dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Wit brood (thumbnail)Wit brood

Wit brood

2u 10m
5
100%
2.7K
Recepten

Wit brood

Moeilijk is het niet. Maar om een vers brood te bakken, heb je wel een beetje geduld nodig.Jeroen maakte vers brood voor het gerecht boterhammen met choco.extra materiaal: een keukenmachine met kneedhaak
Wit brood (thumbnail)Wit brood

Wit brood

2u 10m
5
100%
2.7K
Recepten

Wit brood

Moeilijk is het niet. Maar om een vers brood te bakken, heb je wel een beetje geduld nodig.Jeroen maakte vers brood voor het gerecht boterhammen met choco.extra materiaal: een keukenmachine met kneedhaak
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd2u 10m
Ingrediënten5
Beoordeling100%
Aantal likes2.7K

Ingrediënten

4 personen
Water
0,45 l
Bloem
750 g
Gist
15 g
Boter
10 g
Zout
15 g
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Het brood

0,45 l Water, 750 g bloem, 15 g gist, 10 g boter, 15 g zout
1
Haal de boter een uurtje op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komt.
2
Wanneer we gaan bakken, dan is het enorm belangrijk om alle ingrediënten zorgvuldig te wegen en af te meten.
3
Neem een ruime mengschaal, bij voorkeur de mengpot van de keukenmachine.
4
Giet er wat water bij en verkruimel de verse gist erdoor. Roer en los de gist op in het water.
5
Weeg de bloem nauwkeurig en doe ze bij het water met de gist. Gebruik een bloem die geschikt is voor brood en banket.
6
Doe ook de malse boter in de pot en het zout.
7
Zet de pot in de keukenmachine en kneed alles met de kneedhaak. Kneed het deeg een kwartier lang tot een egale malse bol.
8
Was je handen en strooi een beetje bloem op je werkplank. Trek het deeg van de kneedhaak en schep het uit de pot. Laat het dolgedraaide deeg 5 minuten rusten op je werkplank. Leg er een vochtige handdoek over.
9
Strooi nog wat bloem op je werkvlak en kneed het deeg een paar minuutjes met de hand. Maak er een mooie egale bol van. Poeder een beetje bloem over de bol deeg en leg er de vochtige handdoek over. Zet het 15 minuten opzij. Opmerking: Een brooddeeg moet 2 keer rijzen. Dit is de eerste beurt. Leg het deeg op een plek in huis waar het niet tocht en de temperatuur constant blijft.
10
Kneed het deeg een paar minuten en druk er alle gasbellen uit die tijdens het rijzen gevormd werden. Als het deeg te kleverig is, dan strooi je er best nog een beetje bloem over. Nu het deeg nog even ‘bollen’ tot het een perfecte ronde vorm heeft.
11
Leg een vel bakpapier (of een siliconenmatje) op een bakplaat, en leg er de bol brooddeeg op.
12
Maak met een mesje kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in de bovenkant van het deeg.
13
Leg het bolletje opnieuw onder de vochtige handdoek en laat het 40 minuten rijzen op een plek in huis waar geen tocht is en de kamertemperatuur constant blijft.
14
Verwarm de oven voor op 220°C. Plaats ook een ondiep schaaltje op de bodem van de oven.
TIPkerf het brood bovenaan om te voorkomen dat het onderaan zou gaan verbrokkelen.
15
Schuif het brooddeeg in de oven van 220 °C en giet wat water in het schaaltje. De hete waterdamp zal zorgen voor een mooie broodkorst. Doe voorzichtig en let op dat je je niet verbrandt! Bak het brood 45 minuten. Let op: Open na 30 minuten de oven en laat de ovendeur op een kiertje staan. Klem bv. een metalen of houten spatel tussen de ovendeur. Laat het brood nog 15 minuten verder bakken.
16
Laat het brood afkoelen en snij er nadien dikke malse boterhammen van. Gebruik hiervoor een broodmes.
1
Haal de boter een uurtje op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komt.
2
Wanneer we gaan bakken, dan is het enorm belangrijk om alle ingrediënten zorgvuldig te wegen en af te meten.

