Piepkuiken met venkel en aardappelen
Piepkuiken met venkel en aardappelen
Piepkuiken met venkel en aardappelen
Piepkuiken met venkel en aardappelen
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Venkels
2
Noilly pratFranse vermout
1 scheutje
Pastis
1 scheutje
Boter
Boter
200 g
Peper
Zout
Water
Piepkuikensopgebonden, ong. 450g/stuk
4
Look
1 teentje
Mosterd
8 el
Honing
8 el
Laurier
1 snuifje
Tijm
1 snuifje
Salieof oregano, rozemarijn
1 snuifje
Aardappelen
600 g
Peterselie
Benodigdheden
Een vel bakpapier, een keukenpenseel
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De venkel
1
Spoel de venkels schoon en snij de groenten in redelijk grote partjes. Bv. 8 partjes per venkel.
2
Smelt een klontje boter in een ruime stoofpan of –pot, op een matig vuur.
3
Leg de partjes venkel in de hete boter en laat ze enkele minuten bakken. De onderzijde van de stukken groenten mogen een beetje karameliseren.
4
Om de venkel te braiseren schenk je er een scheutje Noilly Prat bij en een zuinig scheutje pastis. De anijslikeur zal de typische smaak van de venkel extra benadrukken.
5
Terwijl de alcohol verdampt snijd je een rondje – ter grootte van de diameter van de stoofpan - uit een vel bakpapier.
6
Giet wat water in de pan en leg het ronde vel papier bovenop de venkelstukken, als een zacht deksel.
7
Venkel is taai en dus duurt het even alvorens ze voldoende ‘plat’ gestoofd is. Doe dit op een zacht vuur. Draai de stukken venkel na zo’n 25 minuten even om.
8
Laat de venkel nadien nog 10 minuten sudderen.
9
Kruid de venkel naar smaak met wat peper en zout.
Het piepkuiken
10
Snij de boter in blokjes en doe ze in een mengschaal.
11
Pel de look en plet de teen tot pulp. Doe de lookpulp bij de boter.
12
Voeg een snuif van diverse gedroogde kruiden toe. Maak een mix naargelang je voorraad. Jeroen gebruikt: gemalen laurier, salie, oregano, tijm, rozemarijn. Het eindresultaat mag flink gekruid zijn, want dat geeft de piepkuikens extra veel aroma.
13
Voeg ook wat peper en zout toe en gebruik een vork om alles tot een malse kruidenboter te pletten.
14
Verwarm de oven voor op 180°C.
15
Maak het elastiekje of het touwtje waarmee de vogels zijn opgebonden even los en vul elk piepkuiken met een flinke klont gekruide boter. Bind nadien de piepkuikens opnieuw op.
16
Neem een ovenschaal of braadslede, wrijf elk piepkuiken in met een klontje boter en leg ze nadien in de schaal.
17
Spoel je snijplank na het verwerken van rauw gevogelte.
18
Neem een schaaltje en meng de honing en de mosterd. De honing zal er mee voor zorgen dat het piepkuiken glaceert in de oven. Gebruik een keukenpenseel om de kuikens royaal in te wrijven met de zoetzure mengsel.
19
Verdeel in de ovenschaal nog enkele klontjes boter. Gevogelte moet je voldoende kunnen ‘arroseren’ (overgieten) tijdens het bakken.
20
Bak de piepkuikens 20 tot 25 minuten in de oven van 180°C. Open af en toe de ovendeur en lepel het braadvocht over de piepkuikens.
21
Haal de gebakken vogels uit de oven en schep er opnieuw wat braadsap overheen.
22
(voor de afwerking) Vlak voor het serveren zet je de ovengrill op. Geef de piepkuikens nog een ‘coup de chaleur’ alvorens ze op de borden belanden. Door ze kort in de hete oven te zetten, komen ze perfect warm op de tafel.
De aardappelen
23
Schil de aardappelen en kook ze beetgaar in lichtgezouten water.
24
Snij de knollen in dikke schijven of hapklare stukken.
25
Smelt een klontje boter in een braadpan en schenk er ook wat olijfolie bij.
26
Bak de aardappelen goudbruin en kruid ze naar smaak met een snuifje zout en wat peper van de molen.
27
Snipper tenslotte verse peterselie over de gebakken aardappelen en schud de pan voorzichtig op.
De afwerking
28
Laat de grill van je oven op temperatuur komen.
29
Maak het touwtje los waarmee het piepkuiken is opgebonden.
30
Snij elk kuiken middendoor, doorheen het karkas. Gebruik daarvoor een scherp koksmes.
31
Leg de halve piepkuikens opnieuw in de braadslee, met de billetjes naar boven gekeerd.
32
Schep wat braadsap over het vlees en plaats het nog enkele minuten onder de hete grill.
33
Serveer het gerecht op voldoende grote borden. Begin met een portie goudbruine aardappelen, leg er enkele mooie stukken gebraiseerde venkel bij en tenslotte de gehalveerde piepkuikens.
