10 tips en tricks voor chocolademoelleux die altijd lukt

Veel mensen wagen zich niet aan de bereiding van een warme chocolademoelleux, en toch is het heel eenvoudig. Met het recept en extra tips van Dagelijkse kost voor dit chocoladegebak met vloeibare kern kan jouw poging niet mislukken.

1. De keukenweegschaal is je beste vriend

Het is absolute basiskennis, maar we herhalen het toch graag nog eens: weeg alles zorgvuldig af voor je aan het bakken slaat. Want elk gebak staat of valt bij het juist afwegen van alle ingrediënten.

2. Zeef de bloem

Zeef de bloem bij je beslag voor een klontervrij resultaat.

3. Een snuifje extra smaak

Zout zorgt voor extra smaak in gebak. Een snuifje zout is in dit geval voldoende om de smaak van je chocolademoelleux extra diepgang te geven.

VRT

4. Time-out in de koelkast

Je beslag voor het bakken eerst een uur of twee te laten afkoelen en opstijven in de koelkast is essentieel. Dit maakt dat je het beslag voor je chocolademoelleux makkelijk een dag op voorhand kan bereiden en klaarzetten in de koelkast.

5. Een beschermlaagje

Hoe haal je een gebakken chocolademoelleux zonder problemen uit de bakvorm? Voorzie aan de binnenkant van de bakvorm (of het nu een serveerring of schaaltje is) een laagje boter en bloem. Cacaopoeder is zelfs nog beter, zo voorkom je witte bloemrestjes aan de buitenkant van je moelleux.

6. Vul voor 2/3e

Vul elk bakvormpje voor 2/3 met het chocoladebeslag, en dus niet tot aan de rand, want je moelleux van chocolade zal nog rijzen in de oven.

VRT

7. De ideale ovenstand

Wil je je kans op succes vergroten? Hou dan zeker rekening met volgende zaken wat betreft je oven:

  • Verwarm de oven voor tot 210 °C. Zo verkort je de baktijd en heb je dus meer kans op een zachte, lopende kern die niet volledig uitgebakken is.
  • Bak de moelleux 8 (max. 10) minuten in de oven op 210 °C. De baktijd hangt af van het type oven.
  • Bak de moelleux af in een heteluchtoven voor een meer gelijkmatige luchtcirculatie en dus meer gelijkmatige garing.
  • Plaats de gebakjes steeds in het midden van de oven.

8. Eerste hulp bij ontvormen

Je hebt de nodige maatregelen getroffen (lees: de bakvorm ingevet en bebloemd) en toch zit je moelleux vast? Gebruik dan een fijn aardappelmesje om het gebak langs de randjes voorzichtig los te snijden.

9. Beter nog: bak én serveer in het vormpje

Wil je gedoe vermijden met het ontvormen van de moelleux? Bak de kleine chocoladegebakjes in ovenvaste schaaltjes of potjes en serveer ze gewoon zo.

10. Serveer onmiddellijk

Moelleux van chocolade serveer je onmiddellijk, dat is essentieel om zeker te zijn dat de zachte kern nog lopend is wanneer je je vork of lepel in het chocoladecakeje zet. Heerlijk met een bol vanille-ijs en/of fruit.

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis