Smurfentaart
Smurfentaart
Smurfentaart
Smurfentaart
Ingrediënten
4 personen
Melk
0,5 l
Melk
80 g
Vanillestok
1
Eierdooiers
4
Kristalsuiker
100 g
Vanillepuddingpoeder
25 g
Boter
210 g
Bloem
420 g
Gist
18 g
Ei
1
Zout
1 snuifje
Suiker
30 g
Abrikozen
150 g
Abrikozenconfituur
150 g
Room
0,5 l
Bloemsuiker
50 g
Witte chocolade
200 g
Benodigdheden
Keukenrobot, handmixer, blender, een keukenmachine met klopper, k vormig hulpstuk en kneedhaak, een garde, vershoudfolie, een taartvorm met een diameter van 26 cm en een hoogte van 3 cm, een kleine blender, een deegrol, een spuitzak met gekarteld spuitmondje
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De pudding
0,5 l melk
1
Meet de juiste hoeveelheid melk en verwarm ze in een kleine pan op een zacht vuur.
1 vanillestok
2
Snijd intussen de vanillestok overlangs in twee en schraap er zoveel mogelijk zaadjes uit. Doe de zaadjes en de lege peul in de melk. Terwijl de melk opwarmt tot tegen het kookpunt geeft de vanille al z’n aroma af.
4 eierdooiers, 100 g kristalsuiker
3
Scheid de eieren en verzamel enkel de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Weeg de suiker en doe deze bij het eigeel.
TIPHet eiwit kan je invriezen en gebruiken voor een latere bereiding.
4
Laat de klopper van de machine alles mengen tot een bleke egale ‘ruban’, waarin alle suikerkorrels zijn opgelost. Dit duurt enkele minuten.
25 g vanillepuddingpoeder
5
Voeg nadien het puddingpoeder toe. Dat zorgt in de eerste plaats voor de binding. Laat de machine alles grondig mengen.
6
Verwijder de vanillepeul uit de hete melk en schenk een klein deel ervan bij het eiermengsel. Roer meteen met een garde.
7
Giet nu de hele inhoud van de mengkom in de pan met de rest van de warme melk. Gebruik een matig tot zacht vuur en blijf continu roeren met de garde, tot je een gebonden pudding overhoudt. Kijk uit dat de pudding niet aanbrandt.
8
Stort de pudding in een schaal. Leg er een vel plasticfolie op en druk aan zodat er geen vel op komt. Bewaar koel.
Het deeg
210 g boter
9
Verwarm de boter tot ze wat malser is.
420 g bloem
10
Doe de bloem met de zachte boter in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar met het K-vormig hulpstuk.
80 g melk, 18 g gist
11
Verwarm de melk tot ze lauw is. Los de gist op in de lauwe melk.
12
Giet de opgeloste gist bij de bloem met boter en kneed verder met de kneedhaak.
1 ei, 1 snuifje zout, 30 g suiker
13
Doe er een snuifje zout, suiker en een ei bij. Kneed tot een elastisch deeg.
De taart afwerken
14
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
15
Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
16
Rol het deeg met een deegrol uit op een met bloem bestoven werkblad.
17
Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Snijd het teveel aan deeg weg.
150 g abrikozen, 150 g abrikozenconfituur
18
Giet de abrikozen af en mix ze samen met de confituur in de blender. Mix tot een lopende gelei.
19
Lepel de afgekoelde pudding in een spuitzak en knip de top eraf.
20
Spuit de pudding over de taartbodem en strijk er de lopende abrikozengelei over.
21
Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven.
0,5 l Room, 50 g bloemsuiker
22
Maak intussen de slagroom. Schenk de (volle) room in een mengkom en voeg de bloemsuiker toe. Klop de room met de garde (of een handmixer) tot een luchtige slagroom waarin de suikerkorrels zijn opgelost.
