Worst met rode kool
Worst met rode kool
Worst met rode kool
Worst met rode kool
Ingrediënten
4 personen
Stoofappelgroot, bv. Reinette
1
Loskokende aardappelen
500 g
Braadworsten
4
Rode kolen
0,5
Uien
2
Smout
2 el
Bruine suiker
1 el
Aalbessenconfituur
2 el
Rode wijn
0,1 l
Natuurazijn
1 scheutje
Kruidnagels
2
Jeneverbessen
4
Laurier
Tijm
Zout
Peper
Boter
1 klontje
Mosterd
Benodigdheden
Een thee ei geperforeerd metalen doosje, een mandoline of grove rasp
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Vooraf
1
Haal de worsten uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen.
De rode kool
2
Rasp de rode kool in kleine stukjes en versnipper de uien.
3
Verhit een ruime kookpot of stoofschotel met daarin het smout. Smelt het vet op een zacht vuurtje.
4
Stoof de stukjes ui even aan in de pan, maar let erop dat ze niet kleuren.
5
Voeg even later de snippers rode kool toe.
6
Schil de appel en rasp het vruchtvlees. Voeg ook dat toe aan de pot met kool en roer alles goed om.
7
Kneus de jenerverbessen, zodat ze straks meer smaak afgeven. Stop ze samen met de kruidnagels in het thee-ei. (Zo geven de aromaten al hun smaak af, en kan je ze later makkelijk uit de pot verwijderen.)
8
Bind met keukentouw enkele takjes verse tijm en een paar blaadjes laurier samen en laat ook dat bouquet garni meestoven op een zacht vuur.
9
Zet na enkele minuten het vuur iets hoger en voeg de rode wijn toe. Laat het vocht al roerend een beetje verdampen en zet daarna het vuur opnieuw op een laag pitje.
10
Schep de aalbessenconfituur en de bruine suiker door de kool, roer alles om en laat de schotel een uurtje heel rustig sudderen.
11
Sprenkel tenslotte een scheutje natuurazijn over de kool, en roer om. Verwijder het thee-ei en het kruidenbundeltje.
De worst en de aardappelen
12
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
13
Intussen zijn de worsten niet langer ijskoud, waardoor ze tijdens het bakken veel minder snel zullen openbarsten. Prik slechts enkele gaatjes in elke worst (een drietal volstaat) en kruid naar smaak met wat zout en peper van de molen.
14
Verhit een braadpan met daarin een klontje boter. Kies voor een pan waarin de hoeveelheid worst precies past.
15
Bak de worsten aan één zijde in de hete boter en draai ze daarna voorzichtig om. (Zonder er opnieuw in te prikken.)
16
Plaats een deksel op de pan, en laat de worsten verder bakken op een matig vuur.
17
Serveer de worst met aardappelen en verse rode kool met een schep milde mosterd.
Vooraf
1
Haal de worsten uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen.
De rode kool
2
Rasp de rode kool in kleine stukjes en versnipper de uien.
3
Verhit een ruime kookpot of stoofschotel met daarin het smout. Smelt het vet op een zacht vuurtje.
4
Stoof de stukjes ui even aan in de pan, maar let erop dat ze niet kleuren.
5
Voeg even later de snippers rode kool toe.
6
Schil de appel en rasp het vruchtvlees. Voeg ook dat toe aan de pot met kool en roer alles goed om.
7
Kneus de jenerverbessen, zodat ze straks meer smaak afgeven. Stop ze samen met de kruidnagels in het thee-ei. (Zo geven de aromaten al hun smaak af, en kan je ze later makkelijk uit de pot verwijderen.)
8
Bind met keukentouw enkele takjes verse tijm en een paar blaadjes laurier samen en laat ook dat bouquet garni meestoven op een zacht vuur.
9
Zet na enkele minuten het vuur iets hoger en voeg de rode wijn toe. Laat het vocht al roerend een beetje verdampen en zet daarna het vuur opnieuw op een laag pitje.