34
Lepel er wat braadvocht van de kuikens over of serveer dit apart in een sauskom.
De venkel
1
Spoel de venkels schoon en snij de groenten in redelijk grote partjes. Bv. 8 partjes per venkel.
2
Smelt een klontje boter in een ruime stoofpan of –pot, op een matig vuur.
3
Leg de partjes venkel in de hete boter en laat ze enkele minuten bakken. De onderzijde van de stukken groenten mogen een beetje karameliseren.
4
Om de venkel te braiseren schenk je er een scheutje Noilly Prat bij en een zuinig scheutje pastis. De anijslikeur zal de typische smaak van de venkel extra benadrukken.
5
Terwijl de alcohol verdampt snijd je een rondje – ter grootte van de diameter van de stoofpan - uit een vel bakpapier.
6
Giet wat water in de pan en leg het ronde vel papier bovenop de venkelstukken, als een zacht deksel.
7
Venkel is taai en dus duurt het even alvorens ze voldoende ‘plat’ gestoofd is. Doe dit op een zacht vuur. Draai de stukken venkel na zo’n 25 minuten even om.
8
Laat de venkel nadien nog 10 minuten sudderen.
9
Kruid de venkel naar smaak met wat peper en zout.
Het piepkuiken
10
Snij de boter in blokjes en doe ze in een mengschaal.
11
Pel de look en plet de teen tot pulp. Doe de lookpulp bij de boter.
12
Voeg een snuif van diverse gedroogde kruiden toe. Maak een mix naargelang je voorraad. Jeroen gebruikt: gemalen laurier, salie, oregano, tijm, rozemarijn. Het eindresultaat mag flink gekruid zijn, want dat geeft de piepkuikens extra veel aroma.
13
Voeg ook wat peper en zout toe en gebruik een vork om alles tot een malse kruidenboter te pletten.
14
Verwarm de oven voor op 180°C.
15
Maak het elastiekje of het touwtje waarmee de vogels zijn opgebonden even los en vul elk piepkuiken met een flinke klont gekruide boter. Bind nadien de piepkuikens opnieuw op.
16
Neem een ovenschaal of braadslede, wrijf elk piepkuiken in met een klontje boter en leg ze nadien in de schaal.
17
Spoel je snijplank na het verwerken van rauw gevogelte.
18
Neem een schaaltje en meng de honing en de mosterd. De honing zal er mee voor zorgen dat het piepkuiken glaceert in de oven. Gebruik een keukenpenseel om de kuikens royaal in te wrijven met de zoetzure mengsel.
19
Verdeel in de ovenschaal nog enkele klontjes boter. Gevogelte moet je voldoende kunnen ‘arroseren’ (overgieten) tijdens het bakken.
20
Bak de piepkuikens 20 tot 25 minuten in de oven van 180°C. Open af en toe de ovendeur en lepel het braadvocht over de piepkuikens.
21
Haal de gebakken vogels uit de oven en schep er opnieuw wat braadsap overheen.
22
(voor de afwerking) Vlak voor het serveren zet je de ovengrill op. Geef de piepkuikens nog een ‘coup de chaleur’ alvorens ze op de borden belanden. Door ze kort in de hete oven te zetten, komen ze perfect warm op de tafel.
De aardappelen
23
Schil de aardappelen en kook ze beetgaar in lichtgezouten water.
24
Snij de knollen in dikke schijven of hapklare stukken.
25
Smelt een klontje boter in een braadpan en schenk er ook wat olijfolie bij.
26
Bak de aardappelen goudbruin en kruid ze naar smaak met een snuifje zout en wat peper van de molen.
27
Snipper tenslotte verse peterselie over de gebakken aardappelen en schud de pan voorzichtig op.
De afwerking
28
Laat de grill van je oven op temperatuur komen.
29
Maak het touwtje los waarmee het piepkuiken is opgebonden.
30
Snij elk kuiken middendoor, doorheen het karkas. Gebruik daarvoor een scherp koksmes.
31
Leg de halve piepkuikens opnieuw in de braadslee, met de billetjes naar boven gekeerd.
32
Schep wat braadsap over het vlees en plaats het nog enkele minuten onder de hete grill.
33
Serveer het gerecht op voldoende grote borden. Begin met een portie goudbruine aardappelen, leg er enkele mooie stukken gebraiseerde venkel bij en tenslotte de gehalveerde piepkuikens.
