Gegrilde zwaardvis met een asperge-rijstsalade
Gegrilde zwaardvis met een asperge-rijstsalade
Gegrilde zwaardvis met een asperge-rijstsalade
Gegrilde zwaardvis met een asperge-rijstsalade
Ingrediënten
4 personen
Sojasaus
3 el
Rijstazijn
1 el
Honing
2 el
Sesamolie
1 scheutje
Rijst
250 g
Witte asperges
1 bosje
Zout
Zeekraal
200 g
Gember
30 g
Sjalotten
1
Zwaardvisfilets
4 stuk
Olijfolie
Benodigdheden
Een barbecue, een rasp, enkele lange satestokjes
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De marinade
3 el sojasaus, 1 el rijstazijn, 2 el honing, 1 scheutje sesamolie
1
Marineer de vis vooraf. De zoetzure marinade kan je dan later als vinaigrette gebruiken.
2
Neem een mengschaal en doe daarin de sojasaus, de rijstazijn, de honing en een scheutje sesamolie. (Sommige soorten sesamolie smaken zeer sterk, dus begin voorzichtig.)
3
Meng alles en proef of de smaken in balans zijn.
4
Leg de vis in een schaal en schenk er drie vierde van de marinade over. Hou de rest van de saus apart. Laat de vis een uurtje in de marinade. Grillen doe je pas vlak voor het serveren.
De rijst
250 g rijst
5
Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking.
6
Spoel de warme rijst even onder koud water en laat ze afkoelen.
De asperges en de zeekraal
1 bosje witte asperges, zout, 200 g Zeekraal
7
Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.)
8
Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.
9
Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur af.
10
Laat de asperges nog een tijdje rusten in het warme water. Reken hiervoor tot 10 minuten. Controleer tussendoor even de gaarheid van de asperges.
11
Proef even en controleer of de asperges gaar zijn: nog wat knapperig maar toch zacht genoeg. (Hou er rekening mee dat de asperges straks nog even op de grill moeten.)
12
Schep de asperges uit het water. Laat ze uitlekken op een propere keukendoek. Hou het kookvocht bij.
13
Spoel de zeekraal en breek de houtachtige takjes eraf. Gebruik enkel de zachtere topjes. Zeekraal mag dan wel zilt smaken, het is geen zeewier. Je vindt het in de grotere supermarkt.
14
Breng het kookvocht van de asperges even opnieuw aan de kook. Blancheer de zeekraal erin. Spoel ze na een minuut in ijskoud water.
De rijstsla
30 g gember, 1 Sjalotten
15
Schil de gemberknol en rasp ze fijn in een grote mengschaal.
16
Voeg de koude rijst en de uitgelekte zeekraal toe.
17
Snipper de sjalot in flinterdunne reepjes (julienne). Je kan de sjalot ook vervangen door enkele lente-uitjes.
18
Schenk de rest van de marinade erover en meng de sla.
Grillen en afwerken
4 stuk zwaardvisfilets, olijfolie
19
Zorg ervoor dat je barbecue heet staat.
20
Leg de asperges op een rij naast mekaar en prik er 2 tot 3 satéstokjes doorheen, zodat je een matje van asperges krijgt.
21
Wrijf een klein beetje olijfolie over de asperges.
22
Nu kan je de asperges heel gemakkelijk even kort grillen. Reken op ongeveer 1 minuut per zijde. Druk de asperges indien nodig even aan.
23
Verwijder de satéstokjes en snij de asperges in gelijke stukken van zo’n 2 centimeter. Hou de aspergekopjes heel. Meng de stukjes asperge onder de rijstsla.
24
Schep de zwaardvis uit de marinade en grill de stukken vis kort en krachtig op de hete barbecue. In principe is de vis perfect gaar als je één kant 45 seconden tot 1 minuut roostert, en de andere nog 30 à 45 seconden. Laat de vis niet uitdrogen op de barbecue. Jeroen houdt ervan als de vis binnenin nog een beetje 'bleu' is.
