Opeten of weggooien?

Gooi jij voedingswaren weg van zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken? Ga niet overhaast te werk. Sommige producten kan je nog 100% veilig opeten na datum. Check voor alle zekerheid het label, want er is een groot verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’.

Ten minste houdbaar tot

Producten die het THT-label (‘ten minste houdbaar tot’) dragen, zullen niet snel bederven. Het gaat vaak om droge voedingsmiddelen, zoals pasta, rijst, koekjes, sauzen, chocolade, conserven of andere producten die je niet per se in de koelkast moet bewaren. Wanneer de THT-datum is verstreken, gaat de kwaliteit van het product achteruit. Je kan het nog gerust consumeren zonder er ziek van te worden, maar de kleur, de smaak en het vitaminegehalte is niet langer van topkwaliteit. Denk aan chips die minder knapperig proeven of frisdrank die minder fel bruist.

Gekoeld of niet-gekoeld

Onder het label ‘ten minste houdbaar tot’ vallen nog twee subcategorieën: de gekoelde en de niet-gekoelde producten. Eieren, kaas en beleg behoren tot de eerste groep, de gekoelde producten. Wanneer de houdbaarheidsdatum op die verpakkingen is verstreken, kan je ze beter weggooien. De niet-gekoelde producten, zoals rijst en bloem, moet je niet meteen weggooien en kan je zelfs nog voor een langere tijd gebruiken. Er staat niet voor niets ‘ten minste houdbaar tot’. Proef dus altijd even en vertrouw op je zintuigen. Smaakt iets zuur of zit er een verdacht geurtje aan? Gooi het dan weg.

VRT

Te gebruiken tot

Het label ‘te gebruiken tot’ staat voor de uiterste datum waarop je een product veilig kan consumeren. Wanneer je het na die dag nog zou willen opeten, bestaat de kans dat er zich al bacteriën of ziektekiemen ontwikkeld hebben. Denk aan voedingsmiddelen die je in de koelkast bewaart: vis, vlees, een potje geopende yoghurt, bereide maaltijden, gesneden groenten en fruit … Respecteer de aangegeven TGT-datum te allen tijde. Zodra die gepasseerd is, zal je trouwens merken dat het product in kwestie begint te ruiken, te verkleuren of dat de structuur verandert. Niet echt smakelijk dus!

Koel bewaren

Producten met het THT-label gaan langer mee dan voedingsmiddelen die je tot een bepaalde datum kunt gebruiken. Wanneer je deze laatste snelle bedervers toch wat langer wilt bewaren, is het een goed idee om ze in te vriezen. Vóór het verstrijken van de houdbaarheidsdatum uiteraard. Verse tomatensaus kan je makkelijk invriezen, maar ook gehakt kan zonder problemen in de diepvriezer bewaard worden. Ook de koelkast kan je tijdelijk uit de nood helpen. Zo kan je een overschotje van een bereide maaltijd tot twee dagen nadien veilig opeten als je het koel bewaart bij zeven graden of minder.

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis