extra smeuïge rijst kan je een klontje boter in de rijst laten smelten
peper, zout
20
Roer en kruid de rijst naar smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout.

De afwerking

100 g Zure room
21
Serveer een portie chili con carne met warme rijst en een lepel frisse zure room.
0,5 bosjes koriander
22
Scheur of versnipper wat verse koriander en verdeel het kruid over het gerechtje.