25
Snij de zwaardvis in brede plakjes en serveer met de rijstslade met groentjes. Druppel eventueel nog een klein beetje fijne olijfolie over het bord.
De marinade
3 el sojasaus, 1 el rijstazijn, 2 el honing, 1 scheutje sesamolie
1
Marineer de vis vooraf. De zoetzure marinade kan je dan later als vinaigrette gebruiken.
2
Neem een mengschaal en doe daarin de sojasaus, de rijstazijn, de honing en een scheutje sesamolie. (Sommige soorten sesamolie smaken zeer sterk, dus begin voorzichtig.)
3
Meng alles en proef of de smaken in balans zijn.
4
Leg de vis in een schaal en schenk er drie vierde van de marinade over. Hou de rest van de saus apart. Laat de vis een uurtje in de marinade. Grillen doe je pas vlak voor het serveren.
De rijst
250 g rijst
5
Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking.
6
Spoel de warme rijst even onder koud water en laat ze afkoelen.
De asperges en de zeekraal
1 bosje witte asperges, zout, 200 g Zeekraal
7
Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.)
8
Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.
9
Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur af.
10
Laat de asperges nog een tijdje rusten in het warme water. Reken hiervoor tot 10 minuten. Controleer tussendoor even de gaarheid van de asperges.
11
Proef even en controleer of de asperges gaar zijn: nog wat knapperig maar toch zacht genoeg. (Hou er rekening mee dat de asperges straks nog even op de grill moeten.)
12
Schep de asperges uit het water. Laat ze uitlekken op een propere keukendoek. Hou het kookvocht bij.
13
Spoel de zeekraal en breek de houtachtige takjes eraf. Gebruik enkel de zachtere topjes. Zeekraal mag dan wel zilt smaken, het is geen zeewier. Je vindt het in de grotere supermarkt.
14
Breng het kookvocht van de asperges even opnieuw aan de kook. Blancheer de zeekraal erin. Spoel ze na een minuut in ijskoud water.
De rijstsla
30 g gember, 1 Sjalotten
15
Schil de gemberknol en rasp ze fijn in een grote mengschaal.
16
Voeg de koude rijst en de uitgelekte zeekraal toe.
17
Snipper de sjalot in flinterdunne reepjes (julienne). Je kan de sjalot ook vervangen door enkele lente-uitjes.
18
Schenk de rest van de marinade erover en meng de sla.
Grillen en afwerken
4 stuk zwaardvisfilets, olijfolie
19
Zorg ervoor dat je barbecue heet staat.
20
Leg de asperges op een rij naast mekaar en prik er 2 tot 3 satéstokjes doorheen, zodat je een matje van asperges krijgt.
21
Wrijf een klein beetje olijfolie over de asperges.
22
Nu kan je de asperges heel gemakkelijk even kort grillen. Reken op ongeveer 1 minuut per zijde. Druk de asperges indien nodig even aan.
23
Verwijder de satéstokjes en snij de asperges in gelijke stukken van zo’n 2 centimeter. Hou de aspergekopjes heel. Meng de stukjes asperge onder de rijstsla.
24
Schep de zwaardvis uit de marinade en grill de stukken vis kort en krachtig op de hete barbecue. In principe is de vis perfect gaar als je één kant 45 seconden tot 1 minuut roostert, en de andere nog 30 à 45 seconden. Laat de vis niet uitdrogen op de barbecue. Jeroen houdt ervan als de vis binnenin nog een beetje 'bleu' is.