23
Plaats een gekarteld spuitmondje in de spuitzak en vul hem met de slagroom. Bedek de volledige oppervlakte van de taart met identieke toefjes slagroom. Decoreer van de rand naar het midden toe.
200 g witte chocolade
24
Werk de smurfentaart af met een royale laag witte chocoladeschilfers. (Gebruik kant-en-klare schilfers of rasp ze van een blok chocolade met behulp van een dunschiller.)
De pudding
0,5 l melk
1
Meet de juiste hoeveelheid melk en verwarm ze in een kleine pan op een zacht vuur.
1 vanillestok
2
Snijd intussen de vanillestok overlangs in twee en schraap er zoveel mogelijk zaadjes uit. Doe de zaadjes en de lege peul in de melk. Terwijl de melk opwarmt tot tegen het kookpunt geeft de vanille al z’n aroma af.
4 eierdooiers, 100 g kristalsuiker
3
Scheid de eieren en verzamel enkel de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Weeg de suiker en doe deze bij het eigeel.
TIPHet eiwit kan je invriezen en gebruiken voor een latere bereiding.
4
Laat de klopper van de machine alles mengen tot een bleke egale ‘ruban’, waarin alle suikerkorrels zijn opgelost. Dit duurt enkele minuten.
25 g vanillepuddingpoeder
5
Voeg nadien het puddingpoeder toe. Dat zorgt in de eerste plaats voor de binding. Laat de machine alles grondig mengen.
6
Verwijder de vanillepeul uit de hete melk en schenk een klein deel ervan bij het eiermengsel. Roer meteen met een garde.
7
Giet nu de hele inhoud van de mengkom in de pan met de rest van de warme melk. Gebruik een matig tot zacht vuur en blijf continu roeren met de garde, tot je een gebonden pudding overhoudt. Kijk uit dat de pudding niet aanbrandt.
8
Stort de pudding in een schaal. Leg er een vel plasticfolie op en druk aan zodat er geen vel op komt. Bewaar koel.
Het deeg
210 g boter
9
Verwarm de boter tot ze wat malser is.
420 g bloem
10
Doe de bloem met de zachte boter in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar met het K-vormig hulpstuk.
80 g melk, 18 g gist
11
Verwarm de melk tot ze lauw is. Los de gist op in de lauwe melk.
12
Giet de opgeloste gist bij de bloem met boter en kneed verder met de kneedhaak.
1 ei, 1 snuifje zout, 30 g suiker
13
Doe er een snuifje zout, suiker en een ei bij. Kneed tot een elastisch deeg.
De taart afwerken
14
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
15
Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
16
Rol het deeg met een deegrol uit op een met bloem bestoven werkblad.
17
Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Snijd het teveel aan deeg weg.
150 g abrikozen, 150 g abrikozenconfituur
18
Giet de abrikozen af en mix ze samen met de confituur in de blender. Mix tot een lopende gelei.
19
Lepel de afgekoelde pudding in een spuitzak en knip de top eraf.
20
Spuit de pudding over de taartbodem en strijk er de lopende abrikozengelei over.
21
Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven.
0,5 l Room, 50 g bloemsuiker
22
Maak intussen de slagroom. Schenk de (volle) room in een mengkom en voeg de bloemsuiker toe. Klop de room met de garde (of een handmixer) tot een luchtige slagroom waarin de suikerkorrels zijn opgelost.
23
Plaats een gekarteld spuitmondje in de spuitzak en vul hem met de slagroom. Bedek de volledige oppervlakte van de taart met identieke toefjes slagroom. Decoreer van de rand naar het midden toe.
200 g witte chocolade
24
Werk de smurfentaart af met een royale laag witte chocoladeschilfers. (Gebruik kant-en-klare schilfers of rasp ze van een blok chocolade met behulp van een dunschiller.)
