Wat is pastinaak en wat kan je ermee?

Van oktober tot maart is de pastinaak niet weg te denken uit de weekmenu’s van Dagelijkse kost. Deze typische wintergroente lijkt op een wortel en is net zo veelzijdig. De zoete, anijsachtige smaak past zowel bij warme als koude bereidingen. Lees hier hoe je pastinaak klaarmaakt en in welke gerechten Jeroen de groente graag gebruikt.

Pastinaak lijkt op een wortel met een lichtgele kleur. De smaak is zoet, maar niet zoals een klassieke wortel. Pastinaak heeft namelijk een zacht anijsaroma. Je kan pastinaak met of zonder schil opeten. Laat je de schil eraan? Spoel de groente dan grondig zodat er geen restjes aarde in je bereiding terechtkomen.

Hoe maak je pastinaak schoon?

Om de groente schoon te maken ga je als volgt te werk:

  1. Snijd de harde uiteinden eraf
  2. Schil de peen eventueel met een dunschiller
  3. Rasp of snijd de pastinaak naar wens: schijfjes, reepjes, blokjes, frietjes, etc.

Tip: Je kan pastinaak ook in z’n geheel klaarmaken. Probeer de groente bijvoorbeeld eens te roosteren in de oven of op de grill.

VRT

Pastinaak klaarmaken? Dit zijn de suggesties van Jeroen

Pastinaak is een van de meest veelzijdige wintergroenten. Je kan de wortel koken, bakken, stoven, stomen, grillen, roosteren, frituren of garen in de oven. Pastinaak is populair in klassiekere bereidingen zoals soep en puree. Naast een stevige pastinaakstoemp kan je er ook een zijdezacht zalfje van maken, heerlijk bij vlees- en wildgerechten. Daarnaast leent pastinaak zich ook voor originele zoals groentefrietjes van pastinaak met een dipsaus of krokante pastinaakchips als aperitiefhapje of bijgerecht. Andere receptideeën met pastinaak zijn stamp- en stoofpotjes, geroosterde groenteschotels, rauw in salades of een wintercarpaccio, etc.

Aan de slag met pastinaak

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis