dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Rijstkroketjes met chorizo en kruidenmayonaise (thumbnail)Rijstkroketjes met chorizo en kruidenmayonaise

Rijstkroketjes met chorizo en kruidenmayonaise

45m
18
-
2K
Recepten

Rijstkroketjes met chorizo en kruidenmayonaise

Uitgebreid aperitieven is meestal één van de plezantere bezigheden. Een verrassend aperitiefhapje kan alleen maar bijdragen aan de ambiance. Deze rijstkroketjes zijn erg gemakkelijk te maken. De kruidenmayonaise is een frisse dipsaus die er perfect bij past. Ze zijn ook heel erg geschikt als origineel bijgerecht van een hoofdschotel. Bovendien kan je ook nog iets aanvangen met oud brood, want dat tover je in een wip om in zelfgemaakt paneermeel.
Rijstkroketjes met chorizo en kruidenmayonaise (thumbnail)Rijstkroketjes met chorizo en kruidenmayonaise

Rijstkroketjes met chorizo en kruidenmayonaise

45m
18
-
2K
Recepten

Rijstkroketjes met chorizo en kruidenmayonaise

Uitgebreid aperitieven is meestal één van de plezantere bezigheden. Een verrassend aperitiefhapje kan alleen maar bijdragen aan de ambiance. Deze rijstkroketjes zijn erg gemakkelijk te maken. De kruidenmayonaise is een frisse dipsaus die er perfect bij past. Ze zijn ook heel erg geschikt als origineel bijgerecht van een hoofdschotel. Bovendien kan je ook nog iets aanvangen met oud brood, want dat tover je in een wip om in zelfgemaakt paneermeel.
Type gerechtVoorgerecht
Totale tijd45m
Ingrediënten18
Beoordeling-
Aantal likes2K

Ingrediënten

4 personen
Sticky rice
250 g
Chorizo
150 g
Parmezaanse kaas
150 g
Kippenbouillon
0,5 liter
Ui
1
Look
1 teentje
Boter
1 klontje
Olijfolie
1 scheutje
Saffraandraadje
1 snuifje
Peper
Dragon
0,5 bosjes
Kervel
handvol
Peterselie
handvol
Zuring
handvol
Mayonaise
5 el
Bloem
100 g
Paneermeel
100 g
Eieren
2

Benodigdheden

Vershoudfolie, blender

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Voor de rijstkroketjes

250 g sticky rice
1
Maak de rijstbereiding op voorhand, zodat er tijd is om het te laten afkoelen.
0,5 liter Kippenbouillon
2
Ontdooi een portie kippenbouillon of bereid verse bouillon volgens mijn klassiek recept.
1 ui, 1 teentje Look
3
Snipper de ui zeer fijn en plet de gepelde look tot pulp.
1 scheutje olijfolie
4
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
5
Stoof de uisnippers en de look in de olijfolie.
150 g chorizo
6
Snijd de chorizo overlangs in dikke plakken en vervolgens in piepkleine stukjes (van enkele millimeter groot). De stukjes moeten voldoende klein zijn, zodat ze onder de rijst gemengd kunnen worden.
7
Doe de stukjes gekruide Spaanse worst bij de uisnippers en laat het vlees z’n rode olie afgeven. Laat alles een paar minuten stoven.
1 snuifje saffraandraadje
8
Voeg de rijst toe en de draadjes saffraan. De saffraan geeft aan het gerecht een fijne smaak en vooral heel wat kleur.
9
Roer in de pot en laat het mengsel met rijst heel even stoven.
10
Schenk de bouillon erbij. Reken dubbel zoveel bouillon voor de hoeveelheid rijst die je gebruikt; dus een verhouding van 1/3 rijst en 2/3 vocht.
250 g sticky rice
11
Kook de rijst gaar op een zacht vuur. Hou rekening met de kooktijd die aangegeven staat op de verpakking. Roer niet in de rijst!
150 g Parmezaanse kaas
12
Rasp de Parmezaanse kaas.
1 klontje boter, peper
13
Pas wanneer de rijst zo goed als gaar is en al het vocht werd opgenomen, kan je een eerste keer in de pot roeren. Voeg er een klontje boter aan toe en de vers geraspte Parmezaanse kaas. Proef en kruid het mengsel met wat peper. Zout is overbodig.
14
Schep het rijstmengsel in een schaal en leg er een vel plastic vershoudfolie overheen.
15
Laat de rijst goed afkoelen! Plaats de schaal niet meteen in de koelkast, want dat is niet energiezuinig.
16
Pas als het rijstmengsel koud is, kan je de kroketjes rollen en paneren. Intussen kan je de kruidenmayonaise bereiden.

