Groentestoofpot en hartige dumplings met rundergehakt
Groentestoofpot en hartige dumplings met rundergehakt
Groentestoofpot en hartige dumplings met rundergehakt
Groentestoofpot en hartige dumplings met rundergehakt
Ingrediënten
4 personen
Bloem
500 g
Bloem
handvol
Water
230 ml
Arachideolie
1,5 el
Zout
1 snuifje
Zout
Olijfolie
1 scheutje
Ajuinen
2
Look
3 teentjes
Rode puntpaprika's
2
Aubergine
2
Groene chilipeper
1
Tomaten
3
Komijn
1 snuifje
Nootmuskaat
1 snuifje
Fenegriek
1 snuifje
Gemengd gehakt
400 g
Sjalotten
1
Platte peterselie
Specerijenzout
1 snuifje
Paprikapoeder
1 snuifje
Koriander
Benodigdheden
Keukenmachine met kneedhaak, weegschaal, deegrol
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het deeg voor de dumplings (1 dag op voorhand)
500 g bloem, 230 ml Water, 1,5 el arachideolie, 1 snuifje zout
1
Weeg de bloem af in de kom van de keukenmachine en voeg er het water, de olie en het zout aan toe.
2
Meng het geheel gedurende 10 minuten tot een stevig deeg, dek af met vershoudfolie en laat het deeg een nachtje rusten in de koelkast.
De groentestoofpot (ajap sandali):
1 scheutje olijfolie, 2 ajuinen, 1 teentje Look
3
Verwarm een scheut olie in een grote pan. Pel de uien, snijd ze in blokjes en stoof ze aan in de olie. Pel en plet de look, snipper hem fijn en stoof hem mee aan.
2 rode puntpaprika's, 2 aubergine
4
Snijd de zaadlijsten uit de paprika’s, snijd het vruchtvlees in blokjes en snijd ook de aubergines in blokjes. Stoof de groenten mee aan.
1 Groene chilipeper
5
Snijd de groene chilipeper fijn en hou hem even apart.
3 tomaten
6
Verwijder de kroontjes van de tomaten, snijd de tomaten grof en stoof ze mee aan.
zout, 1 snuifje komijn, 1 snuifje nootmuskaat, 1 snuifje fenegriek
7
Kruid de groenten met zout, komijn, nootmuskaat en fenegriek.
8
Zet een deksel op de pan en laat het geheel even stoven.
De gehaktvulling:
400 g gemengd gehakt, 1 Sjalotten, 1 teentje Look
9
Doe het gehakt in een kom. Pel de sjalot en de look. Plet de look en voeg hem toe aan het gehakt. Snipper de sjalot fijn en voeg hem toe aan het gehakt.
platte peterselie, 1 snuifje specerijenzout, 1 snuifje paprikapoeder
10
Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe. Breng het geheel op smaak met kruidenzout en voeg er een scheutje water aan toe. Meng het geheel goed onder elkaar.
De dumplings (khinkali):
handvol bloem
11
Bestuif je werkvlak met flink wat bloem.
12
Rol balletjes van het deeg en rol ze uit met de deegrol tot een cirkel van ongeveer 10 à 15 cm diameter. Rol balletjes van de gehaktvulling en leg ze in het midden van de dumplingvellen.
13
Plooi het deeg tussen je vingers in golfjes tegen elkaar, knijp het deeg aan de bovenkant goed tegen elkaar en knijp het overtollige deeg weg.
TIPMaak je vingers lichtjes nat.
14
Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de dumplings 5 minuten.
1 teentje Look, koriander, platte peterselie
15
Pel de look en snipper het fijn. Snijd de koriander en platte peterselie fijn. Meng ze samen met de groene chilipeper vlak voor het serveren onder de groentestoofpot.
16
Schep de dumplings uit het kookwater, laat ze even uitlekken en serveer ze bij de groentestoofpot.
Het deeg voor de dumplings (1 dag op voorhand)
500 g bloem, 230 ml Water, 1,5 el arachideolie, 1 snuifje zout
1
Weeg de bloem af in de kom van de keukenmachine en voeg er het water, de olie en het zout aan toe.
2
Meng het geheel gedurende 10 minuten tot een stevig deeg, dek af met vershoudfolie en laat het deeg een nachtje rusten in de koelkast.
De groentestoofpot (ajap sandali):
1 scheutje olijfolie, 2 ajuinen, 1 teentje Look
3
Verwarm een scheut olie in een grote pan. Pel de uien, snijd ze in blokjes en stoof ze aan in de olie. Pel en plet de look, snipper hem fijn en stoof hem mee aan.
2 rode puntpaprika's, 2 aubergine
4
Snijd de zaadlijsten uit de paprika’s, snijd het vruchtvlees in blokjes en snijd ook de aubergines in blokjes. Stoof de groenten mee aan.
1 Groene chilipeper
5
Snijd de groene chilipeper fijn en hou hem even apart.
3 tomaten
6
Verwijder de kroontjes van de tomaten, snijd de tomaten grof en stoof ze mee aan.
zout, 1 snuifje komijn, 1 snuifje nootmuskaat, 1 snuifje fenegriek
7
Kruid de groenten met zout, komijn, nootmuskaat en fenegriek.
8
Zet een deksel op de pan en laat het geheel even stoven.
