Toast met rillettes en gepickelde raapjes
Toast met rillettes en gepickelde raapjes
Toast met rillettes en gepickelde raapjes
Toast met rillettes en gepickelde raapjes
Ingrediënten
4 personen
Reuzelof smout
300 g
Look
2 teentjes
Sjalotten
2
Spek
300 g
Spiering
400 g
Rundsvlees van de schouder
200 g
Peper
Zout
Zout
1 snuifje
Laurier
2 blaadjes
Laurier
2 blaadje
Kruidnagels
2
Madeira
0,05 l
Kippenbouillon
0,3 l
Jeneverbessen
3
Appelazijn
0,2 l
Water
0,2 l
Kristalsuiker
4 el
Steranijs
1
Peperbolletjes
6
Rapengeel
1 bosje
Zuurdesembrood dikke snede
4
Tuinkers
1 bakje
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De rillettes
300 g reuzel
1
Laat een beetje reuzel smelten in een pot.
1 teentje Look, 1 Sjalotten
2
Pel de sjalot en de look, snipper ze fijn en stoof ze aan in de reuzel.
300 g spek, 400 g spiering, 200 g rundsvlees van de schouder
3
Snijd de drie soorten vlees in kleine stukken zodat het garen sneller gaat. Voeg de blokjes vlees toe aan de sjalot en de look en laat ze even meestoven, zonder ze te laten kleuren.
peper, zout, 2 blaadjes laurier, 2 kruidnagels, 0,05 l madeira, 0,3 l Kippenbouillon, 3 Jeneverbessen
4
Kruid het vlees met peper en zout en voeg er de laurier, wat kruidnagels, jeneverbessen en de madeira aan toe. Schenk de kippenbouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Zet een deksel op de pot en laat minstens 1 uur garen tot het vlees gaar en zacht is.
De gepickelde raapjes en sjalot
0,2 l appelazijn, 0,2 l Water, 4 el kristalsuiker, 1 snuifje zout, 1 teentje Look, 2 blaadje laurier, 1 Steranijs, 6 peperbolletjes
5
Doe de azijn met het water, de suiker, het zout, de look, de blaadjes laurier, de peperbollen en de steranijs in een pot en breng het geheel aan de kook.
1 bosje rapen, 1 Sjalotten
6
Snijd de raapjes in partjes en laat ze kort meekoken in de marinade. Pel de sjalot en snijd in lange, smalle stukken. Doe ze in een grote, glazen kom of schaal.
7
Giet de hete marinade met de raapjes over de sjalot, dek alles af met vershoudfolie en laat minstens twee uur afkoelen en pekelen.
8
Haal de jeneverbessen, de laurier en de kruidnagels uit het gegaarde vlees.
9
Schep het vlees uit de pot, in een kom van de keukenmachine en laat de machine draaien met het K-hulpstuk tot het vlees in draadjes uiteenvalt.
10
Laat de reuzel smelten in een pannetje en giet ongeveer de helft ervan in een straaltje bij het draadjesvlees. Laat de machine nog even goed draaien en schep de rillettes daarna in een terrinevorm of ovenschaal. Laat even opstijven in de koelkast en giet er na een kwartiertje de rest van de reuzel over.
TIPAls je er de tijd voor hebt: laat de rillettes een volledige nacht opstijven in de koelkast.
Afwerking
4 Zuurdesembrood, 1 bakje tuinkers
11
Snijd plakken van het brood en rooster ze in de oven goudbruin. Schep met een vork wat van de opgesteven rillettes op een stuk brood. Werk de toast af met gepickelde raapjes, sjalot en wat tuinkers.
De rillettes
300 g reuzel
1
Laat een beetje reuzel smelten in een pot.
1 teentje Look, 1 Sjalotten
2
Pel de sjalot en de look, snipper ze fijn en stoof ze aan in de reuzel.
300 g spek, 400 g spiering, 200 g rundsvlees van de schouder
3
Snijd de drie soorten vlees in kleine stukken zodat het garen sneller gaat. Voeg de blokjes vlees toe aan de sjalot en de look en laat ze even meestoven, zonder ze te laten kleuren.
peper, zout, 2 blaadjes laurier, 2 kruidnagels, 0,05 l madeira, 0,3 l Kippenbouillon, 3 Jeneverbessen
4
Kruid het vlees met peper en zout en voeg er de laurier, wat kruidnagels, jeneverbessen en de madeira aan toe. Schenk de kippenbouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Zet een deksel op de pot en laat minstens 1 uur garen tot het vlees gaar en zacht is.
De gepickelde raapjes en sjalot
0,2 l appelazijn, 0,2 l Water, 4 el kristalsuiker, 1 snuifje zout, 1 teentje Look, 2 blaadje laurier, 1 Steranijs, 6 peperbolletjes
5
Doe de azijn met het water, de suiker, het zout, de look, de blaadjes laurier, de peperbollen en de steranijs in een pot en breng het geheel aan de kook.
