Kabeljauw met preistoemp en beurre blanc van witbier
Kabeljauw met preistoemp en beurre blanc van witbier
Kabeljauw met preistoemp en beurre blanc van witbier
Kabeljauw met preistoemp en beurre blanc van witbier
Ingrediënten
4 personen
Loskokende aardappelen
1.000 g
Preistengels
4
Witbier
1 flesje
Witbier
1 scheutje
Uigroot
1
Laurier
1
Tijm
Boter
Boter
150 g
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Sjalotten
1
Room
1 scheutje
Citroen
1
Kabeljauwhaasje
4 stuk
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De preistoemp
1
Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water.
2
Snij de preistengels overlangs in twee, en hou ze onder stromend water. Alle restjes aarde en zand kan je zo gemakkelijk van tussen de bladeren verwijderen.
3
Snij de ui fijn en stoof deze aan in een pot met een klontje boter. Let op: laat de ui niet bruin bakken.
4
Snij de preistengels in fijne stukjes en voeg ze toe aan de pot met uien.
5
Maak een bouquet garni door enkele blaadjes laurier en enkele takjes tijm samen te binden met keukentouw. Voeg het toe aan de ui en de prei.
6
Schenk het witbier in de pot met gestoofde groenten en laat alles 15 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
De beurre blanc
7
Snij de sjalot heel fijn.
8
Zet een pannetje op een matig vuur en giet er een bodempje witbier in, samen met de stukjes sjalot en een scheutje citroensap. Laat het bier kort inkoken, zodat ook de alcohol eruit verdampt.
9
Snij intussen de koelkastkoude boter in blokjes. Reken 150 g per 4 personen.
10
Voeg een scheutje room toe aan de pan en laat de saus inkoken tot 1/3 van het volume.
11
Giet de ingekookte saus door een zeef zodat de stukjes sjalot eruit verdwijnen. (Laat niks verloren gaan; je kan de stukjes sjalot zonder probleem toevoegen aan de pot met prei.)
12
Roer met een garde door de gezeefde saus en voeg beetje bij beetje de koude klontjes boter toe. Let op: de boter moet op een zacht vuur in de saus smelten, zodat de saus niet schift.
13
Kruid de beurre blanc naar smaak met peper van de molen en zout.
Afwerking van de stoemp
14
Verwijder het bouquet garni uit de pot met gestoofde prei.
15
Giet de gekookte aardappelen af en schep ze bij het groentemengsel. De ideale stoemp bestaat voor 2/3 uit groenten en 1/3 aardappelen.
16
Stamp tot een smeuïge preistoemp en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
De vis
17
Verwarm de oven voor op 150°C en smelt een klont boter in een ovenvaste pan, op matig vuur.
18
Kruid de stukken vis met een beetje peper en een snuifje zout. Bak de stukken kabeljauw aan beide zijden, zodat ze een goudkleurig korstje krijgen.
19
Schep regelmatig wat van het braadvet over de vis.
20
Wanneer de vis gekleurd is, zet je de pan in de voorverwarmde oven.
21
Laat de kabeljauw hierin verder garen gedurende 7 minuten. Let op: lepel tussendoor wat braadvet over de vis, dat houdt hem sappig.
Afwerking
22
Serveer elk stuk kabeljauw met een flinke schep preistoemp en lepel er wat van de botersaus met witbier overheen.
23
Tip: Voor een meer feestelijk resultaat serveer je dit gerecht met een portie handgepelde grijze garnaaltjes erbovenop.
De preistoemp
1
Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water.
2
Snij de preistengels overlangs in twee, en hou ze onder stromend water. Alle restjes aarde en zand kan je zo gemakkelijk van tussen de bladeren verwijderen.
3
Snij de ui fijn en stoof deze aan in een pot met een klontje boter. Let op: laat de ui niet bruin bakken.
4
Snij de preistengels in fijne stukjes en voeg ze toe aan de pot met uien.
5
Maak een bouquet garni door enkele blaadjes laurier en enkele takjes tijm samen te binden met keukentouw. Voeg het toe aan de ui en de prei.
6
Schenk het witbier in de pot met gestoofde groenten en laat alles 15 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
De beurre blanc
7
Snij de sjalot heel fijn.
8
Zet een pannetje op een matig vuur en giet er een bodempje witbier in, samen met de stukjes sjalot en een scheutje citroensap. Laat het bier kort inkoken, zodat ook de alcohol eruit verdampt.
9
Snij intussen de koelkastkoude boter in blokjes. Reken 150 g per 4 personen.
10
Voeg een scheutje room toe aan de pan en laat de saus inkoken tot 1/3 van het volume.
11
Giet de ingekookte saus door een zeef zodat de stukjes sjalot eruit verdwijnen. (Laat niks verloren gaan; je kan de stukjes sjalot zonder probleem toevoegen aan de pot met prei.)
12
Roer met een garde door de gezeefde saus en voeg beetje bij beetje de koude klontjes boter toe. Let op: de boter moet op een zacht vuur in de saus smelten, zodat de saus niet schift.
