Kalfsfricassee met champignons en zilveruitjes
Kalfsfricassee met champignons en zilveruitjes
Kalfsfricassee met champignons en zilveruitjes
Kalfsfricassee met champignons en zilveruitjes
Ingrediënten
4 personen
Kalfsvlees
600 g
Blanke fond
1 l
Paddenstoelen
200 g
Boter
1
Sjalotten
1
Look
2 teentjes
Bloem
2 el
Laurierblaadjes
2
Tijm
2 takjes
Peterseliestelen
Zilverui
300 g
Gemengd gehakt
250 g
Peper
Zout
Kristalsuiker
1 el
Aardappelen
800 g
Room
0,1 l
Nootmuskaat
Citroen
1
Eidooier
1
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor de fricassee
600 g kalfsvlees
1
Vraag de slager om het kalfsvlees in stukken te snijden, vergelijkbaar met de klassieke stoverij.
1 l blanke fond
2
Ontdooi de bouillon, of bereid verse vleesbouillon op basis van kalfsvlees.
200 g paddenstoelen
3
Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in kwartjes.
1 boter
4
Smelt een klont boter in een stoofpot op een matig vuur. Doe de stukjes paddenstoel in de pot, zodra de boter wat kleur krijgt. Laat de paddenstoelen enkele minuten bakken. Roer regelmatig in de pot.
1 Sjalotten, 2 teentjes Look
5
Snipper intussen de sjalot fijn en plet de look tot pulp.
6
Voeg de stukjes sjalot en de look bij de paddenstoelen en roer. Let erop dat de sjalot niet verbrandt.
7
Schep de paddenstoelen na enkele minuten uit de pot. Zet ze even opzij.
8
Voeg nog een extra klontje boter toe en doe het vlees in de pot. Laat de stukken kalfsvlees wat stoven en licht kleuren op een matig vuur. (Niet bakken.)
2 el bloem
9
Strooi de bloem over de stukken vlees en roer. Laat de bloem kort meestoven en ‘drogen’. (singeren)
10
Schenk kalfsbouillon in de pot, tot het vlees onder staat. Hou de rest van de bouillon warm.
2 laurierblaadjes, 2 takjes tijm, peterseliestelen
11
Maak een bouquet garni en doe het kruidentuiltje in de pot met vlees. Plaats het deksel schuin op de pot, zodat de saus een beetje kan inkoken.
12
Laat dit gerecht 60 tot 90 minuten stoven op een zacht vuur, tot het vlees mals gekookt is. Voeg de paddenstoelen tussendoor bij de stoofschotel met vlees.
Voor de zilveruitjes en de gehaktballetjes
300 g Zilverui
13
Leg de verse zilveruitjes te week in een pot met warm water van de kraan. Dan zal je de uitjes straks makkelijker kunnen pellen. (Mocht je geen verse zilveruitjes vinden, dan is het diepvriesproduct een alternatief.)
250 g gemengd gehakt, peper, zout
14
Doe het gehakt in een mengschaal en kruid het met wat peper van de molen en een snuifje zout.
15
Rol balletjes van zo’n 3 cm diameter en gaar ze in de rest van de bouillon. Zodra ze bovendrijven zijn ze voldoende gaar. Zet de balletjes opzij.
16
Pel de geweekte zilveruitjes.
boter, 1 el kristalsuiker
17
Verhit een klontje boter in een pot of hoge pan. Doe de zilveruitjes erin en laat ze enkele minuten zachtjes bakken. Strooi tussendoor wat suiker over de uitjes.
18
Schenk vervolgens wat kalfsbouillon bij de uitjes en laat ze ( tot 10 minuten garen op een zacht vuur, met het deksel op de pot.
19
Doe de zilveruitjes en de vleesballetjes in de pot met fricassee. Laat het gerecht nog zo’n 15 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Voor de aardappelen
800 g aardappelen, zout
20
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.
Voor de afwerking
0,1 l Room, 1 eidooier
21
Maak een ‘liaison’ van de room en de eidooier. Meng beide grondig.
22
Neem de fricassee van het vuur en meng de ‘liaison’ van room en ei eronder. Laat de fricassee niet meer koken!
peper, zout, nootmuskaat
23
Proef de stoofschotel en kruid de fricassee met peper van de molen, wat zout én een beetje nootmuskaat.
1 citroen
24
Druppel tenslotte een klein scheutje citroensap in de fricassee en roer.
