Instructies

4 personen

Voorbereiding:

1

Laat de oven voorverwarmen tot 200 °C.

200 g garnalenkopjes, 1 scheutje olijfolie
2

Doe de garnaalkoppen met de olijfolie in een ovenschaal en rooster ze 30 minuten in de oven.

1 venkel, 1 een flinke scheut olijfolie, zwarte peper, grof zout, 1 snuifje Provençaalse kruiden
3

Snijd de venkel in vier grote stukken en leg ze in een ovenschaal. Sprenkel er flink wat olijfolie, peper en (grof) zout over en kruid met Provençaalse kruiden.

1 scheutje Water
4

Voeg er het water aan toe en dek af met aluminiumfolie. Schuif de schaal 20 minuten in de oven.

De bisque:

1 scheutje olijfolie, 1 ajuin
5

Laat een flinke scheut olie heet worden in een pan. Pel de ui, snijd ze grof en stoof ze aan.

2 stengel bleekselder, 1 Wortel, tijm, rozemarijn, 3 blaadje laurier, 2 Steranijs, 1 snuifje chiliflakes
6

Snijd de selder en de wortel grof en stoof ze mee aan. Voeg de tijm, rozemarijn, laurier, chiliflakes en steranijs toe.

1 blikje Tomatenpuree, 1 snuifje currypoeder
7

Doe de geroosterde garnaalkopjes, het currypoeder en de tomatenpuree erbij en laat nog even goed bakken.

1 scheutje Ricard, 0,5 l Water, 1 snuifje zout
8

Giet de ricard erbij en laat het geheel droogkoken. Blus met het water en breng het geheel aan de kook. Voeg een flinke snuif zout toe en laat een tiental minuten goed doorkoken.

0,1 l Room
9

Giet de bisque door een zeef en breng hem in een steelpan weer aan de kook. Voeg er een scheut room bij en laat de saus nog even inkoken.

1 een flinke klont boter, zwarte peper, zout
10

Doe een klontje boter bij de bisque en zet de mixer erin. Kruid eventueel nog bij met peper en zout.

De saffraanrijst en de vis:

1 ajuin, 1 een flinke scheut olijfolie, 250 g langkorrelrijst
11

Pel de ui en snipper ze fijn. Laat wat olie heet worden in een pan en stoof er de ui en de rijst in aan.

2 dopje saffraan, 1 snuifje zout, tijm, 0,1 l Water
12

Voeg er het saffraanpoeder aan toe, gevolgd door het zout en de tijm. Voeg het water toe en zet er een deksel op. Laat de rijst 10 minuten garen.

600 g Rode poon met vel
13

Laat de boter smelten in een grote pan en voeg er de olie aan toe. Kruid de vis met peper en zout en leg hem op het vel in de boter. Laat de vis rustig garen.

1 een klontje boter
14

Roer de boter door de gare rijst.

15

Schep wat saffraanrijst op een bord en schik de geroosterde venkel erbij. Leg er een stuk gebakken vis bij en werk af met de bisque.