dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Gyros van kalkoen met groenterijst (thumbnail)Gyros van kalkoen met groenterijst

Gyros van kalkoen met groenterijst

35m
0
100%
3.6K
Recepten

Gyros van kalkoen met groenterijst

Jeroen serveert een bord vol comfort food op z’n Grieks. De kwaliteit van het vlees is belangrijk, maar het geheim van een lekkere gyros zit in de marinade. De kruidige reepjes gevogelte zijn een goed team samen met zilvervliesrijst en fijne groenten, krokante ijsbergsla en een eenvoudig yoghurtsausje.
Gyros van kalkoen met groenterijst (thumbnail)Gyros van kalkoen met groenterijst

Gyros van kalkoen met groenterijst

35m
0
100%
3.6K
Recepten

Gyros van kalkoen met groenterijst

Jeroen serveert een bord vol comfort food op z’n Grieks. De kwaliteit van het vlees is belangrijk, maar het geheim van een lekkere gyros zit in de marinade. De kruidige reepjes gevogelte zijn een goed team samen met zilvervliesrijst en fijne groenten, krokante ijsbergsla en een eenvoudig yoghurtsausje.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd35m
Ingrediënten0
Beoordeling100%
Aantal likes3.6K

Ingrediënten

4 personen
Olijfolie
0,1 l
Kalkoenfiletsontvliesd
800 g
Rode paprika's
2
Uien
2
Kippenkruiden
1 el
Paprikapoedermild
1 el
Gerookt paprikapoeder
1 el
Gedroogde oregano
1 el
Tijm
1 el
Komijnpoeder
1 tl
Chilipoeder
1 snuifje
Look
1 teentje
Tomatenpureegeconcentreerd
1 tl
Zilvervliesrijst
250 g
Wortels
2
Sjalotten
1
Diepvrieserwten
200 g
Maïsuit blik, uitgelekt
200 g
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Ijsbergsla
0,5
Volle yoghurt of Griekse yoghurt
0,2 l
Witte wijnazijn
1 scheutje

Benodigdheden

Waterkoker

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Gemarineerde kalkoenreepjes met groenten

1
Schenk een flinke bodem olijfolie in een mengschaal.
2
Meng alle droge specerijen en kruiden: Ik gebruik een eetlepel kippenkruiden en evenveel gerookt paprikapoeder, mild paprikapoeder, gedroogde oregano en droge tijm.
3
Voeg een koffielepel van het komijnpoeder en een snuif van het gespierd heet chilipoeder toe. (naar smaak)
4
Voeg een beetje tomatenpuree toe samen met tot pulp geplette look en meng de marinade met een garde. Als de mix te dik is, voeg dan extra olijfolie toe.
5
Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.
6
Schil de rode paprika’s met een dunschiller. Snij ze in kwarten en verwijder de stelen, de zaden en de bleke vliezen.
7
Snij de stukken paprikavruchtvlees in reepjes van zo’n halve centimeter breed. Meng de reepjes ui en rode paprika met de marinade van specerijën.
8
Controleer de kalkoenfilet. Snij restjes van vliezen of stukjes vet zorgvuldig weg.
9
Snij het vlees met een vlijmscherp mes in dikke plakken en vervolgens in reepjes van een centimeter breed.
10
Roer de reepjes gevogelte door de marinade. Laat de bereiding kort of lang marineren: van een half uur tot een hele nacht.
11
Maak het werkvlak waarop je rauwe kalkoen versneed grondig schoon. Zo vermijd je kruisbesmetting.