Voor de kruidenmayonaise

0,5 bosjes dragon, handvol kervel, handvol peterselie, handvol zuring
17
Spoel de peterselie, de kervel, de zuring en de dragon schoon.
18
Verwijder de taaie steeltjes van de kruiden. Dit geldt voornamelijk voor de peterselie en de dragon. Hou zoveel mogelijk malse blaadjes over.
5 el mayonaise
19
Doe de kruiden in de beker van de blender en voeg er de mayonaise aan toe.
Advertentie
Draadloze Blender (thumbnail)Draadloze Blender
Op zoek naar dezelfde blender als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
20
Mix alles tot een gladde grasgroene kruidenmayonaise.
21
Schep de mayonaise in een potje, en bewaar de dipsaus afgesloten in de koelkast.

Voor de afwerking

22
Breek het droog oud brood in stukken en doe het in de beker van de blender. Maal het tot fijn paneermeel. Als alternatief kan je kant-en-klaar paneermeel gebruiken.
100 g paneermeel
23
Zet drie schoteltjes klaar. Doe in het eerste de bloem, in het tweede de losgeklopte eieren en in het derde het paneermeel.
100 g bloem, 2 eieren
24
Neem de afgekoelde schaal met rijst en rol er balletjes van van zo’n 4 cm diameter. Druk het rijstmengsel goed aan, het vraagt iets meer moeite dan bv; gehaktballetjes rollen.
25
Rol de rijstballetjes eerst door de bloem, vervolgens door het eimengsel en tenslotte door het paneermeel.
26
Bak de rijstkroketjes goudbruin in de friteuse op 180°C. Bak nooit teveel kroketten in één beurt, zodat ze niet aan elkaar kleven.
27
Serveer de rijstballetjes als aperitiefhapje met een potje kruidenmayonaise als dipsaus. Zet er de nodige prikkers bij. Of gebruik ze creatief en leg ze op het bord als verrassend bijgerecht.
28
Serveer de rijstballetjes als aperitiefhapje met een potje kruidenmayonaise als dipsaus. Zet er de nodige prikkers bij. Of gebruik ze creatief en leg ze op het bord als verrassend bijgerecht.
1
Maak de rijstbereiding op voorhand, zodat er tijd is om het te laten afkoelen.
2
Ontdooi een portie kippenbouillon of bereid verse bouillon volgens mijn klassiek recept.

Instructies

Voor de rijstkroketjes

250 g sticky rice
1
Maak de rijstbereiding op voorhand, zodat er tijd is om het te laten afkoelen.
0,5 liter Kippenbouillon
2
Ontdooi een portie kippenbouillon of bereid verse bouillon volgens mijn klassiek recept.
1 ui, 1 teentje Look
3
Snipper de ui zeer fijn en plet de gepelde look tot pulp.
1 scheutje olijfolie
4
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
5
Stoof de uisnippers en de look in de olijfolie.
150 g chorizo
6
Snijd de chorizo overlangs in dikke plakken en vervolgens in piepkleine stukjes (van enkele millimeter groot). De stukjes moeten voldoende klein zijn, zodat ze onder de rijst gemengd kunnen worden.
7
Doe de stukjes gekruide Spaanse worst bij de uisnippers en laat het vlees z’n rode olie afgeven. Laat alles een paar minuten stoven.
1 snuifje saffraandraadje
8
Voeg de rijst toe en de draadjes saffraan. De saffraan geeft aan het gerecht een fijne smaak en vooral heel wat kleur.
9
Roer in de pot en laat het mengsel met rijst heel even stoven.
10
Schenk de bouillon erbij. Reken dubbel zoveel bouillon voor de hoeveelheid rijst die je gebruikt; dus een verhouding van 1/3 rijst en 2/3 vocht.
250 g sticky rice
11
Kook de rijst gaar op een zacht vuur. Hou rekening met de kooktijd die aangegeven staat op de verpakking. Roer niet in de rijst!
150 g Parmezaanse kaas
12
Rasp de Parmezaanse kaas.
1 klontje boter, peper
13
Pas wanneer de rijst zo goed als gaar is en al het vocht werd opgenomen, kan je een eerste keer in de pot roeren. Voeg er een klontje boter aan toe en de vers geraspte Parmezaanse kaas. Proef en kruid het mengsel met wat peper. Zout is overbodig.
14
Schep het rijstmengsel in een schaal en leg er een vel plastic vershoudfolie overheen.
15
Laat de rijst goed afkoelen! Plaats de schaal niet meteen in de koelkast, want dat is niet energiezuinig.
16
Pas als het rijstmengsel koud is, kan je de kroketjes rollen en paneren. Intussen kan je de kruidenmayonaise bereiden.

