Brusselse wafels
Brusselse wafels
Brusselse wafels
Brusselse wafels
Ingrediënten
4 personen
Eieren
3
Melk
375 g
Gist
20 g
Water
375 g
Bloem
450 g
Boter
150 g
Zout
1 snuifje
Slagroom
0,2 l
Vanillesuiker
1 een beetje
Bloemsuiker
1
Benodigdheden
Een wafelijzer geschikt voor brede brusselse wafels, een zeef, twee gardes of een keukenmachine met een klopper, een keukenweegschaal, een plastic spuitzak, een gekarteld spuitmondje douille
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het wafelbeslag: (voor minimum 12 wafels)
1
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
3 eieren
2
Neem twee ruime mengschalen en scheid de eieren: de dooiers gaan in de kom voor het beslag, de eiwitten kloppen we later op.
TIPJe kan ook een keukenmachine met klopper gebruiken voor de bereiding van het beslag.
3
Klop de dooiers even los met een garde.
375 g melk, 20 g gist
4
Voeg er de juiste hoeveelheid melk en verse gist aan toe. Klop met de garde tot de gist opgelost is.
375 g Water
5
Schenk het lauwe water bij het beslag.
450 g bloem
6
Zeef vervolgens de bloem in de mengkom, en roer met de garde tot er geen enkel klontertje in het beslag drijft.
150 g boter
7
Doe de afgewogen hoeveelheid boter in een pannetje. Laat ze smelten op een zacht vuur.
8
Schenk de gesmolten boter bij het beslag en roer intussen met de garde.
9
Klop de eiwitten tot een stevig schuim. Gebruik hiervoor een propere garde en zorg er ook voor dat de mengkom vooraf ontvet is, met bv. enkele druppels citroensap en een snuifje zout.
TIPOok hiervoor kan je een keukenmachine met klopper gebruiken.
10
Spatel het opgeklopte eiwit onder het beslag. Doe het voorzichtig, zodat er zoveel mogelijk lucht in het beslag blijft.
1 snuifje zout
11
Strooi tenslotte een snuifje zout in het beslag en spatel een laatste keer voorzichtig.
12
Zet het wafelbeslag op een warm tochtvrij plekje en laat het 20 minuten rusten.
De slagroom
0,2 l slagroom, 1 een beetje vanillesuiker
13
Schenk intussen de room in een mengkom en schep er wat vanillesuiker bij. (Gebruik een hoeveelheid suiker naar persoonlijke smaak. Ieder heeft zo z’n eigen voorkeur.) Klop het mengsel tot een smeuïge slagroom.
14
Plaats een gekarteld spuitmondje ( of ‘douille’) in een punt van een (plastic) spuitzak. Schep er de slagroom in, en leg de gevulde spuitzak in de koelkast, in afwachting van het wafelfeestje.
De afwerking
15
Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand. Laat het ijzer ook voldoende lang voorverwarmen.
16
Schep een portie beslag in het wafelijzer, sluit het meteen en bak een luchtige goudbruine Brusselse wafel. Serveer de wafels versgebakken.
1 bloemsuiker
17
Hou de spuitzak met slagroom in de aanslag. Poeder over elke wafel wat bloemsuiker en beslis zelf maar hoeveel toefjes slagroom erop mogen.
Het wafelbeslag: (voor minimum 12 wafels)
1
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
3 eieren
2
Neem twee ruime mengschalen en scheid de eieren: de dooiers gaan in de kom voor het beslag, de eiwitten kloppen we later op.
TIPJe kan ook een keukenmachine met klopper gebruiken voor de bereiding van het beslag.
3
Klop de dooiers even los met een garde.
375 g melk, 20 g gist
4
Voeg er de juiste hoeveelheid melk en verse gist aan toe. Klop met de garde tot de gist opgelost is.
375 g Water
5
Schenk het lauwe water bij het beslag.
450 g bloem
6
Zeef vervolgens de bloem in de mengkom, en roer met de garde tot er geen enkel klontertje in het beslag drijft.
150 g boter
7
Doe de afgewogen hoeveelheid boter in een pannetje. Laat ze smelten op een zacht vuur.
8
Schenk de gesmolten boter bij het beslag en roer intussen met de garde.
9
Klop de eiwitten tot een stevig schuim. Gebruik hiervoor een propere garde en zorg er ook voor dat de mengkom vooraf ontvet is, met bv. enkele druppels citroensap en een snuifje zout.
TIPOok hiervoor kan je een keukenmachine met klopper gebruiken.
10
Spatel het opgeklopte eiwit onder het beslag. Doe het voorzichtig, zodat er zoveel mogelijk lucht in het beslag blijft.
1 snuifje zout
11
Strooi tenslotte een snuifje zout in het beslag en spatel een laatste keer voorzichtig.
