Lamsschenkel met lentegroenten
Lamsschenkel met lentegroenten
Lamsschenkel met lentegroenten
Lamsschenkel met lentegroenten
Ingrediënten
4 personen
Lamsschenkels
4
Selder
1 stengel
Wortels
2
Uien
2
Look
2 teentjes
Rozemarijn
2 takjes
Tijm
2 takjes
Laurier
4 blaadje
Kippenbouillon
0,5 l
Wijn
1 fles
Honing
4 el
Mosterd
1 el
Bloem
1 el
Olijfolie
Peper
Zout
Aardappelen
800 g
Postelein
1 bosje
Balsamico
1 scheutje
Zeezout
Benodigdheden
Een dunschiller, een ovenvaste stoofpot, een eindje keukentouw
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Lamsschenkel met lentegroenten
4 lamsschenkels, 1 stengel selder, 2 Wortels, 2 uien, 2 teentjes Look, 2 takjes rozemarijn, 2 takjes tijm, 4 blaadje laurier, 0,5 l Kippenbouillon, 1 fles wijn, 4 el honing, 1 el mosterd, 1 el bloem, olijfolie, peper, zout, 800 g aardappelen, 1 bosje postelein, 1 scheutje balsamico, zeezout
1
Verwarm de oven voor tot 150°C.
2
Kruid de verse schenkels rondomrond met voldoende peper van de molen en wat zout.
3
Verhit een (ovenvaste) stoofpot op een matig vuur. Verhit er een bodempje olijfolie in.
4
Leg de schenkels in de hete olie en geef ze kleur. Draai het vlees een kleine 5 minuten later om. Kleur ze nog enkele minuten en schep de stukken vlees vervolgens uit de pot. Zet de schenkels – die nog niet gaar zijn - even opzij en hou ook de pot waarin je ze gebakken hebt bij.
5
Pel de uien en snij ze in matig fijne snippers.
6
Spoel de stengels selder schoon en schil de wortelen.
7
Snij de selderstengels eerst overlangs in repen en vervolgens in stukjes van zo’n halve centimeter breed.
8
Snij de wortelen overlangs in repen en snij deze daarna ook in stukjes van een halve centimeter breed.
9
Verhit de pot (met olie) waarin je de schenkels kort hebt gebakken. Gebruik een matig vuur. Doe er de stukjes ui, selder en wortel in en stoof ze enkele minuten. Roer af en toe.
10
Pel tussendoor de looktenen en plet ze tot pulp. Roer de look door de fijne groenten.
11
Verzamel de takjes tijm en rozemarijn en blaadjes laurier. Bind de kruiden tot een ‘bouquet garni’ met behulp van een touwtje. Doe de kruidentuil in de pot en roer.
12
Strooi een dun laagje bloem over de gestoofde groenten, roer even en leg de voorgebakken schenkels bovenop de groenten.
13
Schenk wat vloeibare honing bovenop elke schenkel.
14
Schenk de witte wijn in de pot, gevolgd door de warme kippenbouillon.
15
Schep de scherpe mosterd door de bereiding , voeg wat extra peper van de molen en een snuif zout toe en zet het deksel op de pot. Schuif de schenkels in de voorverwarmde oven van 150°C. Gaar ze gedurende minstens 2 uur.
16
Werk het gerecht af wanneer het vlees bijna gaar is. Begin zo’n half uurtje op voorhand.
17
Spoel de aardappelen schoon en kook ze in de schil. Gebruik water met een snuifje zout.
18
Spoel de aardappelen nadien even onder koud water en snij ze in partjes of brede schijven.
19
Verzamel de aardappelen in een schaal, strooi er grof zeezout over en wat peper van de molen. Schenk er tenslotte een straaltje fijne olijfolie over en een beetje balsamico.
20
Spoel de fijne takjes postelein schoon en laat het groen uitlekken.
21
Neem de stoofpot met schenkels en een licht gebonden saus erbij.