13
Kruid de beurre blanc naar smaak met peper van de molen en zout.
Afwerking van de stoemp
14
Verwijder het bouquet garni uit de pot met gestoofde prei.
15
Giet de gekookte aardappelen af en schep ze bij het groentemengsel. De ideale stoemp bestaat voor 2/3 uit groenten en 1/3 aardappelen.
16
Stamp tot een smeuïge preistoemp en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
De vis
17
Verwarm de oven voor op 150°C en smelt een klont boter in een ovenvaste pan, op matig vuur.
18
Kruid de stukken vis met een beetje peper en een snuifje zout. Bak de stukken kabeljauw aan beide zijden, zodat ze een goudkleurig korstje krijgen.
19
Schep regelmatig wat van het braadvet over de vis.
20
Wanneer de vis gekleurd is, zet je de pan in de voorverwarmde oven.
21
Laat de kabeljauw hierin verder garen gedurende 7 minuten. Let op: lepel tussendoor wat braadvet over de vis, dat houdt hem sappig.
Afwerking
22
Serveer elk stuk kabeljauw met een flinke schep preistoemp en lepel er wat van de botersaus met witbier overheen.
23
Tip: Voor een meer feestelijk resultaat serveer je dit gerecht met een portie handgepelde grijze garnaaltjes erbovenop.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 10m
Ingrediënten
Loskokende aardappelen
1.000 g
Preistengels
4
Witbier
1 flesje
Witbier
1 scheutje
Uigroot
1
Laurier
1
Tijm
Boter
Boter
150 g
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Sjalotten
1
Room
1 scheutje
Citroen
1
Kabeljauwhaasje
4 stuk
Kabeljauw met preistoemp en beurre blanc van witbier
Vlamingen zijn dol op kabeljauw. Het is een veelzijdig product dat ook ideaal is om kinderen vis te leren eten. In de zomer en het najaar is kabeljauw volop in seizoen. Daarna laten we die beestjes best hun ding doen, zodat we in de toekomst kunnen blijven genieten van deze heerlijke vis.Instructies
De preistoemp
1
Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water.
2
Snij de preistengels overlangs in twee, en hou ze onder stromend water. Alle restjes aarde en zand kan je zo gemakkelijk van tussen de bladeren verwijderen.
3
Snij de ui fijn en stoof deze aan in een pot met een klontje boter. Let op: laat de ui niet bruin bakken.
4
Snij de preistengels in fijne stukjes en voeg ze toe aan de pot met uien.
5
Maak een bouquet garni door enkele blaadjes laurier en enkele takjes tijm samen te binden met keukentouw. Voeg het toe aan de ui en de prei.
6
Schenk het witbier in de pot met gestoofde groenten en laat alles 15 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
De beurre blanc
7
Snij de sjalot heel fijn.
8
Zet een pannetje op een matig vuur en giet er een bodempje witbier in, samen met de stukjes sjalot en een scheutje citroensap. Laat het bier kort inkoken, zodat ook de alcohol eruit verdampt.
9
Snij intussen de koelkastkoude boter in blokjes. Reken 150 g per 4 personen.
10
Voeg een scheutje room toe aan de pan en laat de saus inkoken tot 1/3 van het volume.
11
Giet de ingekookte saus door een zeef zodat de stukjes sjalot eruit verdwijnen. (Laat niks verloren gaan; je kan de stukjes sjalot zonder probleem toevoegen aan de pot met prei.)
12
Roer met een garde door de gezeefde saus en voeg beetje bij beetje de koude klontjes boter toe. Let op: de boter moet op een zacht vuur in de saus smelten, zodat de saus niet schift.
13
Kruid de beurre blanc naar smaak met peper van de molen en zout.
Afwerking van de stoemp
14
Verwijder het bouquet garni uit de pot met gestoofde prei.
15
Giet de gekookte aardappelen af en schep ze bij het groentemengsel. De ideale stoemp bestaat voor 2/3 uit groenten en 1/3 aardappelen.
16
Stamp tot een smeuïge preistoemp en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
De vis
17
Verwarm de oven voor op 150°C en smelt een klont boter in een ovenvaste pan, op matig vuur.
18
Kruid de stukken vis met een beetje peper en een snuifje zout. Bak de stukken kabeljauw aan beide zijden, zodat ze een goudkleurig korstje krijgen.
19
Schep regelmatig wat van het braadvet over de vis.
20
Wanneer de vis gekleurd is, zet je de pan in de voorverwarmde oven.
21
Laat de kabeljauw hierin verder garen gedurende 7 minuten. Let op: lepel tussendoor wat braadvet over de vis, dat houdt hem sappig.
Afwerking
22
Serveer elk stuk kabeljauw met een flinke schep preistoemp en lepel er wat van de botersaus met witbier overheen.
23
Tip: Voor een meer feestelijk resultaat serveer je dit gerecht met een portie handgepelde grijze garnaaltjes erbovenop.