Fricassee van kip met lentegroentjes
Fricassee van kip met lentegroentjes
Fricassee van kip met lentegroentjes
Fricassee van kip met lentegroentjes
Ingrediënten
4 personen
RapenJong
2
Kipeventueel al ontbeend
1
Kippenbouillon
1,2 l
Zout
Sjalotten
2
Parijse champignons
250 g
Olijfolie
Bloem
3 el
Laurier
1
Tijm
Salie
Rozemarijn
1 takje
Peterseliestengels
Witte aspergesong. 6-7 stuks
1 bosje
Vastkokende aardappelengroot
2
Groene boontjesfijn
200 g
Room
0,1 l
Tuinkers
1 bakje
Peper
Benodigdheden
Een eindje keukentouw
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Vooraf
1
Ontdooi een portie verse kippenbouillon of maak een keteltje verse bouillon.
2
Ontbeen de kip of gebruik op voorhand versneden kippenvlees. (filet, bouten) Voor wie het graag zelf doet: Maak langs beide zijden een insnijding tussen de bout en de romp van de kip. Trek de bouten los. Snij langsheen het borstbeen en maak de borstfilets los. Het karkas van de kip kan je gebruiken om een kippenbouillon te bereiden. Vries het in.
3
Snij de borstfilets in hapklare stukken. Trek het vel van de bouten en snij het vlees van de botjes. Maak daarvoor een insnijding in het midden van elke bout en snij vervolgens het kippenvlees weg langsheen de botjes.
4
Vul een kookpot met water en breng het aan de kook. Doe er een snuifje zout in.
De fricassee
5
Verhit een scheut olijfolie in een ruime diepe pan op een matig vuurtje. Bak er de stukken kip in tot alles een licht goudbruin kleurtje heeft. Het vlees hoeft nog niet doorbakken te zijn.
6
Maak je snijplank schoon na het versnijden van rauwe kip. Zo voorkom je kruisbesmetting.
7
Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Voeg ze toe aan de pan met kip.
8
Maak de paddenstoelen schoon, snij ze in kwartjes en doe ze bij de stukjes kip. Voeg een extra scheutje olijfolie toe, want paddenstoelen absorberen gemakkelijk het braadvet.
9
Strooi de bloem gelijkmatig over de pan met kip en paddenstoelen. (singeren) Roer en laat de bloem een minuutje meestoven. De bloem zal de bereiding binden.
10
Schenk de warme kippenbouillon in de pan en bind een bouquet garni samen met wat keukentouw. Gebruik enkele takjes tijm, een paar blaadjes laurier, peterseliestengels, een takje rozemarijn en een paar takjes salie. Gooi het kruidentuiltje in de pan en laat het gerecht 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
11
Hou een pot met ijskoud water bij de hand. Nu zijn de groenten aan de beurt.
De groenten
12
Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller en verwijder het taaie onderste stukje van elke stengel. Snij er ook de kopjes af en hou die even opzij. Snij de rest van de asperges in stukken van ongeveer 3 centimeter en doe de stukjes in het kokende water. Voeg na een minuut de zachtere kopjes van de asperges toe. Kook de stukken asperge beetgaar en koel ze af in het koude water. Dit gaat vrij snel, dus controleer op tijd of ze gaar zijn.
13
Schil de rapen en de aardappelen en snij ze in blokjes van 2 cm X 2 cm.
14
Doe de stukjes raap en de aardappelblokjes in het kokende water. Kook ze beetgaar en koel ze ook af in de pot met ijskoud water.
15
Verwijder de topjes en de steelstukjes van de boontjes, kook ze beetgaar en koel ze nadien af.
De afwerking
16
Check de fricassee en verwijder het bouquet garni. De kip ligt nu te sudderen in een gebonden saus.
17
Schenk de room in de fricassee en roer. Proef en kruid het gerecht met wat peper van de moelen en een snuifje zout.
18
Giet de afgekoelde groenten in een vergiet en laat ze uitlekken.
19
Voeg ze toe aan de fricassee en roer voorzichtig. Laat de groenten warm worden.
20
Serveer de fricassee van kip en lentegroenten in diepe borden. Werk elk bord af met wat frisse en pittige tuinkers.
1
Ontdooi een portie verse kippenbouillon of maak een keteltje verse bouillon.
