Kerstbûche op basis van speculaas en mascarpone
Kerstbûche op basis van speculaas en mascarpone
Kerstbûche op basis van speculaas en mascarpone
Kerstbûche op basis van speculaas en mascarpone
Ingrediënten
4 personen
Suiker
100 g
Bloem
65 g
Amandelpoeder
40 g
Cacaopoeder
40 g
Bakpoeder
1 tl
Speculaaskruiden
1 el
Vanille-extract
Olie
1 scheutje
Eieren
5
Mascarpone
250 g
Speculaaspasta
250 g
Speculaas koekjes
100 g
Room
0,2 l
Vanillestokje
1
Witte chocolade
100 g
Hulstblaadjes
Benodigdheden
Een keukenmachine met klopper, een spatel bakpapier, een spuitzak huishoudfolie
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De rolbiscuit
100 g suiker, 65 g bloem, 40 g amandelpoeder, 40 g cacaopoeder, 1 tl bakpoeder, 1 el speculaaskruiden, vanille-extract, 1 scheutje olie
1
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
5 eieren
2
Splits de eieren. Doe de helft van de suiker (50 g) bij de eierdooiers en klop in de keukenmachine of met een garde tot ruban.
3
Roer de bloem, het amandelpoeder, het bakpoeder en het cacaopoeder door het beslag. Voeg er het vanille-extract en de speculaaskruiden aan toe en meng alles goed door elkaar.
4
Doe de eiwitten in een andere kom en klop ze stijf. Voeg er de andere helft van de suiker (50 g) aan toe als het eiwit bijna stijf is.
5
Spatel het opgeklopte eiwit door het beslag.
6
Vet een bakplaat of bakvorm in met een beetje neutrale olie. Bekleed de plaat met bakpapier en zorg dat de randen omhoog staan. Giet het beslag op de plaat en strijk glad met een paletmes.
7
Bak de biscuit 15 minuten in de voorverwarmde oven.
8
Haal de bakplaat uit de oven en leg er een schone keukenhanddoek op. Keer om en laat de biscuit afgedekt afkoelen.
Vulling
250 g mascarpone, 250 g speculaaspasta, 100 g Speculaas koekjes, vanille-extract
9
Meng de mascarpone met de speculaaspasta. Doe er enkele druppels vanille-extract bij.
10
Plet de speculaaskoekjes in een vijzel. Doe ze bij het mascarponemengsel.
11
Haal het bakpapier van de biscuit.
TIP Snijd de randjes van de koek weg als ze niet mooi zijn. Is je biscuit te droog? Bevochtig hem dan met wat Baileys, amaretto of chocolademelk.
12
Bestrijk de biscuit met de vulling.
13
Rol de biscuit voorzichtig op en verpak hem in plastic huishoudfolie. Laat de rol rusten in de koelkast.
Afwerken en serveren
0,2 l Room, 1 vanillestokje, 100 g witte chocolade, hulstblaadjes
14
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes.
15
Doe de zaadjes bij de room en klop stijf. Doe de room in een spuitzak.
16
Plet een paar speculaaskoekjes in de vijzel. Verdeel de kruimels over een bakplaat.
17
Haal de biscuitrol uit de folie en rol hem door de koekkruimels. Duw de kruimels wat in de biscuit.
18
Werk de bovenkant van de biscuit af met slagroom. Strooi er geraspte witte chocolade over en werk af met groene eetbare hulstblaadjes.
De rolbiscuit
100 g suiker, 65 g bloem, 40 g amandelpoeder, 40 g cacaopoeder, 1 tl bakpoeder, 1 el speculaaskruiden, vanille-extract, 1 scheutje olie
1
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
5 eieren
2
Splits de eieren. Doe de helft van de suiker (50 g) bij de eierdooiers en klop in de keukenmachine of met een garde tot ruban.
3
Roer de bloem, het amandelpoeder, het bakpoeder en het cacaopoeder door het beslag. Voeg er het vanille-extract en de speculaaskruiden aan toe en meng alles goed door elkaar.
4
Doe de eiwitten in een andere kom en klop ze stijf. Voeg er de andere helft van de suiker (50 g) aan toe als het eiwit bijna stijf is.
5
Spatel het opgeklopte eiwit door het beslag.
6
Vet een bakplaat of bakvorm in met een beetje neutrale olie. Bekleed de plaat met bakpapier en zorg dat de randen omhoog staan. Giet het beslag op de plaat en strijk glad met een paletmes.
7
Bak de biscuit 15 minuten in de voorverwarmde oven.
8
Haal de bakplaat uit de oven en leg er een schone keukenhanddoek op. Keer om en laat de biscuit afgedekt afkoelen.