22
Strooi de postelein bovenop de warme aardappelen en meng alles.
23
Serveer iedereen een schenkel met groenten en saus. Lepel er aardappelen met postelein bij.
Lamsschenkel met lentegroenten
4 lamsschenkels, 1 stengel selder, 2 Wortels, 2 uien, 2 teentjes Look, 2 takjes rozemarijn, 2 takjes tijm, 4 blaadje laurier, 0,5 l Kippenbouillon, 1 fles wijn, 4 el honing, 1 el mosterd, 1 el bloem, olijfolie, peper, zout, 800 g aardappelen, 1 bosje postelein, 1 scheutje balsamico, zeezout
1
Verwarm de oven voor tot 150°C.
2
Kruid de verse schenkels rondomrond met voldoende peper van de molen en wat zout.
3
Verhit een (ovenvaste) stoofpot op een matig vuur. Verhit er een bodempje olijfolie in.
4
Leg de schenkels in de hete olie en geef ze kleur. Draai het vlees een kleine 5 minuten later om. Kleur ze nog enkele minuten en schep de stukken vlees vervolgens uit de pot. Zet de schenkels – die nog niet gaar zijn - even opzij en hou ook de pot waarin je ze gebakken hebt bij.
5
Pel de uien en snij ze in matig fijne snippers.
6
Spoel de stengels selder schoon en schil de wortelen.
7
Snij de selderstengels eerst overlangs in repen en vervolgens in stukjes van zo’n halve centimeter breed.
8
Snij de wortelen overlangs in repen en snij deze daarna ook in stukjes van een halve centimeter breed.
9
Verhit de pot (met olie) waarin je de schenkels kort hebt gebakken. Gebruik een matig vuur. Doe er de stukjes ui, selder en wortel in en stoof ze enkele minuten. Roer af en toe.
10
Pel tussendoor de looktenen en plet ze tot pulp. Roer de look door de fijne groenten.
11
Verzamel de takjes tijm en rozemarijn en blaadjes laurier. Bind de kruiden tot een ‘bouquet garni’ met behulp van een touwtje. Doe de kruidentuil in de pot en roer.
12
Strooi een dun laagje bloem over de gestoofde groenten, roer even en leg de voorgebakken schenkels bovenop de groenten.
13
Schenk wat vloeibare honing bovenop elke schenkel.
14
Schenk de witte wijn in de pot, gevolgd door de warme kippenbouillon.
15
Schep de scherpe mosterd door de bereiding , voeg wat extra peper van de molen en een snuif zout toe en zet het deksel op de pot. Schuif de schenkels in de voorverwarmde oven van 150°C. Gaar ze gedurende minstens 2 uur.
16
Werk het gerecht af wanneer het vlees bijna gaar is. Begin zo’n half uurtje op voorhand.
17
Spoel de aardappelen schoon en kook ze in de schil. Gebruik water met een snuifje zout.
18
Spoel de aardappelen nadien even onder koud water en snij ze in partjes of brede schijven.
19
Verzamel de aardappelen in een schaal, strooi er grof zeezout over en wat peper van de molen. Schenk er tenslotte een straaltje fijne olijfolie over en een beetje balsamico.
20
Spoel de fijne takjes postelein schoon en laat het groen uitlekken.
21
Neem de stoofpot met schenkels en een licht gebonden saus erbij.
22
Strooi de postelein bovenop de warme aardappelen en meng alles.
