Instructies

4 personen

Het stoofvlees

800 g seitan, 250 g Parijse champignons, 1 Wortel, 2 uien, 1 teentje Look, 3 fles bruin bier, 2 el perensiroop, 2 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99, mosterd, boter, 2 kruidnagels, rozemarijn, tijm, 1 laurier, peper, zout
1

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

2

Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Hak hem fijn en plet met een mes. Schil de wortel en snijd hem in kleine stukjes (brunoise). Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.

3

Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof de uien met de knoflook. Doe er de wortelbrunoise bij en laat even meestoven. Voeg er de champignons aan toe.

4

Snijd of scheur de seitan in blokjes. Smelt een klont boter in een pan en bak de seitanblokjes portie per portie rondom aan.

TIP Seitan is gemarineerd en heeft voldoende smaak.
5

Doe de gebakken seitan bij de rest van de groenten.

6

Giet het bier in de kookpot en doe er de perensiroop bij.

7

Smeer mosterd op het brood en leg de boterhammen met de mosterdkant naar beneden in de pot. Zij zorgen voor de binding van de saus. Kruid met peper, zout en kruidnagels.

TIPDe seitan is gemarineerd in soja en die is van nature zout. Wees dus voorzichtig met het zouten.
8

Bind de rozemarijn, tijm en laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de pot. Zet een deksel op de pot.

9

Laat het stoofvlees 1,5 uur garen in de voorverwarmde oven.

De garnituur

1.000 g aardappelen, 3 witloof, 2 el mayonaise, azijn, zout, peper
10

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af.

11

Maak het witloof schoon en verwijder de harde kern. Snipper de stronken fijn en meng met mayonaise, zout, peper en een likje azijn.

Afwerken en serveren

12

Serveer het stoofvlees met witloofsla en gekookte aardappelen.