Toert met spinazie, raapjes en Flandrien

Tijd voor toert! In de tijd van onze Vlaamse grootmeester Bruegel vulden ze deze hartige taarten met heerlijke raapjes en spinazie. Een smeuïge saus met Flandrien kaas geeft de vulling extra veel smaak. Of hoe een recept van 500 jaar geleden nog steeds harten kan veroveren.

Ingrediënten

  • 1 bussel rapen
  • 2 ajuin
  • 2 tenen look
  • 500 g spinazie
  • peper
  • zout
  • 300 g Flandrien
  • 5 dl melk
  • 60 g bloem
  • 40 g boter
  • een snuif mosterdpoeder
  • 0.25 citroen
  • een snuif nootmuskaat
  • 165 ml water
  • 225 g boter
  • 600 g bloem
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 0.5 dl melk

Benodigdheden

  • een taartvorm

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De vulling

Schil de rapen en snijd ze in blokjes.

Kook de stukjes raap gaar in gezouten water.

Smelt een klont boter in een hoge pan op het vuur en stoof de gegaarde raapblokjes aan.

Snijd de uien fijn en plet de look. Stoof ze mee aan.

Spoel de spinazie en laat goed uitlekken. Snipper de spinazie in reepjes en stoof ze mee aan. Kruid met peper en zout.

Rasp de Flandrien kaas fijn.

Maak een roux. Giet de melk erbij en blijf geduldig roeren tot je een bechamelsaus hebt. Smelt de geraspte kaas in de warme saus.

Kruid de kaassaus met peper, mosterdpoeder, zout, nootmuskaat en citroensap.

Meng de kaassaus onder de groenten in de pan. Haal de vulling van het vuur en hou even apart.

Het 'toertdeeg'

Verwarm de oven voor op 180°C.

Warm het water op in een pan op het vuur en smelt er de boter in.

Weeg de bloem af in de mengkom van de keukenmachine en giet er het botermengsel bij.

Voeg ook het ei en een snuif zout toe en laat de machine kneden tot het deeg begint te bollen.

Boter de taartvorm in en bestuif met bloem. Bestuif ook je werkblad met bloem.

Haal het deeg uit de keukenmachine en verdeel het in twee.

Rol beide helften van het deeg enkele millimeters dik uit. Gebruik de ene helft als bodem en leg ze in de vorm. Duw goed aan.

Stort de vulling uit op de taartbodem.

Leg er het tweede uitgerolde vel deeg bovenop en snijd het overtollige deeg weg met een mes.

Duw de twee vellen deeg samen en maak een insnijding in het bovenste vel deeg zodat de stoom wegkan tijdens het bakken.

Doreer de bovenkant van de toert met een mengsel van eigeel en melk.

Bak de oven gedurende 40 minuten op 180°C. Serveer meteen. Smakelijk!

Toert met spinazie, raapjes en Flandrien