Indische lamsschotel
Indische lamsschotel
Indische lamsschotel
Indische lamsschotel
Ingrediënten
4 personen
Lamsvlees
1.000 g
Kippenbouillon
0,5 liter
Uien
2
Look
3 teentjes
Chilipeper
2
Wortels
6
Tomaten
4
Spinazie
200 g
Gember
30 g
Yoghurt
200 g
Curcumapoeder
1 tl
Garam masala
1 tl
Komijnpoeder
0,5 tl
Koriander
Bloem
1 el
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Kokosmelk
0,25 l
Rijst
300 g
Sjalotten
3
Arachideolie
1 scheutje
Water
0,6 l
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor de stoofpot met lamsvlees
1.000 g lamsvlees, 0,5 liter Kippenbouillon, 2 uien, 2 teentjes Look, 2 chilipeper, 6 Wortels, 4 tomaten, 200 g spinazie, 30 g gember, 200 g Yoghurt, 1 tl curcumapoeder, 1 tl garam masala, 0,5 tl komijnpoeder, koriander, 1 el bloem, 1 klontje boter, peper, zout, 0,25 l kokosmelk
1
Ontdooi of bereid de nodige kippenbouillon. Voor dit gerecht kan je ook bouillon maken met lamsvlees i.p.v. kip. De slager kan je daarvoor het gepaste vlees leveren.
2
Spoel alle groenten.
3
Snij het vlees in stukken. Vergelijk ze qua grootte met stoofvlees. Laat zeker een deel vet aan het vlees. Dat zal grotendeels wegsmelten tijdens de bereiding en het vet zorgt voor extra smaak.
4
Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in.
5
Kleur de stukken vlees gedurende zo’n 10 minuten goudbruin. Voeg enkel een beetje zout toe tijdens het bakken. Roer af en toe even in de pot. Het vlees hoeft niet gaar te zijn, enkel het korstje is van belang.
6
Pel de uien en snij ze in kleine stukjes.
7
Schil de gemberknol, snij ze in schijfjes en vervolgens in piepkleine brokjes.
8
Pel de look en plet het teentje tot pulp met de zijkant van het lemmet van je koksmes.
9
Snij de chilipepers in heel kleine stukjes. Wie van pikant houdt, laat de zaadjes in de pepers. Wie liever een mildere smaak wil, haalt ze eruit.
10
Schep de stukken vlees uit de pot en laat alle braadsappen erin. Zet het vlees even aan de kant.
11
Laat de pot op een matig vuur staan en stoof daarin de uien, de gember, de chilipepers en de look.
12
Roer in de pot en voeg er de kruiden aan toe. Begin met garam masala (kruidenmix), het curcumapoeder (geelwortel) en het komijnpoeder. Roer opnieuw en laat alles kort bakken.
13
Bestrooi de inhoud met wat bloem. Roer nog even in de pot, zodat de bloem even kan meebakken. De bloem zal voor de binding van de saus zorgen.
14
Voeg het vlees opnieuw toe. Schenk de bouillon erbij en zet het vuur zachter.
15
Voeg de kokosmelk toe.
16
Schil de wortels, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in grove stukken. Snij het taaie hartje uit de tomaten en snij ze ongeschild in grove stukken.
17
Voeg de stukken wortel en tomaat toe. Zet het deksel op de pot en laat het gerecht 90 tot 120 minuten sudderen op een zacht vuur. Controleer tussendoor de gaarheid en roer ook af en toe even in de pot. Intussen kan je de rijst bereiden.
18
Maak de spinazie schoon in ruim water. (Een harde waterstraal kan de blaadjes kneuzen.) Verwijder de steeltjes van de blaadjes spinazie.
19
Giet de yoghurt in de pot en roer. De saus zal wat schiften, maar dat hoort zo.
20
Voeg de blaadjes spinazie toe en laat ze heel even warmte opnemen. De groente is na een minuut al gaar.
21
Proef en voeg naar smaak wat zout en peper van de molen toe. Roer een laatste keer in de pot.
22
Serveer de lamsstoofpot met gekookte rijst. (zie bereiding onder)
23
Strooi wat (gescheurde) blaadjes verse koriander over elke portie gestoofd lamsvlees.
Voor de rijst
300 g rijst, 3 Sjalotten, 1 teentje Look, 1 scheutje arachideolie, 0,6 l Water
24
Snipper de sjalotten fijn. Doe hetzelfde met de look.
25
Neem een stoofpot en verhit daarin een scheutje arachideolie.
26
Stoof de snippers sjalot en look gaar en voeg de rijst toe. Basmati past uitstekend bij dit gerecht.
27
Schenk het water in de pot en kook de rijst. (Controleer de gaartijd op de verpakking. Ik gebruik hier geen snelkookrijst.)
