Looksoep met Spaanse ham en waterkerscoulis
Looksoep met Spaanse ham en waterkerscoulis
Looksoep met Spaanse ham en waterkerscoulis
Looksoep met Spaanse ham en waterkerscoulis
Ingrediënten
4 personen
Kippen- of groentebouillon
3 l
Look
6 teentjes
Prei
2
Uien
3
Ham
100 g
Room
0,1 l
Sherry
1 scheutje
Olijfolie
1 scheutje
Boter
1
Lookpoeder
1 snuifje
Peper
Zout
Waterkers
1 bosje
Druivenpitolie
4 el
Bicarbonaat
1 snuifje
Water
1 scheutje
Eierdooier
1
Benodigdheden
Blender, staafmixer, zeef, blender
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor de looksoep
3 l kippen- of groentebouillon
1
Ontdooi de nodige kippen- of groentebouillon. Wie een portie verse bouillon wil maken, kan hier terecht voor het recept.
100 g ham
2
Haal de sneetjes ham even op voorhand uit de koelkast. Dan zal het vlees meer smaak hebben.
6 teentjes Look
3
Pel de tenen look en snij ze in schijfjes.
1 scheutje olijfolie
4
Zet een soepketel of ruime stoofpot op een zacht vuur. Doe er een flinke scheut olijfolie in.
5
Fruit de schijfjes look in de olie. Let erop dat het vuur voldoende zacht is en de look niet kan verbranden.
3 uien
6
Pel intussen de uien, snij ze grof en voeg ze bij de look.
2 prei
7
Snij het donkerste loof en de wortelstukjes van de prei. Snij de stammen overlangs in twee en spoel de groente onder stromend water.
8
Laat de groenten een kwartier stoven. Roer regelmatig in de pot. Uiteindelijk mogen de groenten vrij ‘platgestoofd’ zijn.
9
Schenk de bouillon erbij en laat de soep op een zacht vuur pruttelen. Reken hiervoor zo’n 30 minuten. Intussen kan je de coulis van waterkers bereiden.
peper, zout, 1 snuifje Lookpoeder
10
Mix de soep glad met je staafmixer. Kruid ze naar smaak met peper van de molen, wat zout en een beetje lookpoeder.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde blender als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
1 scheutje sherry
11
Voeg ook een scheutje droge sherry toe. Mix de soep nog een tweede keer.
12
Giet de soep door een grote zeef. Gebruik een pollepel om ze door die zeef te duwen. De droge groentepulp die in de zeef achterblijft, gooi je weg.
13
Vlak voor het serveren, werk je de soep af met een ‘liaison’ van ei en room.
0,1 l Room, 1 eierdooier
14
Schenk de room in een mengbeker en voeg er het eigeel aan toe. (De regel zegt: gebruik één dooier per deciliter room.) Kluts de beide ingrediënten samen met een vork of een garde.
boter
15
Verwarm de gezeefde soep, maar laat ze niet koken. Voeg alvast een klont koude boter toe aan de soep.
16
Schenk de ‘liaison’ in de warme soep en mix met de staafmixer. De soep krijgt hierdoor een romige binding.
Voor de waterkerscoulis
1 bosje Waterkers, 4 el druivenpitolie, 1 snuifje bicarbonaat, 1 scheutje Water, peper, zout
17
Terwijl de soep gaart, kan je de waterkerscoulis bereiden.
1 bosje Waterkers
18
Spoel de waterkers schoon, laat ze uitlekken en verwijder de dikste en taaiste steeltjes. Hou ook enkele fijne takjes en blaadjes opzij voor de garnering van de soep.
1 snuifje bicarbonaat
19
Breng een potje water aan de kook. Voeg er een snuifje bicarbonaat aan toe en vervolgens ook de blaadjes en fijne takjes waterkers. (Het bicarbonaat zal er voor zorgen dat de waterkers een mooie groene kleur behoudt.)
20
Na zo’n 5 minuten is de waterkers gaar. Giet ze af in een zeef en koel de gare waterkers onder stromend water.
1 scheutje Water
21
Doe de waterkers in de beker van de blender en voeg een scheutje koud water toe. Mix dit een eerste keer.
4 el druivenpitolie
22
Schenk er de druivenpitolie bij (of een andere olie met een neutrale smaak).
peper, zout
23
Mix de coulis een tweede keer en kruid de gladde grasgroene saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.
24
Zet de coulis koel tot je de soep serveert.
Voor de afwerking
25
Snij of scheur de Spaanse ham in stukjes.
26
Schep een portie soep in het bord en strooi er snippers ham over. Leg er ook enkele pluksels waterkers bij.