1 bosje rapen, 1 Sjalotten
6
Snijd de raapjes in partjes en laat ze kort meekoken in de marinade. Pel de sjalot en snijd in lange, smalle stukken. Doe ze in een grote, glazen kom of schaal.
7
Giet de hete marinade met de raapjes over de sjalot, dek alles af met vershoudfolie en laat minstens twee uur afkoelen en pekelen.
8
Haal de jeneverbessen, de laurier en de kruidnagels uit het gegaarde vlees.
9
Schep het vlees uit de pot, in een kom van de keukenmachine en laat de machine draaien met het K-hulpstuk tot het vlees in draadjes uiteenvalt.
10
Laat de reuzel smelten in een pannetje en giet ongeveer de helft ervan in een straaltje bij het draadjesvlees. Laat de machine nog even goed draaien en schep de rillettes daarna in een terrinevorm of ovenschaal. Laat even opstijven in de koelkast en giet er na een kwartiertje de rest van de reuzel over.
TIPAls je er de tijd voor hebt: laat de rillettes een volledige nacht opstijven in de koelkast.
Afwerking
4 Zuurdesembrood, 1 bakje tuinkers
11
Snijd plakken van het brood en rooster ze in de oven goudbruin. Schep met een vork wat van de opgesteven rillettes op een stuk brood. Werk de toast af met gepickelde raapjes, sjalot en wat tuinkers.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Reuzelof smout
300 g
Look
2 teentjes
Sjalotten
2
Spek
300 g
Spiering
400 g
Rundsvlees van de schouder
200 g
Peper
Zout
Zout
1 snuifje
Laurier
2 blaadjes
Laurier
2 blaadje
Kruidnagels
2
Madeira
0,05 l
Kippenbouillon
0,3 l
Jeneverbessen
3
Appelazijn
0,2 l
Water
0,2 l
Kristalsuiker
4 el
Steranijs
1
Peperbolletjes
6
Rapengeel
1 bosje
Zuurdesembrood dikke snede
4
Tuinkers
1 bakje
Toast met rillettes en gepickelde raapjes
Dit is echt nog eens koken in de meest pure vorm van het woord. Rillettes werden vroeger vooral als bewaarmethode gebruikt. Vandaag belegt Jeroen een lekkere toast met een dikke laag van deze verse vleespastei, wat gepicklede raapjes en sjalot.Instructies
De rillettes
300 g reuzel
1
Laat een beetje reuzel smelten in een pot.
1 teentje Look, 1 Sjalotten
2
Pel de sjalot en de look, snipper ze fijn en stoof ze aan in de reuzel.
300 g spek, 400 g spiering, 200 g rundsvlees van de schouder
3
Snijd de drie soorten vlees in kleine stukken zodat het garen sneller gaat. Voeg de blokjes vlees toe aan de sjalot en de look en laat ze even meestoven, zonder ze te laten kleuren.
peper, zout, 2 blaadjes laurier, 2 kruidnagels, 0,05 l madeira, 0,3 l Kippenbouillon, 3 Jeneverbessen
4
Kruid het vlees met peper en zout en voeg er de laurier, wat kruidnagels, jeneverbessen en de madeira aan toe. Schenk de kippenbouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Zet een deksel op de pot en laat minstens 1 uur garen tot het vlees gaar en zacht is.
De gepickelde raapjes en sjalot
0,2 l appelazijn, 0,2 l Water, 4 el kristalsuiker, 1 snuifje zout, 1 teentje Look, 2 blaadje laurier, 1 Steranijs, 6 peperbolletjes
5
Doe de azijn met het water, de suiker, het zout, de look, de blaadjes laurier, de peperbollen en de steranijs in een pot en breng het geheel aan de kook.
1 bosje rapen, 1 Sjalotten
6
Snijd de raapjes in partjes en laat ze kort meekoken in de marinade. Pel de sjalot en snijd in lange, smalle stukken. Doe ze in een grote, glazen kom of schaal.
7
Giet de hete marinade met de raapjes over de sjalot, dek alles af met vershoudfolie en laat minstens twee uur afkoelen en pekelen.
8
Haal de jeneverbessen, de laurier en de kruidnagels uit het gegaarde vlees.
9
Schep het vlees uit de pot, in een kom van de keukenmachine en laat de machine draaien met het K-hulpstuk tot het vlees in draadjes uiteenvalt.
10
Laat de reuzel smelten in een pannetje en giet ongeveer de helft ervan in een straaltje bij het draadjesvlees. Laat de machine nog even goed draaien en schep de rillettes daarna in een terrinevorm of ovenschaal. Laat even opstijven in de koelkast en giet er na een kwartiertje de rest van de reuzel over.
TIPAls je er de tijd voor hebt: laat de rillettes een volledige nacht opstijven in de koelkast.
Afwerking
4 Zuurdesembrood, 1 bakje tuinkers
11
Snijd plakken van het brood en rooster ze in de oven goudbruin. Schep met een vork wat van de opgesteven rillettes op een stuk brood. Werk de toast af met gepickelde raapjes, sjalot en wat tuinkers.