TIPJe kan ook een limoenblad met de rijst laten meekoken.
Voor de stoofpot met lamsvlees
1.000 g lamsvlees, 0,5 liter Kippenbouillon, 2 uien, 2 teentjes Look, 2 chilipeper, 6 Wortels, 4 tomaten, 200 g spinazie, 30 g gember, 200 g Yoghurt, 1 tl curcumapoeder, 1 tl garam masala, 0,5 tl komijnpoeder, koriander, 1 el bloem, 1 klontje boter, peper, zout, 0,25 l kokosmelk
1
Ontdooi of bereid de nodige kippenbouillon. Voor dit gerecht kan je ook bouillon maken met lamsvlees i.p.v. kip. De slager kan je daarvoor het gepaste vlees leveren.
2
Spoel alle groenten.
3
Snij het vlees in stukken. Vergelijk ze qua grootte met stoofvlees. Laat zeker een deel vet aan het vlees. Dat zal grotendeels wegsmelten tijdens de bereiding en het vet zorgt voor extra smaak.
4
Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in.
5
Kleur de stukken vlees gedurende zo’n 10 minuten goudbruin. Voeg enkel een beetje zout toe tijdens het bakken. Roer af en toe even in de pot. Het vlees hoeft niet gaar te zijn, enkel het korstje is van belang.
6
Pel de uien en snij ze in kleine stukjes.
7
Schil de gemberknol, snij ze in schijfjes en vervolgens in piepkleine brokjes.
8
Pel de look en plet het teentje tot pulp met de zijkant van het lemmet van je koksmes.
9
Snij de chilipepers in heel kleine stukjes. Wie van pikant houdt, laat de zaadjes in de pepers. Wie liever een mildere smaak wil, haalt ze eruit.
10
Schep de stukken vlees uit de pot en laat alle braadsappen erin. Zet het vlees even aan de kant.
11
Laat de pot op een matig vuur staan en stoof daarin de uien, de gember, de chilipepers en de look.
12
Roer in de pot en voeg er de kruiden aan toe. Begin met garam masala (kruidenmix), het curcumapoeder (geelwortel) en het komijnpoeder. Roer opnieuw en laat alles kort bakken.
13
Bestrooi de inhoud met wat bloem. Roer nog even in de pot, zodat de bloem even kan meebakken. De bloem zal voor de binding van de saus zorgen.
14
Voeg het vlees opnieuw toe. Schenk de bouillon erbij en zet het vuur zachter.
15
Voeg de kokosmelk toe.
16
Schil de wortels, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in grove stukken. Snij het taaie hartje uit de tomaten en snij ze ongeschild in grove stukken.
17
Voeg de stukken wortel en tomaat toe. Zet het deksel op de pot en laat het gerecht 90 tot 120 minuten sudderen op een zacht vuur. Controleer tussendoor de gaarheid en roer ook af en toe even in de pot. Intussen kan je de rijst bereiden.
18
Maak de spinazie schoon in ruim water. (Een harde waterstraal kan de blaadjes kneuzen.) Verwijder de steeltjes van de blaadjes spinazie.
19
Giet de yoghurt in de pot en roer. De saus zal wat schiften, maar dat hoort zo.
20
Voeg de blaadjes spinazie toe en laat ze heel even warmte opnemen. De groente is na een minuut al gaar.
21
Proef en voeg naar smaak wat zout en peper van de molen toe. Roer een laatste keer in de pot.
22
Serveer de lamsstoofpot met gekookte rijst. (zie bereiding onder)
23
Strooi wat (gescheurde) blaadjes verse koriander over elke portie gestoofd lamsvlees.
Voor de rijst
300 g rijst, 3 Sjalotten, 1 teentje Look, 1 scheutje arachideolie, 0,6 l Water
24
Snipper de sjalotten fijn. Doe hetzelfde met de look.
25
Neem een stoofpot en verhit daarin een scheutje arachideolie.
26
Stoof de snippers sjalot en look gaar en voeg de rijst toe. Basmati past uitstekend bij dit gerecht.
27
Schenk het water in de pot en kook de rijst. (Controleer de gaartijd op de verpakking. Ik gebruik hier geen snelkookrijst.)