De bereiding afwerken

12
Breng water aan de kook, met een snuif zout. Kook de rijst (evt. builtjes) gaar, zoals aangegegeven op de verpakking.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
13
Spoel de groenten en schil de wortelen. Snij ze eerst in dunne lange repen en vervolgens in kleine gelijke blokjes.
14
Pel de sjalot, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in hele fijne stukjes.
15
Verhit olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de sjalotsnippers glazig en voeg dan de blokjes wortel toe. Laat ze enkele minuten stoven en giet de diepvrieserwten erbij. Laat ze ook enkele minuten garen.
16
Laat de zachte maiskorrels uitlekken en doe ze in de pot. Stoof alle ingrediënten rustig tot ze gaar zijn.
17
Snij de ijsbergsla in repen. Maak de compacte blaadjes wat los en spoel ze even onder de kraan. Laat de sla uitlekken.
18
Giet de volle yoghurt in een schaaltje en voeg een scheut witte wijnazijn toe. Breng het zurige sausje op smaak met wat zout en versgemalen peper.
19
Meng de gare zilvervliesrijst met de fijne groenten. Proef en voeg naar smaak peper en/of zout toe.
20
Verhit een ruime braadpan. Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de (porties) gemarineerde kalkoengyros goudbruin. Roer regelmatig, en zorg ervoor dat het gevogelte gaar is tot in de kern.
21
Serveer iedereen een portie rijst met groenten, kruidige reepjes gebakken kalkoen en krokante ijsbergsla. Lepel er yoghurtsaus bij en serveer.
1
Schenk een flinke bodem olijfolie in een mengschaal.
2
Meng alle droge specerijen en kruiden: Ik gebruik een eetlepel kippenkruiden en evenveel gerookt paprikapoeder, mild paprikapoeder, gedroogde oregano en droge tijm.

Instructies

Gemarineerde kalkoenreepjes met groenten

1
Schenk een flinke bodem olijfolie in een mengschaal.
2
Meng alle droge specerijen en kruiden: Ik gebruik een eetlepel kippenkruiden en evenveel gerookt paprikapoeder, mild paprikapoeder, gedroogde oregano en droge tijm.
3
Voeg een koffielepel van het komijnpoeder en een snuif van het gespierd heet chilipoeder toe. (naar smaak)
4
Voeg een beetje tomatenpuree toe samen met tot pulp geplette look en meng de marinade met een garde. Als de mix te dik is, voeg dan extra olijfolie toe.
5
Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.
6
Schil de rode paprika’s met een dunschiller. Snij ze in kwarten en verwijder de stelen, de zaden en de bleke vliezen.
7
Snij de stukken paprikavruchtvlees in reepjes van zo’n halve centimeter breed. Meng de reepjes ui en rode paprika met de marinade van specerijën.
8
Controleer de kalkoenfilet. Snij restjes van vliezen of stukjes vet zorgvuldig weg.
9
Snij het vlees met een vlijmscherp mes in dikke plakken en vervolgens in reepjes van een centimeter breed.
10
Roer de reepjes gevogelte door de marinade. Laat de bereiding kort of lang marineren: van een half uur tot een hele nacht.
11
Maak het werkvlak waarop je rauwe kalkoen versneed grondig schoon. Zo vermijd je kruisbesmetting.

De bereiding afwerken

12
Breng water aan de kook, met een snuif zout. Kook de rijst (evt. builtjes) gaar, zoals aangegegeven op de verpakking.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
13
Spoel de groenten en schil de wortelen. Snij ze eerst in dunne lange repen en vervolgens in kleine gelijke blokjes.
14
Pel de sjalot, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in hele fijne stukjes.
15
Verhit olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de sjalotsnippers glazig en voeg dan de blokjes wortel toe. Laat ze enkele minuten stoven en giet de diepvrieserwten erbij. Laat ze ook enkele minuten garen.
16
Laat de zachte maiskorrels uitlekken en doe ze in de pot. Stoof alle ingrediënten rustig tot ze gaar zijn.
17
Snij de ijsbergsla in repen. Maak de compacte blaadjes wat los en spoel ze even onder de kraan. Laat de sla uitlekken.
18
Giet de volle yoghurt in een schaaltje en voeg een scheut witte wijnazijn toe. Breng het zurige sausje op smaak met wat zout en versgemalen peper.
19
Meng de gare zilvervliesrijst met de fijne groenten. Proef en voeg naar smaak peper en/of zout toe.
20
Verhit een ruime braadpan. Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de (porties) gemarineerde kalkoengyros goudbruin. Roer regelmatig, en zorg ervoor dat het gevogelte gaar is tot in de kern.
21
Serveer iedereen een portie rijst met groenten, kruidige reepjes gebakken kalkoen en krokante ijsbergsla. Lepel er yoghurtsaus bij en serveer.
1
Schenk een flinke bodem olijfolie in een mengschaal.
2
Meng alle droge specerijen en kruiden: Ik gebruik een eetlepel kippenkruiden en evenveel gerookt paprikapoeder, mild paprikapoeder, gedroogde oregano en droge tijm.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Gyros van kalkoen met groenterijst (thumbnail)Gyros van kalkoen met groenterijst
4 personen
35m
Ingrediënten
Olijfolie
0,1 l
Kalkoenfiletsontvliesd
800 g
Rode paprika's
2
Uien
2
Kippenkruiden
1 el
Paprikapoedermild
1 el
Gerookt paprikapoeder
1 el
Gedroogde oregano
1 el
Tijm
1 el
Komijnpoeder
1 tl
Chilipoeder
1 snuifje
Look
1 teentje
Tomatenpureegeconcentreerd
1 tl
Zilvervliesrijst
250 g
Wortels
2
Sjalotten
1
Diepvrieserwten
200 g
Maïsuit blik, uitgelekt
200 g
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Ijsbergsla
0,5
Volle yoghurt of Griekse yoghurt
0,2 l
Witte wijnazijn
1 scheutje

