Vangst van de dag met mosselen en vers brood
Vangst van de dag met mosselen en vers brood
Vangst van de dag met mosselen en vers brood
Vangst van de dag met mosselen en vers brood
Ingrediënten
4 personen
Witte seizoensvis
750 g
Mosselen
500 g
Kerstomaten
250 g
Venkel
1
Ui
1
Look
2 teentjes
Laurier
4 blaadje
Tijm
4 Vleeswaren
Citroen
1
Room
0,2 l
Witte wijn
1 dl
Pastis
0,03 l
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Vangst van de dag met mosselen en vers brood
750 g witte seizoensvis, 500 g mosselen, 250 g kerstomaten, 1 venkel, 1 ui, 2 teentjes Look, 4 blaadje laurier, 4 Vleeswaren tijm, 1 citroen, 0,2 l Room, 1 dl witte wijn, 0,03 l pastis, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
1
Spoel de mosselen een paar keer in koud gezouten water. Schraap de schelpen (indien nodig) schoon, en verwijder kleine zeepokken.
TIPIn het zoute water openen de mosselschelpen zich. Eventuele restjes zand kan je zo gemakkelijk wegspoelen.
2
Voor dit recept adviseerde de vishandelaar wat schelvis, koolvis en kabeljauw. Maak een persoonlijke keuze naargelang het aanbod.
3
Snij de gepelde ui in matig fijne halve ringen. Plet de gepelde tenen look tot pulp.
4
Verhit olijfolie in een ruime stoofpot en doe er de stukken ui in. Voeg de lookpulp toe wanneer de uien stoven. Roer en zet het deksel op de pot.
5
Giet een paar minuten later de gespoelde mosselen in de stoofpot met ui. Voeg voldoende laurierblad, tijm en peper van de molen toe.
6
Zet opnieuw het deksel op de pot en geef de mosselen een eerste garing. Laat ze zo’n 3 minuten stoven.
7
Schep de mosselen meteen in een schaal en zet ze opzij. De mosselen zijn nog niet helemaal gaar.
8
Spoel intussen de venkel en de tomaatjes.
9
Snij de venkel middendoor, verwijder het taaie hart en snij de groente in fijne reepjes van zo’n halve centimeter breed. Doe ze in de pot met mosselvocht, schenk er een scheut witte wijn bij en een beetje pastis (anijslikeur). Laat alles even pruttelen zonder deksel, zodat ook de alcohol kan verdampen.
10
Zet het deksel op de pot en laat de stukjes venkel (beet)gaar worden. (reken ongeveer 10 minuten)
11
Halveer de kleine tomaten.
12
Snij alle visfilets in grote identieke stukken. (ongeveer 5 centimeter breed) Kruid ze met wat peper van de molen.
13
Schenk de room in de pot met beetgare venkel.
14
Leg de stukken vis erbij, samen met de halve tomaatjes en de mosselen. Zet het deksel op de pot en laat de bereiding kort koken, tot de mosselen en stukken vis gaar zijn. Blijf in de buurt, want dit is een kwestie van minuten.
15
Serveer porties van de stoofpot in diepe borden. Lepel er voldoende saus met groenten bij.
TIPDruppel er naar smaak een beetje vers citroensap over.
16
Zet alles de op tafel met een mandje gescheurde hompen vers brood. Perfect om in de heerlijke saus te soppen.
Vangst van de dag met mosselen en vers brood
750 g witte seizoensvis, 500 g mosselen, 250 g kerstomaten, 1 venkel, 1 ui, 2 teentjes Look, 4 blaadje laurier, 4 Vleeswaren tijm, 1 citroen, 0,2 l Room, 1 dl witte wijn, 0,03 l pastis, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
1
Spoel de mosselen een paar keer in koud gezouten water. Schraap de schelpen (indien nodig) schoon, en verwijder kleine zeepokken.
TIPIn het zoute water openen de mosselschelpen zich. Eventuele restjes zand kan je zo gemakkelijk wegspoelen.
2
Voor dit recept adviseerde de vishandelaar wat schelvis, koolvis en kabeljauw. Maak een persoonlijke keuze naargelang het aanbod.
3
Snij de gepelde ui in matig fijne halve ringen. Plet de gepelde tenen look tot pulp.
4
Verhit olijfolie in een ruime stoofpot en doe er de stukken ui in. Voeg de lookpulp toe wanneer de uien stoven. Roer en zet het deksel op de pot.
5
Giet een paar minuten later de gespoelde mosselen in de stoofpot met ui. Voeg voldoende laurierblad, tijm en peper van de molen toe.
6
Zet opnieuw het deksel op de pot en geef de mosselen een eerste garing. Laat ze zo’n 3 minuten stoven.
7
Schep de mosselen meteen in een schaal en zet ze opzij. De mosselen zijn nog niet helemaal gaar.
8
Spoel intussen de venkel en de tomaatjes.
