Progrèstaart
Progrèstaart
Een taart met hazelnootmeringue, vanille-botercrème en nougatine.
Progrèstaart
Progrèstaart
Een taart met hazelnootmeringue, vanille-botercrème en nougatine.
Receptinformatie
Ingrediënten
4 personen
Eiwitten
6
Kristalsuiker
130 g
Bloemsuiker
180 g
Witte hazelnoten
180 g
Zout
1 snuifje
Halfvolle melk
0,4 l
Eierdooiers
4
Kristalsuiker
160 g
Vanillestokje
1
Malse boter
500 g
Bresilienne nootjes
200 g
Voor het hazelnootschuim
1
Laat de oven voorverwarmen tot 140 °C.
6 eiwitten, 130 g kristalsuiker
2
Klop het eiwit in de keukenmachine stijf en schep er de kristalsuiker geleidelijk aan bij.
180 g Witte hazelnoten, 180 g bloemsuiker, 1 snuifje zout
3
Maal de hazelnoten fijn in de hakmolen en voeg er de bloemsuiker en een snuif zout aan toe.
4
Mix nog eens en spatel alles onder de meringue.
5
Schep alles in een spuitzak.
6
Spuit drie cirkels met een diameter van 24 cm op bakpapier op verschillende ovenplaatjes.
7
Schuif de hazelnootmeringue 75 minuten in de oven en laat ze afkoelen.
Voor de vanille-botercrème
0,4 l Halfvolle melk
8
Breng de melk in een steelpan aan de kook.
4 eierdooiers, 160 g kristalsuiker
9
Roer de dooiers met de suiker los in een kom.
1 vanillestokje
10
Snijd de vanillestok overlangs in twee, schraap er de zaadjes uit en voeg alles toe aan de melk.
11
Giet de melk, wanneer ze tegen het kookpunt zit, op het dooiermengsel en giet alles weer in de pan.
12
Warm de melk met de dooiers en de suiker geleidelijk aan en al roerend op, tot de vanillesaus begint te dikken.
13
Giet de vanillesaus zonder vanillestok in de kom van de keukenmachine en laat 10 minuten kloppen, tot de temperatuur wat gedaald is.
500 g malse boter
14
Voeg de boter er in blokjes aan toe tot de botercrème mooi glad is.
TIPDe crème kan eerst schiften maar door de boter toe te voegen en de temperatuur te laten dalen, krijg je een zachte botercrème.
Om af te werken
15
Leg een cirkel meringue op een taartplateau en bedek de cirkel met een laagje botercrème.
16
Leg er een tweede cirkel bovenop en bedek ook deze met een laagje botercrème.
17
Plaats ten slotte de laatste cirkel erop.
200 g Bresilienne nootjes
18
Werk de bovenkant en de zijkanten van de taart helemaal af met de botercrème en strooi de bresiliennenootjes over de rand en bovenkant van de taart.
19
Schep de rest van de botercrème in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en spuit toefjes botercrème op de bovenkant van de taart.
20
Laat de taart opstijven in de koelkast en serveer ze.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Voor het hazelnootschuim
1
Laat de oven voorverwarmen tot 140 °C.
6 eiwitten, 130 g kristalsuiker
2
Klop het eiwit in de keukenmachine stijf en schep er de kristalsuiker geleidelijk aan bij.
180 g Witte hazelnoten, 180 g bloemsuiker, 1 snuifje zout
3
Maal de hazelnoten fijn in de hakmolen en voeg er de bloemsuiker en een snuif zout aan toe.
4
Mix nog eens en spatel alles onder de meringue.
5
Schep alles in een spuitzak.
6
Spuit drie cirkels met een diameter van 24 cm op bakpapier op verschillende ovenplaatjes.
7
Schuif de hazelnootmeringue 75 minuten in de oven en laat ze afkoelen.
Voor de vanille-botercrème
0,4 l Halfvolle melk
8
Breng de melk in een steelpan aan de kook.
4 eierdooiers, 160 g kristalsuiker
9
Roer de dooiers met de suiker los in een kom.
1 vanillestokje
10
Snijd de vanillestok overlangs in twee, schraap er de zaadjes uit en voeg alles toe aan de melk.
11
Giet de melk, wanneer ze tegen het kookpunt zit, op het dooiermengsel en giet alles weer in de pan.
12
Warm de melk met de dooiers en de suiker geleidelijk aan en al roerend op, tot de vanillesaus begint te dikken.
13
Giet de vanillesaus zonder vanillestok in de kom van de keukenmachine en laat 10 minuten kloppen, tot de temperatuur wat gedaald is.
500 g malse boter
14
Voeg de boter er in blokjes aan toe tot de botercrème mooi glad is.
TIPDe crème kan eerst schiften maar door de boter toe te voegen en de temperatuur te laten dalen, krijg je een zachte botercrème.
Om af te werken
15
Leg een cirkel meringue op een taartplateau en bedek de cirkel met een laagje botercrème.
16
Leg er een tweede cirkel bovenop en bedek ook deze met een laagje botercrème.
17
Plaats ten slotte de laatste cirkel erop.
200 g Bresilienne nootjes
18
Werk de bovenkant en de zijkanten van de taart helemaal af met de botercrème en strooi de bresiliennenootjes over de rand en bovenkant van de taart.
19
Schep de rest van de botercrème in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en spuit toefjes botercrème op de bovenkant van de taart.
20
Laat de taart opstijven in de koelkast en serveer ze.