27
Druppel tenslotte wat waterkerscoulis in elk bord. Zo krijg je een feestelijk bordje soep.
28
Het overschot van de coulis kan je uiteraard invriezen voor een tweede ronde.
Voor de looksoep
3 l kippen- of groentebouillon
1
Ontdooi de nodige kippen- of groentebouillon. Wie een portie verse bouillon wil maken, kan hier terecht voor het recept.
100 g ham
2
Haal de sneetjes ham even op voorhand uit de koelkast. Dan zal het vlees meer smaak hebben.
6 teentjes Look
3
Pel de tenen look en snij ze in schijfjes.
1 scheutje olijfolie
4
Zet een soepketel of ruime stoofpot op een zacht vuur. Doe er een flinke scheut olijfolie in.
5
Fruit de schijfjes look in de olie. Let erop dat het vuur voldoende zacht is en de look niet kan verbranden.
3 uien
6
Pel intussen de uien, snij ze grof en voeg ze bij de look.
2 prei
7
Snij het donkerste loof en de wortelstukjes van de prei. Snij de stammen overlangs in twee en spoel de groente onder stromend water.
8
Laat de groenten een kwartier stoven. Roer regelmatig in de pot. Uiteindelijk mogen de groenten vrij ‘platgestoofd’ zijn.
9
Schenk de bouillon erbij en laat de soep op een zacht vuur pruttelen. Reken hiervoor zo’n 30 minuten. Intussen kan je de coulis van waterkers bereiden.
peper, zout, 1 snuifje Lookpoeder
10
Mix de soep glad met je staafmixer. Kruid ze naar smaak met peper van de molen, wat zout en een beetje lookpoeder.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde blender als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
1 scheutje sherry
11
Voeg ook een scheutje droge sherry toe. Mix de soep nog een tweede keer.
12
Giet de soep door een grote zeef. Gebruik een pollepel om ze door die zeef te duwen. De droge groentepulp die in de zeef achterblijft, gooi je weg.
13
Vlak voor het serveren, werk je de soep af met een ‘liaison’ van ei en room.
0,1 l Room, 1 eierdooier
14
Schenk de room in een mengbeker en voeg er het eigeel aan toe. (De regel zegt: gebruik één dooier per deciliter room.) Kluts de beide ingrediënten samen met een vork of een garde.
boter
15
Verwarm de gezeefde soep, maar laat ze niet koken. Voeg alvast een klont koude boter toe aan de soep.
16
Schenk de ‘liaison’ in de warme soep en mix met de staafmixer. De soep krijgt hierdoor een romige binding.
Voor de waterkerscoulis
1 bosje Waterkers, 4 el druivenpitolie, 1 snuifje bicarbonaat, 1 scheutje Water, peper, zout
17
Terwijl de soep gaart, kan je de waterkerscoulis bereiden.
1 bosje Waterkers
18
Spoel de waterkers schoon, laat ze uitlekken en verwijder de dikste en taaiste steeltjes. Hou ook enkele fijne takjes en blaadjes opzij voor de garnering van de soep.
1 snuifje bicarbonaat
19
Breng een potje water aan de kook. Voeg er een snuifje bicarbonaat aan toe en vervolgens ook de blaadjes en fijne takjes waterkers. (Het bicarbonaat zal er voor zorgen dat de waterkers een mooie groene kleur behoudt.)
20
Na zo’n 5 minuten is de waterkers gaar. Giet ze af in een zeef en koel de gare waterkers onder stromend water.
1 scheutje Water
21
Doe de waterkers in de beker van de blender en voeg een scheutje koud water toe. Mix dit een eerste keer.
4 el druivenpitolie
22
Schenk er de druivenpitolie bij (of een andere olie met een neutrale smaak).
peper, zout
23
Mix de coulis een tweede keer en kruid de gladde grasgroene saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.
24
Zet de coulis koel tot je de soep serveert.
Voor de afwerking
25
Snij of scheur de Spaanse ham in stukjes.
26
Schep een portie soep in het bord en strooi er snippers ham over. Leg er ook enkele pluksels waterkers bij.
27
Druppel tenslotte wat waterkerscoulis in elk bord. Zo krijg je een feestelijk bordje soep.