23
Serveer iedereen een schenkel met groenten en saus. Lepel er aardappelen met postelein bij.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Lamsschenkels
4
Selder
1 stengel
Wortels
2
Uien
2
Look
2 teentjes
Rozemarijn
2 takjes
Tijm
2 takjes
Laurier
4 blaadje
Kippenbouillon
0,5 l
Wijn
1 fles
Honing
4 el
Mosterd
1 el
Bloem
1 el
Olijfolie
Peper
Zout
Aardappelen
800 g
Postelein
1 bosje
Balsamico
1 scheutje
Zeezout
Lamsschenkel met lentegroenten
De lamsschenkel is afkomstig van de poot van het lam. De schijf vlees met een stukje bot is ronduit heerlijk. Om de schenkels mals te serveren moet je ze wel de nodige tijd in de oven gunnen. Jeroen gaart het vlees in een stoofpot met fijne groenten in een lichtgebonden witte wijnsaus. Serveer er aardappelen-in-de-schil bij met verse postelein. Dat is een fijne sla die fluwelig en tegelijk wat aards smaakt.Instructies
Lamsschenkel met lentegroenten
4 lamsschenkels, 1 stengel selder, 2 Wortels, 2 uien, 2 teentjes Look, 2 takjes rozemarijn, 2 takjes tijm, 4 blaadje laurier, 0,5 l Kippenbouillon, 1 fles wijn, 4 el honing, 1 el mosterd, 1 el bloem, olijfolie, peper, zout, 800 g aardappelen, 1 bosje postelein, 1 scheutje balsamico, zeezout
1
Verwarm de oven voor tot 150°C.
2
Kruid de verse schenkels rondomrond met voldoende peper van de molen en wat zout.
3
Verhit een (ovenvaste) stoofpot op een matig vuur. Verhit er een bodempje olijfolie in.
4
Leg de schenkels in de hete olie en geef ze kleur. Draai het vlees een kleine 5 minuten later om. Kleur ze nog enkele minuten en schep de stukken vlees vervolgens uit de pot. Zet de schenkels – die nog niet gaar zijn - even opzij en hou ook de pot waarin je ze gebakken hebt bij.
5
Pel de uien en snij ze in matig fijne snippers.
6
Spoel de stengels selder schoon en schil de wortelen.
7
Snij de selderstengels eerst overlangs in repen en vervolgens in stukjes van zo’n halve centimeter breed.
8
Snij de wortelen overlangs in repen en snij deze daarna ook in stukjes van een halve centimeter breed.
9
Verhit de pot (met olie) waarin je de schenkels kort hebt gebakken. Gebruik een matig vuur. Doe er de stukjes ui, selder en wortel in en stoof ze enkele minuten. Roer af en toe.
10
Pel tussendoor de looktenen en plet ze tot pulp. Roer de look door de fijne groenten.
11
Verzamel de takjes tijm en rozemarijn en blaadjes laurier. Bind de kruiden tot een ‘bouquet garni’ met behulp van een touwtje. Doe de kruidentuil in de pot en roer.
12
Strooi een dun laagje bloem over de gestoofde groenten, roer even en leg de voorgebakken schenkels bovenop de groenten.
13
Schenk wat vloeibare honing bovenop elke schenkel.
14
Schenk de witte wijn in de pot, gevolgd door de warme kippenbouillon.
15
Schep de scherpe mosterd door de bereiding , voeg wat extra peper van de molen en een snuif zout toe en zet het deksel op de pot. Schuif de schenkels in de voorverwarmde oven van 150°C. Gaar ze gedurende minstens 2 uur.
16
Werk het gerecht af wanneer het vlees bijna gaar is. Begin zo’n half uurtje op voorhand.
17
Spoel de aardappelen schoon en kook ze in de schil. Gebruik water met een snuifje zout.
18
Spoel de aardappelen nadien even onder koud water en snij ze in partjes of brede schijven.
19
Verzamel de aardappelen in een schaal, strooi er grof zeezout over en wat peper van de molen. Schenk er tenslotte een straaltje fijne olijfolie over en een beetje balsamico.
20
Spoel de fijne takjes postelein schoon en laat het groen uitlekken.
21
Neem de stoofpot met schenkels en een licht gebonden saus erbij.
22
Strooi de postelein bovenop de warme aardappelen en meng alles.
23
Serveer iedereen een schenkel met groenten en saus. Lepel er aardappelen met postelein bij.