2
Ontbeen de kip of gebruik op voorhand versneden kippenvlees. (filet, bouten) Voor wie het graag zelf doet: Maak langs beide zijden een insnijding tussen de bout en de romp van de kip. Trek de bouten los. Snij langsheen het borstbeen en maak de borstfilets los. Het karkas van de kip kan je gebruiken om een kippenbouillon te bereiden. Vries het in.
Vooraf
1
Ontdooi een portie verse kippenbouillon of maak een keteltje verse bouillon.
2
Ontbeen de kip of gebruik op voorhand versneden kippenvlees. (filet, bouten) Voor wie het graag zelf doet: Maak langs beide zijden een insnijding tussen de bout en de romp van de kip. Trek de bouten los. Snij langsheen het borstbeen en maak de borstfilets los. Het karkas van de kip kan je gebruiken om een kippenbouillon te bereiden. Vries het in.
3
Snij de borstfilets in hapklare stukken. Trek het vel van de bouten en snij het vlees van de botjes. Maak daarvoor een insnijding in het midden van elke bout en snij vervolgens het kippenvlees weg langsheen de botjes.
4
Vul een kookpot met water en breng het aan de kook. Doe er een snuifje zout in.
De fricassee
5
Verhit een scheut olijfolie in een ruime diepe pan op een matig vuurtje. Bak er de stukken kip in tot alles een licht goudbruin kleurtje heeft. Het vlees hoeft nog niet doorbakken te zijn.
6
Maak je snijplank schoon na het versnijden van rauwe kip. Zo voorkom je kruisbesmetting.
7
Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Voeg ze toe aan de pan met kip.
8
Maak de paddenstoelen schoon, snij ze in kwartjes en doe ze bij de stukjes kip. Voeg een extra scheutje olijfolie toe, want paddenstoelen absorberen gemakkelijk het braadvet.
9
Strooi de bloem gelijkmatig over de pan met kip en paddenstoelen. (singeren) Roer en laat de bloem een minuutje meestoven. De bloem zal de bereiding binden.
10
Schenk de warme kippenbouillon in de pan en bind een bouquet garni samen met wat keukentouw. Gebruik enkele takjes tijm, een paar blaadjes laurier, peterseliestengels, een takje rozemarijn en een paar takjes salie. Gooi het kruidentuiltje in de pan en laat het gerecht 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
11
Hou een pot met ijskoud water bij de hand. Nu zijn de groenten aan de beurt.
De groenten
12
Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller en verwijder het taaie onderste stukje van elke stengel. Snij er ook de kopjes af en hou die even opzij. Snij de rest van de asperges in stukken van ongeveer 3 centimeter en doe de stukjes in het kokende water. Voeg na een minuut de zachtere kopjes van de asperges toe. Kook de stukken asperge beetgaar en koel ze af in het koude water. Dit gaat vrij snel, dus controleer op tijd of ze gaar zijn.
13
Schil de rapen en de aardappelen en snij ze in blokjes van 2 cm X 2 cm.
14
Doe de stukjes raap en de aardappelblokjes in het kokende water. Kook ze beetgaar en koel ze ook af in de pot met ijskoud water.
15
Verwijder de topjes en de steelstukjes van de boontjes, kook ze beetgaar en koel ze nadien af.
De afwerking
16
Check de fricassee en verwijder het bouquet garni. De kip ligt nu te sudderen in een gebonden saus.
17
Schenk de room in de fricassee en roer. Proef en kruid het gerecht met wat peper van de moelen en een snuifje zout.
18
Giet de afgekoelde groenten in een vergiet en laat ze uitlekken.
19
Voeg ze toe aan de fricassee en roer voorzichtig. Laat de groenten warm worden.
20
Serveer de fricassee van kip en lentegroenten in diepe borden. Werk elk bord af met wat frisse en pittige tuinkers.
1
Ontdooi een portie verse kippenbouillon of maak een keteltje verse bouillon.