28
Het overschot van de coulis kan je uiteraard invriezen voor een tweede ronde.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Kippen- of groentebouillon
3 l
Look
6 teentjes
Prei
2
Uien
3
Ham
100 g
Room
0,1 l
Sherry
1 scheutje
Olijfolie
1 scheutje
Boter
1
Lookpoeder
1 snuifje
Peper
Zout
Waterkers
1 bosje
Druivenpitolie
4 el
Bicarbonaat
1 snuifje
Water
1 scheutje
Eierdooier
1
Looksoep met Spaanse ham en waterkerscoulis
Je kunt misschien denken dat ‘looksoep’ een killer is voor enige romantiek of intieme conversaties, maar dat is zeker niet het geval. Door de garing zal de soep een subtiele looksmaak hebben die geen nadelige gevolgen heeft. Je maakt er zelfs een feestelijke soep van, door ze te dresseren met wat heerlijke Spaanse ham en waterkerscoulis. Een bordje dat gegarandeerd goeie punten zal scoren aan tafel.Instructies
Voor de looksoep
3 l kippen- of groentebouillon
1
Ontdooi de nodige kippen- of groentebouillon. Wie een portie verse bouillon wil maken, kan hier terecht voor het recept.
100 g ham
2
Haal de sneetjes ham even op voorhand uit de koelkast. Dan zal het vlees meer smaak hebben.
6 teentjes Look
3
Pel de tenen look en snij ze in schijfjes.
1 scheutje olijfolie
4
Zet een soepketel of ruime stoofpot op een zacht vuur. Doe er een flinke scheut olijfolie in.
5
Fruit de schijfjes look in de olie. Let erop dat het vuur voldoende zacht is en de look niet kan verbranden.
3 uien
6
Pel intussen de uien, snij ze grof en voeg ze bij de look.
2 prei
7
Snij het donkerste loof en de wortelstukjes van de prei. Snij de stammen overlangs in twee en spoel de groente onder stromend water.
8
Laat de groenten een kwartier stoven. Roer regelmatig in de pot. Uiteindelijk mogen de groenten vrij ‘platgestoofd’ zijn.
9
Schenk de bouillon erbij en laat de soep op een zacht vuur pruttelen. Reken hiervoor zo’n 30 minuten. Intussen kan je de coulis van waterkers bereiden.
peper, zout, 1 snuifje Lookpoeder
10
Mix de soep glad met je staafmixer. Kruid ze naar smaak met peper van de molen, wat zout en een beetje lookpoeder.
1 scheutje sherry
11
Voeg ook een scheutje droge sherry toe. Mix de soep nog een tweede keer.
12
Giet de soep door een grote zeef. Gebruik een pollepel om ze door die zeef te duwen. De droge groentepulp die in de zeef achterblijft, gooi je weg.
13
Vlak voor het serveren, werk je de soep af met een ‘liaison’ van ei en room.
0,1 l Room, 1 eierdooier
14
Schenk de room in een mengbeker en voeg er het eigeel aan toe. (De regel zegt: gebruik één dooier per deciliter room.) Kluts de beide ingrediënten samen met een vork of een garde.
boter
15
Verwarm de gezeefde soep, maar laat ze niet koken. Voeg alvast een klont koude boter toe aan de soep.
16
Schenk de ‘liaison’ in de warme soep en mix met de staafmixer. De soep krijgt hierdoor een romige binding.
Voor de waterkerscoulis
1 bosje Waterkers, 4 el druivenpitolie, 1 snuifje bicarbonaat, 1 scheutje Water, peper, zout
17
Terwijl de soep gaart, kan je de waterkerscoulis bereiden.
1 bosje Waterkers
18
Spoel de waterkers schoon, laat ze uitlekken en verwijder de dikste en taaiste steeltjes. Hou ook enkele fijne takjes en blaadjes opzij voor de garnering van de soep.
1 snuifje bicarbonaat
19
Breng een potje water aan de kook. Voeg er een snuifje bicarbonaat aan toe en vervolgens ook de blaadjes en fijne takjes waterkers. (Het bicarbonaat zal er voor zorgen dat de waterkers een mooie groene kleur behoudt.)
20
Na zo’n 5 minuten is de waterkers gaar. Giet ze af in een zeef en koel de gare waterkers onder stromend water.
1 scheutje Water
21
Doe de waterkers in de beker van de blender en voeg een scheutje koud water toe. Mix dit een eerste keer.
4 el druivenpitolie
22
Schenk er de druivenpitolie bij (of een andere olie met een neutrale smaak).
peper, zout
23
Mix de coulis een tweede keer en kruid de gladde grasgroene saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.
24
Zet de coulis koel tot je de soep serveert.
Voor de afwerking
25
Snij of scheur de Spaanse ham in stukjes.
26
Schep een portie soep in het bord en strooi er snippers ham over. Leg er ook enkele pluksels waterkers bij.
27
Druppel tenslotte wat waterkerscoulis in elk bord. Zo krijg je een feestelijk bordje soep.
28
Het overschot van de coulis kan je uiteraard invriezen voor een tweede ronde.