Profielfoto

Witte bonen/witloofsoep met walnotengremolata

Dagelijkse kost
Witte bonen/witloofsoep met walnotengremolata (thumbnail)Witte bonen/witloofsoep met walnotengremolata
Witte bonen/witloofsoep met walnotengremolata (thumbnail)Witte bonen/witloofsoep met walnotengremolata

Instructies

4 personen
400 g Witte bonen
1

Ga je aan de slag met droge witte bonen? Laat ze eerst een nacht weken in koud water.

3 l groentebouillon
2

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.

4 stengels selder, 2 stengels prei
3

Snijd het groen van de prei. Voor dit recept werken we enkel met het witte deel. Was de prei en de stengels selder.

boter
4

Smelt een klontje boter in een grote soepketel.

3 ajuinen
5

Pel de uien en snijd ze grof. Snijd ook de prei en selder in grove stukken. Stoof alle groenten in de boter. Roer regelmatig, zodat de groenten niet kleuren.

3 teentjes Look
6

Kneus en pel de knoflook. Gooi de teentjes mee in de soepketel.

8 stronken witloof
7

Snijd de stronken witloof in stukjes en doe ze bij de rest van de groenten.

8

Giet er de warme g­­roentebouillon bij. Staan de groenten nog niet voldoende onder, voeg dan nog wat water toe (en eventueel een bouillonblokje voor de smaak).

9

Giet de geweekte witte bonen door een zeef en doe ze bij de gestoofde soepgroenten.

tijm, laurier, platte peterselie
10

Verzamel een flinke portie kruiden om er een bouquet garni van te maken. Bind de laurier, de tijm, en de peterselie stevig vast. Gebruik voldoende touw, zodat de kruiden enkel smaak afgeven, en geen taaie blaadjes verliezen. Leg de kruidentuil in de soepketel.

peper, zout
11

Kruid met peper en zout. Laat de soep ongeveer 2 uur pruttelen op een zacht vuur.

De gremolata

0,5 bosjes platte peterselie
12

Spoel de platte peterselie en hak hem fijn.

1 teentje Look
13

Kneus en pel de knoflook. Rasp de teen bij de peterselie.

2 citroenen
14

Rasp ook de schil van de citroenen en doe de zeste bij de peterselie.

100 g Walnoten
15

Hak de walnoten fijn. Meng alles goed onder elkaar.

Afwerken en serveren

16

Vis het bouquet garni uit de soep. Mix de soep glad met de staafmixer.

1 el mascarpone
17

Mix de mascarpone door de soep.

3 pijl witloof
18

Snijd de extra witloofpijltjes zeer fijn in julienne. Leg de snippers onderaan een grote soepterrine.

1 scheutje sherry
19

Besprenkel met een scheutje sherry.

20

Schep de soep met een grote pollepel in de soepterrine. Werk af met de walnotengremolata.