Wintersalade met brokkelkaas, dadels en spek
Wintersalade met brokkelkaas, dadels en spek
Wintersalade met brokkelkaas, dadels en spek
Wintersalade met brokkelkaas, dadels en spek
Ingrediënten
4 personen
Wortels
2
Pastinaak
0,5
Spinazie
150 g
Roodlof
1
Bleekselder
3 stengel
Witloof
2 stronk
Appel
1
Zure room
150 g
Citroenen
0,5
Notenolie
0,1 l
Peper
Zout
Gerookt spek
12 sneetjes
Dadels
12
Belegen kaas
250 g
Kervel
1 bosje
Walnoten
50 g
Mierikswortel pasta
2 tl
Benodigdheden
Een dunschiller, houten prikkers tandenstokers, een friteuse met arachideolie
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor de salade
2 Wortels, 0,5 pastinaak, 150 g spinazie, 1 Roodlof, 3 stengel bleekselder, 2 stronk witloof, 1 appel
1
Pluk de blaadjes van de radicchio los en spoel ze samen met de verse spinazieblaadjes in ruim water. (Als je geen jonge spinazie gebruikt, pluk dan de taaie stelen en nerven uit de bladgroente.)
2
Laat de groenten goed uitlekken en doe ze in je allergrootste slakom.
3
Spoel de stengels selder. Pluk de fijnste en zachtgroene blaadjes los en doe ze bij de spinazie.
4
Schil met je dunschiller de taaie vezels weg die in de bolle zijde van de selderstengels verstopt zitten. Blijf daarna in lange stroken doorschillen en strooi die dunne slierten selder in de slakom.
5
Schil de wortelen en de pastinaak. Snij de topjes en het steelstukje weg. Blijf nu opnieuw in stroken doorschillen en strooi de dunne linten wortel en pastinaak over de rest van het gezonde groen.
6
Snij de stronkjes witloof overlangs in twee. Snij het steelstukje bij en verwijder de taaie kern. Snij de blaadjes vervolgens in de lengte in grove, langwerpige stukken.
7
Schil de appel (of laat de schil eraan) en snij de vrucht vervolgens eerst in dunne plakjes en daarna in dikke repen.
8
Spoel je handen en meng de groentesla met appel voorzichtig.
Voor de romige vinaigrette
150 g Zure room, 0,5 citroenen, 0,1 l notenolie, peper, zout
9
Maak zo snel mogelijk de vinaigrette, zodat de stukken appel en witloof geen tijd krijgen om te verkleuren.
10
Neem een mengschaal en een garde. Schep de zure room erin, en voeg een royale scheut notenolie, het citroensap en wat pasta van mierikswortel toe. (TIP: De mierikswortelpasta kan je ook vervangen door wat scherpe Japanse wasabi.)
11
Meng alles met de garde tot een gladde saus. Voeg eventueel een scheutje koud water toe, om de romige vinaigrette een beetje vloeibaarder te maken.
12
Kruid de vinaigrette met peper van de molen en wat zout.
Voor de afwerking
12 sneetjes gerookt spek, 12 Dadels, 250 g belegen kaas, 1 bosje kervel, 50 g Walnoten, 2 tl mierikswortel pasta
13
Verhit friteuse tot 180°C.
14
Druppel een deel van de vinaigrette over de groentemix. Meng de salade voorzichtig, zodat er een dun laagje saus rond de stukken groente en appel kleeft.
15
Ontpit de gedroogde dadels. Wikkel een dun sneetje gerookt spek rondom elke dadel, en prik er een tandenstoker doorheen.
16
Bak de dadels met spek in de hete friteuse. Na 2 minuten zijn ze voldoende gebakken. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
17
Breek de kaas in hapklare brokken, of snij de kaas in dobbelstenen.
18
Hak de walnoten grof.
19
Verwijder de tandenstokers en leg de warme dadels met spek bovenop de groentemengeling.
20
Strooi er brokjes de kaas overheen, samen met stukjes walnoot en verse kervelpluksels.
21
Serveer de salade meteen.
Voor de salade
2 Wortels, 0,5 pastinaak, 150 g spinazie, 1 Roodlof, 3 stengel bleekselder, 2 stronk witloof, 1 appel
1
Pluk de blaadjes van de radicchio los en spoel ze samen met de verse spinazieblaadjes in ruim water. (Als je geen jonge spinazie gebruikt, pluk dan de taaie stelen en nerven uit de bladgroente.)
2
Laat de groenten goed uitlekken en doe ze in je allergrootste slakom.
3
Spoel de stengels selder. Pluk de fijnste en zachtgroene blaadjes los en doe ze bij de spinazie.
4
Schil met je dunschiller de taaie vezels weg die in de bolle zijde van de selderstengels verstopt zitten. Blijf daarna in lange stroken doorschillen en strooi die dunne slierten selder in de slakom.
5
Schil de wortelen en de pastinaak. Snij de topjes en het steelstukje weg. Blijf nu opnieuw in stroken doorschillen en strooi de dunne linten wortel en pastinaak over de rest van het gezonde groen.
6
Snij de stronkjes witloof overlangs in twee. Snij het steelstukje bij en verwijder de taaie kern. Snij de blaadjes vervolgens in de lengte in grove, langwerpige stukken.
7
Schil de appel (of laat de schil eraan) en snij de vrucht vervolgens eerst in dunne plakjes en daarna in dikke repen.
8
Spoel je handen en meng de groentesla met appel voorzichtig.
Voor de romige vinaigrette
150 g Zure room, 0,5 citroenen, 0,1 l notenolie, peper, zout
9
Maak zo snel mogelijk de vinaigrette, zodat de stukken appel en witloof geen tijd krijgen om te verkleuren.
