Waarvoor gebruik je de opzetstukken van je keukenmachine?

Naast de vaste crew is er nog een vertrouwde vriend die Jeroen altijd vergezelt: zijn keukenmachine. Het is nogal een investering maar daarvoor krijg je heel wat terug. Lekker luchtige chocomousse of een perfect gekneed deeg bijvoorbeeld. Twijfel je soms nog waarvoor de opzetstukken precies dienen? We zetten alles voor je op een rijtje. Zo kan jij mengen en kneden tot het klopt.

VRT

Je keukenmachine kan drie handelingen voor je uitvoeren: mengen, kneden en (op)kloppen. Voor elke optie heb je dan ook een ander opzetstuk nodig:

1. De haak

Lees je in een recept wel eens ‘kneed tot het deeg begint te bollen’? Dat is het signaal om je haakvormig opzetstuk uit de kast te halen. De haak van je keukenmachine helpt je namelijk met deeg kneden zonder dat jij je handen moet vuilmaken. Ideaal wanneer je zelf pizza, brood of pasta wil maken. Voor deze bereidingen zet je de keukenmachine het best op een lage stand. De haak kneedt in een planetaire beweging (rond zijn as) en zorgt voor een egaal resultaat. En jij bespaart jezelf van kramp in je vingers. ;-)

VRT

2. Het K-vormig hulpstuk

Deeg dat niet hoeft te rijzen of iets ‘zachter’ is, moet je niet kneden maar wel mengen. Wil je bijvoorbeeld een dik beslag of een taartvulling zoals frangipane maken? Monteer dan ‘de K’ op je keukenmachine. De naam van dit opzetstuk verwijst naar z’n originele vorm. Ondertussen kan die wel wat verschillen van een echte ‘K’ maar toch blijven we het een K-vormig hulpstuk noemen. Ook wanneer Jeroen gehakt en kruiden wil mengen om balletjes van te rollen gebruikt hij steevast dit opzetstuk.

VRT

3. De klopper

Last but not least: het opzetstuk dat een beetje lijkt op een groot uitgevallen garde. De klopper is je beste vriend wanneer je luchtige mousses, slagroom en ruban wil klaarmaken. Heb je opgeklopte eiwitten nodig? Laat de keukenmachine z’n ding doen op de hoogste stand en werk ondertussen verder aan de rest van je bereiding. Echt goed gerief!

VRT

Zet je keukenmachine aan het werk met deze lekkere recepten:

kookmateriaal Created with Sketch.

Kookmateriaal