Voor de kruidenmayonaise

0,5 bosjes dragon, handvol kervel, handvol peterselie, handvol zuring
17
Spoel de peterselie, de kervel, de zuring en de dragon schoon.
18
Verwijder de taaie steeltjes van de kruiden. Dit geldt voornamelijk voor de peterselie en de dragon. Hou zoveel mogelijk malse blaadjes over.
5 el mayonaise
19
Doe de kruiden in de beker van de blender en voeg er de mayonaise aan toe.
Advertentie
Draadloze Blender (thumbnail)Draadloze Blender
Op zoek naar dezelfde blender als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
20
Mix alles tot een gladde grasgroene kruidenmayonaise.
21
Schep de mayonaise in een potje, en bewaar de dipsaus afgesloten in de koelkast.

Voor de afwerking

22
Breek het droog oud brood in stukken en doe het in de beker van de blender. Maal het tot fijn paneermeel. Als alternatief kan je kant-en-klaar paneermeel gebruiken.
100 g paneermeel
23
Zet drie schoteltjes klaar. Doe in het eerste de bloem, in het tweede de losgeklopte eieren en in het derde het paneermeel.
100 g bloem, 2 eieren
24
Neem de afgekoelde schaal met rijst en rol er balletjes van van zo’n 4 cm diameter. Druk het rijstmengsel goed aan, het vraagt iets meer moeite dan bv; gehaktballetjes rollen.
25
Rol de rijstballetjes eerst door de bloem, vervolgens door het eimengsel en tenslotte door het paneermeel.
26
Bak de rijstkroketjes goudbruin in de friteuse op 180°C. Bak nooit teveel kroketten in één beurt, zodat ze niet aan elkaar kleven.
27
Serveer de rijstballetjes als aperitiefhapje met een potje kruidenmayonaise als dipsaus. Zet er de nodige prikkers bij. Of gebruik ze creatief en leg ze op het bord als verrassend bijgerecht.
28
Serveer de rijstballetjes als aperitiefhapje met een potje kruidenmayonaise als dipsaus. Zet er de nodige prikkers bij. Of gebruik ze creatief en leg ze op het bord als verrassend bijgerecht.
1
Maak de rijstbereiding op voorhand, zodat er tijd is om het te laten afkoelen.
2
Ontdooi een portie kippenbouillon of bereid verse bouillon volgens mijn klassiek recept.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Rijstkroketjes met chorizo en kruidenmayonaise (thumbnail)Rijstkroketjes met chorizo en kruidenmayonaise
4 personen
45m
Ingrediënten
Sticky rice
250 g
Chorizo
150 g
Parmezaanse kaas
150 g
Kippenbouillon
0,5 liter
Ui
1
Look
1 teentje
Boter
1 klontje
Olijfolie
1 scheutje
Saffraandraadje
1 snuifje
Peper
Dragon
0,5 bosjes
Kervel
handvol
Peterselie
handvol
Zuring
handvol
Mayonaise
5 el
Bloem
100 g
Paneermeel
100 g
Eieren
2

Rijstkroketjes met chorizo en kruidenmayonaise

Uitgebreid aperitieven is meestal één van de plezantere bezigheden. Een verrassend aperitiefhapje kan alleen maar bijdragen aan de ambiance. Deze rijstkroketjes zijn erg gemakkelijk te maken. De kruidenmayonaise is een frisse dipsaus die er perfect bij past. Ze zijn ook heel erg geschikt als origineel bijgerecht van een hoofdschotel. Bovendien kan je ook nog iets aanvangen met oud brood, want dat tover je in een wip om in zelfgemaakt paneermeel.
Instructies