25
Serveer het gerecht met de gekookte aardappelen.
TIPBewaar de rest van de bouillon om er later bv. een soep of saus mee te maken.
Voor de fricassee
600 g kalfsvlees
1
Vraag de slager om het kalfsvlees in stukken te snijden, vergelijkbaar met de klassieke stoverij.
1 l blanke fond
2
Ontdooi de bouillon, of bereid verse vleesbouillon op basis van kalfsvlees.
200 g paddenstoelen
3
Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in kwartjes.
1 boter
4
Smelt een klont boter in een stoofpot op een matig vuur. Doe de stukjes paddenstoel in de pot, zodra de boter wat kleur krijgt. Laat de paddenstoelen enkele minuten bakken. Roer regelmatig in de pot.
1 Sjalotten, 2 teentjes Look
5
Snipper intussen de sjalot fijn en plet de look tot pulp.
6
Voeg de stukjes sjalot en de look bij de paddenstoelen en roer. Let erop dat de sjalot niet verbrandt.
7
Schep de paddenstoelen na enkele minuten uit de pot. Zet ze even opzij.
8
Voeg nog een extra klontje boter toe en doe het vlees in de pot. Laat de stukken kalfsvlees wat stoven en licht kleuren op een matig vuur. (Niet bakken.)
2 el bloem
9
Strooi de bloem over de stukken vlees en roer. Laat de bloem kort meestoven en ‘drogen’. (singeren)
10
Schenk kalfsbouillon in de pot, tot het vlees onder staat. Hou de rest van de bouillon warm.
2 laurierblaadjes, 2 takjes tijm, peterseliestelen
11
Maak een bouquet garni en doe het kruidentuiltje in de pot met vlees. Plaats het deksel schuin op de pot, zodat de saus een beetje kan inkoken.
12
Laat dit gerecht 60 tot 90 minuten stoven op een zacht vuur, tot het vlees mals gekookt is. Voeg de paddenstoelen tussendoor bij de stoofschotel met vlees.
Voor de zilveruitjes en de gehaktballetjes
300 g Zilverui
13
Leg de verse zilveruitjes te week in een pot met warm water van de kraan. Dan zal je de uitjes straks makkelijker kunnen pellen. (Mocht je geen verse zilveruitjes vinden, dan is het diepvriesproduct een alternatief.)
250 g gemengd gehakt, peper, zout
14
Doe het gehakt in een mengschaal en kruid het met wat peper van de molen en een snuifje zout.
15
Rol balletjes van zo’n 3 cm diameter en gaar ze in de rest van de bouillon. Zodra ze bovendrijven zijn ze voldoende gaar. Zet de balletjes opzij.
16
Pel de geweekte zilveruitjes.
boter, 1 el kristalsuiker
17
Verhit een klontje boter in een pot of hoge pan. Doe de zilveruitjes erin en laat ze enkele minuten zachtjes bakken. Strooi tussendoor wat suiker over de uitjes.
18
Schenk vervolgens wat kalfsbouillon bij de uitjes en laat ze ( tot 10 minuten garen op een zacht vuur, met het deksel op de pot.
19
Doe de zilveruitjes en de vleesballetjes in de pot met fricassee. Laat het gerecht nog zo’n 15 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Voor de aardappelen
800 g aardappelen, zout
20
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.
Voor de afwerking
0,1 l Room, 1 eidooier
21
Maak een ‘liaison’ van de room en de eidooier. Meng beide grondig.
22
Neem de fricassee van het vuur en meng de ‘liaison’ van room en ei eronder. Laat de fricassee niet meer koken!
peper, zout, nootmuskaat
23
Proef de stoofschotel en kruid de fricassee met peper van de molen, wat zout én een beetje nootmuskaat.
1 citroen
24
Druppel tenslotte een klein scheutje citroensap in de fricassee en roer.
25
Serveer het gerecht met de gekookte aardappelen.