Vulling
250 g mascarpone, 250 g speculaaspasta, 100 g Speculaas koekjes, vanille-extract
9
Meng de mascarpone met de speculaaspasta. Doe er enkele druppels vanille-extract bij.
10
Plet de speculaaskoekjes in een vijzel. Doe ze bij het mascarponemengsel.
11
Haal het bakpapier van de biscuit.
TIP Snijd de randjes van de koek weg als ze niet mooi zijn. Is je biscuit te droog? Bevochtig hem dan met wat Baileys, amaretto of chocolademelk.
12
Bestrijk de biscuit met de vulling.
13
Rol de biscuit voorzichtig op en verpak hem in plastic huishoudfolie. Laat de rol rusten in de koelkast.
Afwerken en serveren
0,2 l Room, 1 vanillestokje, 100 g witte chocolade, hulstblaadjes
14
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes.
15
Doe de zaadjes bij de room en klop stijf. Doe de room in een spuitzak.
16
Plet een paar speculaaskoekjes in de vijzel. Verdeel de kruimels over een bakplaat.
17
Haal de biscuitrol uit de folie en rol hem door de koekkruimels. Duw de kruimels wat in de biscuit.
18
Werk de bovenkant van de biscuit af met slagroom. Strooi er geraspte witte chocolade over en werk af met groene eetbare hulstblaadjes.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 40m
Ingrediënten
Suiker
100 g
Bloem
65 g
Amandelpoeder
40 g
Cacaopoeder
40 g
Bakpoeder
1 tl
Speculaaskruiden
1 el
Vanille-extract
Olie
1 scheutje
Eieren
5
Mascarpone
250 g
Speculaaspasta
250 g
Speculaas koekjes
100 g
Room
0,2 l
Vanillestokje
1
Witte chocolade
100 g
Hulstblaadjes
Kerstbûche op basis van speculaas en mascarpone
Speculaas speelt een hoofdrol in deze traditionele kerstbûche waarin Jeroen speculaaspasta, speculaaskoekjes én speculaaskruiden gebruikt.De rol met vulling kun je van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast. Het afwerken doe je vlak voor de gasten arriveren.Instructies
De rolbiscuit
100 g suiker, 65 g bloem, 40 g amandelpoeder, 40 g cacaopoeder, 1 tl bakpoeder, 1 el speculaaskruiden, vanille-extract, 1 scheutje olie
1
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
5 eieren
2
Splits de eieren. Doe de helft van de suiker (50 g) bij de eierdooiers en klop in de keukenmachine of met een garde tot ruban.
3
Roer de bloem, het amandelpoeder, het bakpoeder en het cacaopoeder door het beslag. Voeg er het vanille-extract en de speculaaskruiden aan toe en meng alles goed door elkaar.
4
Doe de eiwitten in een andere kom en klop ze stijf. Voeg er de andere helft van de suiker (50 g) aan toe als het eiwit bijna stijf is.
5
Spatel het opgeklopte eiwit door het beslag.
6
Vet een bakplaat of bakvorm in met een beetje neutrale olie. Bekleed de plaat met bakpapier en zorg dat de randen omhoog staan. Giet het beslag op de plaat en strijk glad met een paletmes.
7
Bak de biscuit 15 minuten in de voorverwarmde oven.
8
Haal de bakplaat uit de oven en leg er een schone keukenhanddoek op. Keer om en laat de biscuit afgedekt afkoelen.
Vulling
250 g mascarpone, 250 g speculaaspasta, 100 g Speculaas koekjes, vanille-extract
9
Meng de mascarpone met de speculaaspasta. Doe er enkele druppels vanille-extract bij.
10
Plet de speculaaskoekjes in een vijzel. Doe ze bij het mascarponemengsel.
11
Haal het bakpapier van de biscuit.
TIP Snijd de randjes van de koek weg als ze niet mooi zijn. Is je biscuit te droog? Bevochtig hem dan met wat Baileys, amaretto of chocolademelk.
12
Bestrijk de biscuit met de vulling.
13
Rol de biscuit voorzichtig op en verpak hem in plastic huishoudfolie. Laat de rol rusten in de koelkast.
Afwerken en serveren
0,2 l Room, 1 vanillestokje, 100 g witte chocolade, hulstblaadjes
14
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes.
15
Doe de zaadjes bij de room en klop stijf. Doe de room in een spuitzak.
16
Plet een paar speculaaskoekjes in de vijzel. Verdeel de kruimels over een bakplaat.
17
Haal de biscuitrol uit de folie en rol hem door de koekkruimels. Duw de kruimels wat in de biscuit.
18
Werk de bovenkant van de biscuit af met slagroom. Strooi er geraspte witte chocolade over en werk af met groene eetbare hulstblaadjes.