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 15m
Ingrediënten
Melk
0,5 l
Melk
80 g
Vanillestok
1
Eierdooiers
4
Kristalsuiker
100 g
Vanillepuddingpoeder
25 g
Boter
210 g
Bloem
420 g
Gist
18 g
Ei
1
Zout
1 snuifje
Suiker
30 g
Abrikozen
150 g
Abrikozenconfituur
150 g
Room
0,5 l
Bloemsuiker
50 g
Witte chocolade
200 g
Smurfentaart
Jeroen maakt de perfecte verjaardagstaart. Geef de smurf die dit dessert heeft uitgevonden een standbeeld!Instructies
De pudding
0,5 l melk
1
Meet de juiste hoeveelheid melk en verwarm ze in een kleine pan op een zacht vuur.
1 vanillestok
2
Snijd intussen de vanillestok overlangs in twee en schraap er zoveel mogelijk zaadjes uit. Doe de zaadjes en de lege peul in de melk. Terwijl de melk opwarmt tot tegen het kookpunt geeft de vanille al z’n aroma af.
4 eierdooiers, 100 g kristalsuiker
3
Scheid de eieren en verzamel enkel de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Weeg de suiker en doe deze bij het eigeel.
TIPHet eiwit kan je invriezen en gebruiken voor een latere bereiding.
4
Laat de klopper van de machine alles mengen tot een bleke egale ‘ruban’, waarin alle suikerkorrels zijn opgelost. Dit duurt enkele minuten.
25 g vanillepuddingpoeder
5
Voeg nadien het puddingpoeder toe. Dat zorgt in de eerste plaats voor de binding. Laat de machine alles grondig mengen.
6
Verwijder de vanillepeul uit de hete melk en schenk een klein deel ervan bij het eiermengsel. Roer meteen met een garde.
7
Giet nu de hele inhoud van de mengkom in de pan met de rest van de warme melk. Gebruik een matig tot zacht vuur en blijf continu roeren met de garde, tot je een gebonden pudding overhoudt. Kijk uit dat de pudding niet aanbrandt.
8
Stort de pudding in een schaal. Leg er een vel plasticfolie op en druk aan zodat er geen vel op komt. Bewaar koel.
Het deeg
210 g boter
9
Verwarm de boter tot ze wat malser is.
420 g bloem
10
Doe de bloem met de zachte boter in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar met het K-vormig hulpstuk.
80 g melk, 18 g gist
11
Verwarm de melk tot ze lauw is. Los de gist op in de lauwe melk.
12
Giet de opgeloste gist bij de bloem met boter en kneed verder met de kneedhaak.
1 ei, 1 snuifje zout, 30 g suiker
13
Doe er een snuifje zout, suiker en een ei bij. Kneed tot een elastisch deeg.
De taart afwerken
14
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
15
Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
16
Rol het deeg met een deegrol uit op een met bloem bestoven werkblad.
17
Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Snijd het teveel aan deeg weg.
150 g abrikozen, 150 g abrikozenconfituur
18
Giet de abrikozen af en mix ze samen met de confituur in de blender. Mix tot een lopende gelei.
19
Lepel de afgekoelde pudding in een spuitzak en knip de top eraf.
20
Spuit de pudding over de taartbodem en strijk er de lopende abrikozengelei over.
21
Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven.
0,5 l Room, 50 g bloemsuiker
22
Maak intussen de slagroom. Schenk de (volle) room in een mengkom en voeg de bloemsuiker toe. Klop de room met de garde (of een handmixer) tot een luchtige slagroom waarin de suikerkorrels zijn opgelost.
23
Plaats een gekarteld spuitmondje in de spuitzak en vul hem met de slagroom. Bedek de volledige oppervlakte van de taart met identieke toefjes slagroom. Decoreer van de rand naar het midden toe.
200 g witte chocolade
24
Werk de smurfentaart af met een royale laag witte chocoladeschilfers. (Gebruik kant-en-klare schilfers of rasp ze van een blok chocolade met behulp van een dunschiller.)