Instructies
4 personen
Voorbereiding
1
Doe de rozijnen, veenbessen en gekonfijte fruitmengeling in een kom en giet er een flinke scheut rum over. Laat een nacht weken.
De kersttulband
200 g boter, 150 g suiker, 50 g vanillesuiker, 280 g bloem, 100 g rozijnen, 100 g veenbessen, 100 g fruitmengeling, 75 g notenmengeling, 1 scheutje rum, 1 tl bakpoeder, 1 el kaneel, 1 snuifje zout
2
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
Ad door De Nieuwe Levensgenieter

Wist je dat...? Door volkoren bloem (en geen witte) te kiezen, geef je moeiteloos een boost aan je gezondheid. Volkoren bevat meer vezels: goed voor je darmen (bewezen beschermend effect tegen darmkanker). En geeft je een langer verzadigd gevoel. Met volkoren geniet je dus dubbel van je favoriete gerechten!
3
Roer de boter los met de suiker en de vanillesuiker in de keukenmachine.
4 eieren
4
Meng er één voor één de eieren door. Wacht tot het ei is opgenomen voor je er het volgende bij doet.
5
Roer de zelfrijzende bloem lepel per lepel door het beslag. Voeg er een snuifje zout, een koffielepel bakpoeder en eetlepel kaneel aan toe.
6
Schep het geweekte fruit met een schuimspaan uit de rum en roer ze door het beslag.
7
Hak de noten grof en roer ze ook door het beslag.
8
Smeer een tulbandvorm in met boter en bestuif met een beetje bloem.
9
Vul de vorm met het beslag en strijk de bovenkant glad.
10
Zet het gebak minstens 45 minuten in de voorverwarmde oven.
11
Stop een lange prikker in het gebak om te controleren of de cake klaar is.
12
Haal de cake uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.
Afwerken en serveren
0,2 l slagroom, 1 vanillestokje, 1 el vanillesuiker
13
Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap er de zaadjes uit met de punt van een mes.
14
Klop met een garde de room lobbig met vanillesuiker en vanillezaadjes.
15