Worst met uienpuree en mosterd
Worst met uienpuree en mosterd
Worst met uienpuree en mosterd
Worst met uienpuree en mosterd
Ingrediënten
4 personen
Varkensworsten
4
Aardappelen
1.000 g
Uien
5
Look
1 teentje
Tijm
Laurier
2 blaadje
Uitjes
40 g
Boter
100 g
Melk
0,1 l
Natuurazijn
1 scheutje
Mosterd
Zout
Eierdooier
1
Benodigdheden
Aardappelstamper
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Bereiding
4 varkensworsten, 1.000 g aardappelen, 5 uien, 1 teentje Look, tijm, 2 blaadje laurier, 40 g uitjes, 100 g boter, 0,1 l melk, 1 scheutje natuurazijn, mosterd, zout
1
Haal de worsten tijdig uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Zo kan je vermijden dat ze tijdens het bakken openbarsten.
2
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.
3
Pel de uien, verwijder eventueel het taaiste stukje onderaan en snij ze middendoor. Snij elk stuk ui in halve ringen van zo’n halve centimeter breed.
4
Smelt een flinke klont boter in een ruime pan of een stoofpot, op een matig vuur.
5
Stoof de uien in de hete boter. Roer regelmatig in de pan, zodat ze gelijkmatig garen en alle ringen loskomen.
6
Pel de teen look, zet er het mes in en plet de stukjes vervolgens tot pulp. Laat de look meestoven met de uien.
7
Rits de blaadjes van de takjes tijm. Hak ze zo fijn mogelijk met een scherp koksmes.
8
Doe de snippers tijm en het laurierblad bij de uien.
9
Laat de glazige uiringen een tijdje zacht bakken. Ze mogen wat kleur krijgen. Voeg indien nodig een extra klontje boter toe. Na ongeveer een kwartier, zijn de uien wellicht perfect gebakken.
10
Druppel een scheutje natuurazijn over de uien en roer de aanbaksels wat los. Het zuur zorgt voor een mooie smaakbalans, in combinatie met de gekarameliseerde uiringen.
11
Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur.
12
Prik enkele gaatjes in elke worst. Overdrijf niet.
13
Zet nadien het vuur zachter en leg de worsten in de pan. Laat de boerenworsten zeer rustig bakken, zodat het vlees tot in de kern gaart en de buitenkant van de worsten een mooi bruin korstje krijgt. Draai ze pas om na zo’n 5 tot 6 minuten. Geef de worsten eventueel nog enkele prikken met de vork. (overdrijf niet) Laat ze nog zo’n 5 minuten rustig knisperen in de pan.
14
Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree.
15
Pluk de laurierblaadjes weg uit de pan met gebakken uien. Schep de uien en het braadvet bij de gestampte aardappelen. Meng alles en beslis of je extra boter wil toevoegen.
1 eierdooier
16
Schenk een scheut melk bij de uienpuree en de dooiers van de eieren. Meng alles en proef.
17
Kruid de puree naar smaak met wat zout, en gooi er de knapperige gefrituurde uitjes bij. Meng een laatste keer.
18
Om er nog een jus bij te maken kan je het braadvet weggieten, en een beetje water schenken in de braadpan van de worsten. Roer de aanbaksels los en meng de jus met wat scherpe mosterd en eventueel een scheutje rode wijn. Om het sausje te binden kan je wat maiszetmeel gebruiken(opgelost in een scheutje water.)
19
Serveer een schep uienpuree en leg er een warme worst bovenop. Smeer een streepje scherpe mosterd over de hele lengte van de braadworst.
Bereiding
4 varkensworsten, 1.000 g aardappelen, 5 uien, 1 teentje Look, tijm, 2 blaadje laurier, 40 g uitjes, 100 g boter, 0,1 l melk, 1 scheutje natuurazijn, mosterd, zout
1
Haal de worsten tijdig uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Zo kan je vermijden dat ze tijdens het bakken openbarsten.
2
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.
3
Pel de uien, verwijder eventueel het taaiste stukje onderaan en snij ze middendoor. Snij elk stuk ui in halve ringen van zo’n halve centimeter breed.
4
Smelt een flinke klont boter in een ruime pan of een stoofpot, op een matig vuur.
5
Stoof de uien in de hete boter. Roer regelmatig in de pan, zodat ze gelijkmatig garen en alle ringen loskomen.
6
Pel de teen look, zet er het mes in en plet de stukjes vervolgens tot pulp. Laat de look meestoven met de uien.
7
Rits de blaadjes van de takjes tijm. Hak ze zo fijn mogelijk met een scherp koksmes.
8
Doe de snippers tijm en het laurierblad bij de uien.
9
Laat de glazige uiringen een tijdje zacht bakken. Ze mogen wat kleur krijgen. Voeg indien nodig een extra klontje boter toe. Na ongeveer een kwartier, zijn de uien wellicht perfect gebakken.
10
Druppel een scheutje natuurazijn over de uien en roer de aanbaksels wat los. Het zuur zorgt voor een mooie smaakbalans, in combinatie met de gekarameliseerde uiringen.