2
Ontbeen de kip of gebruik op voorhand versneden kippenvlees. (filet, bouten) Voor wie het graag zelf doet: Maak langs beide zijden een insnijding tussen de bout en de romp van de kip. Trek de bouten los. Snij langsheen het borstbeen en maak de borstfilets los. Het karkas van de kip kan je gebruiken om een kippenbouillon te bereiden. Vries het in.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
RapenJong
2
Kipeventueel al ontbeend
1
Kippenbouillon
1,2 l
Zout
Sjalotten
2
Parijse champignons
250 g
Olijfolie
Bloem
3 el
Laurier
1
Tijm
Salie
Rozemarijn
1 takje
Peterseliestengels
Witte aspergesong. 6-7 stuks
1 bosje
Vastkokende aardappelengroot
2
Groene boontjesfijn
200 g
Room
0,1 l
Tuinkers
1 bakje
Peper
Fricassee van kip met lentegroentjes
Het wordt een klein culinair feestje wanneer je een pak pure ingrediënten samenbrengt in een éénpansgerecht met karakter en veel smaak. Je moet het letterlijk niet te ver zoeken. Met een smakelijke kip, een selectie van seizoensgroenten, wat verse bouillon en kruiden zet je deze licht gebonden fricassee op tafel.Instructies
Vooraf
1
Ontdooi een portie verse kippenbouillon of maak een keteltje verse bouillon.
2
Ontbeen de kip of gebruik op voorhand versneden kippenvlees. (filet, bouten) Voor wie het graag zelf doet: Maak langs beide zijden een insnijding tussen de bout en de romp van de kip. Trek de bouten los. Snij langsheen het borstbeen en maak de borstfilets los. Het karkas van de kip kan je gebruiken om een kippenbouillon te bereiden. Vries het in.
3
Snij de borstfilets in hapklare stukken. Trek het vel van de bouten en snij het vlees van de botjes. Maak daarvoor een insnijding in het midden van elke bout en snij vervolgens het kippenvlees weg langsheen de botjes.
4
Vul een kookpot met water en breng het aan de kook. Doe er een snuifje zout in.
De fricassee
5
Verhit een scheut olijfolie in een ruime diepe pan op een matig vuurtje. Bak er de stukken kip in tot alles een licht goudbruin kleurtje heeft. Het vlees hoeft nog niet doorbakken te zijn.
6
Maak je snijplank schoon na het versnijden van rauwe kip. Zo voorkom je kruisbesmetting.
7
Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Voeg ze toe aan de pan met kip.
8
Maak de paddenstoelen schoon, snij ze in kwartjes en doe ze bij de stukjes kip. Voeg een extra scheutje olijfolie toe, want paddenstoelen absorberen gemakkelijk het braadvet.
9
Strooi de bloem gelijkmatig over de pan met kip en paddenstoelen. (singeren) Roer en laat de bloem een minuutje meestoven. De bloem zal de bereiding binden.
10
Schenk de warme kippenbouillon in de pan en bind een bouquet garni samen met wat keukentouw. Gebruik enkele takjes tijm, een paar blaadjes laurier, peterseliestengels, een takje rozemarijn en een paar takjes salie. Gooi het kruidentuiltje in de pan en laat het gerecht 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
11
Hou een pot met ijskoud water bij de hand. Nu zijn de groenten aan de beurt.
De groenten
12
Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller en verwijder het taaie onderste stukje van elke stengel. Snij er ook de kopjes af en hou die even opzij. Snij de rest van de asperges in stukken van ongeveer 3 centimeter en doe de stukjes in het kokende water. Voeg na een minuut de zachtere kopjes van de asperges toe. Kook de stukken asperge beetgaar en koel ze af in het koude water. Dit gaat vrij snel, dus controleer op tijd of ze gaar zijn.
13
Schil de rapen en de aardappelen en snij ze in blokjes van 2 cm X 2 cm.
14
Doe de stukjes raap en de aardappelblokjes in het kokende water. Kook ze beetgaar en koel ze ook af in de pot met ijskoud water.
15
Verwijder de topjes en de steelstukjes van de boontjes, kook ze beetgaar en koel ze nadien af.
De afwerking
16
Check de fricassee en verwijder het bouquet garni. De kip ligt nu te sudderen in een gebonden saus.
17
Schenk de room in de fricassee en roer. Proef en kruid het gerecht met wat peper van de moelen en een snuifje zout.
18
Giet de afgekoelde groenten in een vergiet en laat ze uitlekken.
19
Voeg ze toe aan de fricassee en roer voorzichtig. Laat de groenten warm worden.
20
Serveer de fricassee van kip en lentegroenten in diepe borden. Werk elk bord af met wat frisse en pittige tuinkers.