25
Snij de zwaardvis in brede plakjes en serveer met de rijstslade met groentjes. Druppel eventueel nog een klein beetje fijne olijfolie over het bord.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 30m
Ingrediënten
Sojasaus
3 el
Rijstazijn
1 el
Honing
2 el
Sesamolie
1 scheutje
Rijst
250 g
Witte asperges
1 bosje
Zout
Zeekraal
200 g
Gember
30 g
Sjalotten
1
Zwaardvisfilets
4 stuk
Olijfolie
Gegrilde zwaardvis met een asperge-rijstsalade
De zwaardvis zal zich z'n vrijdagavond wel anders voorgesteld hebben, maar voor ons is het feest: zwaardvisfilet is immers perfect geschikt voor de barbecue. Een rijstsalade met onze beroemde witte asperges en wat zeekraal erbij maakt je tuinfeestmaaltje helemaal af.Instructies
De marinade
3 el sojasaus, 1 el rijstazijn, 2 el honing, 1 scheutje sesamolie
1
Marineer de vis vooraf. De zoetzure marinade kan je dan later als vinaigrette gebruiken.
2
Neem een mengschaal en doe daarin de sojasaus, de rijstazijn, de honing en een scheutje sesamolie. (Sommige soorten sesamolie smaken zeer sterk, dus begin voorzichtig.)
3
Meng alles en proef of de smaken in balans zijn.
4
Leg de vis in een schaal en schenk er drie vierde van de marinade over. Hou de rest van de saus apart. Laat de vis een uurtje in de marinade. Grillen doe je pas vlak voor het serveren.
De rijst
250 g rijst
5
Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking.
6
Spoel de warme rijst even onder koud water en laat ze afkoelen.
De asperges en de zeekraal
1 bosje witte asperges, zout, 200 g Zeekraal
7
Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.)
8
Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.
9
Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur af.
10
Laat de asperges nog een tijdje rusten in het warme water. Reken hiervoor tot 10 minuten. Controleer tussendoor even de gaarheid van de asperges.
11
Proef even en controleer of de asperges gaar zijn: nog wat knapperig maar toch zacht genoeg. (Hou er rekening mee dat de asperges straks nog even op de grill moeten.)
12
Schep de asperges uit het water. Laat ze uitlekken op een propere keukendoek. Hou het kookvocht bij.
13
Spoel de zeekraal en breek de houtachtige takjes eraf. Gebruik enkel de zachtere topjes. Zeekraal mag dan wel zilt smaken, het is geen zeewier. Je vindt het in de grotere supermarkt.
14
Breng het kookvocht van de asperges even opnieuw aan de kook. Blancheer de zeekraal erin. Spoel ze na een minuut in ijskoud water.
De rijstsla
30 g gember, 1 Sjalotten
15
Schil de gemberknol en rasp ze fijn in een grote mengschaal.
16
Voeg de koude rijst en de uitgelekte zeekraal toe.
17
Snipper de sjalot in flinterdunne reepjes (julienne). Je kan de sjalot ook vervangen door enkele lente-uitjes.
18
Schenk de rest van de marinade erover en meng de sla.
Grillen en afwerken
4 stuk zwaardvisfilets, olijfolie
19
Zorg ervoor dat je barbecue heet staat.
20
Leg de asperges op een rij naast mekaar en prik er 2 tot 3 satéstokjes doorheen, zodat je een matje van asperges krijgt.
21
Wrijf een klein beetje olijfolie over de asperges.
22
Nu kan je de asperges heel gemakkelijk even kort grillen. Reken op ongeveer 1 minuut per zijde. Druk de asperges indien nodig even aan.
23
Verwijder de satéstokjes en snij de asperges in gelijke stukken van zo’n 2 centimeter. Hou de aspergekopjes heel. Meng de stukjes asperge onder de rijstsla.
24
Schep de zwaardvis uit de marinade en grill de stukken vis kort en krachtig op de hete barbecue. In principe is de vis perfect gaar als je één kant 45 seconden tot 1 minuut roostert, en de andere nog 30 à 45 seconden. Laat de vis niet uitdrogen op de barbecue. Jeroen houdt ervan als de vis binnenin nog een beetje 'bleu' is.
25
Snij de zwaardvis in brede plakjes en serveer met de rijstslade met groentjes. Druppel eventueel nog een klein beetje fijne olijfolie over het bord.