# **Tips voor het bakken van een rolbiscuit** - Een kerststronk bestaat uit een **dunne, opgerolde laag biscuit**. Die bak je op een vlakke **bakplaat met lage opstaande rand**. Gebruik een beetje boter om een vel **bakpapier** vast te kleven op de bakplaat. Maak insnijdingen in de vier hoeken (alsof je boeken gaat kaften). - Jeroen gebruikt een bakplaat van 35 bij 25 cm. De plaat is 1 cm diep. - **Zeef de bloem** om klonters te voorkomen. Toch klontertjes? Duw ze met behulp van een pannenlikker plat. - Het **beslag egaal uitstrijken** is belangrijk om je biscuit straks gelijkmatig te kunnen oprollen. - Een rolbiscuit is dun en hoeft dus niet lang te bakken: Jeroen rekent **7 à 8 minuten op 200°C tot 210°C** (heteluchtoven). Bak je biscuit zeker niet te lang want dat vergroot het risico op scheuren. - Haal de bakplaat uit de oven en leg er een **schone keukenhanddoek** op. Keer de plaat om en laat de biscuit **afgedekt afkoelen**.  # **Je kerstbûche rollen zonder scheuren** - Leg een groot stuk **vershoudfolie** open op je werkvlak en leg de biscuit erop. Verwijder het vel bakpapier heel voorzichtig. - Snijd de **randjes** van de biscuit eventueel bij als ze niet mooi zijn. Gebruik hiervoor een gekarteld broodmes. - Is je biscuit vrij droog? Door de cake te **bevochtigen** (tremperen) verklein je het risico op barsten in je kerststronk. Je kan de biscuit **instrijken met (fruit)siroop, likeur of andere sterke drank** (bv. Baileys, amaretto, …), koude koffie, chocolademelk, etc. - Strijk de **vulling** volgens het recept uit over de biscuit. Blijf een **paar** **centimeter weg van de randen** van het gebak. - Als de kerststronk een vulling heeft die moet **opstijven in de koelkast**, kan je ervoor kiezen om de biscuit in een vloeiende beweging op te rollen en strak te **verpakken in de vershoudfolie**. Anders kan je hetzelfde doen met behulp van een **vel bakpapier** (zie foto). Lees hiervoor altijd eerst het volledige recept goed door. - Serveer de afgewerkte rolbiscuit met de ‘**naad’ onderaan**. - Een kerstbûche **op voorhand maken**? Dat kan! De rol met vulling kun je van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast. Het afwerken doe je vlak voor de gasten arriveren.  # **Afwerken en versieren** Een kerststronk kan je naar persoonlijke smaak versieren en daarna koel en droog bewaren. Hieronder nog een paar leuke suggesties om je rolbiscuit mooi af te werken: - Spatel **vanilleslagroom, chocolademousse of botercrème** over de volledige rol. - Strijk de rol in met **meringue** en geef de stronk een kleurtje met een **crème brûléebrander** (op gas). - Versier met **chocoladeschilfers, toefjes slagroom, verkruimelde koekjes, snoepjes**, … - Strooi **verkruimelde meringue, kokospoeder of fijne bloemsuiker** als witte vlokken over je stronk. - Steek of snijd **kerstfiguurtjes uit suikerpasta** of gebruik andere cakedecoratie om je rolbiscuit op te vrolijken. # **Kerstbûche recepten van Jeroen Meus** Ga aan de slag met de recepten van Dagelijkse kost, getest en goedgekeurd door Jeroen Meus. {r:UCQ6TndajNjA5UIetUch} {r:F54sbb86j0NNzkxOaLpE} {r:9M5UUbIlRpbULSi6K56d} {r:CokyBwck4uIUoYchD0Tt} {r:NcLvVLk9j9cVwkbpZbxu} {r:jV7D0mNz1KthDmeIPVZh} {r:Cc1F8JFZOPm8nPXDtEe4} {r:0rCevZPrIjV8kKkGlK5d}