Hoe bereid je lekkere spaghettisaus zoals Jeroen Meus?

De Belgische versie van spaghettisaus is rijk aan groenten en gehakt. Een wereld van verschil met de klassieke Italiaanse ragù, of niet? Alleszins niet minder lekker. Benieuwd hoe je de befaamde spaghettisaus van Jeroen thuis klaarmaakt? Ontdek hier het recept én de tips van Dagelijkse kost.

De 'bolognaisesaus' zoals wij ze kennen is een interpretatie van het Italiaanse origineel: ragù alla bolognese. De bereiding op zich kost je weinig moeite, maar om het goed te doen neem je wel beter ruim de tijd. Het geheim zit namelijk in de duur die de saus doorbrengt in de oven. Twee uur sudderen is niet overbodig. Het geeft je spaghettisaus die rijke, diepe smaak waar we allemaal zo van houden.

Spaghettisaus op z’n Belgisch

Een bolognaisesaus à la Belge, dat is de perfecte compromis tussen eenvoudige tomatensaus met gehakt én stevige stukken groente. Wortelen, selder en champignons of nog niets anders? Elk huishouden, en jij dus ook, volgt wellicht een eigen recept. Wat vaststaat is dat zo’n extra portie gestoofde groenten zorgt voor een spaghettisaus met veel smaak én bite. 

Jeroen voegt in zijn recept ook blokjes pancetta toe. Het gebakken Italiaanse spek gaat bij de gestoofde groenten. Het geheel blust Jeroen af met een scheut rode wijn.

Aan de slag met de spaghettisaus van Jeroen:

Italiaanse ragù alla bolognese

In de originele 'bolognese' is de hoofdrol eerder weggelegd voor het vlees. Italianen maken ragù van rundvlees. Jeroen gebruikt hiervoor het zenuwstuk van de hals van de koe (paleron of halslap). Hij laat de stukjes vlees zachtjes garen in de oven wat voor een echte smaakbom in je bord zorgt.

Groenten zijn eerder bijkomstig, maar ook wel essentieel in een ragù alla bolognese. Het begint namelijk allemaal met soffritto: een mix van gestoofde ui, selder en wortel in brunoise (in fijne blokjes gesneden). 

Maak je eigen Italiaanse ragù:

Elke dag spaghetti bolognaise?

Jeroen gaf zijn klassiek recept al meerdere keren een bijzondere twist. Spaghetti op z'n Thais, met linzen of een heuse 'love spaghetti' om met Valentijn Lady en de Vagebond-gewijs met z'n tweetjes op te slurpen? Kijk eens tussen deze recepten van Dagelijkse kost.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?