12
Zet het wafelbeslag op een warm tochtvrij plekje en laat het 20 minuten rusten.
De slagroom
0,2 l slagroom, 1 een beetje vanillesuiker
13
Schenk intussen de room in een mengkom en schep er wat vanillesuiker bij. (Gebruik een hoeveelheid suiker naar persoonlijke smaak. Ieder heeft zo z’n eigen voorkeur.) Klop het mengsel tot een smeuïge slagroom.
14
Plaats een gekarteld spuitmondje ( of ‘douille’) in een punt van een (plastic) spuitzak. Schep er de slagroom in, en leg de gevulde spuitzak in de koelkast, in afwachting van het wafelfeestje.
De afwerking
15
Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand. Laat het ijzer ook voldoende lang voorverwarmen.
16
Schep een portie beslag in het wafelijzer, sluit het meteen en bak een luchtige goudbruine Brusselse wafel. Serveer de wafels versgebakken.
1 bloemsuiker
17
Hou de spuitzak met slagroom in de aanslag. Poeder over elke wafel wat bloemsuiker en beslis zelf maar hoeveel toefjes slagroom erop mogen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Eieren
3
Melk
375 g
Gist
20 g
Water
375 g
Bloem
450 g
Boter
150 g
Zout
1 snuifje
Slagroom
0,2 l
Vanillesuiker
1 een beetje
Bloemsuiker
1
Brusselse wafels
Stripheld Nero sluit z’n wilde avonturen keer op keer af met een familiaal wafelfestijn. Je kunt de man geen ongelijk geven, want een kraakverse Brusselse wafel doet een mens genieten en z’n zorgen vergeten.In het beslag zit geen suiker, maar de zoete kracht ligt erbovenop. Jeroen kiest voor klassieke zoete slagroom en een beetje bloemsuiker, maar het baksel smaakt net zo goed met vers fruit of ijs erbij. Laat uw fantasie gerust de vrije loop, maar haal wel een wafelijzer in huis dat geschikt is om brede luchtige wafels te bakken.Instructies
Het wafelbeslag: (voor minimum 12 wafels)
1
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
3 eieren
2
Neem twee ruime mengschalen en scheid de eieren: de dooiers gaan in de kom voor het beslag, de eiwitten kloppen we later op.
TIPJe kan ook een keukenmachine met klopper gebruiken voor de bereiding van het beslag.
3
Klop de dooiers even los met een garde.
375 g melk, 20 g gist
4
Voeg er de juiste hoeveelheid melk en verse gist aan toe. Klop met de garde tot de gist opgelost is.
375 g Water
5
Schenk het lauwe water bij het beslag.
450 g bloem
6
Zeef vervolgens de bloem in de mengkom, en roer met de garde tot er geen enkel klontertje in het beslag drijft.
150 g boter
7
Doe de afgewogen hoeveelheid boter in een pannetje. Laat ze smelten op een zacht vuur.
8
Schenk de gesmolten boter bij het beslag en roer intussen met de garde.
9
Klop de eiwitten tot een stevig schuim. Gebruik hiervoor een propere garde en zorg er ook voor dat de mengkom vooraf ontvet is, met bv. enkele druppels citroensap en een snuifje zout.
TIPOok hiervoor kan je een keukenmachine met klopper gebruiken.
10
Spatel het opgeklopte eiwit onder het beslag. Doe het voorzichtig, zodat er zoveel mogelijk lucht in het beslag blijft.
1 snuifje zout
11
Strooi tenslotte een snuifje zout in het beslag en spatel een laatste keer voorzichtig.
12
Zet het wafelbeslag op een warm tochtvrij plekje en laat het 20 minuten rusten.
De slagroom
0,2 l slagroom, 1 een beetje vanillesuiker
13
Schenk intussen de room in een mengkom en schep er wat vanillesuiker bij. (Gebruik een hoeveelheid suiker naar persoonlijke smaak. Ieder heeft zo z’n eigen voorkeur.) Klop het mengsel tot een smeuïge slagroom.
14
Plaats een gekarteld spuitmondje ( of ‘douille’) in een punt van een (plastic) spuitzak. Schep er de slagroom in, en leg de gevulde spuitzak in de koelkast, in afwachting van het wafelfeestje.
De afwerking
15
Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand. Laat het ijzer ook voldoende lang voorverwarmen.
16
Schep een portie beslag in het wafelijzer, sluit het meteen en bak een luchtige goudbruine Brusselse wafel. Serveer de wafels versgebakken.
1 bloemsuiker
17
Hou de spuitzak met slagroom in de aanslag. Poeder over elke wafel wat bloemsuiker en beslis zelf maar hoeveel toefjes slagroom erop mogen.