Gyros van kalkoen met groenterijst

Jeroen serveert een bord vol comfort food op z’n Grieks. De kwaliteit van het vlees is belangrijk, maar het geheim van een lekkere gyros zit in de marinade. De kruidige reepjes gevogelte zijn een goed team samen met zilvervliesrijst en fijne groenten, krokante ijsbergsla en een eenvoudig yoghurtsausje.
Instructies

Gemarineerde kalkoenreepjes met groenten

1
Schenk een flinke bodem olijfolie in een mengschaal.
2
Meng alle droge specerijen en kruiden: Ik gebruik een eetlepel kippenkruiden en evenveel gerookt paprikapoeder, mild paprikapoeder, gedroogde oregano en droge tijm.
3
Voeg een koffielepel van het komijnpoeder en een snuif van het gespierd heet chilipoeder toe. (naar smaak)
4
Voeg een beetje tomatenpuree toe samen met tot pulp geplette look en meng de marinade met een garde. Als de mix te dik is, voeg dan extra olijfolie toe.
5
Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.
6
Schil de rode paprika’s met een dunschiller. Snij ze in kwarten en verwijder de stelen, de zaden en de bleke vliezen.
7
Snij de stukken paprikavruchtvlees in reepjes van zo’n halve centimeter breed. Meng de reepjes ui en rode paprika met de marinade van specerijën.
8
Controleer de kalkoenfilet. Snij restjes van vliezen of stukjes vet zorgvuldig weg.
9
Snij het vlees met een vlijmscherp mes in dikke plakken en vervolgens in reepjes van een centimeter breed.
10
Roer de reepjes gevogelte door de marinade. Laat de bereiding kort of lang marineren: van een half uur tot een hele nacht.
11
Maak het werkvlak waarop je rauwe kalkoen versneed grondig schoon. Zo vermijd je kruisbesmetting.

De bereiding afwerken

12
Breng water aan de kook, met een snuif zout. Kook de rijst (evt. builtjes) gaar, zoals aangegegeven op de verpakking.
13
Spoel de groenten en schil de wortelen. Snij ze eerst in dunne lange repen en vervolgens in kleine gelijke blokjes.
14
Pel de sjalot, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in hele fijne stukjes.
15
Verhit olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de sjalotsnippers glazig en voeg dan de blokjes wortel toe. Laat ze enkele minuten stoven en giet de diepvrieserwten erbij. Laat ze ook enkele minuten garen.
16
Laat de zachte maiskorrels uitlekken en doe ze in de pot. Stoof alle ingrediënten rustig tot ze gaar zijn.
17
Snij de ijsbergsla in repen. Maak de compacte blaadjes wat los en spoel ze even onder de kraan. Laat de sla uitlekken.
18
Giet de volle yoghurt in een schaaltje en voeg een scheut witte wijnazijn toe. Breng het zurige sausje op smaak met wat zout en versgemalen peper.
19
Meng de gare zilvervliesrijst met de fijne groenten. Proef en voeg naar smaak peper en/of zout toe.
20
Verhit een ruime braadpan. Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de (porties) gemarineerde kalkoengyros goudbruin. Roer regelmatig, en zorg ervoor dat het gevogelte gaar is tot in de kern.
21
Serveer iedereen een portie rijst met groenten, kruidige reepjes gebakken kalkoen en krokante ijsbergsla. Lepel er yoghurtsaus bij en serveer.