TIPBewaar de rest van de bouillon om er later bv. een soep of saus mee te maken.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 50m
Ingrediënten
Kalfsvlees
600 g
Blanke fond
1 l
Paddenstoelen
200 g
Boter
1
Sjalotten
1
Look
2 teentjes
Bloem
2 el
Laurierblaadjes
2
Tijm
2 takjes
Peterseliestelen
Zilverui
300 g
Gemengd gehakt
250 g
Peper
Zout
Kristalsuiker
1 el
Aardappelen
800 g
Room
0,1 l
Nootmuskaat
Citroen
1
Eidooier
1
Kalfsfricassee met champignons en zilveruitjes
Er gaat niks boven een smeuïge kalfsfricassee met malse stukjes vlees, gehaktballetjes en gebakken paddenstoelen. De verse zilveruitjes maken het helemaal af. Probeer te werken met een zelfgemaakte bouillon, want die is erg bepalend voor de fijne smaak van de fricassee. Vraag je beenhouwer om wat kalfsbeenderen, en met een beetje geduld heb je een ketel vol bouillon die je voor tal van bereidingen goed van pas zal komen.Instructies
Voor de fricassee
600 g kalfsvlees
1
Vraag de slager om het kalfsvlees in stukken te snijden, vergelijkbaar met de klassieke stoverij.
1 l blanke fond
2
Ontdooi de bouillon, of bereid verse vleesbouillon op basis van kalfsvlees.
200 g paddenstoelen
3
Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in kwartjes.
1 boter
4
Smelt een klont boter in een stoofpot op een matig vuur. Doe de stukjes paddenstoel in de pot, zodra de boter wat kleur krijgt. Laat de paddenstoelen enkele minuten bakken. Roer regelmatig in de pot.
1 Sjalotten, 2 teentjes Look
5
Snipper intussen de sjalot fijn en plet de look tot pulp.
6
Voeg de stukjes sjalot en de look bij de paddenstoelen en roer. Let erop dat de sjalot niet verbrandt.
7
Schep de paddenstoelen na enkele minuten uit de pot. Zet ze even opzij.
8
Voeg nog een extra klontje boter toe en doe het vlees in de pot. Laat de stukken kalfsvlees wat stoven en licht kleuren op een matig vuur. (Niet bakken.)
2 el bloem
9
Strooi de bloem over de stukken vlees en roer. Laat de bloem kort meestoven en ‘drogen’. (singeren)
10
Schenk kalfsbouillon in de pot, tot het vlees onder staat. Hou de rest van de bouillon warm.
2 laurierblaadjes, 2 takjes tijm, peterseliestelen
11
Maak een bouquet garni en doe het kruidentuiltje in de pot met vlees. Plaats het deksel schuin op de pot, zodat de saus een beetje kan inkoken.
12
Laat dit gerecht 60 tot 90 minuten stoven op een zacht vuur, tot het vlees mals gekookt is. Voeg de paddenstoelen tussendoor bij de stoofschotel met vlees.
Voor de zilveruitjes en de gehaktballetjes
300 g Zilverui
13
Leg de verse zilveruitjes te week in een pot met warm water van de kraan. Dan zal je de uitjes straks makkelijker kunnen pellen. (Mocht je geen verse zilveruitjes vinden, dan is het diepvriesproduct een alternatief.)
250 g gemengd gehakt, peper, zout
14
Doe het gehakt in een mengschaal en kruid het met wat peper van de molen en een snuifje zout.
15
Rol balletjes van zo’n 3 cm diameter en gaar ze in de rest van de bouillon. Zodra ze bovendrijven zijn ze voldoende gaar. Zet de balletjes opzij.
16
Pel de geweekte zilveruitjes.
boter, 1 el kristalsuiker
17
Verhit een klontje boter in een pot of hoge pan. Doe de zilveruitjes erin en laat ze enkele minuten zachtjes bakken. Strooi tussendoor wat suiker over de uitjes.
18
Schenk vervolgens wat kalfsbouillon bij de uitjes en laat ze ( tot 10 minuten garen op een zacht vuur, met het deksel op de pot.
19
Doe de zilveruitjes en de vleesballetjes in de pot met fricassee. Laat het gerecht nog zo’n 15 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Voor de aardappelen
800 g aardappelen, zout
20
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.
Voor de afwerking
0,1 l Room, 1 eidooier
21
Maak een ‘liaison’ van de room en de eidooier. Meng beide grondig.
22
Neem de fricassee van het vuur en meng de ‘liaison’ van room en ei eronder. Laat de fricassee niet meer koken!
peper, zout, nootmuskaat
23
Proef de stoofschotel en kruid de fricassee met peper van de molen, wat zout én een beetje nootmuskaat.
1 citroen
24
Druppel tenslotte een klein scheutje citroensap in de fricassee en roer.
25
Serveer het gerecht met de gekookte aardappelen.
TIPBewaar de rest van de bouillon om er later bv. een soep of saus mee te maken.