Chocolademoussetaart
Chocolademoussetaart
Chocolademoussetaart
Chocolademoussetaart
Ingrediënten
4 personen
Eiwitten
225 g
Amandelpoeder
130 g
Patisseriebloem
30 g
Kristalsuiker
100 g
Bloemsuiker
75 g
Cacaopoeder
75 g
Chocolade
260 g
Eierdooiers
125 g
Suiker
75 g
Room
6 dl
Room
0,2 l
Vanillestok
1
Benodigdheden
Een keukenmachine met klopper als hulpstuk, een keukenweegschaal, 2 plastic spuitzakken, een vel bakpapier, een springvorm diameter 20 25 cm, een gekarteld spuitmondje
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De biscuit
225 g eiwitten, 130 g amandelpoeder, 30 g patisseriebloem, 60 g kristalsuiker, 75 g bloemsuiker, 75 g cacaopoeder
1
Neem er de springvorm bij om de biscuitbodem voor te bereiden. Snij een rondje uit een vel bakpapier en bedek er de bodem van de vorm mee.
2
Weeg het eiwit zorgvuldig af en doe dit samen met de kristalsuiker in de mengkom van de keukenmachine.
3
Plaats de pot op de machine en klop het zoete eiwit stijf.
4
Verwarm de oven voor op 180°C.
5
Weeg het amandelpoeder, de bloemsuiker, de bloem en het cacaopoeder zorgvuldig en voeg de ingrediënten bij het eiwitschuim.
6
Laat de machine even draaien en meng alles tenslotte ook even met de hand. Een pannenlikker is hiervoor zeer geschikt.
7
Schep het beslag in een spuitzak en snij het tip van de zak.
8
Spuit het beslag gelijkmatig op de bodem van de springvorm. Werk in cirkels van binnen naar buiten.
9
Bak de taartbodem gedurende 15 tot 18 minuten in de oven van 180°C. Controleer of de bodem gaar is door er op te drukken. Als het biscuit stevig aanvoelt dan is dat alvast geslaagd.
10
Laat de taartbodem goed afkoelen.
11
Maak de mengkom van de keukenmachine schoon.
De chocolademousse
260 g Chocolade, 125 g eierdooiers, 75 g suiker, 6 dl Room
12
Maak een ‘bain-marie’ door een kleine pot in een grotere te hangen. Vul de grote pot met een flinke bodem (warm) water.
13
Breek de chocolade in stukjes en doe ze in het kleinste potje. Laat de chocolade op een zacht vuur smelten in het waterbad.
14
Zet nog een potje op een matig vuur en doe er de suiker in met de helft water. Gebruik dus een verhouding van 2/3 suiker en 1/3 water. Roer tot je een suikersiroop krijgt. Laat het suikerwater een paar minuten koken.
15
Weeg intussen de juiste hoeveel dooiers af en doe ze in de mengkom van je keukenmachine. Klop ze even los met behulp van de machine.
16
Laat het toestel draaien op een matige snelheid en schenk er het suikerwater bij. Laat de machine doorgaan tot het bleke mengsel voldoende is afgekoeld.
17
Neem de room en hou 1/5 ervan apart. Klop de grootste hoeveelheid room stijf.
18
Giet het kleine deel in een pannetje en breng deze room voorzichtig aan de kook.
19
Neem de gesmolten chocolade en roer ze glad; Schenk er vervolgens de kokende room bij en meng de twee ingrediënten zorgvuldig.
20
Laat de keukenmachine opnieuw draaien en schenk het mengsel van chocolade en room bij de bleek geklopte dooiers.
21
Spatel vervolgens de opgeklopte room onder het chocolademengsel.
Afwerking
22
Snij de randen van de taartbodem los en maak de springvorm los.
23
Gebruik een groot (brood)mes om het oppervlak van de taartbodem egaal te snijden.
TIPWie dat wenst kan nu een extra smaakje toevoegen aan de taart. Zo kan je de taartbodem instrijken met een likeur naar keuze.
24
Sluit de springvorm opnieuw rond de taartbodem.
25
Spatel de chocolademousse in de vorm, op de bodem.
26
Laat de mousse nu enkele uren opstijven in de koelkast.
27
Zodra de taart afgekoeld is, kan je ze versieren en serveren met een luchtige vanilleroom.
0,2 l Room
28
Doe de room in de mengkom van de keukenmachine.
1 vanillestok
29
Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit.
40 g kristalsuiker
30
Doe de vanillepuntjes, samen met wat suiker bij de room.
31
Klop de vanilleroom stijf.
32
Vul een (plastic) spuitzak met de opgeklopte room. Opmerking: Om een extra mooi resultaat te krijgen, snij je eerst de tip van de zak en plaats je er een gekarteld spuitmondje in. Vul de spuitzak vervolgens met de vanilleroom.