9
Snij de venkel middendoor, verwijder het taaie hart en snij de groente in fijne reepjes van zo’n halve centimeter breed. Doe ze in de pot met mosselvocht, schenk er een scheut witte wijn bij en een beetje pastis (anijslikeur). Laat alles even pruttelen zonder deksel, zodat ook de alcohol kan verdampen.
10
Zet het deksel op de pot en laat de stukjes venkel (beet)gaar worden. (reken ongeveer 10 minuten)
11
Halveer de kleine tomaten.
12
Snij alle visfilets in grote identieke stukken. (ongeveer 5 centimeter breed) Kruid ze met wat peper van de molen.
13
Schenk de room in de pot met beetgare venkel.
14
Leg de stukken vis erbij, samen met de halve tomaatjes en de mosselen. Zet het deksel op de pot en laat de bereiding kort koken, tot de mosselen en stukken vis gaar zijn. Blijf in de buurt, want dit is een kwestie van minuten.
15
Serveer porties van de stoofpot in diepe borden. Lepel er voldoende saus met groenten bij.
TIPDruppel er naar smaak een beetje vers citroensap over.
16
Zet alles de op tafel met een mandje gescheurde hompen vers brood. Perfect om in de heerlijke saus te soppen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
35m
Ingrediënten
Witte seizoensvis
750 g
Mosselen
500 g
Kerstomaten
250 g
Venkel
1
Ui
1
Look
2 teentjes
Laurier
4 blaadje
Tijm
4 Vleeswaren
Citroen
1
Room
0,2 l
Witte wijn
1 dl
Pastis
0,03 l
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Vangst van de dag met mosselen en vers brood
Het dagdagelijks aanbod in de viswinkel durft al eens te verschillen. Dat is de normaalste zaak van de wereld, want geen visser kan exact voorspellen wat hij in de netten vangt. Bovendien wisselt de selectie vis van seizoen tot seizoen, en op elk moment kan de visboer je vertellen wat de beste keuze is, zowel naar kwaliteit als naar budget. Voor deze bereiding koop je best filets van witte vis, bv. de prijsvriendelijke staartstukken. En omdat we zo verzot zijn op smakelijke mosselen, mogen ze in dit visgerecht niet ontbreken. De stoofpot smaakt heerlijk met hompen van je lievelingsbrood van de warme bakker. Ideaal om te soppen in de saus.Instructies
Vangst van de dag met mosselen en vers brood
750 g witte seizoensvis, 500 g mosselen, 250 g kerstomaten, 1 venkel, 1 ui, 2 teentjes Look, 4 blaadje laurier, 4 Vleeswaren tijm, 1 citroen, 0,2 l Room, 1 dl witte wijn, 0,03 l pastis, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
1
Spoel de mosselen een paar keer in koud gezouten water. Schraap de schelpen (indien nodig) schoon, en verwijder kleine zeepokken.
TIPIn het zoute water openen de mosselschelpen zich. Eventuele restjes zand kan je zo gemakkelijk wegspoelen.
2
Voor dit recept adviseerde de vishandelaar wat schelvis, koolvis en kabeljauw. Maak een persoonlijke keuze naargelang het aanbod.
3
Snij de gepelde ui in matig fijne halve ringen. Plet de gepelde tenen look tot pulp.
4
Verhit olijfolie in een ruime stoofpot en doe er de stukken ui in. Voeg de lookpulp toe wanneer de uien stoven. Roer en zet het deksel op de pot.
5
Giet een paar minuten later de gespoelde mosselen in de stoofpot met ui. Voeg voldoende laurierblad, tijm en peper van de molen toe.
6
Zet opnieuw het deksel op de pot en geef de mosselen een eerste garing. Laat ze zo’n 3 minuten stoven.
7
Schep de mosselen meteen in een schaal en zet ze opzij. De mosselen zijn nog niet helemaal gaar.
8
Spoel intussen de venkel en de tomaatjes.
9
Snij de venkel middendoor, verwijder het taaie hart en snij de groente in fijne reepjes van zo’n halve centimeter breed. Doe ze in de pot met mosselvocht, schenk er een scheut witte wijn bij en een beetje pastis (anijslikeur). Laat alles even pruttelen zonder deksel, zodat ook de alcohol kan verdampen.
10
Zet het deksel op de pot en laat de stukjes venkel (beet)gaar worden. (reken ongeveer 10 minuten)
11
Halveer de kleine tomaten.
12
Snij alle visfilets in grote identieke stukken. (ongeveer 5 centimeter breed) Kruid ze met wat peper van de molen.
13
Schenk de room in de pot met beetgare venkel.
14
Leg de stukken vis erbij, samen met de halve tomaatjes en de mosselen. Zet het deksel op de pot en laat de bereiding kort koken, tot de mosselen en stukken vis gaar zijn. Blijf in de buurt, want dit is een kwestie van minuten.
15
Serveer porties van de stoofpot in diepe borden. Lepel er voldoende saus met groenten bij.
TIPDruppel er naar smaak een beetje vers citroensap over.
16
Zet alles de op tafel met een mandje gescheurde hompen vers brood. Perfect om in de heerlijke saus te soppen.