10
Schep de aalbessenconfituur en de bruine suiker door de kool, roer alles om en laat de schotel een uurtje heel rustig sudderen.
11
Sprenkel tenslotte een scheutje natuurazijn over de kool, en roer om. Verwijder het thee-ei en het kruidenbundeltje.
De worst en de aardappelen
12
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
13
Intussen zijn de worsten niet langer ijskoud, waardoor ze tijdens het bakken veel minder snel zullen openbarsten. Prik slechts enkele gaatjes in elke worst (een drietal volstaat) en kruid naar smaak met wat zout en peper van de molen.
14
Verhit een braadpan met daarin een klontje boter. Kies voor een pan waarin de hoeveelheid worst precies past.
15
Bak de worsten aan één zijde in de hete boter en draai ze daarna voorzichtig om. (Zonder er opnieuw in te prikken.)
16
Plaats een deksel op de pan, en laat de worsten verder bakken op een matig vuur.
17
Serveer de worst met aardappelen en verse rode kool met een schep milde mosterd.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 30m
Ingrediënten
Stoofappelgroot, bv. Reinette
1
Loskokende aardappelen
500 g
Braadworsten
4
Rode kolen
0,5
Uien
2
Smout
2 el
Bruine suiker
1 el
Aalbessenconfituur
2 el
Rode wijn
0,1 l
Natuurazijn
1 scheutje
Kruidnagels
2
Jeneverbessen
4
Laurier
Tijm
Zout
Peper
Boter
1 klontje
Mosterd
Worst met rode kool
Jeroen zet al eens graag gezonde boerenkost op tafel, en vandaag is dat worst met rode kool. Geen grote kunst, zou je kunnen denken. Maar het mag dan wel een erg gemakkelijk gerechtje zijn, door wat extra aandacht te besteden aan de details, krijg je een klassieker met nét dat ietsje meer.Instructies
Vooraf
1
Haal de worsten uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen.
De rode kool
2
Rasp de rode kool in kleine stukjes en versnipper de uien.
3
Verhit een ruime kookpot of stoofschotel met daarin het smout. Smelt het vet op een zacht vuurtje.
4
Stoof de stukjes ui even aan in de pan, maar let erop dat ze niet kleuren.
5
Voeg even later de snippers rode kool toe.
6
Schil de appel en rasp het vruchtvlees. Voeg ook dat toe aan de pot met kool en roer alles goed om.
7
Kneus de jenerverbessen, zodat ze straks meer smaak afgeven. Stop ze samen met de kruidnagels in het thee-ei. (Zo geven de aromaten al hun smaak af, en kan je ze later makkelijk uit de pot verwijderen.)
8
Bind met keukentouw enkele takjes verse tijm en een paar blaadjes laurier samen en laat ook dat bouquet garni meestoven op een zacht vuur.
9
Zet na enkele minuten het vuur iets hoger en voeg de rode wijn toe. Laat het vocht al roerend een beetje verdampen en zet daarna het vuur opnieuw op een laag pitje.
10
Schep de aalbessenconfituur en de bruine suiker door de kool, roer alles om en laat de schotel een uurtje heel rustig sudderen.
11
Sprenkel tenslotte een scheutje natuurazijn over de kool, en roer om. Verwijder het thee-ei en het kruidenbundeltje.
De worst en de aardappelen
12
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
13
Intussen zijn de worsten niet langer ijskoud, waardoor ze tijdens het bakken veel minder snel zullen openbarsten. Prik slechts enkele gaatjes in elke worst (een drietal volstaat) en kruid naar smaak met wat zout en peper van de molen.
14
Verhit een braadpan met daarin een klontje boter. Kies voor een pan waarin de hoeveelheid worst precies past.
15
Bak de worsten aan één zijde in de hete boter en draai ze daarna voorzichtig om. (Zonder er opnieuw in te prikken.)
16
Plaats een deksel op de pan, en laat de worsten verder bakken op een matig vuur.
17
Serveer de worst met aardappelen en verse rode kool met een schep milde mosterd.