Voor de rijstkroketjes

250 g sticky rice
1
Maak de rijstbereiding op voorhand, zodat er tijd is om het te laten afkoelen.
0,5 liter Kippenbouillon
2
Ontdooi een portie kippenbouillon of bereid verse bouillon volgens mijn klassiek recept.
1 ui, 1 teentje Look
3
Snipper de ui zeer fijn en plet de gepelde look tot pulp.
1 scheutje olijfolie
4
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
5
Stoof de uisnippers en de look in de olijfolie.
150 g chorizo
6
Snijd de chorizo overlangs in dikke plakken en vervolgens in piepkleine stukjes (van enkele millimeter groot). De stukjes moeten voldoende klein zijn, zodat ze onder de rijst gemengd kunnen worden.
7
Doe de stukjes gekruide Spaanse worst bij de uisnippers en laat het vlees z’n rode olie afgeven. Laat alles een paar minuten stoven.
1 snuifje saffraandraadje
8
Voeg de rijst toe en de draadjes saffraan. De saffraan geeft aan het gerecht een fijne smaak en vooral heel wat kleur.
9
Roer in de pot en laat het mengsel met rijst heel even stoven.
10
Schenk de bouillon erbij. Reken dubbel zoveel bouillon voor de hoeveelheid rijst die je gebruikt; dus een verhouding van 1/3 rijst en 2/3 vocht.
250 g sticky rice
11
Kook de rijst gaar op een zacht vuur. Hou rekening met de kooktijd die aangegeven staat op de verpakking. Roer niet in de rijst!
150 g Parmezaanse kaas
12
Rasp de Parmezaanse kaas.
1 klontje boter, peper
13
Pas wanneer de rijst zo goed als gaar is en al het vocht werd opgenomen, kan je een eerste keer in de pot roeren. Voeg er een klontje boter aan toe en de vers geraspte Parmezaanse kaas. Proef en kruid het mengsel met wat peper. Zout is overbodig.
14
Schep het rijstmengsel in een schaal en leg er een vel plastic vershoudfolie overheen.
15
Laat de rijst goed afkoelen! Plaats de schaal niet meteen in de koelkast, want dat is niet energiezuinig.
16
Pas als het rijstmengsel koud is, kan je de kroketjes rollen en paneren. Intussen kan je de kruidenmayonaise bereiden.

Voor de kruidenmayonaise

0,5 bosjes dragon, handvol kervel, handvol peterselie, handvol zuring
17
Spoel de peterselie, de kervel, de zuring en de dragon schoon.
18
Verwijder de taaie steeltjes van de kruiden. Dit geldt voornamelijk voor de peterselie en de dragon. Hou zoveel mogelijk malse blaadjes over.
5 el mayonaise
19
Doe de kruiden in de beker van de blender en voeg er de mayonaise aan toe.
20
Mix alles tot een gladde grasgroene kruidenmayonaise.
21
Schep de mayonaise in een potje, en bewaar de dipsaus afgesloten in de koelkast.

Voor de afwerking

22
Breek het droog oud brood in stukken en doe het in de beker van de blender. Maal het tot fijn paneermeel. Als alternatief kan je kant-en-klaar paneermeel gebruiken.
100 g paneermeel
23
Zet drie schoteltjes klaar. Doe in het eerste de bloem, in het tweede de losgeklopte eieren en in het derde het paneermeel.
100 g bloem, 2 eieren
24
Neem de afgekoelde schaal met rijst en rol er balletjes van van zo’n 4 cm diameter. Druk het rijstmengsel goed aan, het vraagt iets meer moeite dan bv; gehaktballetjes rollen.
25
Rol de rijstballetjes eerst door de bloem, vervolgens door het eimengsel en tenslotte door het paneermeel.
26
Bak de rijstkroketjes goudbruin in de friteuse op 180°C. Bak nooit teveel kroketten in één beurt, zodat ze niet aan elkaar kleven.
27
Serveer de rijstballetjes als aperitiefhapje met een potje kruidenmayonaise als dipsaus. Zet er de nodige prikkers bij. Of gebruik ze creatief en leg ze op het bord als verrassend bijgerecht.
28
Serveer de rijstballetjes als aperitiefhapje met een potje kruidenmayonaise als dipsaus. Zet er de nodige prikkers bij. Of gebruik ze creatief en leg ze op het bord als verrassend bijgerecht.