11
Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur.
12
Prik enkele gaatjes in elke worst. Overdrijf niet.
13
Zet nadien het vuur zachter en leg de worsten in de pan. Laat de boerenworsten zeer rustig bakken, zodat het vlees tot in de kern gaart en de buitenkant van de worsten een mooi bruin korstje krijgt. Draai ze pas om na zo’n 5 tot 6 minuten. Geef de worsten eventueel nog enkele prikken met de vork. (overdrijf niet) Laat ze nog zo’n 5 minuten rustig knisperen in de pan.
14
Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree.
15
Pluk de laurierblaadjes weg uit de pan met gebakken uien. Schep de uien en het braadvet bij de gestampte aardappelen. Meng alles en beslis of je extra boter wil toevoegen.
1 eierdooier
16
Schenk een scheut melk bij de uienpuree en de dooiers van de eieren. Meng alles en proef.
17
Kruid de puree naar smaak met wat zout, en gooi er de knapperige gefrituurde uitjes bij. Meng een laatste keer.
18
Om er nog een jus bij te maken kan je het braadvet weggieten, en een beetje water schenken in de braadpan van de worsten. Roer de aanbaksels los en meng de jus met wat scherpe mosterd en eventueel een scheutje rode wijn. Om het sausje te binden kan je wat maiszetmeel gebruiken(opgelost in een scheutje water.)
19
Serveer een schep uienpuree en leg er een warme worst bovenop. Smeer een streepje scherpe mosterd over de hele lengte van de braadworst.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Varkensworsten
4
Aardappelen
1.000 g
Uien
5
Look
1 teentje
Tijm
Laurier
2 blaadje
Uitjes
40 g
Boter
100 g
Melk
0,1 l
Natuurazijn
1 scheutje
Mosterd
Zout
Eierdooier
1
Worst met uienpuree en mosterd
Niets doet tijdens de winterdagen zoveel deugd als een goeie portie puree met worst.Instructies
Bereiding
4 varkensworsten, 1.000 g aardappelen, 5 uien, 1 teentje Look, tijm, 2 blaadje laurier, 40 g uitjes, 100 g boter, 0,1 l melk, 1 scheutje natuurazijn, mosterd, zout
1
Haal de worsten tijdig uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Zo kan je vermijden dat ze tijdens het bakken openbarsten.
2
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.
3
Pel de uien, verwijder eventueel het taaiste stukje onderaan en snij ze middendoor. Snij elk stuk ui in halve ringen van zo’n halve centimeter breed.
4
Smelt een flinke klont boter in een ruime pan of een stoofpot, op een matig vuur.
5
Stoof de uien in de hete boter. Roer regelmatig in de pan, zodat ze gelijkmatig garen en alle ringen loskomen.
6
Pel de teen look, zet er het mes in en plet de stukjes vervolgens tot pulp. Laat de look meestoven met de uien.
7
Rits de blaadjes van de takjes tijm. Hak ze zo fijn mogelijk met een scherp koksmes.
8
Doe de snippers tijm en het laurierblad bij de uien.
9
Laat de glazige uiringen een tijdje zacht bakken. Ze mogen wat kleur krijgen. Voeg indien nodig een extra klontje boter toe. Na ongeveer een kwartier, zijn de uien wellicht perfect gebakken.
10
Druppel een scheutje natuurazijn over de uien en roer de aanbaksels wat los. Het zuur zorgt voor een mooie smaakbalans, in combinatie met de gekarameliseerde uiringen.
11
Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur.
12
Prik enkele gaatjes in elke worst. Overdrijf niet.
13
Zet nadien het vuur zachter en leg de worsten in de pan. Laat de boerenworsten zeer rustig bakken, zodat het vlees tot in de kern gaart en de buitenkant van de worsten een mooi bruin korstje krijgt. Draai ze pas om na zo’n 5 tot 6 minuten. Geef de worsten eventueel nog enkele prikken met de vork. (overdrijf niet) Laat ze nog zo’n 5 minuten rustig knisperen in de pan.
14
Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree.
15
Pluk de laurierblaadjes weg uit de pan met gebakken uien. Schep de uien en het braadvet bij de gestampte aardappelen. Meng alles en beslis of je extra boter wil toevoegen.
1 eierdooier
16
Schenk een scheut melk bij de uienpuree en de dooiers van de eieren. Meng alles en proef.
17
Kruid de puree naar smaak met wat zout, en gooi er de knapperige gefrituurde uitjes bij. Meng een laatste keer.
18
Om er nog een jus bij te maken kan je het braadvet weggieten, en een beetje water schenken in de braadpan van de worsten. Roer de aanbaksels los en meng de jus met wat scherpe mosterd en eventueel een scheutje rode wijn. Om het sausje te binden kan je wat maiszetmeel gebruiken(opgelost in een scheutje water.)
19
Serveer een schep uienpuree en leg er een warme worst bovenop. Smeer een streepje scherpe mosterd over de hele lengte van de braadworst.