Instructies

4 personen

Vooraf

200 g wilde rijst (mengeling)
1

Kook de rijstmengeling met wilde rijst zoals aangegeven op de verpakking. Laat de rijst nadien afkoelen.

De rollades

1 vel varkensnet (darmnet of crepinette)
2

Spoel het darmnet onder koud stromend water zodra je het gekocht hebt. Bewaar het nadien in de koelkast in een schaaltje met water. Tip: Als je geen darmnet gebruikt, kan je de rolletjes opbinden met in water geweekt keukentouw.

6 gedroogde pruimen, 6 blaadje Salie
3

Hak de gedroogde pruimen in kleine stukjes. Spoel de blaadjes salie en hak ze fijn.

1 ei, 300 g gemengd gehakt
4

Neem een ruime mengschaal en doe er het gehakt in, de stukjes pruim en het ei. Meng alles met een vork.

1 el paneermeel, peper, zout
5

Voeg ook het paneermeel toe en de stukjes salie. Voeg wat peper van de molen toe en een snuifje zout. Meng alles nog een laatste keer.

4 konijnfilets (rug, met de 'flap' eraan)
6

Leg de konijnfilets op je werkblad. Schep telkens een portie van het gehaktmengsel naast de brede filet. Rol het flapje van de filet daarrond, zodat je een stevige rollade krijgt.

7

Laat het darmnet even uitlekken en plooi het open op je werkvlak.

8

Leg de rollades op het vel darmnet en pak ze in. Snij telkens de randen van het darmnet bij. Probeer een beetje te puzzelen, zodat je alle rollades stevig kan inpakken.

9

Leg de rollades in een schaal en zet ze in de koelkast. Heb je wat gehakt over, dan kan je er later nog gehakballetjes van bakken.

De koude rijstsalade

1 appel, 1 bosje lente-ui
10

Spoel de lente-uitjes en de appel. Snij het donkerste loof van de lente-uitjes weg, de wortelstukjes en het buitenste blad.

11

Snij de lente-uitjes in zeer fijne ringen. Als je dat wil, kan je ze diagonaal snijden. Doe ze in een ruime mengschaal.

12

De appel hoef je niet te schillen. Snij hem eerst in dunne plakjes en vervolgens in fijne reepjes (julienne). Doe de stukjes appel bij de lente-uitjes.

50 g Walnoten
13

Hak de walnoten fijn en doe ze ook in de mengschaal.

14

Schep nu een flinke portie koude gekookte rijst bij de ingrediënten in de mengschaal. Hou de onderlinge verhouding van de ingrediënten goed in de gaten.

1 scheutje Walnotenolie, peper, zout, 1 scheutje Ciderazijn
15

Voeg een scheut walnotenolie toe en een scheut ciderazijn. Werk de rijstsalade af met wat peper van de molen en een snuifje zout. Proef tussendoor even zodat alle smaken in balans zijn.

Afwerking

16

Laat de rollades kleuren boven de gloeiende houtskool van je barbecue of op een stevig gasvuur. Draai ze regelmatig even om.

17

Stook de barbecue heet. Als je een houtskoolbarbecue gebruikt, hou dan een bakzone vrij waar geen gloeiende kolen onder liggen. Bij een gasbarbecue moet je de intensiteit van het vuur aanpassen tijdens het bakken.

18

Zodra het vlees een goudbruin korstje heeft, leg je de rolletjes weg van de houtskool. Gebruikt je een gasbarbecue, zet het vuur dan een stuk zachter. Laat het vlees nog zo’n 20 minuten zachtjes garen.

1 scheutje Fijne olijfolie
19

Snij de rollades in brede schijfjes en serveer ze met een flinke lepel rijstsalade. Druppel eventueel nog wat fijne olijfolie over het bord.