10
Neem een mengschaal en een garde. Schep de zure room erin, en voeg een royale scheut notenolie, het citroensap en wat pasta van mierikswortel toe. (TIP: De mierikswortelpasta kan je ook vervangen door wat scherpe Japanse wasabi.)
11
Meng alles met de garde tot een gladde saus. Voeg eventueel een scheutje koud water toe, om de romige vinaigrette een beetje vloeibaarder te maken.
12
Kruid de vinaigrette met peper van de molen en wat zout.
Voor de afwerking
12 sneetjes gerookt spek, 12 Dadels, 250 g belegen kaas, 1 bosje kervel, 50 g Walnoten, 2 tl mierikswortel pasta
13
Verhit friteuse tot 180°C.
14
Druppel een deel van de vinaigrette over de groentemix. Meng de salade voorzichtig, zodat er een dun laagje saus rond de stukken groente en appel kleeft.
15
Ontpit de gedroogde dadels. Wikkel een dun sneetje gerookt spek rondom elke dadel, en prik er een tandenstoker doorheen.
16
Bak de dadels met spek in de hete friteuse. Na 2 minuten zijn ze voldoende gebakken. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
17
Breek de kaas in hapklare brokken, of snij de kaas in dobbelstenen.
18
Hak de walnoten grof.
19
Verwijder de tandenstokers en leg de warme dadels met spek bovenop de groentemengeling.
20
Strooi er brokjes de kaas overheen, samen met stukjes walnoot en verse kervelpluksels.
21
Serveer de salade meteen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Wortels
2
Pastinaak
0,5
Spinazie
150 g
Roodlof
1
Bleekselder
3 stengel
Witloof
2 stronk
Appel
1
Zure room
150 g
Citroenen
0,5
Notenolie
0,1 l
Peper
Zout
Gerookt spek
12 sneetjes
Dadels
12
Belegen kaas
250 g
Kervel
1 bosje
Walnoten
50 g
Mierikswortel pasta
2 tl
Wintersalade met brokkelkaas, dadels en spek
Jeroen zet het jaar in met een frisse salade met een romige vinaigrette op basis van zure room. Gebakken dadels verpakt in een lapje gerookt spek en brokjes belegen kaas zorgen voor karakter en de goesting om de borden nog eens vol te scheppen.Instructies
Voor de salade
2 Wortels, 0,5 pastinaak, 150 g spinazie, 1 Roodlof, 3 stengel bleekselder, 2 stronk witloof, 1 appel
1
Pluk de blaadjes van de radicchio los en spoel ze samen met de verse spinazieblaadjes in ruim water. (Als je geen jonge spinazie gebruikt, pluk dan de taaie stelen en nerven uit de bladgroente.)
2
Laat de groenten goed uitlekken en doe ze in je allergrootste slakom.
3
Spoel de stengels selder. Pluk de fijnste en zachtgroene blaadjes los en doe ze bij de spinazie.
4
Schil met je dunschiller de taaie vezels weg die in de bolle zijde van de selderstengels verstopt zitten. Blijf daarna in lange stroken doorschillen en strooi die dunne slierten selder in de slakom.
5
Schil de wortelen en de pastinaak. Snij de topjes en het steelstukje weg. Blijf nu opnieuw in stroken doorschillen en strooi de dunne linten wortel en pastinaak over de rest van het gezonde groen.
6
Snij de stronkjes witloof overlangs in twee. Snij het steelstukje bij en verwijder de taaie kern. Snij de blaadjes vervolgens in de lengte in grove, langwerpige stukken.
7
Schil de appel (of laat de schil eraan) en snij de vrucht vervolgens eerst in dunne plakjes en daarna in dikke repen.
8
Spoel je handen en meng de groentesla met appel voorzichtig.
Voor de romige vinaigrette
150 g Zure room, 0,5 citroenen, 0,1 l notenolie, peper, zout
9
Maak zo snel mogelijk de vinaigrette, zodat de stukken appel en witloof geen tijd krijgen om te verkleuren.
10
Neem een mengschaal en een garde. Schep de zure room erin, en voeg een royale scheut notenolie, het citroensap en wat pasta van mierikswortel toe. (TIP: De mierikswortelpasta kan je ook vervangen door wat scherpe Japanse wasabi.)
11
Meng alles met de garde tot een gladde saus. Voeg eventueel een scheutje koud water toe, om de romige vinaigrette een beetje vloeibaarder te maken.
12
Kruid de vinaigrette met peper van de molen en wat zout.
Voor de afwerking
12 sneetjes gerookt spek, 12 Dadels, 250 g belegen kaas, 1 bosje kervel, 50 g Walnoten, 2 tl mierikswortel pasta
13
Verhit friteuse tot 180°C.
14
Druppel een deel van de vinaigrette over de groentemix. Meng de salade voorzichtig, zodat er een dun laagje saus rond de stukken groente en appel kleeft.
15
Ontpit de gedroogde dadels. Wikkel een dun sneetje gerookt spek rondom elke dadel, en prik er een tandenstoker doorheen.
16
Bak de dadels met spek in de hete friteuse. Na 2 minuten zijn ze voldoende gebakken. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
17
Breek de kaas in hapklare brokken, of snij de kaas in dobbelstenen.
18
Hak de walnoten grof.
19
Verwijder de tandenstokers en leg de warme dadels met spek bovenop de groentemengeling.
20
Strooi er brokjes de kaas overheen, samen met stukjes walnoot en verse kervelpluksels.
21
Serveer de salade meteen.