TIPJe kan ook een limoenblad met de rijst laten meekoken.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
2u 30m
Ingrediënten
Lamsvlees
1.000 g
Kippenbouillon
0,5 liter
Uien
2
Look
3 teentjes
Chilipeper
2
Wortels
6
Tomaten
4
Spinazie
200 g
Gember
30 g
Yoghurt
200 g
Curcumapoeder
1 tl
Garam masala
1 tl
Komijnpoeder
0,5 tl
Koriander
Bloem
1 el
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Kokosmelk
0,25 l
Rijst
300 g
Sjalotten
3
Arachideolie
1 scheutje
Water
0,6 l
Indische lamsschotel
In deze stoofpot met lam komen heel wat verschillende smaken uit het Oosten samen. Voorzie de tijd om het vlees voldoende lang te laten garen in de rijkelijk gekruide saus. De yoghurt geeft het gerecht een frisse maak, ook al zal die de saus wat doen schiften. Dat is precies zoals het hoort. Serveer de stoofschotel met een portie geurige rijst. Basmati past er perfect bij.Instructies
Voor de stoofpot met lamsvlees
1.000 g lamsvlees, 0,5 liter Kippenbouillon, 2 uien, 2 teentjes Look, 2 chilipeper, 6 Wortels, 4 tomaten, 200 g spinazie, 30 g gember, 200 g Yoghurt, 1 tl curcumapoeder, 1 tl garam masala, 0,5 tl komijnpoeder, koriander, 1 el bloem, 1 klontje boter, peper, zout, 0,25 l kokosmelk
1
Ontdooi of bereid de nodige kippenbouillon. Voor dit gerecht kan je ook bouillon maken met lamsvlees i.p.v. kip. De slager kan je daarvoor het gepaste vlees leveren.
2
Spoel alle groenten.
3
Snij het vlees in stukken. Vergelijk ze qua grootte met stoofvlees. Laat zeker een deel vet aan het vlees. Dat zal grotendeels wegsmelten tijdens de bereiding en het vet zorgt voor extra smaak.
4
Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in.
5
Kleur de stukken vlees gedurende zo’n 10 minuten goudbruin. Voeg enkel een beetje zout toe tijdens het bakken. Roer af en toe even in de pot. Het vlees hoeft niet gaar te zijn, enkel het korstje is van belang.
6
Pel de uien en snij ze in kleine stukjes.
7
Schil de gemberknol, snij ze in schijfjes en vervolgens in piepkleine brokjes.
8
Pel de look en plet het teentje tot pulp met de zijkant van het lemmet van je koksmes.
9
Snij de chilipepers in heel kleine stukjes. Wie van pikant houdt, laat de zaadjes in de pepers. Wie liever een mildere smaak wil, haalt ze eruit.
10
Schep de stukken vlees uit de pot en laat alle braadsappen erin. Zet het vlees even aan de kant.
11
Laat de pot op een matig vuur staan en stoof daarin de uien, de gember, de chilipepers en de look.
12
Roer in de pot en voeg er de kruiden aan toe. Begin met garam masala (kruidenmix), het curcumapoeder (geelwortel) en het komijnpoeder. Roer opnieuw en laat alles kort bakken.
13
Bestrooi de inhoud met wat bloem. Roer nog even in de pot, zodat de bloem even kan meebakken. De bloem zal voor de binding van de saus zorgen.
14
Voeg het vlees opnieuw toe. Schenk de bouillon erbij en zet het vuur zachter.
15
Voeg de kokosmelk toe.
16
Schil de wortels, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in grove stukken. Snij het taaie hartje uit de tomaten en snij ze ongeschild in grove stukken.
17
Voeg de stukken wortel en tomaat toe. Zet het deksel op de pot en laat het gerecht 90 tot 120 minuten sudderen op een zacht vuur. Controleer tussendoor de gaarheid en roer ook af en toe even in de pot. Intussen kan je de rijst bereiden.
18
Maak de spinazie schoon in ruim water. (Een harde waterstraal kan de blaadjes kneuzen.) Verwijder de steeltjes van de blaadjes spinazie.
19
Giet de yoghurt in de pot en roer. De saus zal wat schiften, maar dat hoort zo.
20
Voeg de blaadjes spinazie toe en laat ze heel even warmte opnemen. De groente is na een minuut al gaar.
21
Proef en voeg naar smaak wat zout en peper van de molen toe. Roer een laatste keer in de pot.
22
Serveer de lamsstoofpot met gekookte rijst. (zie bereiding onder)
23
Strooi wat (gescheurde) blaadjes verse koriander over elke portie gestoofd lamsvlees.
Voor de rijst
300 g rijst, 3 Sjalotten, 1 teentje Look, 1 scheutje arachideolie, 0,6 l Water
24
Snipper de sjalotten fijn. Doe hetzelfde met de look.
25
Neem een stoofpot en verhit daarin een scheutje arachideolie.
26
Stoof de snippers sjalot en look gaar en voeg de rijst toe. Basmati past uitstekend bij dit gerecht.
27
Schenk het water in de pot en kook de rijst. (Controleer de gaartijd op de verpakking. Ik gebruik hier geen snelkookrijst.)
TIPJe kan ook een limoenblad met de rijst laten meekoken.