Instructies

Het brood

0,45 l Water, 750 g bloem, 15 g gist, 10 g boter, 15 g zout
1
Haal de boter een uurtje op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komt.
2
Wanneer we gaan bakken, dan is het enorm belangrijk om alle ingrediënten zorgvuldig te wegen en af te meten.
3
Neem een ruime mengschaal, bij voorkeur de mengpot van de keukenmachine.
4
Giet er wat water bij en verkruimel de verse gist erdoor. Roer en los de gist op in het water.
5
Weeg de bloem nauwkeurig en doe ze bij het water met de gist. Gebruik een bloem die geschikt is voor brood en banket.
6
Doe ook de malse boter in de pot en het zout.
7
Zet de pot in de keukenmachine en kneed alles met de kneedhaak. Kneed het deeg een kwartier lang tot een egale malse bol.
8
Was je handen en strooi een beetje bloem op je werkplank. Trek het deeg van de kneedhaak en schep het uit de pot. Laat het dolgedraaide deeg 5 minuten rusten op je werkplank. Leg er een vochtige handdoek over.
9
Strooi nog wat bloem op je werkvlak en kneed het deeg een paar minuutjes met de hand. Maak er een mooie egale bol van. Poeder een beetje bloem over de bol deeg en leg er de vochtige handdoek over. Zet het 15 minuten opzij. Opmerking: Een brooddeeg moet 2 keer rijzen. Dit is de eerste beurt. Leg het deeg op een plek in huis waar het niet tocht en de temperatuur constant blijft.
10
Kneed het deeg een paar minuten en druk er alle gasbellen uit die tijdens het rijzen gevormd werden. Als het deeg te kleverig is, dan strooi je er best nog een beetje bloem over. Nu het deeg nog even ‘bollen’ tot het een perfecte ronde vorm heeft.
11
Leg een vel bakpapier (of een siliconenmatje) op een bakplaat, en leg er de bol brooddeeg op.
12
Maak met een mesje kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in de bovenkant van het deeg.
13
Leg het bolletje opnieuw onder de vochtige handdoek en laat het 40 minuten rijzen op een plek in huis waar geen tocht is en de kamertemperatuur constant blijft.
14
Verwarm de oven voor op 220°C. Plaats ook een ondiep schaaltje op de bodem van de oven.
TIPkerf het brood bovenaan om te voorkomen dat het onderaan zou gaan verbrokkelen.
15
Schuif het brooddeeg in de oven van 220 °C en giet wat water in het schaaltje. De hete waterdamp zal zorgen voor een mooie broodkorst. Doe voorzichtig en let op dat je je niet verbrandt! Bak het brood 45 minuten. Let op: Open na 30 minuten de oven en laat de ovendeur op een kiertje staan. Klem bv. een metalen of houten spatel tussen de ovendeur. Laat het brood nog 15 minuten verder bakken.
16
Laat het brood afkoelen en snij er nadien dikke malse boterhammen van. Gebruik hiervoor een broodmes.
1
Haal de boter een uurtje op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komt.
2
Wanneer we gaan bakken, dan is het enorm belangrijk om alle ingrediënten zorgvuldig te wegen en af te meten.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Wit brood (thumbnail)Wit brood
4 personen
2u 10m
Ingrediënten
Water
0,45 l
Bloem
750 g
Gist
15 g
Boter
10 g
Zout
15 g

Wit brood

Moeilijk is het niet. Maar om een vers brood te bakken, heb je wel een beetje geduld nodig.Jeroen maakte vers brood voor het gerecht boterhammen met choco.extra materiaal: een keukenmachine met kneedhaak
Instructies

Het brood

0,45 l Water, 750 g bloem, 15 g gist, 10 g boter, 15 g zout
1
Haal de boter een uurtje op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komt.
2
Wanneer we gaan bakken, dan is het enorm belangrijk om alle ingrediënten zorgvuldig te wegen en af te meten.
3
Neem een ruime mengschaal, bij voorkeur de mengpot van de keukenmachine.
4
Giet er wat water bij en verkruimel de verse gist erdoor. Roer en los de gist op in het water.
5
Weeg de bloem nauwkeurig en doe ze bij het water met de gist. Gebruik een bloem die geschikt is voor brood en banket.
6
Doe ook de malse boter in de pot en het zout.
7
Zet de pot in de keukenmachine en kneed alles met de kneedhaak. Kneed het deeg een kwartier lang tot een egale malse bol.
8
Was je handen en strooi een beetje bloem op je werkplank. Trek het deeg van de kneedhaak en schep het uit de pot. Laat het dolgedraaide deeg 5 minuten rusten op je werkplank. Leg er een vochtige handdoek over.
9
Strooi nog wat bloem op je werkvlak en kneed het deeg een paar minuutjes met de hand. Maak er een mooie egale bol van. Poeder een beetje bloem over de bol deeg en leg er de vochtige handdoek over. Zet het 15 minuten opzij. Opmerking: Een brooddeeg moet 2 keer rijzen. Dit is de eerste beurt. Leg het deeg op een plek in huis waar het niet tocht en de temperatuur constant blijft.
10
Kneed het deeg een paar minuten en druk er alle gasbellen uit die tijdens het rijzen gevormd werden. Als het deeg te kleverig is, dan strooi je er best nog een beetje bloem over. Nu het deeg nog even ‘bollen’ tot het een perfecte ronde vorm heeft.
11
Leg een vel bakpapier (of een siliconenmatje) op een bakplaat, en leg er de bol brooddeeg op.
12
Maak met een mesje kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in de bovenkant van het deeg.
13
Leg het bolletje opnieuw onder de vochtige handdoek en laat het 40 minuten rijzen op een plek in huis waar geen tocht is en de kamertemperatuur constant blijft.
14
Verwarm de oven voor op 220°C. Plaats ook een ondiep schaaltje op de bodem van de oven.
TIPkerf het brood bovenaan om te voorkomen dat het onderaan zou gaan verbrokkelen.
15
Schuif het brooddeeg in de oven van 220 °C en giet wat water in het schaaltje. De hete waterdamp zal zorgen voor een mooie broodkorst. Doe voorzichtig en let op dat je je niet verbrandt! Bak het brood 45 minuten. Let op: Open na 30 minuten de oven en laat de ovendeur op een kiertje staan. Klem bv. een metalen of houten spatel tussen de ovendeur. Laat het brood nog 15 minuten verder bakken.
16
Laat het brood afkoelen en snij er nadien dikke malse boterhammen van. Gebruik hiervoor een broodmes.