34
Lepel er wat braadvocht van de kuikens over of serveer dit apart in een sauskom.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 10m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Venkels
2
Noilly pratFranse vermout
1 scheutje
Pastis
1 scheutje
Boter
Boter
200 g
Peper
Zout
Water
Piepkuikensopgebonden, ong. 450g/stuk
4
Look
1 teentje
Mosterd
8 el
Honing
8 el
Laurier
1 snuifje
Tijm
1 snuifje
Salieof oregano, rozemarijn
1 snuifje
Aardappelen
600 g
Peterselie
Piepkuiken met venkel en aardappelen
Piepkuiken is een ideaal product om een eenvoudige én feestelijke maaltijd te bereiden. De zelfgemaakte kruidenboter zorgt ervoor dat de hoentjes extra aroma krijgen tijdens het braden. En met gesmoorde venkel en simpele gebakken aardappelen erbij, zet je een apart stukje kip op de tafel.Instructies
De venkel
1
Spoel de venkels schoon en snij de groenten in redelijk grote partjes. Bv. 8 partjes per venkel.
2
Smelt een klontje boter in een ruime stoofpan of –pot, op een matig vuur.
3
Leg de partjes venkel in de hete boter en laat ze enkele minuten bakken. De onderzijde van de stukken groenten mogen een beetje karameliseren.
4
Om de venkel te braiseren schenk je er een scheutje Noilly Prat bij en een zuinig scheutje pastis. De anijslikeur zal de typische smaak van de venkel extra benadrukken.
5
Terwijl de alcohol verdampt snijd je een rondje – ter grootte van de diameter van de stoofpan - uit een vel bakpapier.
6
Giet wat water in de pan en leg het ronde vel papier bovenop de venkelstukken, als een zacht deksel.
7
Venkel is taai en dus duurt het even alvorens ze voldoende ‘plat’ gestoofd is. Doe dit op een zacht vuur. Draai de stukken venkel na zo’n 25 minuten even om.
8
Laat de venkel nadien nog 10 minuten sudderen.
9
Kruid de venkel naar smaak met wat peper en zout.
Het piepkuiken
10
Snij de boter in blokjes en doe ze in een mengschaal.
11
Pel de look en plet de teen tot pulp. Doe de lookpulp bij de boter.
12
Voeg een snuif van diverse gedroogde kruiden toe. Maak een mix naargelang je voorraad. Jeroen gebruikt: gemalen laurier, salie, oregano, tijm, rozemarijn. Het eindresultaat mag flink gekruid zijn, want dat geeft de piepkuikens extra veel aroma.
13
Voeg ook wat peper en zout toe en gebruik een vork om alles tot een malse kruidenboter te pletten.
14
Verwarm de oven voor op 180°C.
15
Maak het elastiekje of het touwtje waarmee de vogels zijn opgebonden even los en vul elk piepkuiken met een flinke klont gekruide boter. Bind nadien de piepkuikens opnieuw op.
16
Neem een ovenschaal of braadslede, wrijf elk piepkuiken in met een klontje boter en leg ze nadien in de schaal.
17
Spoel je snijplank na het verwerken van rauw gevogelte.
18
Neem een schaaltje en meng de honing en de mosterd. De honing zal er mee voor zorgen dat het piepkuiken glaceert in de oven. Gebruik een keukenpenseel om de kuikens royaal in te wrijven met de zoetzure mengsel.
19
Verdeel in de ovenschaal nog enkele klontjes boter. Gevogelte moet je voldoende kunnen ‘arroseren’ (overgieten) tijdens het bakken.
20
Bak de piepkuikens 20 tot 25 minuten in de oven van 180°C. Open af en toe de ovendeur en lepel het braadvocht over de piepkuikens.
21
Haal de gebakken vogels uit de oven en schep er opnieuw wat braadsap overheen.
22
(voor de afwerking) Vlak voor het serveren zet je de ovengrill op. Geef de piepkuikens nog een ‘coup de chaleur’ alvorens ze op de borden belanden. Door ze kort in de hete oven te zetten, komen ze perfect warm op de tafel.
De aardappelen
23
Schil de aardappelen en kook ze beetgaar in lichtgezouten water.
24
Snij de knollen in dikke schijven of hapklare stukken.
25
Smelt een klontje boter in een braadpan en schenk er ook wat olijfolie bij.
26
Bak de aardappelen goudbruin en kruid ze naar smaak met een snuifje zout en wat peper van de molen.
27
Snipper tenslotte verse peterselie over de gebakken aardappelen en schud de pan voorzichtig op.
De afwerking
28
Laat de grill van je oven op temperatuur komen.
29
Maak het touwtje los waarmee het piepkuiken is opgebonden.
30
Snij elk kuiken middendoor, doorheen het karkas. Gebruik daarvoor een scherp koksmes.
31
Leg de halve piepkuikens opnieuw in de braadslee, met de billetjes naar boven gekeerd.
32
Schep wat braadsap over het vlees en plaats het nog enkele minuten onder de hete grill.
33
Serveer het gerecht op voldoende grote borden. Begin met een portie goudbruine aardappelen, leg er enkele mooie stukken gebraiseerde venkel bij en tenslotte de gehalveerde piepkuikens.
34
Lepel er wat braadvocht van de kuikens over of serveer dit apart in een sauskom.