De gehaktvulling:
400 g gemengd gehakt, 1 Sjalotten, 1 teentje Look
9
Doe het gehakt in een kom. Pel de sjalot en de look. Plet de look en voeg hem toe aan het gehakt. Snipper de sjalot fijn en voeg hem toe aan het gehakt.
platte peterselie, 1 snuifje specerijenzout, 1 snuifje paprikapoeder
10
Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe. Breng het geheel op smaak met kruidenzout en voeg er een scheutje water aan toe. Meng het geheel goed onder elkaar.
De dumplings (khinkali):
handvol bloem
11
Bestuif je werkvlak met flink wat bloem.
12
Rol balletjes van het deeg en rol ze uit met de deegrol tot een cirkel van ongeveer 10 à 15 cm diameter. Rol balletjes van de gehaktvulling en leg ze in het midden van de dumplingvellen.
13
Plooi het deeg tussen je vingers in golfjes tegen elkaar, knijp het deeg aan de bovenkant goed tegen elkaar en knijp het overtollige deeg weg.
TIPMaak je vingers lichtjes nat.
14
Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de dumplings 5 minuten.
1 teentje Look, koriander, platte peterselie
15
Pel de look en snipper het fijn. Snijd de koriander en platte peterselie fijn. Meng ze samen met de groene chilipeper vlak voor het serveren onder de groentestoofpot.
16
Schep de dumplings uit het kookwater, laat ze even uitlekken en serveer ze bij de groentestoofpot.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Bloem
500 g
Bloem
handvol
Water
230 ml
Arachideolie
1,5 el
Zout
1 snuifje
Zout
Olijfolie
1 scheutje
Ajuinen
2
Look
3 teentjes
Rode puntpaprika's
2
Aubergine
2
Groene chilipeper
1
Tomaten
3
Komijn
1 snuifje
Nootmuskaat
1 snuifje
Fenegriek
1 snuifje
Gemengd gehakt
400 g
Sjalotten
1
Platte peterselie
Specerijenzout
1 snuifje
Paprikapoeder
1 snuifje
Koriander
Groentestoofpot en hartige dumplings met rundergehakt
In Georgië koken ze heel vaak vegetarisch, zoals deze kruidige groentestoofpot met ui, paprika en aubergine (ajap sandali). De Georgische ratatouille zeg maar. Jeroen serveert er nog zelfgemaakte dumplings met een sappige vulling van rundergehakt, ui, look en kruiden (khinkali) bij.Instructies
Het deeg voor de dumplings (1 dag op voorhand)
500 g bloem, 230 ml Water, 1,5 el arachideolie, 1 snuifje zout
1
Weeg de bloem af in de kom van de keukenmachine en voeg er het water, de olie en het zout aan toe.
2
Meng het geheel gedurende 10 minuten tot een stevig deeg, dek af met vershoudfolie en laat het deeg een nachtje rusten in de koelkast.
De groentestoofpot (ajap sandali):
1 scheutje olijfolie, 2 ajuinen, 1 teentje Look
3
Verwarm een scheut olie in een grote pan. Pel de uien, snijd ze in blokjes en stoof ze aan in de olie. Pel en plet de look, snipper hem fijn en stoof hem mee aan.
2 rode puntpaprika's, 2 aubergine
4
Snijd de zaadlijsten uit de paprika’s, snijd het vruchtvlees in blokjes en snijd ook de aubergines in blokjes. Stoof de groenten mee aan.
1 Groene chilipeper
5
Snijd de groene chilipeper fijn en hou hem even apart.
3 tomaten
6
Verwijder de kroontjes van de tomaten, snijd de tomaten grof en stoof ze mee aan.
zout, 1 snuifje komijn, 1 snuifje nootmuskaat, 1 snuifje fenegriek
7
Kruid de groenten met zout, komijn, nootmuskaat en fenegriek.
8
Zet een deksel op de pan en laat het geheel even stoven.
De gehaktvulling:
400 g gemengd gehakt, 1 Sjalotten, 1 teentje Look
9
Doe het gehakt in een kom. Pel de sjalot en de look. Plet de look en voeg hem toe aan het gehakt. Snipper de sjalot fijn en voeg hem toe aan het gehakt.
platte peterselie, 1 snuifje specerijenzout, 1 snuifje paprikapoeder
10
Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe. Breng het geheel op smaak met kruidenzout en voeg er een scheutje water aan toe. Meng het geheel goed onder elkaar.
De dumplings (khinkali):
handvol bloem
11
Bestuif je werkvlak met flink wat bloem.
12
Rol balletjes van het deeg en rol ze uit met de deegrol tot een cirkel van ongeveer 10 à 15 cm diameter. Rol balletjes van de gehaktvulling en leg ze in het midden van de dumplingvellen.
13
Plooi het deeg tussen je vingers in golfjes tegen elkaar, knijp het deeg aan de bovenkant goed tegen elkaar en knijp het overtollige deeg weg.
TIPMaak je vingers lichtjes nat.
14
Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de dumplings 5 minuten.
1 teentje Look, koriander, platte peterselie
15
Pel de look en snipper het fijn. Snijd de koriander en platte peterselie fijn. Meng ze samen met de groene chilipeper vlak voor het serveren onder de groentestoofpot.
16
Schep de dumplings uit het kookwater, laat ze even uitlekken en serveer ze bij de groentestoofpot.