Maak kennis met de ontsnapte Bruegelfiguren uit Dagelijxe cost

In Dagelijxe cost maakte Jeroen een week lang oeroude recepten klaar uit de tijd van Bruegel. Maar de eetcultuur van toen was niet het enige dat terug tot leven kwam. Heb jij de merkwaardige, breugeliaanse voorbijgangers in de afleveringen ook gespot? Maak kennis met een aantal van de ontsnapte figuren uit de bekende kunstwerken van Pieter Bruegel de Oude.

Het vissertje en de schildknaap

Maandag stond er gerookte paling in’t groen op het menu. Maar vis moet eerst gevangen worden. Zo zat er plots een klein vissertje te hengelen op Jeroens keukenblok. Waar komt dit grappig mannetje vandaan? Je vindt hem oorspronkelijk terug op een van Bruegels meest bekende werken: Dulle Griet. En ook de schildknaap op zijn ladder die donderdag van de spinazietoert probeerde te proeven, is een oude bekende uit dit schilderwerk. Kan jij ze terugvinden in het origineel?

VRT
Dulle Griet. Bron: Museum Mayer van den Bergh, Antwerp , inv./cat.nr 78

Vliegende vissen en engelen

In het midden van de week kwam er een engel voorbijgevlogen. Het was niet toevallig want net op dat moment stond Jeroen een hemels dessert klaar te maken: zonderlinge vlaai met smeuïge rijstpap. Maar uit welk werk was deze vliegende engel ontsnapt? Wie zoekt, die vindt dit figuur terug in de Val der opstandige Engelen van Bruegel.

Trouwens niet alleen de engelen kwamen uit de hemel gevallen. Vrijdag belandde een vliegende vis tussen de ajuinen waar hij werd opgepikt door een vreemde vogel. Geen wonder dat Jeroen even raar opkeek. Ook deze twee bizarre figuren kan je terugvinden in dit bekende engelentafereel van Bruegel. Zie jij ze?

VRT
Val der opstandige Engelen. Bron: Google Art Project.

Spreuken op borden

In de tijd van Bruegel was het afbeelden van spreuken en gezegden erg populair. Zijn werk ‘Nederlandse Spreekwoorden’ is daarvan het beste voorbeeld maar Bruegel schilderde ook andere panelen zoals Twaalf spreuken op borden. Een van de figuren uit dit werk is de pissende man. Normaal gezien probeert hij tegen de maan te plassen -  naar het gezegde ‘tegen de maan pissen’ wat zoveel betekent als ‘het onmogelijke proberen’ -  maar deze keer richtte hij zich op… het zuurdesembrood. ;-)

VRT

Bruegelweek gemist?

Een recept uit de Bruegelweek van 'Dagelijxe cost' gemist? Ontdek hier alle breugeliaanse gerechten om thuis zelf klaar te maken.
nieuws Created with Sketch.

Nieuws