33
Dompel een mes onder in warm water en snijd voorzichtig langs de binnenste rand van de springvorm. Zo zal de mousse er niet aankleven, en kan je de taart zorgvuldig ontvormen.
34
Versier het oppervlak van de taart met kleine sierlijke toefjes slagroom met vanille.
35
Rasp tenslotte nog een restje chocolade over de taart.
De biscuit
225 g eiwitten, 130 g amandelpoeder, 30 g patisseriebloem, 60 g kristalsuiker, 75 g bloemsuiker, 75 g cacaopoeder
1
Neem er de springvorm bij om de biscuitbodem voor te bereiden. Snij een rondje uit een vel bakpapier en bedek er de bodem van de vorm mee.
2
Weeg het eiwit zorgvuldig af en doe dit samen met de kristalsuiker in de mengkom van de keukenmachine.
3
Plaats de pot op de machine en klop het zoete eiwit stijf.
4
Verwarm de oven voor op 180°C.
5
Weeg het amandelpoeder, de bloemsuiker, de bloem en het cacaopoeder zorgvuldig en voeg de ingrediënten bij het eiwitschuim.
6
Laat de machine even draaien en meng alles tenslotte ook even met de hand. Een pannenlikker is hiervoor zeer geschikt.
7
Schep het beslag in een spuitzak en snij het tip van de zak.
8
Spuit het beslag gelijkmatig op de bodem van de springvorm. Werk in cirkels van binnen naar buiten.
9
Bak de taartbodem gedurende 15 tot 18 minuten in de oven van 180°C. Controleer of de bodem gaar is door er op te drukken. Als het biscuit stevig aanvoelt dan is dat alvast geslaagd.
10
Laat de taartbodem goed afkoelen.
11
Maak de mengkom van de keukenmachine schoon.
De chocolademousse
260 g Chocolade, 125 g eierdooiers, 75 g suiker, 6 dl Room
12
Maak een ‘bain-marie’ door een kleine pot in een grotere te hangen. Vul de grote pot met een flinke bodem (warm) water.
13
Breek de chocolade in stukjes en doe ze in het kleinste potje. Laat de chocolade op een zacht vuur smelten in het waterbad.
14
Zet nog een potje op een matig vuur en doe er de suiker in met de helft water. Gebruik dus een verhouding van 2/3 suiker en 1/3 water. Roer tot je een suikersiroop krijgt. Laat het suikerwater een paar minuten koken.
15
Weeg intussen de juiste hoeveel dooiers af en doe ze in de mengkom van je keukenmachine. Klop ze even los met behulp van de machine.
16
Laat het toestel draaien op een matige snelheid en schenk er het suikerwater bij. Laat de machine doorgaan tot het bleke mengsel voldoende is afgekoeld.
17
Neem de room en hou 1/5 ervan apart. Klop de grootste hoeveelheid room stijf.
18
Giet het kleine deel in een pannetje en breng deze room voorzichtig aan de kook.
19
Neem de gesmolten chocolade en roer ze glad; Schenk er vervolgens de kokende room bij en meng de twee ingrediënten zorgvuldig.
20
Laat de keukenmachine opnieuw draaien en schenk het mengsel van chocolade en room bij de bleek geklopte dooiers.
21
Spatel vervolgens de opgeklopte room onder het chocolademengsel.
Afwerking
22
Snij de randen van de taartbodem los en maak de springvorm los.
23
Gebruik een groot (brood)mes om het oppervlak van de taartbodem egaal te snijden.
TIPWie dat wenst kan nu een extra smaakje toevoegen aan de taart. Zo kan je de taartbodem instrijken met een likeur naar keuze.
24
Sluit de springvorm opnieuw rond de taartbodem.
25
Spatel de chocolademousse in de vorm, op de bodem.
26
Laat de mousse nu enkele uren opstijven in de koelkast.
27
Zodra de taart afgekoeld is, kan je ze versieren en serveren met een luchtige vanilleroom.
0,2 l Room
28
Doe de room in de mengkom van de keukenmachine.
1 vanillestok
29
Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit.
40 g kristalsuiker
30
Doe de vanillepuntjes, samen met wat suiker bij de room.
31
Klop de vanilleroom stijf.
32
Vul een (plastic) spuitzak met de opgeklopte room. Opmerking: Om een extra mooi resultaat te krijgen, snij je eerst de tip van de zak en plaats je er een gekarteld spuitmondje in. Vul de spuitzak vervolgens met de vanilleroom.
33
Dompel een mes onder in warm water en snijd voorzichtig langs de binnenste rand van de springvorm. Zo zal de mousse er niet aankleven, en kan je de taart zorgvuldig ontvormen.
34
Versier het oppervlak van de taart met kleine sierlijke toefjes slagroom met vanille.
35
Rasp tenslotte nog een restje chocolade over de taart.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Eiwitten
225 g
Amandelpoeder
130 g
Patisseriebloem
30 g
Kristalsuiker
100 g
Bloemsuiker
75 g
Cacaopoeder
75 g
Chocolade
260 g
Eierdooiers
125 g
Suiker
75 g
Room
6 dl
Room
0,2 l
Vanillestok
1
Chocolademoussetaart
Als kroon op het werk maakt Jeroen een chocolademoussetaart, hiermee sluit hij het kerstmenu van 2011 feestelijk af.Instructies
De biscuit
225 g eiwitten, 130 g amandelpoeder, 30 g patisseriebloem, 60 g kristalsuiker, 75 g bloemsuiker, 75 g cacaopoeder
1
Neem er de springvorm bij om de biscuitbodem voor te bereiden. Snij een rondje uit een vel bakpapier en bedek er de bodem van de vorm mee.
2
Weeg het eiwit zorgvuldig af en doe dit samen met de kristalsuiker in de mengkom van de keukenmachine.
3
Plaats de pot op de machine en klop het zoete eiwit stijf.
4
Verwarm de oven voor op 180°C.
5
Weeg het amandelpoeder, de bloemsuiker, de bloem en het cacaopoeder zorgvuldig en voeg de ingrediënten bij het eiwitschuim.
6
Laat de machine even draaien en meng alles tenslotte ook even met de hand. Een pannenlikker is hiervoor zeer geschikt.
7
Schep het beslag in een spuitzak en snij het tip van de zak.
8
Spuit het beslag gelijkmatig op de bodem van de springvorm. Werk in cirkels van binnen naar buiten.
9
Bak de taartbodem gedurende 15 tot 18 minuten in de oven van 180°C. Controleer of de bodem gaar is door er op te drukken. Als het biscuit stevig aanvoelt dan is dat alvast geslaagd.
10
Laat de taartbodem goed afkoelen.
11
Maak de mengkom van de keukenmachine schoon.
De chocolademousse
260 g Chocolade, 125 g eierdooiers, 75 g suiker, 6 dl Room
12
Maak een ‘bain-marie’ door een kleine pot in een grotere te hangen. Vul de grote pot met een flinke bodem (warm) water.
13
Breek de chocolade in stukjes en doe ze in het kleinste potje. Laat de chocolade op een zacht vuur smelten in het waterbad.
14
Zet nog een potje op een matig vuur en doe er de suiker in met de helft water. Gebruik dus een verhouding van 2/3 suiker en 1/3 water. Roer tot je een suikersiroop krijgt. Laat het suikerwater een paar minuten koken.
15
Weeg intussen de juiste hoeveel dooiers af en doe ze in de mengkom van je keukenmachine. Klop ze even los met behulp van de machine.
16
Laat het toestel draaien op een matige snelheid en schenk er het suikerwater bij. Laat de machine doorgaan tot het bleke mengsel voldoende is afgekoeld.
17
Neem de room en hou 1/5 ervan apart. Klop de grootste hoeveelheid room stijf.
18
Giet het kleine deel in een pannetje en breng deze room voorzichtig aan de kook.
19
Neem de gesmolten chocolade en roer ze glad; Schenk er vervolgens de kokende room bij en meng de twee ingrediënten zorgvuldig.
20
Laat de keukenmachine opnieuw draaien en schenk het mengsel van chocolade en room bij de bleek geklopte dooiers.
21
Spatel vervolgens de opgeklopte room onder het chocolademengsel.
Afwerking
22
Snij de randen van de taartbodem los en maak de springvorm los.
23
Gebruik een groot (brood)mes om het oppervlak van de taartbodem egaal te snijden.
TIPWie dat wenst kan nu een extra smaakje toevoegen aan de taart. Zo kan je de taartbodem instrijken met een likeur naar keuze.
24
Sluit de springvorm opnieuw rond de taartbodem.
25
Spatel de chocolademousse in de vorm, op de bodem.
26
Laat de mousse nu enkele uren opstijven in de koelkast.
27
Zodra de taart afgekoeld is, kan je ze versieren en serveren met een luchtige vanilleroom.
0,2 l Room
28
Doe de room in de mengkom van de keukenmachine.
1 vanillestok
29
Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit.
40 g kristalsuiker
30
Doe de vanillepuntjes, samen met wat suiker bij de room.
31
Klop de vanilleroom stijf.
32
Vul een (plastic) spuitzak met de opgeklopte room. Opmerking: Om een extra mooi resultaat te krijgen, snij je eerst de tip van de zak en plaats je er een gekarteld spuitmondje in. Vul de spuitzak vervolgens met de vanilleroom.
33
Dompel een mes onder in warm water en snijd voorzichtig langs de binnenste rand van de springvorm. Zo zal de mousse er niet aankleven, en kan je de taart zorgvuldig ontvormen.
34
Versier het oppervlak van de taart met kleine sierlijke toefjes slagroom met vanille.
35
Rasp tenslotte nog een restje chocolade over de taart.