Profielfoto

Rundvlees met gebakken champignons en rijst

Dagelijkse kost
Rundvlees met gebakken champignons en rijst (thumbnail)Rundvlees met gebakken champignons en rijst
Rundvlees met gebakken champignons en rijst (thumbnail)Rundvlees met gebakken champignons en rijst

Instructies

4 personen
olijfolie
1

Verhit een scheut olijfolie in een pan.

1 ajuin
2

Pel de ui en snijd hem fijn. Stoof de snippers in de olie.

250 g basmatirijst
3

Doe de rijst bij de ui en giet er een dubbele hoeveelheid water bij.

TIPOm rijst te koken, gebruik je altijd twee hoeveelheden vocht op één hoeveelheid rijst.
0,1 l sojasaus, 0,1 l sake, 0,1 l mirin, 3 el kristalsuiker
4

Maak de teriyakisaus. Meng de sojasaus, de sake en de mirin in een kommetje. Voeg de suiker toe en roer goed.

400 g rundsvlees
5

Neem het stuk rundvlees erbij en snijd het in reepjes die ongeveer één cm breed zijn.

6

Marineer de reepjes rundvlees in de teriyakisaus.

40 g gember, 1 teentje Look
7

Schil de gember. Kneus en pel de knoflook. Snijd de gember en de teen look in flinterdunne schijfjes.

0,5 rode chilipepers
8

Snijd ook de chilipeper fijn.

1 ajuin
9

Pel en halveer de ui. Snijd hem in halve ringen.

500 g shiitake
10

Maak de shiitakes schoon, verwijder de harde steeltjes en snijd ze in stukken.

11

Verhit een pan op een stevig vuur. Gun de pan de tijd om gloeiend heet te worden.

boter
12

Smelt een klontje boter in de pan en bak er het vlees in.

13

Doe er de ui, de gember, de look, de chilipeper en de shiitakes bij en laat even ‘glaceren’.

14

Voeg nog een paar lepels teriyakisaus toe.

15

Verdeel de rijst in serveerkommetjes. Schep er de reepjes rundvlees met groenten bovenop.

4 stengels lente-uien
16

Werk af met wat fijngesnipperde lente-ui.